A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Baldachinos ágy

2018. március 21. - kgl

baldachinos_agy.jpgKingPost TimberWorks Egy nagyon szép baldachinos kocka formájú ágyat készített. A vastag vázat egy tömör anyagból is elkészíthette volna, de ennek több hátránya van, a fa száradása során szétrepedezik az anyag, a saját súlya alatt megvetemedik, elcsavarodik. Ezt úgy lehet kivédeni, hogy egy központi magot készít, majd ezt borítja be körbe a látszó anyaggal. A központi mag rétegelt lemez csíkokból lett összeragasztva, ezzel sokkal erősebb lesz a váz és nem tud elcsavarodni sem. és a vékonyabb anyagból készült külső borítás sem tud szétrepedezni. Az így elkészített gerendák végeit sem kell lezárni ha a függőleges oszlopok eltakarják az oldalsó vízszintes oszlopok végeit. Egy ilyen nagy kocka építésénél arra is kell gondolni, hogy azt szét is tudjuk szedni, ezért a csapolásokat is eszerint kell elkészíteni. Pár szép szövet felrakásával már kész is  a baldachinos ágy. 

Tovább

Minőségi bútor kárpitozás

karpitozas.jpgA tegnapi videóban láthattátok hogyan vernek át a silány minőségű alapanyagból készített szófa váz készítésével, ezért igazságtalan lennék, ha nem mutatnám meg az ellenkezőjét. Most is egy szófa készül, de ennek a vázát már nem tűzőkapcsokkal fogatták össze, hanem rendesen csavarokkal, ami azért sokkal tartósabb és igényesebb megoldás, és feltehetően több ragasztót is használtak a váz elkészítéséhez is. A kárpitozás itt nagyon szépen készül, nem spórolta ki az anyagot a mester, különböző keménységű szivacsokkal, profil szivacsokkal, pára elszívó rétegekkel építette alakította ki a vázra a formát. 

Tovább

Így vernek át a bútorkészítők

atveres.jpgNem csak az autó nepperek vernek át visszatekert órájú autókkal, hanem a bútorkészítők közül is sokan. Nem akarok általánosítani, de a legtöbb kárpitozott bútor vázát így készítik el pillanatok alatt. A videóban látható olaszos stílusú szófa vázának összeállítása mindössze 30 percet vett igénybe, silány minőségű faanyagból tűzőkapcsokkal, amivel nem spóroltak, hiszen valaminek össze kell tartani a vázat. Még rendesen ki sem átlózta a vázat az elcsavarodás ellen.  Csapolást vagy csavarozást sehol sem alkalmaznak, az előre kiszabott elemeket csak néha kenik meg ragasztóval az összefogatásnál, mert a ragasztó is drága. A kárpit úgyis mindent eltakar, semmi sem fog látszani a vázból, még az sem számít, ha a tűzőkapcsozás közben nem illeszkednek az elemek tökéletesen.

Tovább

Fiókos műhelyszekrény

muhely_szekreny.jpgAkkor tudunk a műhelyben hatékonyan barkácsolni, ha minden eszközünknek megvan a maga helye és nem kell keresgélni semmit. Ehhez a műhelyünk bútorzatát is fejleszteni kell. Például készíthetünk olyan gurulós fiókos szekrényt aminek a tetején dolgozni is tudunk és alul a fiókokban rendben tudunk tartani pár szerszámot. A szekrényt rétegelt lemezből tudjuk a leggyorsabban és kis költséggel elkészíteni. A fiókok aljára és a munkalapra fémlemezt is rakhatunk, ami megvédi a felületet a karcolásoktól és a gyors elhasználódástól. Hogy jól is nézzen ki a szekrényünk, fessük le, de ne feketére, mert azon azonnal látszódik a legkisebb por is, amiből a műhelyünkben bőségesen van.

Tovább

Párnás kültéri kanapé készítése

kerti_kanape.jpgHa a nyári jó időben szeretnénk a kertben egy kényelmes kanapén pihenni, akkor készítsünk egy olyan kanapét amin szivacs párnák vannak, ezeket könnyen fedett helyre tudjuk vinni rossz idő esetén. A kanapé fa váza maradhat kint az udvaron, akár az esőben is ha több réteg vékonylazurral lekentük előtte. A kanapé fa vázát könnyen el tudjuk készíteni olcsó építőipari fenyő faanyagokból, kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom. 

Tovább

Keresztfűrész körfűrészhez

kersztvago.jpgEgy faanyagot keresztben elvágni nem is olyan egyszerű egy kézi körfűrésszel, úgy, hogy a vágás tökéletesen derékszög legyen. Egy gérvágóval egyszerűen le tudnánk vágni, de ha nincs gérvágónk akkor jó ha csinálunk magunknak egy keresztfűrész vezetőt a kézi körfűrészünkhöz. Az elkészítése nagyon egyszerű, de pontosan kell dolgoznunk, különben a nem lesz pont 90 fokos a vágás a vezetővel. Ha egy ütközőt is rögzítünk a vezetőre akkor pontosan egyforma méretre tudunk vágni több munkadarabot. 

Tovább

Lábhajtásos faeszterga építése

faeszterga.jpgEgy faesztergát áram nélkül is lehet működtetni, ha az lábhajtásos. Egy ilyen gépet épített Chris. Egy régi kukorica daráló öntöttvas alkatrészeit használta fel a meghajtáshoz, és lendkeréknek, a gép vázát meg fából készítette el teljesen kézi szerszámokkal. A váz elemeit oldható kúpos faszeges kötésekkel rögzítette egymáshoz, így pár perc alatt szét lehet szedni az egész gépet, és így kis helyen lehet tárolni ha nincs szüksége a gépre. A lábhajtással akár 1500 fordulat / perc meghajtást is el lehet érni, ami már kiválóan alkalmas esztergálásra. A lábizmok erősítésére is kiváló egy ilyen gépen esztergálni. :) 

Tovább

Üveges tolóajtós szekrény

toloajtos_szekreny.jpgVannak akik csak több évtizedes munka után érik el a mester szintet egy szakmában, de van olyan tehetséges ember is akik pár év alatt elérik ezt a szintet. Ishinati már mester szinten készíti a bútorokat, kompromisszumok nélkül a minőségre törekedve. Most egy üveges tolóajtós szekrényt készített kelet-ázsiai dióból, nagyon pontos fecskefarok csapolásokkal. A kész szekrényt Hard-wax olajjal kezelte, amely az olajos védelem és a klasszikus waxos kezelés előnyeit egyesíti, kiváló vízlepergető képessége mellett megóvja a fát a kiszáradástól.

Tovább

Kenu építés barkács gépekkel

kenu.jpgEgy kenu építése nem kis feladat, nagy elszántság és kitartás kell hozzá és rengeteg szabad idő. Az építés technológiája elég egyszerű, és könnyen megtanulható, de a pontos munkavégzéshez már gyakorlat kell és nem kevés kézügyesség. Túl sok gépre nincs szükség az építésnél, az egyszerű barkács gépekkel is el lehet készíteni a kenut. A kenu vízzárását kívül az üvegszövet réteg rálaminálása biztosítja színtelen epoxi gyantával. ez a réteg a használatból eredő sérülésekkel szemben is jó védelem. A belső oldalon a több rétegben felhordott vízálló felületkezelés zárja le a lécek közötti réseket és ad szép megjelenést is a belső résznek.

Tovább

Sorozatban gyártott székek

szek.jpgA mai bútoripar a termelékenységi követelményeket csak úgy tudja teljesíteni, ha a legtöbb munkafázist, amit csak lehet és érdemes, robotokra és CNC gépekre kell bízni. Persze vannak olyan munkafolyamatok amelyeket még nem lehet ennyire gépesíteni, főleg az olyan helyeken van még fejlesztési lehetőség ahol jelenleg az emberi szemre, a szép érzékre és a tapintásra van szükség. Idővel ezek is majd automatizálódnak de még nem tartunk ott. Nézzük meg, hogy egy szép kárpitozott széket hogyan csinálják nagy sorozatban célgépekkel, és hol van még szükség élő munkaerőre. 

Tovább

Játék tárolós bábszínház

babszinaz.jpgAz óvodás korú gyermekek nagyon szeretik a bábszínházas játékokat, előadásokat. Sok érdekes és tanulságos történetekkel játékosan fejleszthetik a tudásukat. Ezért készítsünk nekik egy egyszerű bábszínházat ahol maguk is előadhatják a tudásukat és szórakoztathatják társaikat. A bábszínház nem a gyenge karton anyagból, hanem strapabíró faanyagból készítjük el, ezért az alsó részén játék tároló rekeszek segítenek rendet tartani a sok játék között. Kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom az elkészítését ahol van óvodás korú gyermek.

Tovább

Állítható árnyékolású pergola

prgola.jpgA pergola nagyon népszerű és divatos a kertes házakban, de egy nagy hátránya van ezeknek az árnyékoló szerkezeteknek, nem lehet szabályozni az árnyékolás mértékét és az eső ellen sem védenek. Egy ötletes spaletta állító mechanika segítségével az árnyékolás mértékét már szabályozni lehet, de az eső ellen ez sem ad védelmet. Az eső elleni védelmet részben megoldja, ha az árnyékoló lécek felső élére, vagy a tartójára egy átlátszó időjárás álló fóliát vagy polikarbonátot rögzítünk, de készüljünk rá, hogy ez sem örök életű, így pár évente ezt cserélni kell. 

Tovább

Karusszel alkatrész tároló

karuszel.jpgNagy cégeknél előfordul a függőleges karusszel alkatrész tároló ami igen helytakarékosan és gyorsan tudja kiszolgálni az apró alkatrészekkel az üzemet. Ennek lényege, hogy gombnyomásra megindul a függőleges forgó polcrendszer és a kívánt polcnál magától megáll a forgás. Aki szeretné ezt a megoldást választani az alkatrészek tárolására és elektronikai ismeretei is vannak, az elkészíthet magának egy mini karusszelt egy ardunio elektronika vezérléssel, de elektronika nélkül is megvalósítható a szükséges sorok beforgatásával és reteszelésével a működése. Magasabb műhely, és nagyon sok alkatrész esetén a függőleges futószalagos polc mozgatást is megvalósíthatjuk. 

Tovább

Függőleges tábla vágó építés

tablavago.jpgTábla anyagot a legtöbben úgy vásárolják, hogy elkészítik a méretjegyzéket, majd ezzel keresik fel üzletet és vágatják méretre a táblát. Ennek hátránya, hogy igen sok esetben a pontatlanul szabják méretre, vagy csak otthon az összeszerelésnél jövünk rá, hogy valamit elméreteztünk. A méretre vágásért sok elem esetén nagyon sokat kell fizetnünk, és van ahol a maradékot is ki kell fizetnünk. A legolcsóbb úgy megvásárolni a tábla anyagot, hogy egész táblával vásárolunk és amikor szükségünk van rá, levágunk belőle egy akkora darabot ami éppen kell. ehhez viszont olyan felszerelés kell amivel otthon is fel tudjuk vágni a tábla anyagot. Egy hosszú vezetővonalzó és egy körfűrész is megteszi, de nagyon kényelmetlen így egész táblákat végigvágni fektetve. Egy függőleges tábla vágó állvánnyal kényelmesen és biztonságosa tudunk dolgozni. A pontosság meg már csak rajtunk múlik. 

Tovább

Fa tolltartó

tolltarto.jpgAz idősebb generáció még jól emlékszik arra, hogy iskolás korukban a fából készült tolltartók milyen nagy slágernek számítottak. A csúcs tolltartó a redőnyös tetejű volt, amelynél csak el kellett húzni a fedlap redőnyt a kinyitáshoz. Most egy olyan tolltartó készítését láthatjátok, amely íróasztalra való dísz tolltartó. Érdemes valami nagyon szép erezetű faanyagot választani hozzá. A csapolások és a fenéklemez lehetnek más színárnyalatú faanyagból.Az elkészítése közepes nehézségű, nagyon pontos munkát kell végezni, hogy a tolltartó szép legyen. Ajándéknak is kiváló.

Tovább

Középvonal jelölő

kozepvonal_jelolo.jpgMa egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető középvonal jelölő szerszám készítését láthatjátok, Egy kis hulladék fadarab is elég hozzá meg 2 darab fa tipli, egy facsavar, egy ceruza és egy fúró amivel elkészíthetjük ezt a jelölőt. A jelölő pontosságát a két tipli között pontosan középpontban elhelyezett ceruza furat határozza meg, ezért érdemes tized mm pontosan kijelölni a furatok helyét. 

Tovább

Hobbiasztalos betegség terjed

letores_gyalu.jpgVan egy hobbiasztalos betegség amit könnyű elkapni és sok sok ezer embert érint a világon. Ez a régi kézi gyaluk gyűjtése és komoly összegeket képesek emberek elkölteni erre a gyógyszerre. Meg tudom érteni őket. :) Csak meg kell nézni az ebay-t, hogy milyen árakon kínálnak régi gyalukat. Young Je is gyűjti a régi gyalukat, de ő nem megvásárolja őket, hanem maga készíti el a gyalukat. Most egy olyan letörés gyalut készített amelyen állítható a letörés nagysága. Csodálatos darab ez a gyalu, igazi profi munka. Már pár darab szép gyalujának a készítését bemutattam itt a blogon, de ez magasan veri a többit. Akit érdekel a többi saját készítésű gyaluja is az nézze meg a második videót is. Ez már művészet ahogy elkészíti ezeket a gyalukat.

Tovább

Házépítés a tetővel kezdve ?

tetovel_kezdve.jpgA könnyű szerkezetes faházakból már nem csak kis házakat építenek hanem földrengés biztos nagy villákat is. Ez még nem lenne újdonság, de ahogyan ezt egy olasz cég megépíti az már különleges. Először a tetőt építik meg a földön, majd felemelve alárakják az emelet függőleges gerendáit, újra felemelik az egészet és a földszint függőleges gerendáinak felállítása után ráemelik az emeletet. ez ez eljárás sokkal biztonságosabb mint a hagyományos építkezés ahol hetekig, hónapokig dolgoznak a munkások a daruval felemelt elemek alatt, ez pár óra vagy csak egy napig tart ennél az eljárásnál, hogy függő teher alatt kell dolgoznia a munkásoknak. Ennél az eljárásnál csak akkor van szükség darura amíg felemelik a szinteket, ez költségben is jelentős megtakarítás és időben is gyorsabb eljárás, ráadásul sokkal biztonságosabb a földön dolgozni, mint állványokon. Az állványozás költségén is sokat lehet így csökkenteni, mert csak a befejező munkákhoz kell állványt használni a ház körül. Egy biztos, hogy ennél az eljárásnál is csak felelősség teljes emberek dolgozhatnak a függő teher közelében, ugyan úgy mint a hagyományos darus építkezéseknél szükséges. 

Tovább

Kirakós játék

kirakos_jatek.jpgEgy készségfejlesztő játékot akart készíteni Franh Howarth de rájött arra, hogy szalagfűrésszel kivágott vékony elemek könnyen eltörnek az erezet mentén, így pedig nem lehet kisgyerekek kezébe adni a játékot. Ezt úgy oldotta meg, hogy 3 rétegben rétegezéssel, különböző száliránnyal ragasztotta össze az alapanyagot, ugyan úgy mintha rétegelt lemezt készítene. A minták kivágása után az éleket lekerekítette, a felületet csiszolta, majd olajozta a kész játékot. A játék tárolására egy dobozt is készített. Így már biztonságosan oda lehet adni kisgyerekeknek játszani a készletet.

