A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Ford T modell makett

2016. szeptember 28. - kgl

ford_t_model.jpgA makett készítés sok türelmet és időt igénylő hobbi, megfelelő tervek alapján nagyon szép dísztárgyakat vagy játékokat készíthetünk. Most egy nagyon régi Ford T modell makett elkészítését mutatjuk meg. Ez a modell az egyszerűbb kivitelű modellek közé sorolható, így a kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom az elkészítését. Kisfiuknak ajándékba is készíthetünk ilyet, nagyon fognak örülni neki. 

Tovább

Keretes fűrész

keretes_furesz.jpg A keretes fűrész az egyik legrégebbi asztalos szerszám. Ma már fémből készítik a keretet, de ezek semmivel sem tudnak többet egy hagyományos fa keretű keretes fűrésztől. A keretes fűrészt magunk is elkészíthetjük, csak a fűrészlapot kell hozzá beszereznünk a megfelelő méretben és fogazásban. A keret elkészítéséhez olyan faanyagot válasszunk ami hibátlan, csomómentes és lehetőleg párhuzamos erezetű keményfa legyen. Először a fűrészlapot szerezzük be és ehhez készítsük el a keretet. A feszítéshez erősebb kender spárgából készített fonatot használjunk, ez kevésbé nyúlik meg és nagyon tartós.

Tovább

Szögfúró satu

szogfuro_satu.jpgAz esetek döntő többségében olyan furatokat kell készítenünk ami derékszögben fúrunk be az anyagba, de ritkán szükségünk lehet arra, hogy egy előre meghatározott szögben legyen a furat a munkadarabban. Erre a feladatra egy egyszer használatos sablont is készíthetünk, de ha várhatóan sűrűbben kell ilyen furatokat készíteni akkor célszerű olyan satut készítenünk amit szögbe be tudunk állítani és a munkadarabot is bele tudjuk rögzíteni. 

Tovább

Állítható szögvágó sablon

kupos_sablon.jpgEgy ferde vágás elkészítése sűrűn előforduló feladat, például egy kúpos székláb elkészítése. Ehhez egy nagyon egyszerű és ötletes szögvágó sablont tudunk készíteni A szögvágó sablont percek alatt el tudjuk készíteni annyira egyszerű. Ezt a sablont tudjuk használni asztali körfűrészen és szalagfűrészen is. 

Tovább

Állítható köldökcsapozó

koldokcsapozo.jpgA köldökcsapozás igen elterjedt és sok helyen használható csapolás, olcsó és egyszerű. Egyetlen hátránya, hogy szükség van hozzá egy sablonra amivel a furatokat egymáshoz képen nagyon pontosan el tudjuk készíteni. A most bemutatott köldökcsapozót egyszerűen és olcsón el tudjuk készíteni. A használatára is kapunk ötleteket a videóban. 

Tovább

Különleges bortároló

bortarolo.jpgRengeteg fajta bortárolót lehet készíteni, amelyek formája lehet egyszerű rekeszest, polcost, bedugóst, rusztikust, díszeset, kinek melyik tetszik. ezek közül már bemutattunk párat régebbi cikkeinkben. Most egy kicsit díszesebb, különlegesebb bortárolót mutatunk a bedugós fajtából. A különlegességét a trapéz hullámos kialakítása adja. Habár igen egyszerűnek tűnik, az elkészítése mégis nehéz, nagyon pontos munkát kell végeznünk, ha szép egyenes vonalúra szeretnénk megcsinálni. Ajándéknak is kiváló.

Tovább

Gérvágóhoz csapoló asztal

gervago_csapolo.jpgAkinek csak egy gérvágó fűrésze van annak ezzel kell megoldani minden darabolást, de egy ötletes csapoló asztal elkészítésével a fésűs csapolásokat is el tudjuk készíteni vele Justin Dewep ötlete nyomán. A lejtős asztal és a pontosan állítható fogszélesség a lényege ennek a csapoló asztalnak amit egyszerűen rászerelhetünk a gérvágóra amikor szükségünk van rá. A csapoló asztal elkészítése elég összetett feladat, gyakorlott hobbiasztalosoknak ajánlom. 

Tovább

Ablak virágláda

viraglada.jpgA mai projekt egy egyszerű ablak virágláda ami olyan ablakhoz lett tervezve ami feltolható amerikai stílusú. Az ingyenes Screchup 3 dimenziós tervező programban készült el a terve alaposan átgondolva. Az alapja egy kevés rétegelt lemez, rajta fenyőfából készült cseréptámasz korláttal. Mivel a szabad ég alatt lesz, így D3 vagy D4-es ragasztót használjunk az elemek összeragasztásához, és ne feledjük az alapos felületvédelmet sem. Kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom az elkészítését.

Tovább

Derékszögű fúrás

derekszog_furas.jpgAki azt mondja,  hogy egy kézi fúrógéppel tíz furatból legalább 5-ször olyan furatot tud fúrni hogy az derékszögű a felületre az vagy hazudik vagy varázsló, esetleg valamilyen vezetőt használ. Egy jó vezetővel akár a 10 furatból mind a tíz tökéletes derékszögű lehet egy kis gyakorlással. Most egy ilyen vezetőt mutatunk amit Justin Dewep készített.

Tovább

Gérvágó fűrész forgács elszívása

gervago_elszivas.jpgA legjobban koszoló gép a gérvágó a műhelyben, szinte kivétel nélkül mind szanaszét szórja a forgácsot, legyen az olcsó gép, vagy nagyon drága. Csak egy megoldás létezik a takarítás csökkentésére, mégpedig az, ha bedobozoljuk a gérvágót és lekorlátozzuk azokat a nagy helyeket ahol levegőt tud beszívni a dobozba a rákapcsolt elszívó. Justin Depew egy modulárisan felépített dobozolást készített, aminek a forgács elszívása elég jól sikerült. Érdemes az ötletet ellesni, vagy esetleg még tovább is fejleszteni.  

Tovább

Extra ledes világítás

ledszalag_lampa.jpgA lakásunk, műhelyünk megvilágítására egyre népszerűbbek a ledes világítások, főleg olyan helyen vesszük nagy hasznát, ahol nincs szükség nagy fényerőre, például hangulat világításoknál. A led technológia rohamosan fejlődik, ma már az extra erős ledek is megfizethető árban vannak, így nagyon erős fényű világítótestet is lehet építeni ledekkel. Az ilyen világításoknál célszerű a ledszalagok használata, mivel nagyobb területet tud így megvilágítani. John Heisz a videó készítéseihez készített egy erős fényű ledes lámpát ledszalagok segítségével. Ha nem akarsz kudarcot vallani a saját ledes világításoddal akkor ajánlom, hogy figyelmesen olvasd el a ledszalagok összehasonlító tesztjét is mielőtt megrendeled a ledeket. 

Tovább

Fagerenda a mennyezetre

algerenda.jpgA legtöbb lakásban a mennyezet egy sima, elég unalmas felület. Egy fagerenda jól mutat rajta és teljesen megváltoztatja a helység hangulatát, stílusát is. De nincs szükség arra, hogy súlyos gerendát rögzítsünk a fejünk fölé, van egyszerűbb megoldás az azonos látvány eléréséhez, ha készítünk egy üreges álgerendát pár szál deszkából. Sokkal könnyebb is az álgerenda a valódi gerendánál és árban is jóval olcsóbban elkészíthető. Az álgeranda gipszkarton mennyezetre is rögzíthető. Remek dekorációs ötlet.

Tovább

Talpas pad

talpas_pad.jpgAz egyszerű padoknak keskeny a lába, ezért könnyen billegnek. A talpas padok viszont sokkal stabilabban állnak a szélesebb talp rész miatt. Dustin Peneer  mutatja meg, hogy ő hogyan készített egy ilyen talpas padot szépen csapolva. Annyira egyszerű az elkészítése, hogy kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom. 

Tovább

Kültéri zuhanyzó fülke

kerti_zuhanyzo.jpg A meleg, fülledt időben jól esik egy kerti zuhanyzóban letusolni. Egy egyszerű kerti zuhanyzó fülke elrejti a kíváncsi szemek elől a fürdőzőt. April Wilkerson rendkívül egyszerűen oldotta meg a fülkét, olcsó műanyag hullámpala borítással. A jól elkészített zuhanyzó fülkét még egy medence mellett is felállíthatjuk. 

Tovább

Fatuskóból kerti dísz

kerti_disz.jpg2015-ben történt, hogy Mimi férje kivágott egy régi fát a kertben. Miminek azonban támadt egy ötlete, és megkérte férjét, hogy a fa törzsét hagyja meg, ne vágja ki teljesen. Mimi olyan kreatív fajta nő, aki mindenből szeret valami különleges dolgot készíteni. Tehát megtervezte és kivitelezte a környék legszebb egyedi kerti díszét, amire még a szomszédai is büszkék. Aranyos, dekoratív, és az sem baj ha giccses. :)

Tovább

Portré faragása fába

portre_faragas.jpgSokan vagyunk úgy, hogy nem tudunk szépen rajzolni, vagy szobrot faragni. Ehhez olyan kézügyesség és gyakorlat kell ami keveseknek adatik meg. Nem reménytelen a megtanulása, és valahol mégis el kell kezdeni a faragás tanulását. Erre egy jó módszer létezik, amikor például portrét akarunk kifaragni, de csak a körvonalak mentén. Az előrajzolást megúszhatjuk egy kis ötletességgel. A faragást csak akkor akarjuk igazi domborműnek elkészíteni ha már körvonalak kifaragása könnyen megy. Így fokozatosan tanuljuk meg a fafaragást. 

Tovább

Élmarógép porelszívása

elmaro_elszivas.jpgA legtöbb élmarógéphez adnak gyári elszívó csonkot de ezeken mind oldalra vezetik ki a forgácsot, az elszívó csövet is oldalt kell rácsatlakoztatni a gépre. Sajnos ez felborítja a gép egyensúlyát, nehéz egyenesen megtartani mert a cső is elhúzza a gépet. Ha elszívó csatlakozó nélkül használjuk az élmarót akkor viszont mindent beterít a szétrepülő forgács. Cosel egy új elszívó csatlakozót épített az élmarójára amin lefele csatlakozik az elszívócső, közel a gép tengelyvonalához, így az egyensúlyi helyzete is kedvezőbb a gépnek, könnyebb vezetni, és a műhelyt sem kell takarítani a gép használata után.

Tovább

Profi asztali körfűrész építése

asztali_korfuresz_1.jpgRengeteg márkanév alatt lehet barkács célokra asztali körfűrészt vásárolni, de ezeknek a gépeknek a legnagyobb hibájuk, hogy vékony alu profilokból készítik az asztallapot, ami nevetségesen kicsi, sokszor nem fut párhuzamosan a fűrészlappal a vezető horony, a kiegészítő asztallapok meg olyan gyenge lemezből préselik, hogy egyből elgörbül ha egy kicsit nagyobb terhelés éri. Sok gépen még a kivehető asztalbetét is hiányzik ami a fűrészlap körül szokott lenni. Ezek a barkács körfűrészek éppen hogy csak elérik a minimálisan használható kategóriát. Ennél már csak jobbat lehet házilag is építeni.

Tovább

Raklapból erős munkapad

raklap_munkapad.jpg A raklapok újrahasznosítása az egyik legnépszerűbb téma. Paul Jackman 21 darab raklapból épített 2 darab erős munkapadot táblásításos módszerrel. A munka nehéz része a raklapok szétszedése, szögtelenítése és a lécek előkészítése, de jól megszervezve ezen is hamar túl lehet jutni. Nagyon okosan csak akkora darabokban táblásította az asztallapot, ami még belefér a vastagsági gyaluba, így kevesebb munkával gyorsabban tudta elkészíteni a munkapadot. Ilyen apró ötleteket is elleshetünk a videókból. 

Tovább

Ékléces tároló

ekleces_tarolofal.jpg Nagyon sokféle módon lehet tárolófalat létrehozni, lehet fix rögzítőket alkalmazni a tárolandó dolgoknak, de ez nem előnyös, mert nehézkes a tárolófal átrendezése. Van viszont az ékléces tárolási módszer, ahol előre nem határozzuk meg, hogy mit hova fogunk rakni, hanem majd amikor felrakjuk rá a tárgyakat akkor variálhatunk, hogy mi hogy fér el jobban, hogyan tudunk csoportosítani. Az ékléces tároló módszernél pár mozdulattal át tudjuk rendezni a tárolót ha új helyet kell találnunk valaminek. Paul Jackman egy tároló helységet épített a műhelyében ékléces tároló fallal, így nagyon kis helyre tudott elrakni rengeteg szerszámot és kellékanyagot.

Tovább

Excenteres rögzítés munkapadra

excenteres_sogzito.jpgEgy nagyon ötletes, és olcsón megvalósítható rögzítési módot mutatunk ma, amellyel gépasztalra, vagy munkapadra lehet rögzíteni munkadarabot egy két mozdulattal. Egy kevés réz vízvezeték cső maradék vagy hasonló átmérőjű fém anyag kell és egy kevés rétegelt lemez az elkészítéséhez. A szükséges méretezett alkatrész tervrajzokat is megtaláljátok hozzá itt.   

Tovább

Pianóból bárpult

piano_barpult.jpg Ha agy pianót már nem érdemes megjavítani mert például a oly mértékben megváltozott a hangja hogy az már nem javítható akkor még mindig fel tudjuk használni a rossz pianót, például készíthetünk belőle egy bárpultot. Először is mérjük fel a lehetőségeket, mit hogyan tudunk átalakítani a cél érdekében úgy, hogy a pianó eredeti kinézete lehetőleg ne változzon meg. Nagyobb lesz így a meglepetés a vendégeknek ha feltárul a pia készlet :) 

Tovább

Boros hordó dohányzó asztal

boros_hordo.jpgEgy boros hordó nagyon sok évig használható, de egyszer eljön az ideje, hogy lecseréljük. A kérdés az, hogy mire tudjuk felhasználni utána a hordót. Például az egyik végét kiütve  és virágfölddel feltöltve nagy méretű kerti virágtartót csinálhatunk belőle, de ha kettévágjuk a hordót akkor akár dohányzóasztalt is tudunk belőle készíteni. Szépen festve, nagyon jól fog mutatni, és a belsejébe is el tudunk rejteni például pár palack italt ami nem igényel hűtést. 

Tovább

Csiszoló fiók

csiszolo_fiok.jpgA csiszolásnál keletkezett finom port el kell szívni mivel az a tüdőbe jutva igen káros, de a műhelyt is mindenhol belepi a finom por, így a későbbiekben is fel tudjuk keverni ezt és belélegezhetjük. Ezért az a legfontosabb, hogy ahogy keletkezik a por azonnal ki is tudjuk szúrni. Erre a feladatra a csiszológépre csatlakoztathatjuk az elszívónkat vagy készítünk egy olyan munkafelületet ami gondoskodik az elszívásról. Most egy olyan csiszoló munkafelületet mutatunk ami egyben egy fiók is, így ha nincs rá szükség akkor egyszerűen betoljuk a helyére. Nagyon praktikus megoldás. 

Tovább

Ketrec lámpa

ketrec_lampa.jpgFából nagyon szép tárgyakat lehet készíteni, bútorokat, dísztárgyakat, használati eszközöket. A művészetben is szeretik használni a fát, mert olyan alkotásokat lehet létrehozni  amelyek egyediek, különlegesek. Ma Stephan Pöhnlein egyik művét, a ketrec lámpát készíti el. Nagy gyakorlatot igényel az ilyen vékony pálcákból tized mm pontosan dolgozni, egy ilyen dísztárgynál a legkisebb hiba is elcsúfíthatja az egész munkát. Szerintem sokan elfogadnák ezt a szép lámpát. 

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu