A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Fa hibák javítása epoxi gyantával

2016. április 30. - kgl

fahibak.jpgRitkán tud az ember tökéletes hibátlan minőségű  faanyaghoz hozzájutni. A legsűrűbben előforduló fahibák a vetemedés, repedés, ágbenövések, korhadások. Ezen utolsó hármat szépen ki lehet javítani epoxi gyantával, teljesen eltüntetni nem lehet, de el tudjuk érni, hogy tovább ne repedjen, ne korhadjon stb... Köszönjük a videót Matthew Cremonának 

Tovább

Körfűrész asztal bővítése

asztal_bovites.jpgA legtöbb barkács asztali körfűrésznek kicsi az asztala mind szélességében mind hosszában, így széles vagy hosszú munkadarabot csak úgy tudunk vágni a gépen, ha valamilyen módon gondoskodunk a munkadarab lelógó részének alátámasztásáról. A körfűrész gépek gyári asztal bővítői is kevés sok esetben, ráadásul ezeket vékony lemezből préselik, így azok statikailag elég gyengék, könnyen megsérülhetnek nehezebb anyag vágásakor.

Tovább

Szétszedhető kerti asztal

kerti_asztal.jpgMa egy olyan kerti asztal készítését  mutatjuk meg Mark Patrick jóvoltából, ami nagyon masszív, mégis szétszedhető könnyedén, és amikor nincs rá szükség elrakható, például télen, vagy ha nyaralni megyünk. A megoldás kulcsa 2 ék és 4 csap.  Az asztal anyaga luc fenyő, így az időjárás viszontagságai ellen sötét színű lazúr bevonatot kap. A sötét színű lazúrban több a pigment anyag ami jobban véd a nap káros UV sugárzása ellen. 

Tovább

Szék készítése szalagfűrésszel + tervrajz

Egy érdekes videót találtam, ami igazából a Hammer Felder N4400-as szalagfűrész reklám videója. De nem is ez az érdekes számunkra a videóban, hanem az, hogy egy szalagfűrésszel és pár kézi szerszámmal készít el egy teljes széket a szaki. A tervrajzot is mellékelték a videóhoz amit PDF formában letölthetünk

Tovább

Csaphornyos tál

csaphornyos.jpgA szegmentással nagyon szép művészi alkotásokat lehet létrehozni. Frank Howart egy olyan tálat készített ahol a szegmenseket csaphornyos kötéssel bonyolította meg. Ide már CNC gépet is be kellett vetnie a pontos munka érdekében. A végeredmény egy csodálatos tál lett.  

Tovább

Gyalu tartó keret

gyalu_tarto.jpgA gyalukat sokféle módon lehet tárolni,  de akik vigyáznak arra, hogy a tárolás közben semmi ne érjen hozzá a gyalukés éléhez azok tárolják helyesen a gyalut. A kés élére maximálisan vigyázni kell, hogy feleslegesen semmi ne koptassa, ne csorbítsa ki. Kozma B. egy egyedi tárolási módot készít, ami maximálisan biztonságos és könnyen kivehető belőle illetve könnyen elrakható a tárolójába a gyalu. 

Tovább

Csiszolószalag készítése

csiszoloszalag.jpgA szalagcsiszoló gépünkre is készíthetünk házilag új csiszoló szalagot, ehhez vásároljunk gépi csiszolópapírt tekercsben.  Egy tekercsből sok szalagot tudunk készíteni így gazdaságilag megéri házilag elkészíteni. Olyan ragasztót válasszunk amely rugalmas száradás után is.

Tovább

Csiszoló henger készítése Dremmel géphez

dremmel_csiszolo.jpgA Dremmel gépekhez rengeteg kiegészítő kapható, különböző fúró, maró, vágó és csiszoló fejek. A csiszolófejek hamar elkopnak, így sok kell belőlük, és ez elég költséges. Házilag is el tudjuk készíteni a csiszolófejeket töredék árért és a nekünk tetsző méretben. Készíthetünk kisebb vagy nagyobb átmérőjűt, hosszút vagy rövidet, ahogy éppen szükség van rá. Akár kúpos csiszolót is készíthetünk.

Tovább

Újrahasznosítási ötlet, ajtóból ágykeret

ajtobol_agy.jpgEgy bontott ajtólaphoz nem nehéz hozzájutni, sok lakásban cserélnek nyílászárókat, és sokszor ingyen meg lehet kapni a feleslegessé vált ajtókat.  Ilyen ajtólapokból gyorsan el lehet készíteni egyszemélyes vagy kétszemélyes ágyat is. Az ajtó betéteire készíthetünk lombfűrésszel fából kivágott vagy valamilyen fémlemezből újrahasznosított darabokat dísznek. Az ágy hosszanti oldalához az ajtólap vastagságához illeszkedő pallót használjunk, így egy rendkívül robusztus, nehéz, masszív ágyat tudunk készíteni. 

Tovább

Kombinációs zár fából

kombinacios_zar.jpgHa fiókos szekrényt készítesz akkor el kell döntened, hogy zárhatóak legyenek e a fiókok. Egy rendkívül egyszerű és ötletes kombinációs zárral láthatjuk el a fiókos szerényünket erről láthatod a mai videónkat. Egy betörőt  nem fogja megállítani egy ilyen zár, de kevesebb ideje marad másra. A zárszerkezetre rakhatunk számokat vagy betűket, és tetszés szerinti zárnyelvet készíthetünk, a fiók teljes szélességében. Azt is megcsinálhatjuk, hogy egy egy fióknak külön kódja legyen.

Tovább

Egyszerű köldökcsapozó sablon

koldokcsapozo.jpgAki már próbált több tiplivel valamit összecsapolni, az tudja, hogy milyen nehéz tökéletesen egy vonalban elkészíteni a csapozás furatait. Ha csak egy csap furata nem pontos, vagy ferdén sikerült belefúrni az anyagba akkor a csap máris megakad és nem tudjuk összeilleszteni a csapolást. A mostani egyszerű házi készítésű köldökcsapozó ezen próbál segíteni. Nagy előnye az állíthatóságnak az, hogy különböző vastagságú anyagokhoz is beállíthatjuk.

Tovább

Szék javítása

szek_javitas.jpgEgy bútor sem örök életű. A használattól kopnak, törnek. Elég egy rossz mozdulat és máris sikerült kitörni egy szék lábát, de hogyan is javítsuk meg. A legfontosabb a pontos fúrás.  Mathias Wandel egy kitört szék lábát ragasztja vissza, ez már nem fog többet kitörni ott.

Tovább

Kristályos asztal

kristaly_asztal.jpgNagyon érdekes és látványos alkotást hozhatunk létre, ha a fától teljesen idegen anyaggal ötvözve készítjük el a dísztárgyunkat. A természetben fellelhető kristályok és a fa  között csak annyi a kapocs, hogy mindkettőt a természet alkotta meg, mégis elég távol állnak egymástól. Ha viszont egy kompozícióban ötvözzük őket, akkor akár művészi értékkel bíró tárgyat is létrehozhatunk. A mai videóba egy tölgyfából készült rönkasztalba lett beépítve 2 darab nagyobb kristály, 

Tovább

Hibrid csúszóasztal

Frank Horwarth szegmentált dísztárgyakat esztergál, ehhez sok darab egyforma szögben összevágott háromszögekre volt szüksége. Hogy megkönnyítse és felgyorsítsa a munkáját készített egy  állítható dupla csúszóasztal a körfűrészére. A CNC gépét is felhasználta hozzá, de egy felsőmaróval is ki lehet marni azokat a részeket amikhez ő a CNC-t használta.   A csúszóasztal alapja MDF lap. 

Tovább

Hézagmentes betétlap körfűrészhez PVC-ből

hezagmentes_betetlep.jpgNagyon vékony csíkok fűrészelésénél a vékony csík könnyen lemegy a fűrészlap mellett a gép belsejébe. Akik abban szerencsés helyzetben vannak, hogy olyan körfűrész asztaluk van amiben a fűrészlap körül kivehető betét van azok könnyen készíthetnek hézagmentes betétlapot akár fából akár PVC csőből is. A PVC alá egy merevítő betétet kell ragasztani. Az így elkészített hézagmentes betétlapon jobban csúszik a fa és tartósabb is, mert nem kopik mélyedés a felületébe a fa gyantáját is könnyebb letisztítani róla. 

Tovább

Forgács elszívás átalakítás

elszivo.jpgMarius Homberg kicsit átalakította a műhelyét hogy nyerjen egy kis szabad helyet, és ezért újra építette a forgács elszívó rendszert is. Az elszívó rendszer kiépítése szennyvíz csövekből gyorsan megépíthető, de a statikus feltöltődésre hajlamos a műanyag cső ami a csőben a falához súrlódó por és forgács okoz. A sok por és a statikus szikra porrobbanást okoz. A műanyag csövet ezért megfelelően földelni kell a külső vagy a belső oldalán elvezetett szigeteletlen vezetékkel amit a műhely földelési rendszerébe kell bekötni. Így már biztonságosan lehet használni a műanyag csöveket is forgács elszívó rendszer kiépítéséhez. 

Tovább

Vak csaphornyos ékelt fecskefarok kötés

ekelt_csaphornyos_fecskefarok.jpgEgy különleges csapolást találtam egy videóban. Gerenda méretű anyagoknál is nagyon szép csapolás. Ez a vak csaphornyos ékelt fecskefarok kötés. Ez valójában 2 különböző csapolás ötvözése egy csapolásba. Gerenda házak függőleges oszlopai és vízszintes oszlopainak összecsapolásához lehet alkalmazni. Ha jól megnézzük a csapolást akkor derül csak ki, hogy ez egy rendkívül erős kötés mert teljes szélességben felfekszik a vízszintes gerenda a függőleges gerenda kivágott részébe, nem csak egy csap tart. Az ék beütése után a csapolás nem tud kilazulni így a gerendák sem tudnak szétcsúszni. A gerendaház külső oldaláról nem lehet látni a csapolást mert a függőleges oszlopon nem megy át csap. 

Tovább

Belső sarok kaparó

 belso_sarok_kaparo.jpgA fa ragasztót nagyon nehéz úgy adagolni a felületre, hogy teljes felületet befedje és mégse nyomódjon ki amikor összepréseli a két ragasztandó felületet. Ha a kipréselt ragasztót még frissiben letörlöm akkor még csiszolni is alig kell a száradása után. A belső sarkokban viszont még kitörölni sem lehet tökéletesen, a csiszolópapírral sem lehet beférni a belső sarokba, így csak a kapirgálás marad a felesleges ragasztó eltávolítására például egy szikével. Ezzel viszont könnyen megsérthetjük a faanyagot. Egy olyan szerszám kellene amivel a belső sarokból is el lehet távolítani a ragasztó maradványt. Most egy ilyen szerszám készítését mutatjuk meg. 

Tovább

Porszűrő készítése

porszuro.jpgMindenki tudja. hogy a finom port belélegezni nem jó, a tüdőbe lerakódik, maradandó károsodást okoz a légúti szervekben. A műhelyünkben pedig igen sok finom por keletkezik amikor fát csiszolunk. Ha porálarcot viselünk az megakadályozza a por belégzését, de azt nem, hogy mindenhova lerakódjon a sok por amit akkor is be tudunk lélegezni, ha csak pakolászunk a műhelyben, mert felkeverjük a lerakódott port. Egy nagy porszűrő segítségével jelentősen tudjuk csökkenteni a levegőben levegő por mennyiségét. A gyári légtechnikai porszűrők viszont elég drágák. Matjias Wandel egy olcsó megoldással készített egy jó nagy porszűrőt. Ajánlom, hogy ti is készítsetek ilyet a saját egészségetek védelmében. 

Tovább

Maró bit tároló szekrény

 maro_bit_tarolo.jpgA maróbiteket úgy érdemes tárolni, hogy azok ne érjenek össze mert akkor sérül az élük, hamar életlenek lesznek.  A maróasztal fölé is építhetjük a tárolót, így mindig kéznél lesznek. Az se baj, ha könnyen átlátható a tároló és nyújtózkodni sem kell hogy elérjük valamelyiket, ezért egy kihúzható fióksínes megoldással célszerű elkészíteni a tárolót. A marószekrényben egy másik polcon tárolhatjuk a marógép tartozékait vagy dobozát. 

Tovább

Spirál berakásos íves fiókos doboz

diszdoboz.jpg Egy díszdoboz elkészítéséhez sok mindent felhasználhatunk díszítésnek, csak egy jó ötlet kell hozzá. Például néhány értéktelen hulladék faforgácsot is. A mai videóban egy faforgács díszítésű díszdobozt készítenek, aminek a fiókjai ívesek amelyeket apró mágnes tart  zárva. Ha szép pontos munkát végzünk akkor egy nagyon szép ajándékot tudunk készíteni pár óra munkával. Kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom az elkészítését, mert ezen kevés faanyag felhasználásával lehet a fogásokat elsajátítani vagy gyakorolni.

Tovább

Fa panel

fa_panel.jpgAkár a falra dísznek, akár térelválasztónak is készíthetünk fahulladékokból nagyobb méretű fa panelt. A télire félrerakott tűzifából használhatunk hozzá alapanyagot, csak maradjon is télire mivel fűteni. Az ilyen panelek elkészítése nem nehéz, és a sok hulladék fától is meg tudnunk szabadulni közben értelmes módon. Egy biztos, jó nehéz lesz majd takarítani róla a port. 

Tovább

Hajtű ajándék

hajtu.jpg Ha valakit meg szeretnénk ajándékozni akkor nagyobb öröm ha az ajándék saját készítésű. Nem kell nagy és drága dolgokra költeni, az apró ajándékoknak is örülnek ha azt szívből adjuk. Most egy egyszerűen elkészíthető fa hajtű készítését nézhetitek meg, érdemes hasonló apróságokkal meglepni szeretteinket. 

Tovább

Látványos rönk ház

ronkhaz.jpgMindig megcsodálom, ha egy szép rönkházról találok videót. Nagy szakmai hozzáértés kell ugyanis egy rönkház elkészítéséhez még szép szabályosra lemunkált rönkökből is. Most viszont egy olyat láttam ami engem is meglepett, és tátott szájjal bámultam csak a felvételeket, ugyan is nem szabályos, egyforma méretű rönkökből készítették el a rönkházat. Ez már művészet a javából. Ezt a házat egy nagy csarnokban rakták össze, majd szétszedik és a felállítási helyére szállítják. Így még olyan részei is láthatóak a háznak ami teljesen felépítve már rejtve lesznek. Érdemes megcsodálni a tető szerkezet tartó részeinek kialakítását, ezt nem fogja egy nagy vihar sem megkezdeni. 

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu