A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Különleges szegmentált doboz

2016. május 24. - kgl

Egy nagyon érdekes  ősi japán eljárással készülnek és így különlegesek is lesznek azok a dobozok amiket ezzel a szegmentálós technikával készítenek. A különleges az benne, hogy először a dobozt díszítő borítását készítik el, ebből hártya vékony szeleteket gyalulnak, majd ezt ragasztják fel a doboznak szánt lécre. A doboz csak ezután készül el a lécből. Azt hiszem van mit tanulnunk a japánoktól. 

Tovább

Sárga bambusz ezer rúd

bambusz_doboz.jpg Kicsit furcsa ez a cím, de nem találtam jobb fordítást arra a művészeti ágra, amely sok száz éves hagyományos a japán kézműves kultúrában. Ez egy olyan eljárást takar, amelynél vékony bambusz rudakból készítenek mindenféle használati dísztárgyakat. A kettő nem mond ellent egymásnak a japán kultúrában, ott az járja, hogy az a használható ami művészien szép. Így olyan hétköznapi tárgyakat készítenek ezzel az eljárással mint például táska, kalitka, kosár, tál, lámpa, váza, díszdoboz stb.  Ha jól megfigyelitek akkor észre fogjátok venni, hogy nem használnak sehol ragasztót és fém rögzítőt sem. Nálunk a nád használati tárgyak az elterjedtek, míg japánban a bambuszból készítenek tárgyakat. 

Tovább

Szegény ember jelölője

jelolo.jpgPaul Sellers mindig meglep az egyszerű, mégis praktikus tanácsaival. Most egy olyan szerszámot készít, amit a szegény emberek használhatnak párhuzam jelölésre. Az elkészítési költsége egy facsavar árába kerül, azaz nem éri el a 10 Ft-ot sem. Mégis jól használható párhuzam jelölőt tudunk készíteni. Próbáljátok ti is ki. 

Tovább

Okawa Kumiko

racs.jpgOkawa egy 35.000-es lakosú japán város Fukuoka prefektúrában, aminek egyik különlegessége, hogy itt működik az Okawa Kumiko Promotion Association, ez egy 18 műhelyből álló bútorkészítő társaság. Az Okawa Kumiko egy márka is, a hagyományokon alapuló kézműves bútorkészítésre. Termékeiket nagyon aprólékosan kézzel faragott és elkészített bonyolult mintázatok díszítik, jellemzően, (de nem kizárólag,) egy nagy rács, amelyen a napfény áthatolva csodálatos árnyékokat vetnek. Rengeteg féle mintát készítenek ezzel a technikával, ezeket felhasználják bútorokon, lámpákon, szegélyeken, ablakokon, térelválasztókon, de még faldíszt is készítenek.

Tovább

Kosár szövésminta faragása

puskatus.jpgA fafaragásban az a csodálatos, hogy teljesen ki tudja kapcsolni az ember hétköznapi gondolatait és szinte gondolatok nélkül tud koncentrálni a faragásra. Az apró, ismétlődő minták elkészítése kívánja a legtöbb gyakorlást, mint például egy kosár szövésminta kifaragása, hiszen teljesen egyformának kell lennie az apró részleteknek, és ez nagy odafigyelést és begyakorlott mozdulatokat kíván. Ilyen kosár szövésmintát nagyon sok helyre faraghatunk, például egy művészien kifaragott puskatuson is gyönyörűen mutat. Próbáljátok ki ti is ezt a szövésminta faragást, nagyon kellemes kikapcsolódás. 

Tovább

Madár kifaragása pár perc alatt

 madar.jpgTalán már lattatok olyan videót, ahol pár perc alatt egy kifaragtak egy madarat, gyönyörű szétterülő farktollakkal. Ezen videók közös jellemzője, hogy olyan gyorsan csinálják, hogy nem is lehet rendesen megfigyelni és megjegyezni a lépéseket, hogyan készül, egyszerűen csak elvarázsol minket a sok villámgyors kézmozdulat. Sally Nye most részletesen megmutatja és elmagyarázza a lépéseket, úgy hogy még azok is megértik akik nem tudnak angolul. Ha ti is el akarjátok majd varázsolni az ismerősöket, akkor ebből a videóból el tudjátok lesni a mozdulatokat is.

Tovább

Rizspapír lámpa

lampa.jpgJapánban sokat használják a rizspapírt, házépítésnél, belső térelválasztásnál, és sok más használati tárgynál is. Különféle lámpások alapanyaga is, mert szépen egyenletesen teríti a fényt, és a fából, rendkívül precízen elkészített lámpakeret a belső kazettás osztások a a hagyományok tiszteletét is sugározzák. 

Tovább

Raklapból világító kávéasztal

kaveasztal.jpg Egy kis gyakorlattal, pár szerszámmal és sok kreativitással csodákra képes az ember. A mai videóban egy pár darab raklapból készül művészien szép világítós kávéasztal. Több technológia ötvözése révén különleges egyedi kinézetű lett az asztal. 

Tovább

Lebegés teszt

lebeges_teszt.jpgSokan nem tudják, hogy a szalagfűrészük szalagját mennyire feszítsék meg. Nem akarják túlhúzni sem, mert félnek attól, hogy elszakad a szalag, de lazán sem jó hagyni a szalagot mert akkor nem lehet vele egyenesen vágni. Még két egyforma szalag esetén is eltérés lehet a megfeszítés mértékében, ezért a gépeken megtalálható feszítés mutató csak tájékoztató jellegű. Az adott fűrész szalagnak a megfeszítését a lebegés teszttel tudjuk nagyon pontosan beállítani. A teszt alapján beállított gép sokkal pontosabb munkára használható, kevésbé fog oldalra elsodródni a vágás, és a vágási felület is sokkal simább lesz. Munka végeztével amikor már nem akarjuk használni a szalagfűrészt, ne felejtsük el fellazítani a szalagot, így nem terheljük feleslegesen a gép szerkezetét, csapágyait és a szalagot sem. 

Tovább

Vidéki étkezőasztal

etkezoasztal.jpgEbben a videóban egy vidéki stílusú étkezőasztal készül, ennek jellemzője a masszív láb, és a lábak közötti alsó összekötő. Az asztal tölgyfából és dióból készült, a lábak feketére lettek festve, míg az asztallap megmaradt faerezetűnek. Igazán jó színösszeállítás mert illik a modernebb lakásokba is és a hagyományos divatú lakásokba is. 

Tovább

Magas polc

magas_polc.jpgMathias Wandel az új műhelyében ami igen magas belvilágú egy magas polcot készített a jobb hely kihasználás érdekében. Kicsi a valószínűsége, hogy itt magyarországon bárkinek is ilyen vagy ehhez hasonló magas hobbiasztalos műhelye legyen, a videó mégis adhat ötleteket, hogyan használjuk ki jobban a rendelkezésünkre álló teret.

Tovább

9 fiókos komód

komod.jpgPaul Jenkins egy hagyományos 9 fiókos komódot készített tölgyfából, rétegelt lemezből és furnérozott MDF lapból. A komód méret rajzát is megnézhetjük. Ebből jól látszik, hogy 90 cm magas a komód, így kényelmesen tudjuk a ráhelyezett TV-t nézni ha étkező asztalnál ülünk, mert nem kell lefele nézni a tévére, és nem takarja ki semmi a képernyőt. A nagy fiókoknak köszönhetően könnyen tárolhatunk benne ruhákat is vagy akár étkészletet is. 

Tovább

Oszlopos fúrógépre tárcsacsiszoló

tarcsacsiszolo.jpgAz egyik leghatékonyabban használható csiszológép a műhelyben a tárcsacsiszoló gép, rendkívül pontosan lehet vele méretre csiszolni, mert végig látszik a berajzolt vonal, hogy meddig akarunk csiszolni. Sokan csak azért nem építenek maguknak tárcsacsiszoló gépet, mert nincs hozzá megfelelő motorjuk, vagy sokallják az árát. Ha viszont van oszlopos fúrógépünk akkor erre már lehet alapozni, csak egy olcsó sarokfúró áttétel kell és egy nagy bútor csapágy, és egy kb 1*1 m-es rétegelt lemez, amiből kivághatjuk a szükséges részeket. Lehet, hogy nem lesz örök életű a sarokfúró áttétel miatt, de azt bármikor cserélhetjük olcsón.

Tovább

Keményfémlapkás esztergakés

esztergakes.jpgAki fa esztergálásra adja a fejét, előbb utóbb belefut abba, hogy a meglévő gyorsacél kései már nem felelnek meg, tartósabb élű eszterga késeket szeretne használni. Erre a keményfémlapkás kések a legalkalmasabbak, de ezeket nem árulják minden utcasarkon, így vagy nagyon drágán megrendeljük külföldről, vagy elkészítjük magunknak. A megfelelő keményfémlapkákat készen vegyük meg, viszonylag könnyen beszerezhető bármilyen profil, és nem is olyan drága. Így már csak az esztergakés többi részét kell nekünk elkészíteni. 

Tovább

Tasmán tölgy étkezőasztal

tolgy_asztal.jpgPaul Jenkins egy nagy  étkezőasztalt készített az édesanyjának. A kicsit világosabb színárnyalatú Tasmán tölgyet használt hozzá alapanyagként.  Az asztallap természetesen jó minőségű táblásított anyagból készült, így nem fog vetemedni, berepedni az asztal lapja. Nagyon szép munka, hibátlan kivitelezés. 

Tovább

Kültéri modern sofa

sofa.jpgElőször is tisztázzuk mit jelent a sofa. A deffiniciója szerint pamlag, dívány, kanapé, 3 üléses kanapé.  Egyszerűen elkészíthetünk egy kültéri sofa-t, nem kell hozzá különleges felszerelés sem, és nem kell speciális csapolás sem, olyan egyszerű a szerkezete ennek. A kész kültéri párnákat (Ikea) célszerű előre beszerezni, hogy majd azok méretéhez tudjuk majd igazítani a sofa méreteit. 

Tovább

Szalagfűrész keskeny lappal

szalag_vagas.jpgHa a szalagfűrészünkön széles szalag van, akkor azzal nem tudunk kis ívben vágni, de mit tehetünk ha elszakad a keskeny szalagunk és mégis szeretnénk kis ívekben vágni. Vágjuk el a széles szalagunkat hosszába és lesz egy keskeny szalagunk. Na ez elsőre elég bizarnak tűnik, de működik. Ajánlom, hogy alaposan gondold át, milyen baleset megelőző intézkedéseket teszel, mielőtt belefogsz az átalakításba, hova fogsz állni, hogyan tartod a kezed, milyen védőfelszerelést viselsz stb..

Tovább

Fúró és bit rendező fiók

bit_es_furo_rendezo.jpgTöbb tucat bit hegy létezik csavarhúzóhoz és rengeteg féle fúrót is használunk, például csigafúrók, forstner fúrók, fafúrók, stb... Ezeknek praktikus és átlátható tárolót készített a fűrészpor lány, Sandra Powell. Ezek a tárolók egy fiókba beépíthetőek mint belső fiókok. Célszerű olyan fióksínt használni ami teljes kihúzású, mert így az elől lévő rendező kivétele nélkül hozzáférhetünk a hátsó rendezőhöz. 

Tovább

Nagy méretű alkatrészes szekrény

alkatreszes_szekreny.jpgRengeteg apró alkatrészekre van szükségünk, csak gondoljunk a sokféle fejű és méretű csavarra, anyákra, tiplikre, ragasztószalagra szegekre stb.. Ha ezeket rendezetten akarjuk tárolni, hogy meg is találjuk amit keresünk akkor egy nagy tároló rendszerre lesz szükségünk. A műanyag alkatrész tároló rekeszek erre ideálisak, de ennek is megvan a maga korlátja, túl magasra nem építkezhetünk belőlük, mert a súly alatt megrogynak, eldőlnek, és akkor válogathatjuk a földre összeborult alkatrészeket. Készítsünk hát egy nagyméretű szekrényt amibe ezeket a műanyag tárolókat úgy el tudjuk helyezni, hogy azok stabilan álljanak és a portól is védje az alkatrészeket. Nagy súlyt kell megtartania a szekrénynek, ezért robusztus vázat kell készíteni hozzá. A szekrényt ne felejtsük el a falhoz rögzíteni eldőlés ellen. 

Tovább

Rusztikus 3 lábú stoki

stoki.jpgA rusztikus bútorok nagyon népszerűek, hiszen rengeteg pénzt meg lehet spórolni a gyengébb minőségű faanyag felhasználásával és a megmunkálása is sokkal egyszerűbb. Most egy 3 lábú stoki készítését mutatja meg James Wegner. A lábak csapolását egy csapmaró szerszám használatával készíti el. A stokit jól használhatjuk a kertben szalonna sütésnél, is de akár a lakásban is, ha illeszkedik a többi bútorhoz a stílusa. 

Tovább

Emeletes szerszámos láda

szerszamos_lada.jpgHa nem a műhelyben kell barkácsolnunk akkor valahogyan oda kell vinni a szerszámainkat amikre szükségünk lesz. Erre a legjobb megoldás még ma is egy szerszámos láda. Ez lehet fémből, műanyagból vagy fából. A fém szerszámos ládát mellőzzük, megsértheti a szerszámaink élét, meg az amúgy is az autószerelőknek való. A műanyag ládák nagyon hamar tönkremennek, pár évet bírnak csak ki utána lehet kidobni. A fa szerszámos ládák viszont évtizedeken keresztül bírják a strapát. Ha emeletesre készítjük el, akkor nem kell mindig kipakolni belőle mindent, hogy az alul lévő szerszámokhoz hozzáférjünk. 

Tovább

Ahogyan Carpenter mondja, hogy szeretlek

faragot_doboz.jpgA hobbiasztalosok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy olyan ajándékot tudnak készíteni kedvesüknek, amivel ki tudják fejezni szeretetüket. Szamuráj Carpenter a feleségének készített egy nagyon szép ajándékot, sok időt eltöltött az elkészítésével, de ezt örömmel tette. Ritkán látjuk egy egy videóban, hogy a saját készítésű ajándékot hogyan fogadják, most ez az apró részlet teszi igazán szívhez szólóvá ezt a videót. 

Tovább

Egyszerű hinta


hinta.jpgMinden gyerek szeret hintázni, még felnőtt fejjel is emlékszünk erre. Ebbe a ma elkészített egyszerű hintába még mi is beleférünk, felszerelhetjük az udvarban is de akár a lakásban is. Lepjük hát meg egy ilyen hintával gyermekünket vagy unokánkat. Ha akarjuk, akkor még mi is beleülhetünk egy kicsit nosztalgiázni :)

Tovább

Fa hibák javítása epoxi gyantával

fahibak.jpgRitkán tud az ember tökéletes hibátlan minőségű  faanyaghoz hozzájutni. A legsűrűbben előforduló fahibák a vetemedés, repedés, ágbenövések, korhadások. Ezen utolsó hármat szépen ki lehet javítani epoxi gyantával, teljesen eltüntetni nem lehet, de el tudjuk érni, hogy tovább ne repedjen, ne korhadjon stb... Köszönjük a videót Matthew Cremonának 

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu