A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Szerszám tartó fal

2015. március 30. - kgl

szerszamtarto.jpgEgy szerszámtartó fal elkészítése gondos tervezést igényel, meg kell tervezni, melyek azok a szerszámok amiket egy ilyen falon el tudunk helyezni és ki kell találni a tárolójukat is. Lehet variálhatóra készíteni a szerszámtartó falat, de lehet egyszerűen felcsavarozni a tárolókat ahogy éppen elfér. Mathias Wandel ez utóbbi megoldásra mutat egy egyszerűen megvalósítható példát. 

Tovább

Tároló polc készítése műhelybe

magas_polc.jpgMathias Wandel az új műhelyébe, ami nagy belmagassággal rendelkezik, készített egy magasan elhelyezkedő polcot. A polcok anyaga részben újrahasznosított faanyag. Most nem bonyolította el a polc elemeinek csatlakozását mint ahogy tőle megszoktuk, hanem egyszerűen összeragasztotta és pár szöggel összefogatta a részeket, mégis olyan erős lett a polc, hogy elbírja az ő testsúlyát is. 

Tovább

Huszti Valéria pirografikái

pirofrafika.jpgTűzírással alkot Huszti Valéria a fiatal nyírtelki művész, ami azt jelenti, hogy nyír vagy bükkfára, esetleg más anyagra, bőrre és papírra égeti műalkotásait. Ez a technika nagyon régi, hiszen az egyiptomiak és az afrikai törzsek már a kezdetektől fogva fára égették rajzaikat.

Tovább

Hajszárító tároló ötletesen

hajszarito_doboz.jpgA jobb gyártók a hajszárító és a hajsütővas mellé adnak egy kis falra felszerelhető drótvázat amibe tárolhatjuk a gépeket, de ezek ritkán néznek ki hasonlóan, mellettük ott lóg a vezetékük, az elosztó, ami nem egy szép látvány. A hajszárító, hajsütő vas, elektromos borotva, elektromos fogkefe, tárolására alkalmas dobozkát készíthetünk amelybe a forró hajsütő vasat vagy hajszárítót is belerakhatjuk, nem kell félnünk, hogy tüzet okoz. Túlfeszültség védő elosztó is elfér a dobozban, így a vezetékek sem fognak össze vissza lógni. Ehhez hasonló dobozt sehol sem lehet kapni, pedig nagyon ötletes. Készítsük el hát magunk ezt a dobozt.

Tovább

Kalapács tároló polc készítése

kalapacs_polc.jpgAz egyik legegyszerűbb elkészíteni egy kalapács tároló polcot, ahol szép sorban tudjuk tárolni a kalapácsainkat, mindnek megvan a helye, így egyből látjuk, ha valamelyik nincs a helyén.  Szinte percek alatt elkészíthető ez a polc, kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom a elkészítését.

Tovább

Konyha eszközök - gyúródeszka készítés

gyurodeszka.jpgA konyha eszközök között a gyúródeszka talán a legnagyobb méretű eszköz amit könnyen el tudunk készíteni házilag is. Kérjük ki a háziasszony véleményét is, hogy mekkorára készítsük el, amit még kényelmesen tud kezelni és tisztítani. A gyúródeszka alapanyaga általában valamilyen keményfa szokott lenni, például juhar, dió, csereszne, stb. A táblásításhoz használjunk D3-as vízálló ragasztót. A kész táblát kezeljük természetes olajjal és viasszal, hogy ellenáló és tartós legyen.

Tovább

Dupla fecskefarok csapolás

dupla_csapolsa.jpg Ha nem csak arra vágyunk, hogy egy fecskefarok csapolás erős és tartós legyen, hanem nagyon különleges is, akkor érdemes megtanulnunk a dupla fecskefarok csapolás elkészítését, mert így dísze lehet egy egyszerű fióknak is ami csak akkor látszik, ha ki van húzva a fiók. Ezzel a csapolással akár díszdobozt is készíthetünk ami kedves ajándék is lehet.

Tovább

Lombfűrész gép készítése

lombfuresz_gep.jpg Rengeteg olcsó és gyenge minőségű lombfűrész gépet lehet kapni, de van akinek még ezek is drágák. Ilyenkor jön az, hogy építsünk a meglévő eszközeink kiegészítésével egy még olcsóbb verziót, ami még használható és hamar el is lehet készíteni. Pár apró ötlet, egy kis kreativitás és már meg is van az új gépünk amit ha ügyesen készítjük el, akkor felveheti a versenyt a gyenge minőségű üzleti gépekkel.

Tovább

Konyhai eszközök - saláta fogó

salata_fogo.jpgSok eszközünk van fából a konyhában, mert jól használhatóak, olcsók, tartósak és könnyű őket baktérium mentesen tartani. A mai videóban egy különleges saláta fogó elkészítését mutatjuk meg, Pár díszítő faragással egyedivé varázsolhatjuk. 

Tovább

Bögre tartó polc

polc.jpgEgy egyszerű polc is lehet bonyolult, ha nem csak a használhatóság a szempontunk a készítés során, hanem az esztétika is. Például ha egy kis fa figurát is bele akarunk varázsolni a polcba, ahogy ezt Steve French is teszi. ez nem egy szokványos megoldás, de az sem ahogy Steve a videót megszerkesztette és vicces animációkkal egészítette ki.

Tovább

Kézzel készített csapozás - 3 rész

fecskefak_csapolas_3.jpg Az előzőkét részben Rob Costman azt mutatta meg, hogy hogyan készíti el a fecskefark csapozást kézzel illetve hogyan jelöli át a csapokat. A mai videóban egy újabb trükköt is mutat a csapok kiszerkesztésére illetve a sorozatban készülő csapolások hogyan lesznek egyformák.

Tovább

Kézzel készített csapozás - 2 rész

fecskefak_csapolas_2.jpgA tegnapi posztban Rob Costman egy kézzel készült fecskefark csapozás technikáját mutatta meg. A mai videóban egy kicsit más megközelítéssel oldja meg az átjelölést. A többi ugyanaz mint az első videóban, ezért nincs értelme megismételni. Az ilyen apró technikai trükköket kell megtanulnunk, mert ezen fog múlni, hogyan fog illeszkedni a csapolás egymásba.

Tovább

Kézzel készített csapozás - 1 rész

fecskefak_csapolas.jpg Vannak akik drága csapozó készülékeket vásárolnak de még azzal is meggyűlik a bajuk, és vannak akik egy fűrész és egy véső segítségével percek alatt képesek elkészíteni egy pontosan illeszkedő fecskefark csapozást. A következő videóban Rob Costman mutatja meg, hogyan készíti el így a csapozásokat, még csak ki sem méri, hogy mekkorák legyenek a csapok, csak úgy szemre megsaccolja és már fűrészeli is. A végeredmény mégis szépen illeszkedő csapolás, habár látni, hogy nem egyforma nagyok a csapok, de ez semmit nem ront az esztétikáján. Én többször is megnéztem ezt a videót, mert annyira tanulságos.

Tovább

Gumis kerékpár kerék fából

fakerek.jpgEgy nagyon érdekes megoldással elkészíthetünk a kerékpárunkra fából a kerekeket, így vicces és különleges kinézete lesz a kerékpárnak. Még felfújható gumiabroncs is kerül rá, így ugyanolyan biztonságos mint egy gyári kerék. Az ilyen formán elkészített kereket akár egy kis húzó kocsira is felrakhatjuk, könnyebb lesz húzni vagy tolni a megpakolt súlyos kocsit is ha gumis kerekei vannak, mégis fából van a kereke. 

Tovább

Házi táblavágó egyszerűen

tabla_vago.jpgA legolcsóbban akkor tudjuk megvenni a bútorlapokat, rétegelt lemezt MDF lapot stb... ha teljes táblában vásároljuk meg és magunk vágjuk fel otthon méretre. ehhez egy nagyon egyszerű táblavágót kell építenünk mert ezzel nagyon gyorsan és egyszerűen tudjuk a méretre szabást elkészíteni. A táblavágó nagyon kis helyet foglal a fal mellett, ezért kisméretű műhelyekben is elfér. 

Tovább

Faragott tábla készítése

faragott_tablak.jpgFaragott tábla sok helyen mutat jól, például házszám tábla, vagy cégér tábla vagy emléktáblaként. Lehetnek rajta díszes motívumok és szövegek is. Többféle technológiával készülhetnek az ilyen táblák, ezekből kapunk egy kis ízelítőt Norm Abhram filmjéből.

Tovább

Fa fekvőfotel építése

kemping_agy.jpgUtah államba felszámoltak egy 12 mérföld hosszú kecskelábakon álló vasúti pályát amelyet az 1950-es években építettek a Nagy Sóstó medrében. A Duglas fegyő és vörösfenyő oszlopok a rendkívül savanyú sós vízben az évtizedek alatt különleges színárnyalatokkal gazdagodtak. (22% sótartalmú a tó vize, így sósabb mint a tengervíz) Ebből az anyagból készíti el Norm Abhram a fekvő fotelt amit magyar országon kemping ágy, nyugágy néven ismernek inkább. 

Tovább

Uszadék fa ló

uszadek_fa_lo.jpgA folyópartokon rendszeresen lehet találni különböző értéktelen girbe-gurba uszadékfákat. Vannak aki ezeket gyűjtik, és ezekből készítenek szobrokat. Amerikában elég népes tábora van az uszadék fa ló készítésének, a következő kis filmben pár ilyen műalkotást csodálhatunk meg.

Tovább

Szegmentált tál

szegmentalt_tal.jpgA szegmentált termékek elkészítése nagyon sok lépésből áll, ezért az áruk is drága. Az elkészítésükhöz gondos tervező munka és pontos megmunkálás szükséges. Frank Horvath egy szegmentált tálon mutatja be a készítés lépéseit egyedi animációs technikával.

Tovább

Szallafűrész sodródás

szalagfuresz_sodrodas.jpgHa a szalagfűrészünk nem egyenesen vág, hanem oldalirányba elsodródik a vágás akkor az elsősorban a szalag hibája illetve a gép hibás beállítása miatt lép fel. A szalagfűrészen úgy kell beállítani a szalagot, hogy a fogak ne feküdjenek fel a gép kerekeire, különben a bal oldalon lelapulnak a fogak és sodródó fűrészelést tudunk már csak vele készíteni. Ha már van egy ilyen hibás de amúgy még éles szalagunk, akkor azt még használhatjuk a következő egyszerű kiegészítővel.

Tovább