A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Faanyag szárítása elektromos fűtőlapokkal

2018. január 13. - kgl

elektromos_szarito.jpgA hobbiasztalosoknak nincs szüksége gyors faanyag szárításra, főleg a drága üzemeltetés ami ami a legnagyobb hátránya. Lehet építeni napenergiás szárítókat amik pár hónap alatt tökéletesen kiszárítják a fát, de ez egy vállalkozásnak rendkívül hosszú idő. Mtmwood mit már több videóban is láthattuk itt a blogon, szegmentált vágódeszkákat gyárt egyedi kivitelben. Neki már szüksége van egy gyorsabb szárítási módszerre. Próbaképpen épített egy infra szárítót ami elektromos fűtőlapokkal állítja elő a szárításhoz szükséges meleget.

A FlexiChit szárító elemeit részben megvásárolta, részben maga építette meg. Ezzel a szárítóval a puhafákat 3-7 nap alatt míg a keményfákat 7-20 nap alatt lehet kiszárítani 6-10% nedvesség tartamúra frissen kivágott fát aminek a kezdő nedvesség tartama 40 % feletti volt. A szárító teteje és oldalai fém borításúak, a teteje hőszigetelt, míg az oldalai nem. A fából távozó pára így csak a hidegebb oldalfalakon tud kicsapódni és alul kifolyni a szárítóból. Mivel a szárító teteje hőszigetelt, így ott nincs pára kicsapódás, és ezért nem csöpög vissza a nedvesség a faanyagra. A szárító fél m3 faanyag szárítására készült a próba idejére. Az elektromos áram felvétele 3.3 KW/m2 ami nem kevés, főleg úgy, hogy több m2 fűtőpanel került a szárítóba, de az üzemeltetés költsége megtérülhet azzal, hogy nem kell sok száz m3 faanyagot készleten tartani esetleg évekig, mire kiszárad. A megtérülést növeli, hogy a magas hőmérséklet miatt kevesebb faanyag reped meg, nincs ideje elszaporodni a fában a kártevőknek sem.  Nézzük meg, hogyan készült el a kísérleti szárító és hogyan üzemelt a teszteken automatikusan. 

A bejegyzés trackback címe:

http://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr6813567445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.