A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Bútorlap vágása és élzárása

2015. május 25. - kgl

butorlap.jpgA nagyobb barkács áruházakban már van bútorlap szabászat ahol több vagy kevesebb sikerrel sikerül méretpontosra vágni a nekünk szükséges bútorlapot, majd élzárást is tudnak készíteni a levágott darabokon az igényeinknek megfelelően. Mindennek persze borsos ára van, egy konyhabútor esetén a méretre szabás és élzárás sok sok ezer forinttal dobja meg a számlát. Sok áruházban a teljes tábla anyagot ki kell fizetnünk, de van ahol csak a levágott anyagért kell magasabb árat fizetnünk. Ez sem gazdaságos megoldás, de akinek nincs más lehetősége az rá van szorulva.

Tovább

Maróasztal emelő mechanika

maroasztal_emeles.jpgEgy maróasztalba  sokféle módon megoldható a marógép emelése. Most egy olyan megoldást mutatunk ami nagyon kényelmesség teszi az emelés állítást és a marószerszám cseréjét. Külön előnye ennek a maróasztalnak az, hogy nagyon könnyű hozzáférni a marógéphez is, még hajlongani sem kell. 

Tovább

Fém csöves szorító tartó állvány

szorito_tarto.jpgEgy rendkívül egyszerű és nagyon gyorsan elkészíthető szorító tartó állvány készítése a mai témánk. Alapanyaga vastagabb rétegelt lemez és pár méter vékony alumínium cső, de lehet akár vascső is. Kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom egyszerűsége miatt. 

Tovább

Gérvágó gép forgács elszívása

 gervago_elszivo.jpgA faipari gépek több vagy kevesebb forgácsot termelnek, de ha rácsatlakoztatjuk az elszívást akkor szinte mindegyik gép érezhetően kevesebb szemetet csinál a műhelyben, kivétel a gérvágó. A gérvágó gépek gyári elszívó csatlakozási lehetősége egy jól hangzó reklám maszlag, de a valóságban semmit sem érnek. Így a forgács nagy részét a gép mögé szórja, de jut belőle még a hajunkba is, ruhánkra is. Ezen lehet segíteni, csak egy  elszívós asztalt kell készítenünk a gép számára.

Tovább

Csaphorony gyalu készítése

gyalu.jpgRégen az asztalosok egymástól örökölték vagy vették meg a különféle kézi gyalukat, de ha nem találtak olyat ami éppen kellett volna akkor elkészítették. A régi tudás nem veszett kárba, ma is sokan készítenek maguknak gyalut, és ha pontosan dolgoztak akkor egy kiváló szerszámmal lettek gazdagabbak. Most egy egyszerű csaphorony készítő gyalu elkészítését mutatjuk meg, gyakorlottabb hobbiasztalosok el is tudják készíteni.

Tovább

Fa redőny készítése

redony.jpgJohn Heisz naygon szép fa redőnyöket készített a műhelyének az ablakára ami jó szolgálatot tesz a nyári kánikulába. A redőnyök állíthatóak, így szabályozni tudja a bejutó fény és meleg mennyiségét is. Érdekessége a redőnynek az, hogy az ablak belső oldalára szerelte fel, így kevesebb UV sugárzás is éri a redőny fa anyagát, és az ablak kinyitása nélkül tudja szabályozni a redőnyöket.

Tovább

Megtervezett forgács elszívás

elszivo_tervezes.jpgA legtöbb hobbiasztalos műhely egy meglévő helységből alakul ki, így sok esetben meg van kötve a keze a hobbiasztalosnak, hogyan alakíthatja ki a forgács elszívást a műhelyben. Ha a műhely belmagassága enged egy álpadlót ami alá be lehet építeni az elszívó cső gerincét vagy a padlózatba be lehet süllyeszteni az elszívó csöveket az a legjobb megoldás, mert nem kell botladozni a vastag csövekben. Lehet magasan is vezetni a csöveket fej felett, de ez elég hangos megoldás, mert a csövek vezetik a hangokat, zajokat is. Ezért alaposan meg kell tervezni, hogyan fogjuk a csöveket elvezetni a különböző gépekhez. David Stanton nagyon alaposan kidolgozta a forgács elszívó rendszerét, talán ötleteket nyerhetünk belőle. 

Tovább

Famegmunkálás mindenkinek - oktató videó

oktato_video.jpgA kezdő hobbiasztalosok nem ismerik még a gépeiket, nem tudják, hogyan állítsák be helyesen őket, nem tudják, hogyan lehet egyszerűen fecskefarok csapolást készíteni speciális drága célszerszámok nélkül és a fa tulajdonságokat sem ismerik még elég mélyen. A mai 1 órás oktató videóban ezekről is szó lesz, és az angolul nem értő felhasználóknak is jól megérthető lesz mindez, mert nagyon jó felvételekkel magyarázza el a trükköket. 

Javaslom mindenkinek, hogy szánja rá ezt az 1 órát a videó megnézésére, még gyakorlott hobbiasztalosok is tanulhatnak belőle sokat.

Tovább

Tovább fogjuk vinni ezt a mesterséget

intarzia.jpgJeges Anikó az eddig bemutatott mesteremberek közül egy kicsit kilóg, hiszen első generációs intarziakészítő, aki kis fadarabokból kell egy komplett képet készít. Két társával Tímeával és Gáborral egy parketta- és bútorgyártó cég műhelyében dolgozik. Az utóbbi években annyira előretörtek a minimál stílusú bútorok, hogy önállóan nem tudnának fenn maradni.

Tovább

Munkapad laminálása

munkapad_laminalas.jpgA műhelyben a munkapadunk felülete igen nagy igénybevételnek van kitéve, ezért annak tartósnak ellenállónak és könnyen tisztíthatónak kell lennie. Erre a célra a legmegfelelőbb az ha linóleum borítást készítünk rá. Izzy Swan megmutatja, hogyan laminálja fel a linóleumot a munkapadjára kontakt ragasztóval.

Tovább

Salátás tál készítése

salatas_tal.jpgDavid Earle egy Izlandon élő kézműves, iparművész, faesztergálással foglalkozik. Egy gyönyörű erezetű szilfából esztergál agy nagyméretű salátás tálat. Ritkán látni ennyire szép egészséges szilfát, mivel sokféle rovarkártevője van. David Earle nagy gyakorlatot szerzett faesztergálásban, öröm nézni, ahogy felesleges mozdulatok nélkül, biztonságosan esztergál. 

Tovább

Díszes rövid oszlopok készítése

rovid_oszlop.jpgA mai videóban egy díszes rövid oszlop készítését mutatja meg Edward Short. Az oszlopra lehet rakni virágot, szobrot, vagy bármi más dísztárgyat, így megjelenésében is esztétikusabb mintha csak egy kisszékre vagy asztalra raknánk a tárgyakat. Az oszlop egy hétvégén elkészíthető, kevés anyag kell hozzá, így ideális a kezdő hobbiasztalosoknak is az elkészítése.

Tovább

A tökéletes barkácsgép

tokeletes_barkacsgep.jpgAz ügyes hobbiasztalos maga készíti el az asztali körfűrész gépét, asztali marógépét hosszlyuk fúróját, és mindenféle kiegészítőket hozzá amivel pontos és szép munkát tud végezni. A mai nap 2 rövid videót mutatunk be egymás után, melyben egy tökéletes barkácsgépet mutatunk meg.

Tovább

Szerszámnyél készítés

szerszamnyel.jpgA barkács és mezőgazdaság üzletekben mindenféle szerszámnyelet lehet kapni, de nagy részük igen drága és a minősége is hagy kívánni valót maga után. Ha tudunk szerezni méretes somfát akkor érdemes magunknak elkészíteni a szerszámnyelet. A somnak fája kemény, tömött, egynemű, különösen pedig szép fényesre csiszolható és sokféle iparcikket u. m. szerszámnyeleket, hordó abroncsokat, pálcákat stb. készítenek belőle. A legjobb és legtartósabb szerszámnyelek mind somfából készültek. Mivel szép fényes csiszolható, így az ember kezét sem töri fel huzamosabb használat során sem.

Tovább

Gitáros ruhafogas

ruhafogas.jpgApró dísztárgyak is lehetnek szépen megmunkáltak és ötletesek is. Ha még hasznát is tudjuk venni valamilyen módon az már csak a ráadás. A mai videóban egy nagyon szépen és precízen elkészített dísztárgyat készít Paoson Luthier de ez a dísztárgy egyben egy ruhafogas is, tehát megvan a ráadás is :)

Tovább

Szekrényajtó építés útmutató

szekreny_ajto.jpgA mai videó egy nagyon jó oktató videó amely csak a szekrényajtók készítésével foglalkozik lépésről lépésre. Bemutatja a közé záródó és a ráütődő ajtók készítését, méretezést, csapolásokat, díszítéseket stb... Készüljetek fel rá, 53 perc kemény tananyag tömören előadva.

Tovább

Maróasztal tippek

maroasztal_tipek.jpgAkik most ismerkednek az asztalba épített felsőmaró gép használatával, azoknak lesz hasznos a mai posztban látható tippek. Első és legfontosabb a biztonság, ha betartjuk a videóban bemutatott technikákat és a biztonsági kiegészítőket is elkészítjük akkor biztonságosan tudunk majd mi is dolgozni a maróasztalon. Ne feledjük soha, a faipari gépek a legveszélyesebb sérüléseket tudják okozni. Mielőtt bekapcsoljuk a gépet, gondolatban tegyük fel a kérdést magunknak, hogy elég biztonságos lesz-e amit tenni szeretnénk?

Tovább

Fatuskó madárház

farusko_madarhaz.jpgEgy fatuskóból hamar el tudunk készíteni egy madárházat amibe be is költözhet egy madár pár fészket rakni. Törekednünk kell, hogy a kinézete megmaradjon eredetinek, így talán hamarabb foglalják el új lakói. Belül legyen tágas, mint ahogy a természetben előfordulnak a madár odúk. egy kis madáreledel tartó vályúval  talán hamarabb odatalálnak a madarak is. Szép dísze lehet a kertünknek és hasznos is a madaraknak.

Tovább

Jimmy DiResta szalagfűrész tippek

szalagfuresz_tippek.jpgAz ügyes hobbiasztalos mindent meg tud oldani, de ehhez sok éves gyakorlat és tapasztalat kell. Jimmi DiResta összeszedett néhány tippet, mit hogyan oldott meg az évek során a szalagfűrészen. Például hogyan lehet faragni a szalagfűrésszel, hogyan lehet plexit fűrészelni vagy nagyon apró alkatrészeket biztonságosan. 

Tovább

Damaszkuszi kés készítése fából

damascus_kes.jpgA képzett hobbiasztalos sokféle technikát elsajátít sokszor olyanokat is amikre soha nem lesz szüksége. Teheti ezt azért mert szöget ütött a fejében egy gondolat, hogy mi lenne ha például fából akarna egy damaszkuszi kést készíteni fából, azt hogyan készítené el.Kísérletezni kell, és ha jó az elgondolás akkor elsőre sikerülni is fog. John Heisz is kísérletezik és meglepően élethű kést tudott készíteni házilag készült rétegelt lemezzel. 

Tovább

Csavar tartó polc készítése

 csavaros_polc.jpgHa csak 1-2 maroknyi csavarunk van összesen a műhelyben annak nem érdemes komolyabb tárolót készíteni, de ha már többféle csavarból méretenként van 1-2 maréknyi akkor már jó ha méret szerint külön tudjuk tárolni őket. A  csavar tároláshoz egy olyan polcot ajánlunk amely keskeny, így két szekrény közötti kihasználatlan szűk résben, a sarokban vagy akár az ajtó mögé is felszerelhetjük, így kihasználjuk az addig kihasználatlan falfelületeket is. A polc méretét a rendelkezésre álló hely és a csavarmennyiség alapján határozzuk meg. 

Tovább

Fecskefarkas csapozás 4 perc alatt

cspozas_5_perc_alatt.jpgA fecskefarkas csapozás kézzel elég nehéz szépre és pontosra elkészíteni így sokáig is tart. Van aki sportot űz belőle, hogy minél gyorsabban el tudja készíteni, és ezért sokat gyakorol is. A mai videóban egy 4 perc alatt elkészülő csapozást mutatunk meg, ami majdnem tökéletes is lett, pedig nem sok előrajzolást használt a készítője. Ti mennyi idő alatt tudjátok ezt elkészíteni? Írjátok meg a kommentben. 

Tovább