A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Faanyag újrahasznosítás

2015. november 27. - kgl

szeg.jpgA faanyag újrahasznosítás nagy divatját éli, mert nagyon sok pénzt lehet megspórolni vele, de fel lehet használni rusztikus tárgyak készítéséhez is. A legtöbben attól félünk, hogy a faanyagban itt ott van egy pár rozsdás szeg amit nem veszünk észre és a gyalulásnál vagy fűrészelésnél tönkreteszi a gyalukéseket vagy a fűrészlapot. Egy egyszerű módszerrel megtalálhatjuk és kivehetjük még azokat a szegeket is amelyeknek a feje is letörött. 

Tovább

Hatalmas Svéd fűrészüzem

fureszuzem.jpgAz emberek többségének fogalma sincs arról, hogyan kerül feldolgozásra a rengeteg kivágott fa, hogyan lesz abból deszka, vagy gerenda. Az elterjedt a kisebb fűrészüzemek, villás targoncákkal mozgatják a rönköket és nagyrészt kézzel mozgatják a felfűrészelt faanyagot, kézzel rakják rakatba. Európa legnagyobb fűrészüzeme Svédországban található, ez már nagyon gépesítve van, szinte emberi kéz érintése nélkül dolgozzák fel a fát, szárítják és csomagolják a készárut. Még a hulladék anyagok szortírozása is teljesen gépesítve van. Hatalmas futószalagok tucatjai szállítják a fát az egyik munkaállomásról a másikra, vágják méretre vagy válogatják a fát. 

Tovább

Használt asztalosgépek online vásárlása

 screenshot_1.jpgHobbi asztalosként mindenkiben felmerülhet a kérdés: hogyan hódoljunk szenvedélyünknek és egyúttal tartsuk kordában a rá fordított kiadásokat? Az asztalosgépek piaca mostanra sosem látott méreteket öltött, megannyi megmunkálási célra találhatunk megfelelő változatot, beleértve a fúró-, csiszoló-,  fűrész- , és gyalugépeket. Azonban ezek üzleti vételára gyakran meghaladja azt az összeget, ami egy hobbi szakember költségvetésébe belefér. Ilyen esetekben az online használtgép-piac jelentős segítséget nyújthat. A használt szerszámgépek online vásárlása számos egyedi előnnyel  jár. Írásunk először ezeket veszi sorra, majd a lehetséges beszerzési helyeket.

Tovább

Faragott ékszerdoboz készítése

 ekszerdoboz.jpgEgy saját kezűleg elkészített ajándék nagyobb örömöt okoz, mert aki kapja, az tudja, hogy te rengeted időt és energiát fektettél bele abba, hogy meglepd az ajándékoddal. Egy egyszerű dobozkát mindenki el tud készíteni akár a kezdő hobbiasztalosok is. Már csak díszeket kell faragni rá. A faragást is gyakorolhatjuk ezen, még akkor is, ha ez az első faragásunk. Biztos hogy nagy sikere lesz az ajándékunknak még akkor is, ha tudjuk, hogy  szebben is el lehetne ezt készíteni.

Tovább

Hogyan készítsünk egy mozgatható gép platformot

mobil_platform.jpgA nagyobb súlyú gépeinket nagyon nehezen tudjuk mozgatni a műhelyben ha azt gyárilag nem látták el görgős lábakkal. Utólag viszont bármilyen gépünknek készíthetünk mozgatható platformot ami egyszerű fékezhetős önbeálló kerekeken oda tudunk tolni ahova szeretnénk. a videóban bemutatott platform akár egy 150 kg súlyú gépet is képes lesz megtartani. Elkészítési anyagköltsége kb. 10.000 Ft. 

Tovább

Én vagyok Groot

  groot.jpgAz amerikai Griffon Ramsey láncfűrésszel szeret szobrokat faragni, őt ihlette meg a filmben szereplő Grot és faragta ki a szobrát. Akik látták a Galaxis őrzői című filmet azok tudják ki az a Grot. Griffon Ramsey youtube csatornája nagyon népszerű, több mint 75.000 előfizetője van, és több mint 3.000.000 nézték már meg a filmjeit amikben különböző szobrokat, totem oszlopokat készít láncfűrésszel. Ismerjétek meg ti is a munkáit, kellemes kikapcsolódást.

Tovább

Hagyományos szerszámos szekrény hagyományos módszerrel

hagyomanyos_szerszamos_szekreny.jpg A mai gépesített világunkban üdvözítő különlegesség, ha valaki arra vállalkozik, hogy a hagyományos asztalos szerszámokkal, gépek használata nélkül készít el egy bútort. Aki nem használ hagyományos szerszámokat, az el sem tudja képzelni, milyen nagy munka például szép síkra meggyalulni egy csomó deszkát. Igazi embert próbáló feladat, kitartásból, erőnlétből, türelemből, ha végigcsinálja az elkezdett munkát úgy, hogy mindent kézi erővel végez el. Egy ilyen munka után tudjuk csak igazán megbecsülni a régi mesterek tudását, kitartását. A mostani videóban egy hagyományos szerszámos szekrényt készítenek el a hagyományos kézi megmunkálással. 

Tovább

Tolóasztal szalagfűrészhez

toloasztal.jpg Az asztali körfűrészen sűrűn használunk tolóasztalt a tökéletes keresztvágásokhoz, így adja magát az ötlet, hogy készítsünk a szalagfűrészhez is egy kis tolóasztalt amivel apró munkadarabokat tudunk szeletelni derékszögben vagy például 45 fokban. Jack Houweling nagyon ügyesen és egyszerűen készíti el ezt a hasznos kis segédeszközt.

 

Tovább

Különleges stílusú lámpák és csillárok

kulonleges_lampak.jpgA lakberendezés egyik legnehezebb része, hogy a meglévő bútorokhoz és kiegészítő tárgyakhoz stílusban odaillő lámpát találjunk. A boltok választéka elég bőséges, sokszor több száz lámpa közül válogathatunk, de mégse találjuk meg azt ami nekünk kellene. A mai 2 darab videóban orosz iparművészek által tervezett és készített különleges egyedi lámpákat nézhetünk meg.  Ha valamelyik megtetszik akkor azt elkészíthetjük magunknak, mivel ezeket a lámpákat nem árusítják náluk. Az első videóban főleg a szóló lámpákat, míg a második videóban csillárokat láthatunk fából.

Tovább

Fogantyúk készítése

fogantyu.jpgA fiókokra, szekrény ajtókra igen nagy választékban vásárolhatunk fogantyúkat fémből, műanyagból és fából készülteket. Egy nagyobb fiókos szekrény esetén ez már tetemes összeg lehet ha sok darabot kell vásárolnunk. Ha körülnézünk a műhelyünkben a hulladék faanyagok között, akkor biztosan találunk annyi hulladékot amiből könnyen elkészíthetjük a fogantyúkat, és így az a jóleső érzésünk is meglesz, hogy a hulladékot is hasznos célra fel tudtuk használni és pénzt is spórolni tudunk. 

Tovább

Elrontott szerszámos szekrény

szerszamos_szekreny.jpgTanuljunk mások hibáiból! A következő videóban egy rosszul megtervezett, átgondolatlanul, elkapkodva megépített szerszámos szekrény építését mutatjuk meg. A legfontosabb hibája a szekrénynek, hogy egy adott, meglévő szerszámkészlet tárolására készült, kevés az átalakítási lehetősége, ha új szerszámokkal bővíti az építő a készletét. Azt sem gondolta át, hogy mit hogyan helyez el a szekrényben, például a kalapácsoknak már nem jutott hely benne, a csavarhúzók akadályozzák a csavaros fakkokhoz hozzáférést, a reszelők csak úgy egymásra pakolva kerültek be egy rekeszbe, így feleslegesen koptatják egymást ki és berakáskor. A szekrény először egy falra szerelt polctartóra került felszerelésre, majd utólag készült alá egy másik szekrény, így a polctartó vasak már útban voltak. Még több ilyen apró hibája van a szerszámos szekrénynek, kíváncsi vagyok, hogy ti még mit vesztek észre. Ha valami nem tetszik benne nektek, írjátok meg a cikk hozzászólásában. Ha ti is elgondolkodtok azon, hogy mit csináltatok volna másként, akkor tanulni fogtok ebből az elrontott szekrény építésből is. 

Tovább

Fahulladék tároló

fatarolo_fiokok.jpgMunkáink során sok kisebb és nagyobb szépen gyalult hulladék fa keletkezik amikor méretre vágjuk a munkadarabunkat. Ezeket sajnáljuk kidobni, tűzre rakni, mert sok mindenre fel lehet használni ezeket még, ráadásul már meg is vannak gyalulva, így már ezzel sem kell időt és energiát pazarolnunk. Nagyon hamar tetemes mennyiség gyűlhet össze amit tárolnunk is kell. Ha csak beleszórjuk egy ládába, akkor mindig csak azt fogjuk látni ami felül van, így nehezen találjuk meg a nekünk éppen szükséges darabot. Jobb lenne úgy tárolni, hogy áttekinthető legyen választék, erre itt a megoldás.Tároljuk lapos fiókokba. A most bemutatott fiókok ötletesen vannak beépítve, érdemes ellesnünk az ötletet. 

Tovább

Helytakarékos falágy

falagy.jpgEgy vendégágy minden lakásban jól jön, de sokan nem szeretik kerülgetni a sok helyet elfoglaló ágyat. Erre egy nagyon jó helytakarékos megoldás a falágy készítése. Az ágy egyik legfontosabb alkatrésze a zsanérja aminek erősnek és tartósnak kell lennie. Ilyen zsanérokat elég könnyen be lehet szerezni a neten. Az ágy anyaga lehet rétegelt lemez vagy bútorlap, igénynek megfelelően. Az ágy lábai összecsukott állapotban polcként használható, de kis módosítással azt is becsukhatóra el lehet készíteni.

Tovább

Könyvespolc építése

konyvespolc.jpgFrank Horwath egy egész falat beborító könyvespolcot épített. Az alapanyag rétegelt lemez, az éleket tömör fa lécekkel takarta el. Az ilyen magas és keskeny könyvespolcot rendesen oda kell fogatni a falhoz is, az eldőlés veszélye miatt. 

Tovább

Hagyományos szalagparketta javítása

 parketta.jpgEgy lakás átalakításnál előfordulhat, hogy javítani kell a hagyományos szögelt szalagparkettát pert például összenyitunk két helységet, vagy mert sérült a parketta. Az egyik legnehezebb munka úgy felszedni a sérült, bontandó részt, hogy a többi egészséges parketta ne sérüljön. Természetesen már nem is gyártják azt a parkettát amit javítani kell így le kell gyártani a hiányzó részt. Mindezt úgy, hogy a lerakás után ne látszódjon hogy hol volt cserélve a parketta. Sok türelmet és szakmai gyakorlatot kíván, hogy tökéletes legyen a végeredmény. 

Tovább

Régi stílusú ágy építése

agy.jpg Van aki a régi stílusú bútorokat kedveli? Pár hete belebotlottam egy utcára kipakolt kirakodóvásárra egy öreg parasztház előtt. A felesleges tárgyakat próbálták meg eladni. Volt szép számmal vevő is meg nézelődő is. Ami feltűnt, hogy volt egy régi stílusú ágy, olyasmi amit a nagyanyáink használtak. Ez az ágy körül voltak a legtöbben, és nagyban ment az egymásra licitálás az ágyért.

Tovább

Kerti palántázó asztal

palantazo.jpgEgy üvegházban, fóliasátorban  nagy könnyebbséget jelent, ha nem a földre lehajolva kell a vetőmagot poharakba ültetni, vagy a virágokat átültetni nagyobb cserépbe, hanem kényelmesen egy erre a célra elkészített asztalon tudjuk a munkát elvégezni. Az asztal alsó részében a kibillenthető rekeszbe rakhatjuk hulladékot vagy a előre odakészített virágföldet, Az asztalon körben lévő keret megakadályozza, hogy oldalra lehulljon a virágföld, az asztal fölötti polcokra meg rakhatjuk a cserepeket, eszközöket, az asztallap alatti rekeszbe pedig az éppen használatban lévő kézi szerszámokat rakhatjuk. A palántázó asztalt érdemes alaposan lekezelni lenolaj kencével, majd vizes lazurral, vagy olajfestékkel, hogy megvédjük az üvegházban vagy fóliasátorban lévő párás levegőtől az asztalt. 

Tovább

Fiókos íróasztal kinyitható paddal

iroasztal.jpgEgy íróasztalra a kicsi lakásokban is szükség van, akár gyereknek a kicsi szobájában is jó tanuláshoz. Ha fiókja is van az íróasztalnak akkor már el is lehet pakolni róla, és ha kinyitható ülőalkalmatosságot is biztosít az maga a tökély. Ez rendkívül praktikus, mert a szék sem foglalja a szűkös helységben a helyet, csak akkor van nyitva, amikor használatban is van. Egy műhelyben is jó szolgálatot tesz egy ilyen íróasztal. Fenyő rétegelt lemezből elkészítve erős olcsón elkészíthető esztétikus erezetű bútort tudunk készíteni.

Tovább

Gyalu formájú repülő

 repulo.jpgEgy nagyon jópofa dísztárgyat lehet készíteni, ha például egy kézi gyalu formát ötvözünk egy repülőgép formával. Az elkészítése nem nehéz, kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom. A több színű fanyag felhasználása látványos dísz tárgyá teszi ezt a kis alkotást. Ajándéknak is kiváló ötlet. 

Tovább

Egyszerű könyvszekrény

konyszekreny.jpgJohn Peters egy alacsony könyvszekrényt épít, robosztus erősre, amelyen megpakolva sem fog meghajolni a polc. Ezt úgy éri el, hogy több réteg rétegelt lemezből építi fel a szekrény vázát. Mivel ez a szekrény egy ágyvéghez készül, ezért a szekrény hátlapját is úgy kell elkészítenie hogy az látszódni fog. A rétegelt lemez élére takaró léceket szerel, így nem látszik a rétegelt lemez éle sem. A különböző színű felületkezelés révén egy látványos, masszív könyvszekrényt készített. 

Tovább

Variálható szerszámos fal

szerszamosfal.jpgDarbin Orvar szerszámosfalat épít ami tetszés szerint variálható, átrendezhető. Ez a felfüggesztés ötletes kialakítása miatt lehetséges.  A csavarok tárolására egy sok fiókos kis akasztós szekrényt is készít. A fiókok lazán illeszkednek a fakkokba, így nem kell semmilyen fióksín. 

 

Tovább

Templomi toronyóra

ora.jpgA mai videóban egy olyan óra doboz készül, amely egy templomi templomi toronyórára hasonlít. Az óra doboza portugál tölgyfából készült, (újrahasznosított anyag). Az elkészítése nem nehéz, bár ha szép végeredményt akarunk akkor nagyon pontosan kell dolgozni. Az óraszerkezet ingás, ilyen óraszerkezeteket be lehet szerezni a neten. A megfelelő óraszerkezet és a doboz díszítése, felületkezelése antik hatást kölcsönöz az órának.

Tovább

Autó fából

auto.jpgVan aki bútorokat, van aki asztalos gépeket készít fából de van egy ember aki autót készített fából. Puskás István minden előképzettség nélkül, hobbiasztalosként készítette el élete nagy művét egy működő autót Fából. Akik nem látták még a tévében megjelenő riportot erről az autóról, azok most megnézhetik itt.

Tovább

Fa fogaskerék teszt

fogaskerek_teszt.jpgMathias Wandel több gépébe épített már fogaskerék áttételt, készített egy nagyon hasznos programot is amivel méretezni és sablonozni is lehet a fogaskerekeket. Most arra volt kíváncsi, hogy hosszú működés során mennyire strapabíróak a  fogaskerekek, ezért az egyiket rétegelt lemezből, a másikat MDF-ből készítette el. A teszteléshez egy deszkalapot szerelt a meghajtott tengely végére, ami a légellenállása révén folyamatos és egyenletes terhelés alatt tartotta a fogaskerekeket. 

A fogaskerék generáló programot itt tudjátok elérni.

Tovább

Pantorouter működése

pantorouter.jpgMathias Wandel sok gépet épített már fából, szeretem a videóit, mert rengeteg hasznos ötlet ad, közben nem fecseg feleslegesen sokat. A mai videóban egy régebben elkészített pantorouter gépének a működését mutatja be. A gép lénegében egy 3 dimenziós másoló marógép, amellyel kicsinyíteni vagy nagyítani is tudja a munkadarabot az eredeti mintához képest. A gép igen hatékony, pontos munkára képes, de a sablon készítéséhez nagyon nagy gyakorlat kell, hiszen annak legkisebb hibája átkerül a lemásolás során a kész munkadarabra. 

Tovább