A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Különleges díszítő festés

2017. június 26. - kgl

diszito_festes.jpgTim Yoder egy különleges díszítő festést alkalmaz a dísztárgyainak az elkészítéséhez. Először kiesztergálja a szükséges tárgyat a megfelelő formára, majd feketére festi a tárgyat. A száradás után további dísz csíkokat esztergál a felületbe amelyek a festék szétfolyását is megakadályozza, és behatárolja a festendő felületet is. Ezek után következik a különleges díszítő festés, egy csepp világos airbrush festéket cseppent a fekete alap felületre majd airbrush pisztoly sűrített levegőjével finoman terelgeti a csepp festéket a felületen.

Tovább

Szegmentált dísztárgy ék pálcákból készítve

szegmentalt_tal_palcakbol.jpgA szegmentált dísztárgyak készítésénél gyorsan lehet haladni, ha a különböző színű léceket összeragasztják, majd újra feldarabolják valamilyen minta szerint majd megint összeragasztják....és így tovább amíg el nem készül a terezett minta. Most viszont egy olyan szegmentálási eljárást mutat meg Tom Lohman ahol nagyon apró kis fapálcikákból rakja ki a mintát egyesével ragasztva egy mintázó asztalon. Ez rendkívül aprólékos és időigényes eljárás, de sokkal finomabb, részletgazdagabb minta készíthető ezzel a módszerrel.

Tovább

Különleges csapolások : Hornyolt és ékelt áthidaló

hornyolt_es_ekes_csapolas.jpgA különleges csapolások sorozatunkban ma egy olyan csapolást mutatunk amelyet épület szerkezeteknél alkalmaznak a hagyományos japán épületek áthidalóinál. A bemutató most nem gerenda anyagból készül, erre nincs is szükség egy csapolás bemutatásánál. A csapolás nem engedi elcsúszni a vízszintes áthidalót, azt szorosan tartja, de szükség esetén bontható is az ékek kiütésével.

Tovább

Görgőző szerszám készítése

gorgozo_szerszam.jpgAki sok öntapadós ledszalagot fektet annak fogja felgyorsítani a munkáját egy nagyon egyszerű görgőző szerszám. A faragasztó felhordásánál is sokat segít egyenletesen szétteríteni a ragasztót, így kevesebb ragasztót használhatunk, kevesebb fog kipréselődve lecsöpögni. A görgőző szerszámot Wesley Treat ötlete alapján is elkészíthetjük, igen kevés anyag felhasználásával. Ha szeg helyett facsavarral rögzítjük a görgőt akkor szétszedhető és könnyebb lemosni róla a ragasztót. Kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom az elkészítését. 

Tovább

Új kötőelemet fejlesztett ki az Ikea

ikea_uj_kotoelem.jpgAz Ikea bútorokat eddig is úgy tervezték, hogy egy két szerszám elegendő volt a bútorok összeszereléséhez. Ez a jövőben valószínű meg fog változni és szerszám sem kell az összeszereléshez. Az új kötőelem egy kúpos bordás csap ami lehet idegen anyagból is de a bútorlapból is kimarhatják CNC gépekkel. A csap egy ennek megfelelő kúpos, és belül bordázott fészekbe illeszkedik így egy mozdulattal összerakható és bontható a bútorelem. Egy költözködésnél vagy lakás átrendezésnél előny lehet a gyors szerelhetőség de lehet, hogy ez a tartósság rovására fog menni. 

Tovább

Bosh és Festool vezetővonalzó összehasonlítása

vezetovonalzo.jpg A merülőfűrészek lassan népszerűbbek lesznek a sima kézi körfűrész gépektől, mert van hozzájuk vezetővonalzó, így jóval pontosabban lehet velük méretre fűrészelni az anyagot. A merülőfűrészeknek további előnyük, hogy megoldott rajtuk a porelszívás így  tisztábban tartható a munkaterületünk is. Egy merülőfűrész a vonalzójával kiválthatja a kicsi műhelyekben az asztali körfűrész gépet és sok esetben a gérvágó gépet is. Ehhez persze szükségünk van további ötletekre is. 

Tovább

Előszoba sarokpad

sarokpad.jpg Az asztalosok és a hobbiasztalos beállítottságú emberek árgus szemekkel figyelik mások videóit, ki mit csinál, hogyan csinálja, mit tud tanulni belőle. Jimmy Diresta munkái sok embert inspirálnak hasonló munkára. A FarmCraft101 nevű youtube feltöltőt is Diresta inspirálta egy előszoba sarokpad elkészítésére amelyet fecskefarok csapolással díszítve készített el. A pad gyönyörű erezetű széles pallóból készült két lábbal és egy falra felszerelt konzolra támaszkodva. 

Tovább

Gerendavázas kerti asztal és pad

kerti_asztal_es_pad.jpgSokan nem elégszenek meg a műanyag kerti székkel és asztallal, de még a készen vásárolható fa bútorok is elég gyenge minőségűek, csak a minimálisan elég vastagságú anyagokat használnak hozzá, pár darab csavarral összefogatva, így pár év használat után már ezeken a drága fa bútorokon is jelentkezik az elhasználódás jelei. A tartós kerti bútorokat jó minőségű és vastag vörösfenyő faanyagból kell elkészíteni, ezeket évtizedekig tudjuk majd használni, még akkor is ha csak pár évente frissítjük meg a felületvédelmét.

Tovább

Fecskefarok sablon

fecskefarok_sablon.jpgVan egy pár  nagy kedvencem a youtube feltöltők között akiktől nagyon sokat lehet tanulni. Az egyik ilyen kedvencem Paul Sellers aki nem csak elmagyaráz valamit, hanem nagyon részletesen meg is mutatja hogyan kell csinálni valamit és mindig tanulok tőle egy két új fogást.A mai videóban azt mutatja meg, hogy hogyan készít egy fecskefarok csapozáshoz használható sablont. 

Tovább

Helytakarékos szorító tartó polc

helytakarekos_szorito_tarto.jpgAz asztalos szorítóinkat egy egyszerűen elkészíthető tároló polcon célszerű tárolni, amely helytakarékos, nem foglal el nagy falfelületet. A szorítóink típusától és méretétől függően alakítsuk ki a tároló polcot amelynek elég erősnek kell lennie, hogy a nagy súlyt is biztonságosan megtartsa. 

Tovább

Tábla maradék tároló

tabla_tarolo.jpg Ha tábla anyagból dolgozunk akkor a maradék anyagot is tárolnunk kell valamilyen elfogadható módon. Mathias Wandel egy kisebb tárolót készített amire saját készítésű kerekeket is rakott, bár az irányítása kicsit nehézkes. A tároló belső elválasztó lécei szinte rekeszekre bontja a tárolót, így nem borulnak kezelhetetlenül egymásra a maradék tábla anyagok. Takarításnál nagyon előnyös, hogy a tároló kipakolása nélkül tudjuk mozgatni a tárolót.

Tovább

Autó rámpa fából

rampa.jpgAz ügyesebb kezű emberek maguk is meg tudják javítani az autójuk néhány egyszerűbb hibáját. Cosmas Bauer a kipufogó rendszer  cseréjhez készített két fa rámpát amire felállva kényelmesebben és biztonságosabban tudta megcsinálni a javítást mintha csak emelőkkel meg téglákkal támasztotta volna alá az autót. A rámpát elég erősre kell elkészíteni, hogy elbírja az autó súlyának egy részét biztonságosan. Ha nem elég erős a rámpa akkor összeroppanhat és súlyos károkat okozhatnak a darabja az autó aljában, rosszabb esetben meg is halhat az aki éppen a kocsi alatt van. Ezért csak jó minőségű repedésmentes, görcsmentes vastag anyagokból készítsük el a rámpát. 

Tovább

Lépcső alatti polc kerekeken

gurulo_polc.jpgA lépcső alatti területeket is ki lehet használni tárolásra de az alacsonyabb részekhez elég nehéz hozzáférni. Mathias Wandel ezt úgy oldotta meg, hogy kerekeken guruló polcot készített amit ki lehet húzni a lécső alól és így már kényelmesebben lehet rajta keresgélni a rég elfeledett cuccok között. A már nem használt gyerekjátékokat is elrakhatjuk egy ilyen polcra, vagy ritkán használt szerszámokat, de akár a pénzzel megtöltött Nokiás dobozokat is :) 

Tovább

Levegős szerszám tároló

levegos_szerszam_tarto.jpgA levegős szerszámok hatalmas előnye, hogy igen könnyűek, mivel nincsen rajtuk nehéz motor. Így sokáig tudunk velük úgy dolgozni, hogy nem várad el a kezünk egy súlyos gép tartása, mozgatása, irányítása közben. Az ilyen levegős szerszámok viszont mind különböző méretűek és alakúak, viszont van egy egységes levegő cső csatlakozójuk amit jól fel tudunk használni a tárolásukra is. A "TabLeft Workshop" ötlete alapján szinte fillérekből elkészíthetjük a saját levegős szerszám tartónkat.

Tovább

Ötletes kalapácstartó

kalapacs_tarto.jpgA műhelyünkben ha körülnézünk, jó néhány különböző kalapácsot találunk, kisebb, nagyobb, szöghúzós, fából készült, gumiból készült stb... A "TabLeft Workshop" csatornán egy olyan kalapácstartót készítettek fából ami automatikusan megfogja a kalapácsokat így nem esnek ki a helyükről. Fából készült rugólemezek biztosítják az egyszerű nyitást és zárást így egy mozdulattal tudjuk felrakni vagy levenni a kalapácsokat. Szerintem hatalmas ötlet ez a kalapácstartó, mert igen egyszerű mégis jól használható.

Tovább

Laminált cédrus spirál álólámpa

spiral_lampa.jpgEgy dekoratív állólámpát készített a "Make Build Modify" csatorna szerzője laminált cédrus lécekből összeragasztva spirál formába. Nagyon ötletesen oldotta meg a spirál pontos elkészítését és ragasztását. A lámpa burája tejfehér műanyag lemezből készült egyszerűen beletekerve a spirálba. A lámpa vezetékét egy rézcsőben rejtette el. A speciális izzó fényével megvilágítva nagyon jól mutat a lámpa. Az  állólámpa elkészítése ezzel a módszerrel pár ezer forintból elkészíthető. Több kisebb méretű de hasonlóan elkészített lámpákat akár a fara is szerelhetjük a lakásban, ezzel egységes stílusú világítást tudunk készíteni a lakásban. 

Tovább

Különleges csapolások : Logikai lábú kávézóasztal

logikai_csapolasos_asztallab.jpg A különleges csapolások sorozatunkban most egy gyakorlati példán keresztül mutatja meg a "Népszerű Faipar" csatorna hogy egy kávézóasztal lábai elkészítésénél használt olyan csapolást ami egy logikai feladványnak is beillik. Aki nem ismeri ezt a logikai csapolást az nem fogja tudni, hogy hogyan készültek a lábak. A lábak anyaga 10*5 cm-es stafniból készült, míg az asztallap 2 réteg rétegelt lemez összeragasztásával. A videóban pár apró hasznos trükköt is megmutatnak, például hogyan készítsük elő a faanyagot, hogy a fűrészelésnél pontosan a berajzolt vonalnál kezdjük a fűrészelést, úgy hogy ne csússzon el a fűrész oldalra.

Tovább

Létra a palackban

letra_az_uvegben.jpgEgy érdekes, nem egy megszokott ajándékot készíthetünk a Paoson WoodWorking oldal ötlete alapján. Egy Jack Daniels üvegbe készített egy kis létrát. Természetesen lehet másfajta üveg is. A kicsi létra méretei 140 * 50 mm, a létra függőleges pálcái 140 * 8 * 4 mm, a létrafokok 50 * 4 mm. Lehetőleg olyan faanyagot válasszunk ki a létrához, amely nem fogja elszínezni a rátöltött alkoholt és az ízét sem fogja módosítani. A fa szagtalan is legyen, mert az is befolyásolhatja az alkoholt, amit majd beletöltünk a palackba. Ilyen faanyag például a száraz juhar. A létra elkészítéséhez ne használjunk semmilyen ragasztót sem. 

Tovább

Különleges csapolások : Hashi dome arigaki shikuchi

t_csapolas.jpg A különleges csapolások sorozatban ma a Hashi dome arigaki shikuchi nevű japán csapolást Dorian Bracht mutatja meg. Aki tudja a pontos fordítását ennek a csapolásnak azt kérem, hogy a hozzászólásokba írja meg.  Ez lényegében egy rejtett fecskefarkas T csapolás amit elég nehéz elkészíteni mert rendkívül pontosan kell dolgozni.Ez a csapolás húzásra és nyomásra igen erősen tart még ragasztó nélkül is a fecskefarkas kialakításnak köszönhetően, míg oldalirányba könnyen bontható. A T szárába a tengelyirányba fúrt tiplivel lehetne véglegesen rögzíteni az oldalirányú bontás ellen. 

Tovább

Citling készítése

citling.jpg A citling, más néven kaparó egy nem túl sűrűn használt szerszám, bár aki már használt ilyet, az nem fog lemondani róla, mert nagyon szép felületet lehet gyorsan készíteni vele. Neil Paskin egy régi fűrészlapból készített egy előfeszített citlinget, így nem fárad el a keze olyan gyorsan a használat során, mert már így automatikusan elő van feszítve. Még azt is megmutatja Neil, hogy hogyan lehet jól megélezni a szerszámot.

Tovább

Tatami ágy rétegelt lemezből

tatami_agy.jpgEgy japán stílusú tatami ágy lehet nagyon kényelmes de ezek csak fiataloknak jó, mivel eléggé alacsonyak, így az idősek nehezen tudnak felállni róla. Az ágy váza rétegelt lemezből készült, úgy, hogy a rétegelt lemez éle is látszik, Az ágy fejtámlával és két éjjeli szekrény szerű  polccal lett kiegészítve. Az ágykeret széle nagyobb mint a matrac, ez díszként és ülőfelületkén is szolgál, de szerintem annak elég kemény. Az ágy rugózása lehet fémkeretes matrac tartó készen vásárolva, vagy házi elkészítésben szintén rétegelt lemez csíkokból. Az ágy vázát tetszés szerint festhetjük de aki szereti a nyír fa erezetet az lakkozhatja is bútorlakkal. Az ágy elkészítéséhez kevés szerszám szükséges. 

Tovább

Modern kanapé

modern_kanape.jpgAkik a modern bútorokat kedvelik azoknak ajánlom a mai videót. Egy modern sofa azaz kanapé készül farostlemezből.  Természetesen készíthetjük rétegelt lemezből is de az kicsit drágább, de jóval erősebb. A kanapé két végén egy egy pohártartó polc is van. A kárpitozása bőrből készült amit egyszerű elkészíteni ponyvakarika és zsineg segítségével. 

Tovább

Visszarúgás gátló műanyagból

visszarugas_gatlo.jpgMaróasztalon vagy asztali körfűrészen előfordulhat, hogy a gép kése visszarúgja a munkadarabot ami nagyon veszélyes mert az ember önkéntelenül is odakap, esetleg pont bele a forgó szerszámba. Ennek a visszarúgásnak a megakadályozására használjuk a visszarúgásgátlót. Az angol neve ennek featherboards ami lehet fából vagy műanyagból A PVC műanyagból készültek kicsit rugalmasabbak és tartósabbak is mert kevésbé törik. Sajnos elég nehéz vásárolni ilyet, és a mérete sem biztos hogy jó a gépünkhöz. Ezért kell elkészítenünk magunknak.

Tovább

Hamis terítős tálaló asztal

hamis_teritos_asztal.jpgKyle Toth jó 10 évvel ezelőtt már épített egy olyan berakásos tálalóasztalt amelyen a terítő is fából volt, most egy ugyan ilyen asztalt készített de sokkal kifinomultabb kiadásban. Az asztal méretei is kisebbek lettek, mert az első verziónál kicsit túl terebélyesre sikerült. Az asztalt és a terítőt  Limba és karibi rózsafa wenge, magyal és ében berakással készítette el. A terítő szépen lelóg az asztal végén mintha igazi terítő lenne. Nagyon szép aprólékos munka a berakások elkészítése, még a terítőbe is készített mintázatot. 

Tovább

Marok gyalu készítés

marokgyalu.jpgEgy ügyes hobbiasztalos nem csak a fa munkákhoz ért, hanem a fémekkel is megtanul dolgozni. Staros Gakos az első fém munkáját, egy marokgyalu készítését mutatja. Ahhoz képest, hogy ez az első ilyen munkája, meglepően szép lett a gyalu fém teste. A gyalu természetesen nem tisztán fémből készült egyes részeit fából készítette el. A gyalut 12 fokos késsík állással készítette el, így kis erőkifejtéssel tud vele nagyon vékony,  0.04 mm vastag forgácsot leválasztani. 

Tovább