Tovább

Szegmentált forgácsos díszítés

szegmentalt_disz.jpgA szegmentált dísztárgyak készítésének nagy múltja van az egész világon. Aprólékos finom munka elkészíteni a kiválasztott mintázatot a különböző színű faanyagokból. A szegmentáláshoz használt különleges színű faanyagok elég drágák mindenhol, ezért a költségek csökkentése végett egy japán mester igen ötletes eljárást dolgozott ki. Ennek lényeke az, hogy az elkészült szegmentált hasábokból vékony forgácsként választja le a minta egy egy szeletét és ezt ragasztja fel az egyszerű fa dobozra, vagy bútor felületére. Így a drága színes faanyagokból töredéke kell csak a hagyományos eljárással szemben. 

Tovább

Modern családi étkezőasztal

nagy_etkezo_asztal.jpgKis család kis asztal és nagy család nagy asztal. De aki gondol arra is, hogy a kis családja fogad néha egy két vendéget is akkor már nekik is nagy étkezőasztal fog kelleni. Most egy modern kinézetű nagy családi étkezőasztal építését láthatjuk, az asztallap tölgyfából, míg az asztal központi lába háromszögekből készült rétegelt lemezből és furnérozva. Érdekes kombináció, de jól néz ki a végeredmény. 

Tovább

Kerítés díszítés

kerites.jpgA fa kerítések  nagyon népszerűek, mert szépek, jól illeszkedik szinte bármilyen ház stílushoz. A kerítés a ház dísze is egyben, sokat elárul a telek tulajdonosáról. Sokan elfelejtkeznek erről és pontosan olyan kerítést építenek mint a szomszédnak van, ami könnyen szomszéd viszályhoz vezethet. Egy kis különleges, nem megszokott díszítéssel egyedivé tehetjük a fa kerítésünket. Egy kis rajzolás, marás, és pirografikai díszt bárki el tud készíteni ha van egy kis kézügyessége és ideje. Jó szórakozás lehet hobbiasztalosoknak. 

Tovább

Asztalos mesterség és népi bútorfestés a vargyasi Soós családnál

nepi_butorfestes.jpgRengeteg szakma kihalóban van, csak gondoljunk a fazekas, a cipész, kelmefestő, vagy a bútorfestőkre.Már csak pár család viszi tovább ezeket a hagyományos népi művészeti szakmákat. Az Erdővidék Térségi Televízió készített egy műsort a vargyasi Soós családdal, ahol egy telken belül készülnek az asztalos termékek és a ezekre a népi motívumok festve. Reméljük, hogy nem fog teljesen kihalni ez a bútorfestő szakma, mert nagyon szép dekoratív bútorok kerülnek ki a kezük alól. 

Tovább

Olcsó japán gyalu beállítása

olcso_gyalu.jpgBármilyen drága gépet vagy szerszámot vásárolunk azt ugyanúgy üzembe kell helyezni mint az olcsóbb gépet vagy szerszámot. Ma már egyetlen gyár sem engedheti meg magának, hogy rengeteg időt töltsön el a finom beállításokkal finomításokkal mert ez a futószalag termelést megakasztaná. Ezektől az apró finom beállításoktól lesz egy szerszám vagy gép jó, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni az első üzembe helyezés során minden részletre. A külföldi webáruházakban hozzá tudunk jutni igen olcsó japán gyalukhoz, természetesen ezt is üzembe kell helyezni az első használat előtt. Ha ezt korrektül elvégezzük akkor az olcsó gyaluval is lehet tökéletes, hártya vékony forgácsot gyalulni. Ha ilyen forgácsot tudunk a gyaluval készíteni akkor az a gyalu már alkalmas a munkára. 

Tovább

Izlandi konyha sziget

konyha_sziget.jpgIzland messze van, keveset tudunk arról, hogy ott hogy élnek és barkácsolnak az emberek. Most egy konyha sziget építésen keresztül pillanthatunk be az életükbe. Ez a konyha sziget nagyon szép tölgyfa deszkákból készült munkalapot kapott és alul a lábak között kettő alsó polcot és egy kicsi szemetes tárolót. A lábak festve, míg a munkalap olajozva lett. 

Tovább