A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Automatikus rögzítésű szerszám tároló

2018. április 27. - kgl

furesz_tarolo.jpgNagyon ötletes megoldású automatikus rögzítésű szerszámtartót készített Alans Woodworking. A tároló elsősorban lapos anyagú szerszámokhoz, például fűrészekhez készítette, de elkészíthető más szerszámokhoz is. Az automatikus működést a tároló belsejében lévő ékpálya és egy kis faguriga biztosítja. Ha a szerszámot alulról feltoljuk a tároló résben akkor a guriga kilazul, amikor leengedjük a szerszámot akkor az ékpályán a guriga rögzíti a szerszámot. Pofon egyszerű megoldás és nagyon ötletes, ráadásul helytakarékos is ez a fűrész tárolás.

Tovább

Felakasztós csavar tároló dobozok

csavar_tarolo.jpgRengeteg különböző méretű csavart, anyát, és facsavart használunk a műhelyben. Ezeket valahogy osztályozva és áttekinthetően kell tárolnunk, hogy lássuk, mi kezd elfogyni, és fölöslegesen ne vegyünk olyat amiből amúgy is sok van. Erre az egyik legjobb tároló az egymásra rakható műanyag alkatrész tárolók de ezek drágák. Pár szál lécből olcsóbban el tudjuk készíteni az ilyen dobozokat amit ha ügyesen alakítunk ki akkor egyből fel is tudjuk akasztani a falra szerelt lécek közé. Ez még jobban is használható mint a gyári műanyag tárolók mert nem kell leszednünk több dobozt, hogy az alsóhoz hozzáférjünk és nem is fog összedőlni az egymásra rakott dobozok. Ez a felakasztós megoldás nekem nagyon tetszik, mert egyszerű és ötletes.

Tovább

Nyírfa pallók készítése

nyirfa_pallok.jpgAlain Vaillancourt telke és a tó között kivágták a nyírfa erdőt, így már remek kilátása nyílik a tóra, de otthagyták a hatalmas halomban a levágott vastag ágakat elkorhadni. Alain ebből a faanyagból mentett meg egy kocsira valót, amit aztán felfűrészelt a feleségével pallónak, és felrakta a műhely galériára száradni. Természetesen a bütü részeket is gondosan levágta és befestette olajfestékkel, hogy ne repedezzen szét a faanyag a száradás során. Ezt a kevésbé értékes faanyagot is rengeteg helyen fel lehet majd használni ha jó száraz lesz. 

Tovább

A jövő modern konyhája

modern_konyha.jpgA fejlesztések roham léptekben haladnak a konyha bútorok, a vasalatok és szerelvények területén. 10-15 éve még elképzelhetetlen volt, hogy például egy motor nyissa, zárja a szekrény ajtót, ma már ez is elérhető és ha drágán is de megvehető kiegészítő. Nézzük meg, hogy merre haladni a konyhabútorok és berendezések fejlesztése. Néhány nagy ötlet már most is látszik, például az érintés nélküli vízcsap, a konyhabútorba épített számítógép ahol a recepteket olvashatjuk, a képernyővé alakuló hűtőszekrény ajtó, vagy konyhapultba rejtett étkező asztal ami csak akkor húzunk ki, ha szükségünk van rá. A  kérdés már csak az, hogy hogyan fogjuk majd takarítani ezeket az eszközöket és ki lesz aki majd megjavítja, ha elromlik valami.

Tovább

Műhelyszekrény

muhely_szekreny.jpgA rengeteg szerszámnak és kellék anyagnak egy műhelyszekrény a legjobb tároló. A műhelyszekrény sokban különbözik a normál szekrényektől az eltérő polcok és tároló rekeszek kialakítása miatt. sok apró tároló rekeszt kell kialakítani ha nem egymásra pakolva akarjuk tárolni a szerszámokat, anyagokat. A tároló rekeszek kialakításánál gondoljunk a jövőre is, ezért variálható méretű tárolókat alakítsunk ki minél többet. A szekrényt bontott anyagokból is elkészíthetjük, ha csak ez áll rendelkezésünkre, de akkor fessük is le a szekrényt, hogy jobb legyen ránézni is. 

Tovább

Fafaragás oktató videó - kutyafej portré

kutyafej_faragas.jpgAki szeretné megtanulni egy kicsit a fafaragást, annak ajánlom a mai fafaragás oktató videót. Egy kutyafej portré elkészítése a cél, egy fénykép alapján. Megtanulhatjuk, hogyan kell átvinni egy fényképet a fára, majd azt szépen kifaragni. A videó alapján könnyűnek tűnik ezt megcsinálni, de a valóságban sokkal nehezebb, mert még nem gyakoroltuk be a fogásokat, mikor melyik vésőt használjuk, milyen irányból faragjunk. Ezt csak gyakorlással lehet megtanulni, ezért ne keseredjünk el, ha elsőre nem fog sikerülni. Az első fafaragás elkészítése után már sokkal jobban el tudjuk dönteni, hogy van e érzékünk hozzá, tetszik e a fafaragás művészete. 

Tovább

Racsnis hajtószár építése fából

racsnis_kulcs.jpgAzért szeretem a fával a barkácsolást, mert szinte mindent el lehet készíteni fából. Akár egy racsnis hajtószárat is ami tökéletesen működik, de persze ez nem olyan erős, mint a szerszámacélból készült társa, de szemléltetésre, gyakorlásra, játékra kiválóan alkalmas. Akár egy kisgyereknek is készíthetjük, így hamarabb ismeri meg a működését és talán majd egyszer kedvet fog kapni ő is a fával barkácsoláshoz. Aki szeretné elkészíteni az a rajzokat itt megtalálja hozzá.

Tovább

Egy gépasztalra két gép

forgathato_asztal.jpgKis műhelyben törekedni kell a meglévő alapterület legjobb kihasználására. Egy bő fél-egy négyzetmétert meg tudunk nyerni, ha olyan gépasztalt készítünk amely asztallapjának mindkét oldalára egy gépet rá tudunk rögzíteni. Az asztallap átfordítható, így mindig azt a gépet tudjuk használni amelyik felül van. Jó párosítás lehet például egy gyalugép és csiszológép ráépítése a gépasztalra. Ehhez olyan asztallapot kell készítenünk amelyen dupla asztallap van és a két asztallap között annyi hely, hogy a kezünkkel be tudjunk férni a gépek rögzítéséhez. A másik megoldás az lehet, hogy csak egy rétegű az asztallap,és tönkanyát építünk bele a gépek rögzítéséhez.

Tovább

Hengercsiszológép építés

hengercsiszolo.jpgEgy jó hengercsiszológép kétféle mozgást végez, egyszer egy gyors forgó mozgást és egy lassú fel le mozgást. A fel le aretáló mozgásra azért van szükség, hogy ne tömődjön el és kopjon el olyan hamar a csiszolóhenger. A két mozgást meg lehet oldani egyetlen motorral is, de ahhoz bonyolult áttételezős mechanika kell, ezért egyszerűbb két külön motort használni. Az aretáló mozgáshoz a legegyszerűbb egy 12 voltos ablaktörlő motort használni, Ehhez egy erős egyenáramú tápegység is kell. Gökmen ALTUNTAŞ egy ilyen megoldással építette meg a jól használható gépét. 

Tovább

Tárolós kerti pad

pad.jpgHa egy erős padot akarunk építeni a kertbe, akkor gondoljunk arra is, hogy esetleg tárolóként is funkcionálhat a pad.Például az ülőpárnákat rakhatjuk bele használaton kívül. A sima pad és a tárolós között nem nagy az ár különbség, házi készítés esetén.  A pad anyagának választhatunk olcsó építési fenyő anyagot is ha több rétegben átkenjük vékony lazúrral. Minél sötétebbre festjük a padot annál jobban ellenáll majd az UV sugárzásnak, mert a sötét festékekben több az abrazív anyag ami a védelmet biztosítja. A pad elemeinek összecsavarozásához korrózióálló csavarokat használjunk. 

Tovább

Bébi Groot készítése

groot.jpgSok éve foglalkozom fával, de még a mai napig megcsodálom az olyan művészeket akik fából képesek kifaragni egy szobrot. Van aki véső kalapáccsal farag, van aki láncfűrésszel, van aki egy bicskával alkot. De ez lényegében mindegy is, mert nem ez a fontos, hanem az elkészült mű, amiben lehet gyönyörködni. Nagy kitartással ezt is meg tudja tanulni szinte mindenki, de kell hozzá egy nagy adag művészi érzék és rengeteg gyakorlás. A videóban egy bébi Groot szobrot készítenek katalpafa rönkből. 

Tovább

Gyalugépes fűrészasztal hibákkal

gepasztal.jpgEgy érdekes és ötletes megoldású körfűrész asztal épített Son Caleb. Az asztal nagyon egyszerű stafni vázas kivitel egy polc beépítésével, az asztallap és a polc rétegelt lemezből készült. A hosszú asztal egyik sarkába egy körfűrészgépet épített be míg a másik végébe egy barkács egyengető gyalugépet. A gyalugép eleje az asztal felé került ami nem a legszerencsésebb megoldás, egy kis átgondolással ez kiküszöbölhető lett volna. Talán azért így építette be a gyalugépet, hogy az asztaláról lefutó anyagot támassza alá majd az asztallap. 

Tovább

Állítható megvezető maróasztalhoz

maroasztal_stelller.jpgEgy asztalba épített felsőmaróval sokkal pontosabban és biztonságosabban lehet a marásokat elvégezni, de ehhez egy vezetőre is szükség van a maróasztal tetején. Ez a vezető gondoskodik a marás során keletkezett nagyon sok forgács hatékony összegyűjtéséről és az elszívó csövébe vezetéséről. A hatékony forgácselszívás csak akkor érhető el, ha a vezető csúszó pofái állíthatóak így mindig csak az adott marószár mellett a legkisebb rés marad. Egy ilyen vezető készítését mutatjuk most meg. A megvezetőre egy állítható ütköző is felszerelhető.

Tovább

Damaszkusz késes gyalu

gyalu.jpgEgy kézi gyalu elkészítése nem túl őrdöngős, de nagyon oda kell figyelni a pontos vágásokra a kés fészkének kialakításánál. Ha éppen nem áll hegyekben otthon a damaszkusz kés hozzá akkor vásárolhatunk jó minőségű gyári kést is hozzá, amit csak meg kell élezni. A gyalu testhez olyan faanyagot válasszunk ami jó kopásállósággal rendelkezik, például a gyertyán, bükk, akác. A gyalutest külső formáját a saját ízlésünk alapján készíthetjük el. 

Tovább

Íves pihenő

piheno.jpgEgy különleges pihenőt alkotott Lignum aminek ő a szék nevet adta, de az alkotása inkább egy ágyra hasonlít. Ezért az egyszerűség kedvéért a pihenő néven mutatom meg, hogyan készítette el ezt a művészien szép íves bútort. Egy modern asztalos műhelyben ma már az alap gépnek számító CNC gépet is bevetette a pihenő egyforma alkatrészeinek elkészítéséhez, megspórolva rengeteg munkát. A hajlított váz elkészítéséhez sok vékony lécet ragasztott össze szorító sablonban. A pihenő szerkezete nagyon egyszerű, mivel csak három fajta alkatrészből állította össze, mégis nagyon modern külalakot sikerült készítenie. 

Tovább

Leszorító bilincs

leszorito_bilincs.jpgA külföldi webáruházakban is érdemes néha körülnézni mert rendkívül hasznos kütyüket tudunk találni amiket a műhelyben használhatunk. Az egyik ilyen hasznos kütyü a különféle leszorító bilincsek. Többféle méretben és kivitelben vannak ezek, kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt. Ezen bilincsek szorító részén a gumi ütköző viszont hajlamos eldeformálódni és így engedi elmozdulni a munkadarabot. Erre is van megoldás egy nagyobb fémbetétes gumi pogácsával lecserélhetjük egy nagyobb felületűre a leszorító gumit.  Apró ötlet, de hasznos. 

Tovább

Két hobbiasztalos kezdő hiba

kezdo_hiba.jpgSenki sem születik úgy, hogy egyből profin tud dolgozni a gépekkel. Az asztalos szakmában használt gépek viszont a legveszélyesebb gépek közé tartoznak, mert általában olyan balesetet szenvedhetünk tőlük ami egy végtag elvesztésével jár. A legveszélyesebb szerszám a különféle körfűrész, a kezdő, de még a gyakorlott asztalos is elköveti azt a két hibát ami szinte mindig balesetben végződik. Mathias Wandel mutatja meg a videóban, hogy mi okozza a balesetet, és hogyan lehet ezt elkerülni. 

Tovább

Különleges bútorok

kulonleges_butorok.jpgRitkán látunk az életben különleges egyedi bútorokat, amelyek között rendesen használható bútorok is vannak és olyanok is amelyek inkább művészi alkotásoknak minősülnek, és még használni sem lehet rendeltetésének megfelelően. A mai videóban ezekből a különleges bútorokból láthattok egy csokorral. Kellemes szórakozást.

Tovább

Parafa dugó gyűjtemény

dugos_kep.jpgAz ember még mindig gyűjtögető életmódot folytat, van aki a bélyegeket gyűjti és van aki a parafa dugókat. A sok dugót viszont rendezett gyűjteménybe szervezni csak úgy tudjuk, hogy készítünk neki egy képkeretet, és abba helyezzük el a dugókat. A képkeretet is kicsit megbolondíthatjuk, ha többféle színárnyalatú faanyagból készítjük. A keret léceit díszmarással is díszíthetjük. A dugókat a megfelelő méretre vágás után csak ragasszuk be a képkeret hátlapjára. Egy borospince ajtón vagy a falán jól mutatna egy ilyen gyűjtemény.

Tovább

Tölgy íróasztal

tolgy_iroasztal.jpgAz íróasztalok többsége egy nagy doboz szerkezet amiben több fiók vagy polc van. Erre a formára mindent lehet mondani de az nem hogy légies. Aki egy különleges légies íróasztalra vágyik, az készíthet magának egy légies kivitelű íróasztalt, természetesen csak 1-2 fiókkal, de sokszor ez is elég. Az íróasztal alapanyaga amerikai fehér tölgy. Az asztal szerkezete a légiesség ellenére igen erős, mert a belső távtartós váz híd szerkezetként merevíti meg a vékony szerkezetet. Nagyon ötletes és szép megoldás. 

Tovább

Elcsúszás mentes ragasztás

rgasztas.jpgA faipari ragasztók nagyon jó minőségűek ma már, a velük végrehajtott ragasztás erősebb, mint maga a faanyag, de van egy nem nagyon reklámozott hátrányuk ezeknek a  ragasztóknak, mégpedig az, hogy nagyon csúszósak és a ragasztóval bekent fadarabok hajlamosak elcsúszni egymáson az összeszorítózás közben. Az elcsúszást csökkenteni lehet ha megszórjuk pár szem sóval a ragasztóval bekent felületet. De van ennél egy jobb módszer ami tökéletes elcsúszás mentes ragasztást biztosít. Nagyon hasznos technika, érdemes alkalmazni ha van rá lehetőségünk. 

Tovább

Hagyományos japán fiókos szekrény

japan_fiokos_szekreny.jpgJapánban az Edo korszakban az 1603-1868 korszakban fejlődött ki az ácsmesterségből a szekrénykészítő szakma ami a Sashimono- shi nevet kapta. Ebben az időszakban fejlődött ki az a technika amit ma is nagyon sokan alkalmaznak a mai napig, amely tökéletességével varázsol el még most is minket. Mivel az Edo korszakban még nem voltak gépek, így minden kézi szerszámokkal készült, és a mai napig sok mester tartja magát ehhez a hagyományhoz. Shimpei Kimura bútorkészítő mester is ezt a hagyományt követi aki egy csodálatosan elkészített fiókos szekrényt készítését mutatja meg. Érdemes megnézni mennyire légmentesen záródnak a fiókok, ha betol egy fiókot egy másik kitolódik, ezért csak lassan kell betolni a fiókokat. 

Tovább

Kazettás mahagóni bejárati ajtó

kazettas_ajto.jpgA kazettás ajtók, ablakok nagyon mutatósak, mert nem csak a funkcionalitást szolgálják, hanem a szemet is gyönyörködtetik. Ennek persze ára is van, sokkal több csapolást kell készíteni a készítése során mint egy hagyományos ajtónál vagy ablaknál, és sokkal több betétet kell készíteni fából, vagy üvegből. Kyle Toth egy kazettás bejárati ajtót készített amit még egy kicsit még jobban megbonyolított egy boltíves felső résszel. Az ajtó alapanyagának a mahagóni fát választotta. Az elkészült ajtó gyönyörű lett, már csak a falc lécek hiányzanak a tokról, hogy tökéletesen záródjon az ajtó. Még arra is figyelt, hogy a kazetták kúpos díszítést kapjanak, ami nagyon jól illik az ajtóhoz.

Tovább

Ceruzából táska

ceruza_taska.jpgFából készült táskát ritkán látni, de még az sem lehetetlen, hogy ceruzából készítsünk táskát. Csak egy pár doboz színes ceruza készlet és színtelen epoxi műgyanta az alapanyaga a táska fa részének. Az összeállításhoz egy sablont is szükséges készíteni amit formaleválasztóval kell kezelni. A gyanta megkötése után kell kimarni a táska belsejét és méretre csiszolni mindenhol. A lakkozás és a bélés elkészítése után már kész is táska, az ajándéknak talán örülni fog egy hölgy. Az igyekezetnek biztosan :)

Tovább

Állítható asztali körfűrész

korfuresz.jpgA házilag készült asztali körfűrészeket a legtöbben egy kézi körfűrész gép beépítésével készítik el. Ennek nagy hátránya az, hogy nehézkes és pontatlan a napi használathoz a vágási magasság és a fűrészlap dőlés beállítása, mert az eredeti kézi gép mechanikáját használják fel erre a célra. Aki könnyebb és pontosabb állítási lehetőségre vágyik annak el kell felejtenie ezt a megoldást és teljesen új állító mechanikát kell építenie a gépbe. Egy szép megoldást láthatunk Cosmas Bauertől, ahol csak a legszükségesebb alkatrészeket hagyja meg a kézi körfűrészből, és így elég egy teljesen új gépet tudott készíteni az igényei szerint.

Tovább