A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Szegmentált 3D-s díszdoboz

2014. november 27.

szegmentalt doboz.jpgA szegmentált dísztárgy készítés mindig is igen időigényes folyamat volt, de ezt még lehet fokozni, ha az embernek elszabadul a fantáziája és 3D-s mintázatúra készít el például egy díszdobozt, mint ahogy tette Thomas Anton Geurts. Ez már a művészet a javából. Karácsony közeledtével mi is elgondolkodhatunk, hogy néhány hulladék fadarabból mit tudunk készíteni ajándéknak. Ez a díszdoboz egy remek példa, még ha nem is készítjük el 3D-re a fedelét még akkor is nagyon szép lesz. 

Tovább

Iskolai padok készítése

pad.jpg Az iskolai padoknak nem csak az ülő funkciónak kell megfelelnie, hanem a kíméletlen használatnak is. Ezért megfelelően erősre kell elkészíteni és a felületkezelésnek is védenie kell a külső behatások ellen a padot. Néha nem a szépség a cél, hanem a tartósság, de azért nem árt, ha a végtermék mégis tetszetős.

Tovább

Vetemedett faanyag javítása

vetemedett.jpgMost egy profitól leshetünk el nagyon hasznos technikát, amit ő csak "Frankenstein" módszernek hív. Érdemes megjegyezni ezt a módszert mert ezzel a csúnyán csavarodott, vetemedett faanyagból is tudunk táblásítani például egy nagy asztallapot. A videón rusztikus asztallapok készülnek a  "Frankenstein" módszerrel.

Tovább

Cunami biztos menedékhely

cunami hajo.jpgA neten rengeteg érdekes és kicsit őrült ember honlapját lehet fellelni. A mai rendhagyó posztunk egy ilyenre mutat majd. 

Chris Robinson volt a Facebook és a PayPal művészeti igazgatója nem volt hajóépítés (sem vitorlázás) tapasztalat. Egy ideig viszont élt a cunami sújtotta japánban és elhatározta, hogy épít egy cunami biztos menedékhelyet.

Tovább

Gótikus CD állvány

cd tarto.jpgHa egy bútort készítünk, akkor meg kell tervezni, hogyan nézzen ki majd a végeredmény és az mennyire illeszkedjen bele a körülötte lévő bútorok teremtette enteriőrbe.  Egy gótikus bútorokkal berendezett szobába nem fog jól kinézni egy nem oda illő stílusú bútor. A mai részben egy gótikus kinézetű CD állvány készül. A díszítő elemeket elhagyva, vagy megváltoztatva más stílusú bútorok között is használhatóra és odaillőre alakíthatjuk át. 

Tovább

Ágyneműs láda - 2 rész

lada 2.jpgJohn Peters egy szépen díszített hagyományos ágyneműs ládát készít, egyszerű technikával, nem bonyolítja túl a csapolásokat sem, csak ahol nagyon szükséges ott készít lapostipli maróval csapolást, így a láda elkészítése is gyorsan halad. A mai részben elkészül a láda, már csak a csiszolás és festése marad hátra.

Tovább

Ágyneműs láda - 1 rész

lada 1.jpgJohn Peters egy hagyományos kinézetű, de nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető ágynemű tartó ládát készít. A láda rétegelt lemezből készül, a vágási éleknél látszódó rétegeket szépen el lehet takarni díszlécekkel, így a láda elkészülte után nem látszik, hogy az rétegelt lemezből van. Szakavatott szem persze észre fogja venni, hogy nem táblásított anyagból készült, de ez nem sokat von le az értékéből. A rétegelt lemeznek köszönhetően viszont rendkívül erős és vetemedésre  kevésbé hajlamos anyagból készül a láda, a kivitelezése is sokkal olcsóbb így. A mai részben a láda nagy része elkészül, holnap be is fejezi.

Tovább

Apácarács készítése

apacaracs.jpgAz apácarács nagyon kedvelt térelválasztó elem, akár kerítésnek akár egy szekrényre vagy ajtóra szellőzőrácsnak. Nagyon mutatós, és kb a fele mennyiségű anyag kell csak hozzá mintha teli anyagból készítenénk el a térelválasztót vagy a szellőzőrácsot, ezért költségkímélő megoldás is. Elkészítése is elég egyszerű. 

Tovább

Japán baba esztergálása

japan baba.jpgEgy orosz ezermester oldalon találtam rá egy magyar nyelvű videóra, melyben egy japán babát készítenek el villám gyorsan, egyetlen eszterga késsel egy faesztergán. Látszik a mester mozdulatain, hogy nem először csinálja. Sajnos a mester kilétét nem sikerült kiderítenem, ha tudja valaki akkor kérem írja meg a kommentben a videó alatt.

Tovább

Antik asztallap készítése

antik asztallap.jpgVannak olyan enteriőrök, ahova nem illik be egy újonnan készült bútor, például egy régi vár berendezéséhez olyan bútorokat lehet csak készíteni amik úgy néznek ki, mintha több száz éves antik bútorok lennének. Az ilyen bútoroknak nem szabad tökéletes kinézetűnek lennie, egy két javítás nyomával még autentikusabbá tudjuk tenni a bútort. A mai videóban egy olyan asztallap elkészítését mutatjuk meg amely egy ilyen antik kinézetet kap mind elkészítésében mind felület kezelésében. 

Tovább

Kárpitozott ágyvég készítése

karpitozott agyveg.jpgA kárpitozás nem tartozik a  hobbiasztalos szakmához,  de ha egy kárpitozott bútort tervezünk, akkor tudnunk kell, hogyan készítsük elő a bútort a kárpitos mesternek. Kárpitozással tudjuk kényelmessé tenni a bútorainkat, például egy fotelt, kanapét vagy ágyvéget. A kárpitozás egy külön szakma amit évekig tanulnak a mesterek, nagy rutin és anyagismeret kell egy szép kárpitozás elvégzéséhez. A legnagyobb gyakorlatot a húzott gombos  bőr vagy műbőr kárpit elkészítéshez kell. Ezt a műveletet bízzuk mesterre.

Tovább

Szerszámnyél készítése körfűrészen

szerszamnyel.jpgBármilyen szerszámnyelet meg tudunk venni barkács üzletekben vagy mezőgazdasági boltokban, de néha nagyon silány minőségűek közül válogathatunk csak, repedtek, görbék, csomósak, nem kézre állóak a legjellemzőbb hibák amikkel találkozunk. Ha van jó minőségű bükkfa rudunk akkor megpróbálkozhatunk egy egyszerű módszerrel hengeres szerszámnyél készítéssel asztali körfűrészen is. 

Tovább

Műhely építés - bejárati ajtó készítése

ajto keszites.jpgAlain Vailancourt újabb videót osztott meg velünk a műhelyének az építéséről. Most a bejárati ajtót készíti el igen robosztús kivitelűre, ebből sem spórolta ki az anyagot. Érdekes módot választotta az ajtó rögzítésére, nem csinált külön ajtótokot, hanem azt a már felszerelt ajtóhoz készíti el utólag.

Tovább

Hulladék tároló fűrészgépre

hulladek tarolo.jpgA körfűrész gépeken és a szalagfűrészen rengeteg apró hulladék fadarab képződik munka közben amiket a a forgácselszívó sem tud elszívni mert túl nagyok hozzá, vagy tönkretennék az elszívót ha bele kerülnének. Ezek a fadarabok már csak a tűzre jók, ezért elraktározni sem érdemes. Egy kisebb doboz elég a hulladék gyűjtéshez amit egyszerűen mágnessel rögzíthetünk a gépre.

Tovább

Makita MLT 100 – a jó „munkásember” választása…

A következő cikket Medvegy János küldte, fogadjátok szeretettel a szakszerű leírást és a rengeteg fényképet.

 Makita MLT 100 – a jó „munkásember” választása…

 

A körfűrészgép vagy a szalagfűrész egy asztalos műhely alapfelszerelései közé tartozik. Ha cserére kerül a sor, bármilyen okból is, alaposan körül néz az ember, milyen fajta, milyen jellegű gépet is vásárol, hiszen a klasszikus „JÓ, OLCSÓ ÉS PONTOS” a legritkább esetben található meg együttesen.

Tovább

Műhely építés - ablakok elkészítése

ablakok keszitese.jpgAlain Vailancourt szépen halad a műhelyének az építésével, az utóbbi időben kicsit felgyorsultak az események, elkészült a műhely külső váza, elektromos rendszer, a kémény és a teljes tető is. A mai részben ablakokat fog készíteni a műhelyre, jó sokat, hogy elég világos legyen. 

Tovább

Mini egyengető gyalu

mini gyalu.jpgA legtöbb hobbiasztalos műhelyben megtalálható a kézi elektromos gyalugép amivel igen termelékenyen lehet nagy felületeket szép simára gyalulni. Hátránya hogy a gép így nem alkalmas kicsi alkatrészek gyalulására és derékszögű élgyalulásra sem. Egy kis átalakítással viszont ezt is meg lehet valósítani a géppel. Savas Papasavvas mutatja meg, hogy ő hogyan oldotta meg ez a kis átalakítást. 

Tovább

Műhely építés - Tetőzet befejezése

teto befejezese.jpgAlain Vailancourt eddig elkészült a műhelyének a vázával, a tetőszerkezetével és a kéménye is már üzemel, az elektromos rendszer is üzemkész. A mai részben felkerül a tetőre a hőszigetelés és a végleges borítás az eddigi fólia borítás helyett. Öröm látni, ha ilyen szépen épül egy műhely.

Tovább