A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Mesterfokon - intarzia készítés sk.

2016. február 11. - kgl

intarzia.jpgAz egyik legszebb szakma az intarzia készítés.  Azt hiszem minden hobbiasztalos elgondolkodott már azon, hogy ő is készít intarziát, vagy legalább is kipróbálja. Péterfy András szakoktató mutatja be az intarzia készítés rejtelmeit mesterfokon. Rengeteg időt igényel az intarzia készítés, és nagyon jó szórakozás is, teljesen ki tudja kapcsolni az ember hétköznapi gondjaiból. Sok türelem is kell hozzá és sok gyakorlás. Érdemes kipróbálni.

Tovább

Kis marok gyalu készítése

marokgyalu.jpgMathias Wandel egy kis marok gyalut készített ami nagyon jól használható apró forgácsok leválasztására, élletörésre. A gyalukést is maga készítette egy kopott körfűrész lapból, amit a megmunkáláshoz először kilágyított majd miután kialakította a formát újra megedzett. Ehhez neki rendelkezésre állt egy kis kemence is de egy gázpákával is megoldható ugyanez. 

Tovább

Mobil csiszoló állomás

csiszolo_allomas.jpgA csiszolás sok porral jár, ezért célszerű egy olyan helyet kialakítani neki ahol biztosítani tudjuk az egészségre ártalmas por kiszűrését, összegyűjtését. Izzy Swan egy mobil csiszoló állomást készített, ahol sok fiókba a portól elzártan tudja tárolni a csiszoláshoz szükséges tartalék anyagokat, szerszámokat és az állomás fel van szerelve elszívó résszel, valamint egy forgácsleválasztóval. 

Tovább

Eltűnő mesterségek - Szekér és hintókerék készítés

 kerek.jpg100-150 évvel ezelőtt minden faluban volt kerékkészítő és kovács. Ezek a mesterségek mára nagyon visszaszorultak, a régi mesterek tudománya azonban tovább él köztünk. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) videó sorozatában jelent meg a szekér és hintókerék készítés kisfilm. Kusinszki Andrást és Kulcsár Andrást a Hortobágyi nemzeti Park területén működő Kézműves udvarba meghívta Galánfi András, hogy kovácsok segítségével bemutassák, hogyan készül a küllős kerék.

Tovább

Bankkártya tok fából

 bankkartya_tok.jpgEgy bankkártyát stílusosan akár egy fából készült tokba is tárolhatjuk. Steve Ramsey készítette el egy remek ötlettől vezérelve. Szép erezetű faanyagból érdemes elkészíteni a tokot. Apró ajándéknak is remek. Az elkészítés nehézségét az adja, hogy nagyon vékony faanyaggal kell dolgozni, hogy ne legyen bumfordi vastag a tok. 

Tovább

Raklap ágy

 raklap_agy.jpgSokan szeretik a raklap bútorokat, de sokan azt mondják, hogy az nem való lakásba. Ezt mindenki döntse el maga. Az biztos, hogy ezt az ágyat nagyon könnyű elkészíteni és nagyon gyorsan kész is van.Az égetéses felületkezelés nagyon látványos felületet ad. Ráadásul végre egy magyar nyelvű videó az uuuTV jóvoltából.

Tovább

Így készül a legmenőbb sétapálca

setapalca.jpgLáttál már olyan sétapálcát amin egy kígyó tekeredik fel? Nem valódi, hanem egy gyönyörűen faragott. A mai videóban egy ilyen sétapálca készítését láthatjátok. Az ötlet is zseniális, ahogy a kígyó kombinálva van a pálcával. Nagyon profi munka, gyönyörű faragás, igényes pirografika és a festés csodálatos végeredményt ad.  Igazi iparművészeti alkotás, ami akár ajándékként is első rangú lehet.

Tovább

A láncfűrész helyes használata

lancfuresz.jpg Aki most tervezi, hogy vásárol egy láncfűrészt, vagy már van neki, de igazából nincs gyakorlata vele, azoknak ajánlom a mai kis oktató videót. A gyakorlott láncfűrész használók is megnézhetik, mert lehet, hogy valamit nem jól alkalmaztak eddig. A biztonság az első!

Tovább

A fa stabilizálása gyanta impregnálással

impregnalas.jpgA fák szerkezete lyukacsos, olyan mint egy szivacs ami képes felvenni nedvességet és képes azt leadni a száradás során. Amikor kiszárad a fa akkor az apró lyukak megtelnek levegővel, ezért úszik a fa vízen, mert így alacsonyabb lesz a fajsúlya. Az időjárás hatására a fa színe megsötétül, idővel beszürkül ha nem kezeljük a fát. Lehet felületi kezeléssel védeni, például lakkozással, festéssel, pácolással, de néha szükség lehet arra is, hogy ne csak a fa felületét védjük hanem belül is. Ilyenkor célszerű alkalmazni a gyanta impregnálást.

Tovább

Eltűnő mesterségek - székfaragó

szekfarago.jpgA modern kor beköszöntével rengeteg régi mesterség szűnt meg, mert a gépekkel gyorsabban és pontosabban lehet elkészíteni valamit mint a régi hagyományos módszerekkel. Ilyen mesterség a székfaragó is, melynek utolsó még élő mesterét, Kovács Imrét ismerhetjük meg a mai filmből. A 80. életévében járó mester csak kézi szerszámokat használ, idős kora ellenére még mindig űzi a nehéz fizikai munkát igénylő mesterségét. Őrizzük meg emlékünkben Kovács Imrét, mert aki nem ismeri a régi mesterek nehéz munkáját az a jövő mestereit sem fogja tisztelni.

Tovább

Modern tálaló szekrény

 A díszes tálalószekrényeket tipikusan az étkezőben helyezték az őseink, többnyire a díszes étkészleteket tartották benne amit csak ünnepnapokon vettek elő vagy ha vendégnek terítettek. Csak kis lakásokban használták napi szinten ahol kevés volt a hely. Ezek a tálalók régi bútordarabok, a modern lakásokba nem illenek bele ezért szép lassan eltűntek a lakásokból. Kyle Toth dióból és juhar keményfából és juhar rétegelt lemezből készített egy modern kinézetű tálalószekrényt, borospalack tárolóval, világítással, modern bútor szerelvényekkel. A front oldalon egyszerű de mégis különleges mintát alakított ki az ajtókon és fiókokon.Egy ilyen szekrény már helyet kaphat egyes modern bútorzatú lakásban is. 

Tovább

Lehetetlen fecskefarok csapolás

lehetetlen_fecskefarok.jpgA lehetetlen fecskefarok csapolás valójában lehetséges, csak egy ügyesen elkészített kirakó. John Heisz egy pár kézi szerszám segítségével mutatja meg hogyan készítette. Aki szeretné gyakorolni a pontos illesztéseket, a fűrész és a favéső használatát az próbálja meg elkészíteni. 

Tovább

Kerti kiülő építése tervrajzzal

keri_kiulo.jpgA munka utáni otthoni lazulásra a legjobb egy kerti kiülőt készíteni, mai megfelelő árnyékot ad, több ember elfér benne, van benne ülőalkalmatosság és asztal az étkezéshez vagy a kártyázáshoz. A mostani videót a Nemzetikony.hu oldalon találtam, ahol a tervrajzokat is letölthetitek

Tovább

Modern szekrény

alacsony_szekreny.jpg Az egyik leggyorsabb bútorépítési mód az, ha tábla anyagból dolgozunk, mert elmarad a rengeteg anyag előkészítés, többek között a hosszadalmas anyag válogatás, táblásítás, gyalulás. A tábla anyagok közül kiemelkedik a rétegelt lemez a jó tulajdonságaival, rendkívül erős, tartós, strapabíró anyag. A következő videóban egy alacsony szekrénykét készítenek rétegelt lemezből, ami például egy kávéfőző állomás alapját szolgáltathatja egy műhelyben vagy irodában, de más célra is felhasználható. A fogantyúk nagy mértékben meghatározzák a bútor stílusát, így jó választással modern hatást érhetünk el, vagy akár egy múlt századit.

Tovább

Robusztus családi étkezőasztal

etkezoasztal.jpgEgy családi étkezőasztalnak elég nagynak kell lennie, ha sok ember akar köré ülni és elég robusztusnak is kell lennie, hogy bírja a terhelést. Chris McDowel épít egy ilyen asztalt a mai videóban. Külön érdekesség, hogy az asztallapot vékonyabb deszkákból csavarozza össze, így az asztallap sem lesz túlságosan nehéz. A szélére egy keretet épít ami megmerevíti a léceket és olyan kinézetet ad neki, mintha vastag tömör anyagból lenne. Az asztal lábait egyszerű köldökcsapozással rakja össze gerenda anyagból rendesen kiátlózva könyökfával. A végeredmény egy tetszetős, stabil és tartós étkezőasztal.

Tovább

Retró stílusú éjjeliszekrény

ejjeliszekreny.jpgEgy éjjeliszekrénynek nem sok feladata van, egy ébresztőórát meg egy pohár vizet szoktak rátenni és néha egy könyvet is rárak aki szeret olvasni az ágyban. Steve Ramsey kevés bútoron alkalmaz díszítést, szereti az egyszerű vonalvezetésű retró stílust. Most egy retró stílusú éjjeliszekrényt készít el. Csapolást nem is alkalmaz, a rejtett csavaros kötéssel építi össze a szekrénykét. 

Tovább

Egyszerű csapolásos bárszék vagy hohedli építése

barszek.jpgA hokedli és a bárszék közeli rokonok, a magasságukban van főleg az eltérés. Szerkezetileg lehetnek ugyanolyanok is. Az egyszerű fél átfedéses csapolást könnyű elkészíteni, akár egy bárszéknél akár egy hokedlinél alkalmazhatjuk ahogy az Jay Bates is mutatja a következő videóban. A kezdő hobbiasztalosok valószínűleg ezt a csapolási formát fogják először kipróbálni. 

Tovább

Egyszerű betétes szekrényajtó készítése

szekrenyajto.jpgRengeteg díszes szekrényajtót vásárolhatunk vagy készíthetünk, de ez nem biztos, hogy mindenkinek tetszik. Már egy asztali körfűrész segítségével is tudunk készíteni minimalista stílusú szekrényajtót, amin semmi dísz nincs, csak a tiszta funkcióhoz elég felépítés van. Nagyon egyszerű a felépítése, 4 db léc körben és középen egy például rétegelt lemezből készült betét is lehet. Az elkészítése is nagyon gyors és pontos is lesz, ha a videón látható összejelölő módszert választjuk. 

Tovább

Csapos hokedli

hokedli.jpgEgy bútor elkészítésre a tervezéssel kezdődik, meg kell határoznunk, hogy mit szeretnénk elkészíteni, és hogyan nézzen ki majd ki, milyen díszítéseket alkalmazzunk rá. Ez sokszor hosszadalmasabb folyamat mint a bútor megépítése. Boris Beaulant nem mindig tervez előre meg mindent, mégis csodálatos bútorokat tud készíteni. Most egy egyszerű hokedlit készít egyszerű csapolásokkal, nagyon pontos minőségi illesztésekkel. A végeredmény egy modern letisztult vonalvezetésű forma. Az alapanyagnak a gőzölt bükkfát választotta. 

Tovább

Kicsi tolóasztal körfűrészre biztonsági ütközővel

toloasztal.jpgEgy újabb tolóasztal készítését mutatjuk ma meg amit Mathias Wandel készített. A tolóasztalból sohasem elég, hiszen ez az egyik legjobban használható saját készítésű eszközünk. Ez a tolóasztal kis méretű, mert sokszor kell apró munkadarabokat vágnunk, ilyenkor kényelmetlen a nagy tolóasztal használata. Egy biztonsági ütköző is felkerült a tolóasztalra, így nem lehet annyira előretolni a  tolóasztalt hogy elöl kijöjjön a fűrészlap és balesetet okozzon. 

Tovább

Kép vagy szöveg átvitele fára

Egy régebbi cikkünkben már bemutattuk azt a technikát hogyan lehet fára átvinni színes fényképet vagy szöveget. Jay Bates egy hasonló, de kicsit másként működő technikát mutat nekünk. A képet vagy feliratot vízszintesen itt is el kell először forgatnunk egy fotó kezelő programmal, majd a tükörképet kell kinyomtatni lézernyomtatóval normál sima nyomtató papírra. Eddig a két technika megegyezik, de itt kezdődik a különbség. 

Tovább

Rejtett ragasztás vastag anyaghoz

Sok olyan faanyag gyűlik fel a műhelyünkben ami sérült, repedezett, vagy valami miatt nem szép, és így nem igazán tudjuk felhasználni bútorhoz. A most bemutatott rejtett ragasztás ötlettel még a bontott láda anyagokat is fel tudjuk használni például ágy vagy asztal lábakhoz, vagy akár gerenda méretű tárgyak készítéséhez. Nagy előnye ennek a megoldásnak, hogy kevésbé hajlamos a további repedésekre, vetemedésre az elkészített láb. 

Tovább

Egyszerű forgácsleválasztó

forgacslevalaszto.jpgA faipari gépek nagyon sok forgácsot termelnek rövid idő alatt, amit valahogy össze kell gyűjtenünk. Vásárolhatunk gyári forgácselszívókat már 40-50 ezer Forintért is, amik átlagosan 1050 m3 /óra légszállításra képesek. Ezeknek az elszívóknak a jellemzőjük, hogy egy fóliazsákban  gyűlik alul a forgács, és a felül lévő vászon zsákon át távozik a beszívott levegő. Nagy hátrányuk ezeknek a gépeknek, hogy a vászonzsák hamar eltömődik fűrészporral, így az elszívó hatékonysága lecsökken, továbbá az alsó fóliazsák hamar megtelik, ürítés után nehézkes a felrakása.

Tovább

Vastagsági gyalu gyalulási hiba

vastagsagi_gyalu_hiba.jpgMinden gépnek van kotyogása, ha megfigyeltétek már a vastagsági gyalu sem gyalul tökéletesen egyforma vastagra. Az anyag elejét és a végét egy kicsit vékonyabbra gyalulja. Mathias Wandel egy egyszerű makett segítségével magyarázza el az okot és megoldást is ad sok egyforma méretű anyag gyalulásához egy kis segédeszköz elkészítésével. Érdemes kipróbálni, nagyon jól használható.

Tovább

Fecskefarok csapozás pantorouterrel

fecskefarok.jpgMathias Wandel nagyon jó ötletekkel megáldott hobbiasztalos, remek gépeket épített fából. Az egyik ilyen gépe egy pantorouter, ami egy 3 dimenziós mozgásra képes másolómaró. Ezzel a gépével készített félig rejtett fecskefarok csapozást, ami fiókoknál előnyös ha azt akarjuk, hogy az előlapon ne látszódjon a csapolás, csak akkor amikor kihúzzák a fiókot. Ezt a csapozást szépen és pontosan elkészíteni az egyik legnehezebb, de ebben nagy segítség a pantorouter, mert sablonozni lehet vele a csapolások marását. 

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu