A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Csavarodott faanyag gyalulása géppel

2014. október 20.

csavarodott faanyag gyalulas.jpgMár több olyan megoldást mutattunk be a blogunkon ahol a csavarodott faanyagot kézzel gyalulták egyenesre. Ez is jó megoldás de fáradtságos, időigényes és nagy szakértelem is kell hozzá. A mai posztban az AmericanWoodworker magazin jóvoltából mutatunk egy olyan megoldást ahol vastagsági gyalugéppel lehet egyenesre gyalulni a csavarodott faanyagot. Ez a megoldás a kis hobbi vastagsági gyalu gépeknél is alkalmazható.

Tovább

Csavar tároló polc készítése

csavar talorol.jpgAkik szeretnek betárolni maguknak apró alkatrészekből, például csavarokból azok tudják, hogy mennyire praktikus ha valamilyen tároló rendszert tudnak építeni az alkatrészeknek. Így mindennek meglesz a helye, hamar elővehető és nem kell keresgélni sokat egy egy megfelelő méretű csavart. Egy ilyen tároló polcba akár műanyag tárolókat is rakhatunk de akár fiókokat is építhetünk, Savvas Papasavva egy ilyen tároló polcot dobott össze magának. Ötletesen használja a sablonokat, így rengeteg méregetéstől mentesíti magát, érdemes ellesni ezt az ötletet tőle. 

Tovább

Könnyűszerkezetes műhely építése

muhely epites.jpgAhogy blogunk olvasóinak száma örvendetesen szaporodik, úgy érkeztek a kérések, egyre több olvasótól, hogy mutassunk be egy könnyűszerkezetes garázs és műhely kombináció építését. A mai videóban egy 7.2 m* 10 m-es műhely építését mutatjuk meg. Egy ekkora műhely már szép helyet kínál a gépeknek és akár autóval is be tudunk parkolni a műhelyebe. Az épületet akár szigetelhetjük és majd belülről, így hideg időben is használható műhelyként. 

Tovább

Egyszerű garázsajtó készítése

 garazsajto.jpgA kész garázsajtók nagyon drágák, sokkal olcsóbban megúszhatjuk, ha magunk készítjük el. A garázsajtónak nem szükséges tökéletesen légmentesen záródnia, így egy egyszerűbb megoldást is választhatunk az elkészítésére. A díszítéséről se feledkezzünk meg, mert ettől lesz egyedi kinézete.

Tovább

Farönkből lámpabura

lampaernyo.jpgTehetséges emberek mindenhol vannak, de aki egy rönkből képes egy ilyen lámpaburát készíteni az nem csak tehetséges, hanem a mesterien tud bánni a fával. Első pillantásra pazarlásnak tűnik a rengeteg anyag elhasználása egy ilyen vékony lámpaburához, de a mester a tűzifa rönkjei közül választja ki az alapanyagot, a hulladék meg megy a tűzre, így nincs veszteség sem.

Tovább

Forgácselszívó hálózat automatizálása

forgacselszivo 2 automatizalas.jpgA tegnapi videóban egy forgácselszívó állomás kiépítése történt meg, de ha már lúd, akkor legyen kövér elven jó lenne automatizálni. Erre kapunk egy nagyon jó tippet és segítséget. A további részletekért látogass el erre a honlapra. 

Tovább

Forgácselszívó hálózat építése

forgacselszivo 1.jpgA forgácselszívók nagyon hasznos gépek, rengeteg takarítástól mentenek meg minket. De a gépet mindig az adott munkaállomáshoz kell telepíteni, hogy a csöve elérjen a használni kívánt géphez. Ezért jobb ha egy elszívó hálózatot építünk ki, így nem kell mozgatni az elszívót.

Tovább

Asztali körfűrész használata - 2 rész

fureszgep 2.jpgA tegnapi videóból megtudhattuk, hogy hogyan kell ápolni az asztali körfűrész gépünket és hogyan tudunk hozzá asztal nagyobbítást készíteni. A mai részben pár fontos kiegészítőt készít Norm Abram a körfűrész géphez és azok használatát magyarázza el érthetően.

 

Tovább

Asztali körfűrész használata - 1 rész

fureszgep 1.jpgAz asztali körfűrész gép az egyik legfontosabb gépünk a műhelyben. Azt rendszeresen karban kell tartani, a beállításait ellenőrizni és ha szükséges akkor meg kell nagyobbítanunk a munkafelületet. A következő videóból ezekre kapunk tanácsokat. Norm Abram tanácsait érdemes megfogadni.

Tovább

Kézi kerekek készítése

kezikerek.jpgAki épített már gépet az tudja, hogy szükség van állítási lehetőségekre ezekhez megfelelő kezelőszervek szükségesek például kézi kerekek. Arról is gondoskodni kell, hogy a kézi kerék rendesen ki legyen egyensúlyozva, mivel a gép rezgései miatt könnyen elállítódhatnak az értékek ha a kézi kerék nincs kiegyensúlyozva. A következő videóban egy egyszerű módszert mutatnak meg a kiegyensúlyozásra. 

Tovább

Tökéletes szélességű marás

tokeletes maras.jpgSokszor elegendő ha pár tizedes pontossággal tudunk dolgozni, de néha szükségünk lehet akár század mm pontos szélességű marás elkészítéséhez például intarzia betét beültetéséhez. Amerikában lehet kapni felső maró géphez mikro beállító amit eddig itthon még hasonlót sem láttam, de ha valaki be tudja szerezni ezt a kiegészítőt az nagy hasznát fogja venni. 

Tovább

Kis asztal készítése - 3 rész

asztalka 3.jpgAz előző két posztunkban egy kis asztalka váza készült el és az asztallap kerete. A mai rövid videóban elkészül az asztal és a helyére kerül a kerámia asztallap is amit akár egy jó minőségű járólapból választunk ki. Ha hőpisztolyos ragasztóval rögzítjük a kerámialapot akkor az könnyen cserélhető lesz ha megsérül. 

 

Tovább

Kis asztal készítése - 2 rész

asztalka 2.jpgA tegnapi videóban egy asztalka építését kezdtük el bemutatni, ahol az asztalka váza készült el. A mai videóban az ülőlap kerete fog elkészülni. Itt is kapunk jó tanácsokat, hogyan vágjuk teljesen egyformára a keret léceit. Az ilyen apró fogásokat kell megtanulni ami nagymértékben segíteni fogja a munkánkat, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Az asztalka kerámia asztallapot fog majd kapni. 

Tovább

Finom fa dísztárgyak

finom disztargyak.jpgAkik már gyakorlottabb  hobbiasztalosok azok néha elgondolkodnak azon, hogy hogy jó lenne eladásra is készíteni tárgyakat amit meg is vesznek. De nagyon nehéz ezt megvalósítani ha nincs megfelelő ötlet. Egy kanadai férfi egy jól menő vállalkozást csinált finom fa dísztárgyak készítésére, szinte csak karácsonyfa díszeket készít nagyon szép festésekkel. A sok megrendelésnek hála részben gépesíteni tudta szitanyomással a festést. Na ez egy jó ötlet, érdemes elgondolkodni hasonló vállalkozáson.

Tovább

3 dimenziós fűrészelt gyertyatartó

gyertyatarto.jpgLombfűrésszel csodálatos díszeket lehet készíteni, például szegmentált díszdobozokat, képeket, de akár 3 dimenziós gyertyatartót is. Érdemes kipróbálni, nem nehéz az elkészítése, így kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom.

A sok hulladék anyagot amit sajnálunk kidobni például ilyen tárgyak készítésére is felhasználhatjuk. Ajándéknak is kiváló.

Tovább

Szegmentált díszek

szegmentalt disz.jpgNeil Davis a szegmentált tárgyak esztergálását kedveli, elég összetett munka elkészíteni ezeket a dísztárgyakat. Sok gyakorlás kell a hibátlan munkához, de Davis ezt már művészi szinten űzi. Nézzük meg pár korai munkáját. Kellemes kikapcsolódást.

Tovább

Megfizethető jó minőségű munkapad

munkapad.jpgAki egy kész gyári, jó minőségű munkapadot meg tud venni, az ne olvassa tovább ezt a posztot. Ezt azoknak ajánljuk akik maguk készítik el a munkapadjukat. Nagy előnye ennek a konstrukciónak, hogy olcsó anyagokból épül, mégis nagyon jól használható stabil és nehéz a munkapad, így minden munkafeladatra alkalmas. Az asztallap felső rétege cserélhető ha elhasználódott. 

Tovább

Barkács akció az Aldiban 2014.10.05-től

Figyelem! 

Screenshot_1.jpgAz ingyen hirdetéseknek nem vagyok híve, de most kivételt teszek mert ismét barkács akció lesz az Aldiban. Ezek a fontosabb barkács termékek amikre érdemes nyitásra odamenni mivel hamar elkapkodják azt a keveset amit egy egy üzlet kap. Ezt tapasztalatból tudom. 

Nézd meg a többit is.

Tovább

Apró alkatrész tároló fiókos szekrény

fiokos szekreny.jpgMinden műhelyben vannak apró alkatrészek, például csavarok amiket jó ha méret szerint szétosztályozva tudunk tárolni mert akkor azonnal látjuk ha valamelyik méret kifogyóban van. Egy ilyen alkatrész tároló fiókos szekrényt készített Stev Ramsey. Egy nagyon hasznos trükköt alkalmazott a a sok fiók egyszerű elkészítésére.

Tovább

Design váltás

hobbiasztalos.jpgSziasztok.

Egy kis design váltást hajtottam végre, már időszerű volt. A fejléc alatt egy új menüsor jelenik meg ahol a fontosabb címkék szerint csoportosítva érhetitek el a régebbi bejegyzéseket is. De akár a címkefelhőt is és a keresőt is használhatjátok. A menüből közvetlenül el tudjátok érni a hobbiasztalos fórumot. A facebook ikonra kattintva tudjátok megosztani a cikkeket, de valamit írni kell a megosztáshoz kötelezően.

A menü alatt új poszt bemutató képei váltakoznak, ez is újdonság. A többi lényegében nem változott, így a megszokott módon tudjátok használni a blogot. 

Kellemes barkácsolást.
K. Gy.