A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Szegmentált díszdoboz

2016. október 25. - kgl

diszdoboz.jpgA szegmentált díszek nekem különösen tetszenek, talán azért mert a készítésük során szabadjára engedheti a fantáziáját az ember a minta kialakításakor. Az elkészítésük általában igen nehéz mivel rendkívül nagy pontossággal kell dolgozni, mert egy apró illesztési hiba is teljesen tönkre tudja tenni a látványt. Az is növeli a kihívást, hogy olyan mintát alkossunk meg ami illeszkedik a tárgy méreteihez, harmonikusan mutassa meg a hozzáértésünket. Most egy olyan szegmentált díszdobozt mutatunk amely szabadkézi vonalvezetésű mintával készült Thomas Anton Geurts keze alatt. Egy ilyen díszdoboznak bármelyik hölgy ismerősünk örülne.

Tovább

Titkos rekeszek a hálószobában

titkos_rekeszek.jpgHa van olyan értékünk amit szeretnénk jól elrejteni, akkor erre számos megoldás létezik, a bútorokba épített titkos rekeszek elkészítése nem túl nehéz, ha pontosan tudunk dolgozni akkor még a hozzáértő szem se fogja észrevenni a rekeszt. A mai videóban olyan hálószoba bútorokat mutatunk amelyekbe ilyen titkos rekeszek vannak elrejtve. 

Tovább

Tolóasztal szalagfűrészre

toloasztal.jpgAki vágott már apró munkadarabot asztali körfűrészen az tudja, hogy milyen nehéz megtartani a munkadarabot és mennyire veszélyes is a vágás. Elég egy apró hiba vagy rossz mozdulat és már meg is van a baleset. A szalagfűrészen sokkal biztonságosabban tudjuk az apró munkadarabokat leszabni, mivel a szalagfűrész nem vágja vissza a munkadarabot soha. Ha sok egyforma méretű munkadarabot szeretnénk készíteni akkor nagy segítség egy olyan tolóasztal a szalagfűrészre amelyen ütközővel be tudjuk állítani a szükséges méretet és akár szögbe is tudunk vágni vele. Az egyszerűen elkészíthető tolóasztalt Jack Houweling mutatja meg.

Tovább

Elfelejtett csapolás technikák

 elfelejtett_csapolasok.jpgA mai rohanó világban nincs idő arra sem, hogy egy bútor elemeit olyan csapolásokkal kössék össze, amelyek munka, idő és szakértelem igényesek. Ezért ezekkel a csapolásokkal nagyon ritkán, vagy sohasem találkozik a mai ember. A bútorlapokból készült elemeken nem is lehet ilyen csapolásokat úgy elkészíteni, hogy azok tartósak is legyenek, tömör fából viszont az ilyen csapolásokkal elkészített bútor nagyon drága lenne. Ezért ezek a csapolási technikák elfelejtődnek, de a tudás tárházunkból nem szabad elfelejteni mert szükségünk lehet rá egy régi bútor javításánál, felújításánál. 

Tovább

Japán stílusú szerszámos láda

japan_szerszamos.jpg A japán asztalos mester egy japán stílusú szerszámos ládát szerel össze, ami magában nem lenne különösen érdekes, de itt nem használ ragasztót sehol és csavart sem. A láda minden elme nagy pontossággal van elkészítve csapolásokkal, a végén pár darab csapszeg beütésével rögzíti az utolsó elemeket. Aki már készített hasonló ládát az tudja igazán értékelni az ilyen precíz munkát, sehol egy illesztési rés, sehol nem kell szorítókkal összehúzatni az elemeket, mégis tökéletesen illeszkedik minden. Ezt így elkészíteini már művészet.

Tovább

Nagy kutyaház

kutyahaz.jpgJay Bates egy nagyon profi módon kivitelezett nagyméretű kutyaházat épített. Fő alapanyaga a rétegelt lemez. A kutyaháznak egy igazi ház külsőt varázsolt az elülső tornáccal és dúcos gerenda utánzattal, korláttal. Nincs túldíszítve, pont elég rá ez a pár dísz. Stílusosan a tetőre is fából készítette el a cserepeket. 

Tovább

A legvékonyabb forgács

forgacs.jpgA japánok rendkívül büszkék rá, ha nagyon vékony, szinte teljesen áttetsző forgácsot tudnak készíteni. Tökéletesen beállított szerszám kell hozzá, nagyon éles kés, ügyes mesterember, és egy hatalmas hibátlan rönk amin a bemutatókat meg tudják tartani. Túl sok értelme nincs az 0.001 mm vastag forgácsnak, mégis versenyeket rendeznek ahol a mesterek megmutathatják ki tud vékonyabbat gyalulni. Az biztos, hogy nagyon nagy gyakorlat kell ilyen vékony forgács előállításához.

Tovább

A gyalukés beállítása

gyallas_nagyitva.jpgEgy olyan filmet találtam, amit többször is meg kellett néznem, hogy észrevegyem az apró különbségeket amit eddig sohasem láttam, pedig rengeteget gyalultam már. Mégpedig azt, hogy miként zajlik le a gyalukés vágása forgácstörő nélkül és forgácstörővel, felnagyítva hogy az emberi szem is lássa a különbségeket.

A filmet a Yamagata University készítette mikroszkóppal felszerelt, erre a célra készített gyalugépen ahol század milliméteres beállításokra volt lehetőség a forgács leválasztásra.

Tovább

Palackos díszvilágítás

palack_lampa.jpgA kreatív emberek a hulladékokból is tudnak szép használati tárgyakat vagy díszeket készíteni. A positiv coupe show csatornán mutatták be az ott készült díszvilágítást ami egy pár darab színes palack felhasználásával készült ötletesen elrendezve. A rejtett ledszalagos világítás biztosítja a megvilágítást. Ezt a díszvilágítást nem nehéz elkészíteni, ezért kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom. Az ötleletet felhasználva teljesen egyedi és különleges alkotást tudtok létrehozni. 

Tovább

Dohányzó asztal

dohanyzo_asztal.jpgA tegnapi posztunkban egy kávézóasztal készítését mutattuk, ma egy dohányzóasztal készítésén van a sor. A dohányzóasztal nagyobb a kávézó asztalnál, ezért a nappali közepére szokták tenni, és ülőbútorokat raknak köré. Lehet rajta tároló polc is, de nagyobb méreténél fogva jobban alkalmas például családi beszélgetéseknél társasjátékhoz is. A mai kávézóasztalban egy szép régi fa gyökeréből származó metszetet raknak az üveglap alá. Az asztal lábai készen kapható kovácsoltvas lábak, de készíthetjük azt is fából egyéni ízlés szerint. 

Tovább

Kristályos kévézó asztal

kavezo_asztal.jpgA szép kristályok között rengeteg olyan van amely áttetsző, sejtelmesen töri meg a fényt, ezért nagyon kedvelt dísztárgyak. De hogyan tudjuk kiállítani ezeket látható helyen a lakásunkban ? Az egyik legjobb megoldás ha egy olyan kávézóasztalt készítünk amelynek asztallapjában két üveglap között vannak a kristályok és alulról egy ledes világítással keltjük életre a fényjátékot. A kávézó asztalok kisebbek a dohányzó asztalnál, nem a nappali közepére helyezik, hanem egy fotel vagy kanapé mellé, míg a dohányzó asztalok általában a nappali közepén van, körülvéve ülőgarnitúrával. 

Tovább

Különleges tábla

tabla.jpgEgy teljesen egyedi és különleges táblát készített a positive couple show amely egy állatsimogató részére készült. A tábla alapja egy korhadt tölgyfa gyökeréből és elszáradt ágaiból készült. Az alap megformázása után égetéses technikával felületkezelték a fát, majd tungolajjal van kezelve. A tungolajat egy Dél-Amerikában és Kínában honos fa magvából préselik. Az egyéb felületkezelésekkel ellentétben a tungolaj nem a fa felületén képez védőbevonatot, hanem annak szerkezetébe beivódva magát a fát keményíti meg. Egyszerűen bedörzsölve – nincsenek ecsetnyomok, megfolyások! – gyönyörű, matt és hihetetlenül tartós felületet képez.

Tovább

Házi szalagcsiszoló - 3. rész

szalagcsiszolo_3.jpgMatthias Wandel egy szalagcsiszoló gépet épített, amit most kiegészít pár alkatrésszel és máris egy többfunkciós gépet kap, mert ezzel már élszalag csiszolóként is tudja használni a gépet. A gép mechanikája szinte teljes egészben fából készült, mégis egy igen tartós és pontos munkavégzésre alkalmas gépet kapott. A gép elkészítése közepesen nehéz, de ennek ellenére kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom az elkészítését mert jó sokat lehet rajta gyakorolni a fa megmunkálást. 

Tovább

Házi szalagcsiszoló - 2 rész

szalagcsiszolo_2.jpgA tegnapi posztunkban egy szalagcsiszológép építését kezdte el Matthias Wandel. A mai videóban a gép megkapja a szükséges burkolatokat a motorja is rögzítésre kerül a burkolaton belül. Egy forgácselszívó részt is készített a gépre, ami állítható, így külön be tudja állítani az íves anagok csiszálásához illetve a sík felületek csiszolásához. 

Tovább

Házi szalagcsiszoló - 1 rész

szalagcsiszolo.jpgMatthias Wandel egy új szalagcsiszolót épített. Szokásához híven megint remek ötletekkel lát el minket amiket feltudunk használni. Nagyon szépen oldotta meg a szalag feszítést és a meghajtó henger irányítását. Ebben a videóban addig jut el, hogy a gép már működik, de a motor nincs még rögzítve és burkolva. A forgácselszívás is hiányzik a gépről. 

Tovább

Egykezes rönkfűrészelés

 ronkvagas.jpgA láncűrésszel nagyon nehéz kézben vezetve egyeneset vágni, elég fárasztó is tartani és irányítani a gépet is. Egy nagyon egyszerű megvezetővel és a gravitáció kihasználásával egy kézzel lehet egyenes vágást csinálni a láncfűrésszel. Köszönjük John Heisz bemutatóját. 

Tovább

A szél fűrészeljen neked

szeluresz.jpgA szélenergiát nagyon sokáig felhasználták gépek hajtására, de a Hollandok az országuk méretét háromszorosára növelték a tengerből lecsapolt területekkel a szélenergiával hajtott szivattyúkkal. Még ma is sok ilyen szélszivattyú működik náluk. A szélenergiával viszont fűrészüzemet is készítettek. Amsterdam mellett működik egy ilyen fűrészüzem, ahol szinte mindent fából építettek meg. A mai videóban látható malmot 1680-ban építették és 1942-ben újjáépítették német szakemberek. Az újjáépítés után két alkalommal eltört az egyik alkatrésze a gépnek, ezért az egyik szomszédos fűrészmalom eredeti tervrajza alapján és  alkatrészeinek lemásolásával javították ki. A fűrészüzem a mai napig működik. 

Tovább

Formatervezett rétegelt művészet

retegelt_muveszet.jpg A tegnap előtti posztunkban egy művészi kohedli készült rétegelt lemezből. Most egy nagyon érdekes és különleges technikával készült formatervezett művet mutatunk amit Kevin készített. Először egy csomó sablont csinált, majd másolómaróval hornyokat mart a rétegelt lemezbe a sablonok mentén, ebbe a marásokba cseresznye és dió csíkokat ragasztott, majd egy másik rétegelt lemezt ragasztott rá. Ezután tervezte meg a formát amit ki akart "faragni" helyesebben marni a fából.  

Tovább

Utánfutó dobozolás

utanfuto.jpgPaul Jackman egy rácsos szerkezetű utánfutóra készített dobozolás olcsó OSB lapokból. Az OSB anyagot tetőléc anyaggal tette merevebbé, így elkerülve az élek sérülését is. Az utánfutó tetejére egy ponyva borítást is készített. Ezzel a megoldással az alacsony oldalfalú utánfutókat is meg lehet magasítani, hogy több csomagot lehessen benne szállítani. 

Tovább

Rétegelt lemez hokedli

hokedli.jpgA rétegelt lemezből készült bútoroknál az emberek többsége megpróbálja elrejteni a rétegelt lemez éleket, hogy ne látszódjanak, hogy ilyen olcsó alapanyagból készítették a bútort. Van aki viszont pont azt használja ki, hogy rengeteg réteg látszódik és azokat ívesen megmunkálva jobban kiemelhetőek a különböző színű rétegek. Paul Jackman pont ezeket a tulajdonságokat kihasználva készített két hokedlit ami szerintem nagyon jól néz ki. 

Tovább

Asztalba épített elszívó

asztal_elszivo.jpgA csiszoláskor keletkező finom por elszívására már mutattunk egy pár megoldást, elszívó dobozokat, fiókos elszívót, szekrénybe építettet, és most egy olyat ami fixen be van építve az asztalba. Kis műhelyekben előnyös ez a megoldás, mert nem foglal külön helyet, nem kell az elpakolásáról sem gondoskodni. A hátránya az, hogy azon a területen ahova beépítjük az elszívót, gyengébb lesz az asztallap tartása, de egy vastagabb tábla anyagból készíthetünk bele csere betétet arra az időre amikor nem használjuk és szükségünk van az erősebb asztallapra is. 

Tovább

Komposztáló láda

komposztalo.jpgA kerti hulladékok komposztálásához olyan tároló szükséges amelyben sok levegő éri a komposzt, könnyű belerakni a hulladékot és könnyű kiszedni az érett komposztot. Steve Ramsey egyből két darab komposztáló tárolót készített, mert a komposztálás akár 1-2 évig is eltarthat, ez idő alatt pedig elég sok hulladékot tud belerakni a két ládába. a komposztálóknak olyan helyet válasszunk a kertben ahol árnyékban van, így nem szárad ki olyan hamar a hulladék és a nedvesség hatására a komposzt képződés is be tud indulni. 

Tovább

Íves hintaszék

hintaszek.jpgLuis Lonov egy érdekes és különleges hintaszéket készített,  aminek nem csak a talpa íves, hanem az egész váza és az ülőlapja is. A háttámláját bőr szíjakból fűzte össze. A hintaszék aljára ütközőket is készített, hogy na tudjon túlbillenni a szék a nagy hintázásban. Nagyon szép munka, érdemes belőle ötletet meríteni. 

Tovább

Párhuzam jelölő

parhuzamjelolo.jpgA faanyag élével párhuzamos vonalak felrajzolásához, bekarcolásához használjuk a párhuzam jelölőt. Ha nincs ilyenünk akkor csak több méréssel tudjuk a jelölést elvégezni és nem is biztos, hogy tökéletesen párhuzamosra sikerül a kimérnünk a méreteket, könnyű hibázni. A párhuzamjelölővel ezt a hibázási lehetőséget zárjuk ki. A használata nagyon fel tudja gyorsítani a munkánkat, ha ugyanazt a méretet sok munkadarabra kell feljelölni. A párhuzamjelölőt  könnyen el tudjuk készíteni magunknak ahogy John Heisz is mutatja. 

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu