A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Névjegytábla készítés fából

2017. augusztus 19. - kgl

nevjegytabla.jpgHa egy névjegytáblára van szükségünk akkor nem kell egyből a gravírozóhoz rohannunk, fából magunk is el tudjuk készíteni egy tenyérnyi fahulladék felhasználásával. A megfelelő formát egy lombfűrész géppel vagy egy kézi lombfűrésszel vágjuk ki, majd kezdődhet a pirográf technikával a név felvitele. Köszönjük a videót Üveges Huba mesternek.

Tovább

Modern raklap ágy

raklap_agy.jpgA raklapok újrahasznosítása egyre népszerűbb mert olcsó, és gyorsan elkészíthető belőle egy bútor akár a kertben akár a lakásban. Egy kis kreativitással teljesen egyedire tudjuk elkészíteni például a raklap ágyat. Az ágy fejlécéhez vehetünk táblásított fenyő táblát, az ágy keretére pár szebb csiszolt deszkát ami egybefogja a raklapokat is. Az ágyat ledes háttér világítással is elláthatjuk éjjeli lámpa helyett. A raklapok közé rejtett fiókaokat is készíthetünk, vagy hangszórókból hallgathatjuk az ébresztő zenét is. 

Tovább

Kézi felsőmarógép

kezi_felsomaro_1.jpgAkik most ismerkednek a hobbiasztalos szakma rejtelmeivel azoknak elég kevés olyan magyar nyelvű videó áll a rendelkezésére amiből tájékozódhat.  E "Skil Magyarország" sorozatban azonban próbálnak ennek az igénynek eleget tenni. Most egy olyan részét mutatjuk be a sorozatnak amely a kézi felsőmarógép használatát mutatja be.

Tovább

Mágneses fűrészvezető

magneses_furesz_vezeto.jpgNagyon kevés olyan ember van aki mindenféle segédeszköz nélkül képes tökéletes egyforma szögben tartani a fűrészt és úgy elvágni egy fát. Aki erre nem képes annak kell valamilyen segédeszköz ami megvezeti a fűrészét. Egy mágneses fűrész vezető tökéletes a feladatra, pár darab erős mágnes úgy megtartja a fűrészlapot hogy azzal garantáltan a megfelelő szögben tudjuk tartani a fűrészt. A most bemutatott vezetőt elég egyszerű elkészíteni, nagyon ötletes a kihajtható támasztója is. Kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom az elkészítését és a használatát.

Tovább

Dominó állító gép

domino_allito.jpgMathias Wandel egy újabb kis remek játékot eszelt ki, egy olyan gépet épített amivel a dominókat lehet szép sorban és gyorsan felállítani egyenlő távolságokra. A meghajtást befőttes gumi áttételekkel oldotta meg, amelyek egyben a kis gép gumírozott kerekeit is hajtja, miközben a dominókat szép sorban kitolja az tárból. Nagyon egyszerű és ötletes az egész szerkezet, remek szórakozást tud biztosítani felnőtteknek és gyerekeknek is. 

Tovább

Sarok letörő gyalu

sarok_letoro_gyalu.jpgHa szép egyenletes letörést akarunk készíteni akkor az egyik legegyszerűbb szerszám a gyalu erre a feladatra. A sima gyalu hátránya, hogy nagyon profinak kell lennie valakinek ahhoz, hogy minden tolásnál ugyanabban a szögben tudja tartani a gyaluját. Egy sarok letörő gyalu segítségével a kezdők is szép egyenletes letörést tudnak készíteni. De ehhez el kell készítenünk a sarok letörő gyalunkat amibe a kés szerepét egy éles favéső tölti be. A gyalu elkészítésének nehézségét az adja, hogy elég kicsi fadarabokat kell megmunkálnunk amiből össze tudjuk állítani a gyalu testét.

Tovább

Vasvázas számítógép asztal

szamitogep_asztal.jpgHa nagy méretű számítógép asztalra van szükségünk amelyen polcok is vannak az asztallap fölött akkor el kell gondolkodnunk, hogy vasvázas legyen vagy ne. Ha tisztán fából szeretnénk megépíteni akkor sokkal vastagabb anyagot kell használnunk, hogy ne hajoljon meg az asztallap. Vasvázas esetén vékonyabb anyag is elég asztallapnak, és így légiesebb lesz a kinézete. A Scrivscribe feltöltő a vasváz mellett döntött, de elkövette azt a hibát, hogy nem mérte fel előre, hogy hogyan tudja majd bevinni a szobájába az asztal vázát. Mivel nem fért be vele, így át kellett alakítania szétszedhetőre a vasvázat. 

Tovább

Egyengető asztalok párhuzamossága

egyengeto_ellenorzese.jpgHa azt tapasztalod, hogy az egyengetőn áttolt faanyag nem lesz teljesen egyenes és nem rontottál el semmit az egyengetés során akkor kezdhetsz gyanakodni arra, hogy esetleg az egyengető asztalai nem párhuzamosak egymással. Ennek az ellenőrzésére nem nehéz, és talán tudjuk is korrigálni a hibát a gépünkön, ha tudjuk, hogy mi a hiba forrása. Az ellenőrzéshez egy mutatós mikrométer műszerre lesz szükségünk és egy hosszabb egyenes lécre.

Tovább

Különleges japán csapolások : átlós átmenő csaphornyos csapolás

atlos_atmeno_csaphornyos.jpgA különleges csapolások sorozatunkban az átlós átmenő csaphornyos csapolás elkészítését tanulhatjuk meg.  A rögzítésen kívül a díszítés is a feladata, mivel átlósan kerül becsapolásra a csap rész. ezt a csapolást széklábaknál ágylábaknál lehet használni de csak olyan fafajtánál amely nem hajlamos a hasadásra, mivel az oldalirányú terhelésre az ék alakú csatlakozás nagyobb terhelésnek van kitéve és széthasadhat tőle a csapos fa. 

Tovább

Golyós fiókcsúszka felszerelése

golyos_fiokcsuszka.jpg A fiókcsúszkákból sokfélét lehet vásárolni, a legelterjedtebbek az olcsó görgős fiókcsúszkák és az egyszerű golyós csúszkák. A fő különbség közöttük az, hogy a görgősnél oldalanként 2 db görgő segíti a fiók mozgatását míg a golyósnál egy sor apró csapágygolyó. A görgős fiókcsúszkát a fiók alja vonalában szoktuk felszerelni míg a golyós a fiók oldalfalán bárhol elhelyezhetjük akár alul akár középen akár felül. Sőt vannak olyan típusok amelyeket a fiók fenéklapja alá kell felszerelni, így láthatatlanok. A mai videóban az egyszerű golyós fiókcsúszkák felszerelését tanulhatjuk meg. Ha az oldalára lefektetjük a szekrényt, akkor sokkal könnyebb felszerelni pontosan a fiókcsúszkákat.

Tovább

Hamis famintázat festés mesterfokon flóderezéssel és ecsettel

hamis_fa_festes.jpg Talán már mindenki látott olyan régi fa ajtót, ami nagyon ütött kopott volt, rengeteg oljafestékréteg szakszerűtlenül felhordva rá, sok helyen megfolyva. Sokszor még a fa szerkezete is sérült. A legtöbben azt mondanák rá, hogy menthetetlen. Pedig helyre lehet hozni az ilyen ajtót is. Először a fa sérüléseket kell kijavítani, kiglettelni, majd egy alapos csiszolás után jöhet a festés. Arról már sokan hallottak, hogy a flóderezéssel szép famintákat lehet készíteni a felületre, amelyről még a szakember sem mondja meg első ránézésre, hogy az nem eredeti fa. 

Tovább

Japán stílusú szerszámos láda

szerszamos_lada.jpgAdrian Preda tette közzé azt a videót, amelyben egy japán stílusú szerszámos ládát készítenek barátjával nagyrészt kézi szerszámokkal. A ládák zárszerkezete is fából készült. A ládák alapanyaga juhar és dió volt. Az elkészítésükhöz először géppel munkálták meg az alapanyagot, de onnan már a kézi szerszámokat használtak. A ládákat tung olajjal kezelték. Aki már készített hasonló technikával egy ilyen szép ládát az tudja, hogy rengeteg türelem és kitartás kell, hogy el ne rontsa. 

Tovább

Ajtó felszerelése lemez zsanérral

ajto_felszerelese.jpg A kezdő hobbiasztalos sokszor azt sem tudja, hogy a legegyszerűbb lemezzsanért hogyan kell felszerelni, milyen távol legyen az ajtó végétől, be kell e vésni vagy  nem és milyen sorrendben kell összeszerelni. Pár apró egyszerű kérdés, de ha nem tudjuk rá a választ akkor akár maradandóan tönkre tudjuk tenni az ajtót vagy nagyon csúnyán fog állni az ajtó, nem záródik rendesen, feszül. Gönczy Károly rövid videóban mutatja meg a kérdésekre a választ.

Tovább

Régi kapcsolt gerébtokos ablak kibontása, új műanyag ablak beépítése

ablak_csere.jpgEgy régi házban általában gerébtokos ablak van, ha ezeket szeretnénk műanyag ablakra cserélni akkor azt csak a gerébtokos ablak teljes eltávolításával tudjuk szakszerűen elvégezni. Az ablak cseréje elég egyszerű művelet, sokkal nagyobb munka utána a régi gerébtok nyomainak eltüntetése, de ez már kőműves munka. Az ablak cseréjét egy kis kézügyességgel magunk is el tudjuk végezni, a vakolat hibáit akár fa borítással akár vakolással és festéssel kell rendbe hoznunk.

Tovább

Tolóasztal mellé tolóasztal

toloasztal.jpgA barkács kategóriás asztali körfűrészeknél általában nincs gyárilag tolóasztal, de van olyan is amin van csak korlátozottan használható a mérete miatt. Egy kínai uriember egy Bosch GTS 10 XC  körfűrészre készített egy kiegészítő tolóasztalt a gyári mellé. Nagyon ügyes megoldás.

Tovább

Kerti térelválasztó

kerti_teralvlaszto.jpg Kerti térelválasztóra van szükségünk, ha nem akarjuk, hogy a szomszéd vagy az utcán járó emberek kinézzék a kaját a szánkból egy kerti ebéd során. Egy egyedi térelválasztót készíthetünk fából, fémből, vagy a kettő kombinációjából. Ez utóbbira láthatunk most egy példát, ami nem biztos, hogy sokaknak el fogja nyerni a tetszését az élesen hagyott fém lemezekkel.

Tovább

Bárszék készítés

barszek.jpgTyler G. szép bárszékeket készített juharból.  A bárszékek nem arról híresek, hogy nagyon kényelmesek lennének, de ez a szék talán kicsivel fölülmúlja az íves ülőfelületével az egyenes ülőlapú székeket kényelemben. Tyler most dolgozott először juharral, így eléggé meglepődött azon, hogy milyen fehér színű a fa. Ez annyira megtetszett neki, hogy csak egy színtelen bevonattal védte le a fát.

Tovább

Silány minőségű akkus fúrógép ismérvei

silany_furugep.jpgSajnálatos, hogy a Fogysztóvédelmi hatóság a barkácsgépeket nem vizsgálja olyan sűrűn így olyan gépek is az üzletek polcaira kerülhet amelyek címkéi megtévesztik a fogyasztót, a termék silány minőségű. Sajnos ez elég mindennapos hogy ilyen termékeket árulnak. Walter Reéb egy teszten mutatja be, hogy a Straus Austria ST/CD 18-409 akkus fúrógépre tökéletesen ráillik a silány jelző. A videóból megtudhatjátok, hogy mire kell figyelni a vásárlásnál, ha nem akartok ilyen silány gépet vásárolni. 

Tovább

Ollós emelő asztal

ollos_asztal.jpgMarius Homberger egy ötletes ollós emelő asztalt készített, amit szerintem sokan elfogadnánk. Sok mindenre lehet használni az állítható asztallap magassága miatt, fűrészgép mellé asztal bővítésnek, nehéz tárgyak felemeléséhez stb. Az ollós rész és a meghajtó menetes tengely csapágyas házban forog, így nagyon kicsi a belső súrlódása az emelő szerkezetnek. Az asztalt gépkerekekre szerelte, így könnyen tud vele szállítani is felemelt állapotban is például egy oszlopos fúrógépet. Kisebb munkapadnak is jó, mert be lehet állítani a munkalap magasságát a kívánt szintre.

Tovább

Dizájnos falburkolat hulladékból

falburkolat.jpgAmikor az ember egy nagyobb munkát csinál, akkor a végén rengeteg apró hulladék faanyag marad ami általában a tűzben végzi. Egy kis kreativitással fel tudjuk használni a még szép fadarabokat, csak közel egyforma szélesre, és különböző vastagságú csíkokra kell felvágnunk. Az sem baj, ha régebbi munkáinkból megmaradt hulladékot is keverünk bele, mert így kicsit színesebbé tudjuk tenni a burkolatot a különböző színű lécekkel. A leszabott léceket egy furnér lemezre kell felragasztanunk és ha szükséges akkor a táblák toldását is meg tudjuk oldani. Ha nedves környezetben akarjuk az elkészült falburkolat paneleket felszerelni akkor olyan védőbevonatot használjunk ami tartósan megvédi a nedvességtől a fát, például poliuretán bázisú lakkot. 

Tovább

Kerti hintaágy

hintaagy.jpgEgy ebéd utáni szieszta, alvás a hosszú élet titka. Erre jobb helyet el sem lehet képzelni a szellős fa árnyékában egy nagy és kényelmes hintaágyban  Matthew Cremona egy öreg kőrisből készített egy dupla méretű hintaágyat ami köteleken lóg, így a szellő gyengéden mozgatni tudja az ágyat. Az ágy oldal és háttámla betétjét cseresznyéből készítette el.  Az ágy elemeit erős domino csapolásokkal építette össze majd kültéri olajjal kezelte a fát. A tartó kötelet 12 mm-es kenderkötél összefonásával készítette el, a szálait saját magába visszafonva alakította ki a kötél végét. A részletes leírást a méretekkel megtaláljátok Matthew honlapján

Tovább

Raklapból műhely, kerti tároló építés

raklap_muhely.jpg Még egy kisebb műhely felépítése is több százezer forintos tétel, aki viszont hozzá tud jutni sok raklaphoz az jelentősen csökkenteni tudja az építési költségeket. Ashley Hunt körülbelül 85% -al tudta csökkenteni az építési költséget a raklapok felhasználásával. Még az épület hőszigetelését is megoldotta. Nagyon ügyes megoldás.

Tovább

Adirondack kerti pad hűtőt sörtárolóval

adironck_pad.jpg Nagyon népszerűek az adirondack kerti székek, sokféle verzióban el lehet készíteni, szögletesre, ívesre, padnak, stb.. Most egy olyan változatát láthatjátok ahol a két szék közé egy hűtött sörtárolót építettek. Szalonnasütésnél bográcsoláskor vagy csak egy kis beszélgetésnél is ott van kéznél a hideg sör. A pad elkészítése nem bonyolult, barkács szerszámokkal is el lehet készíteni például vörösfenyőből, hogy bírja majd a kültéri igénybevételt. A felületvédelmet két réteg vékony lazurral javaslom megoldani, az első réteg felhordása után át kell csiszolni kézzel, hogy a nedvességtől felálló szálkákat lecsiszoljuk.

Tovább

Tetőszerkezet tartó

racsos_szerkezet.jpgA családi házak tetejét hagyományosan szarufákkal oldjuk meg  amelyek idővel a rá nehezedő nagy súly miatt  középen behajolnak ha nem készítenek alá fedélszéket. Ennek a szarufás és fedélszékes megoldásnak előnye, hogy kevés anyagból gyorsan fel lehet építeni a tetőszerkezetet. Hátránya az, hogy nem lehet nagy távolság áthidalására alkalmazni csak több alátámasztó fedélszékkel. A sok függőleges fedélszék oszlop egy egy pontban terhelné a födémet ezért alsó teherelosztó gerendákat is kell alkalmazni fedélszék talpként. Van egy másik lehetőség is amivel akár 30 méteres távolságok is áthidalhatók.

Tovább

Gérvágó szekrény

gervago_szekreny.jpgHa hosszabb anyagot szeretnénk vágni a gérvágón akkor gondoskodnunk kell a munkadarab alátámasztásáról. A gérvágó biztonságos és kényelmes használatához az is hozzá tartozik, hogy megfelelő magasságban tudjunk rajta fűrészelni. Az sem baj, ha a gép alatt rakodófelületet is ki tudunk alakítani. Egy jól megtervezett és elkészített gérvágó szekrényt mutat be MrHandwerk ahol jó ötletet kapunk a felhajtható asztaltoldók elkészítésére és a beszintezésére. A toldóasztal melaminos rétegelt lemezből készült.

Tovább