A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Dísz hal készítése

2014. október 02.

diszhal.jpgEgyszerű fűrészelési technikával egy lombfűrés gépem érdekes dísztárgyakat tudunk készíteni. Karácsonyi ajándéknak is készíthetjük már például egy nagy pecás barátunknak. 

Tovább

Megfizethető jó minőségű munkapad

munkapad.jpgAki egy kész gyári, jó minőségű munkapadot meg tud venni, az ne olvassa tovább ezt a posztot. Ezt azoknak ajánljuk akik maguk készítik el a munkapadjukat. Nagy előnye ennek a konstrukciónak, hogy olcsó anyagokból épül, mégis nagyon jól használható stabil és nehéz a munkapad, így minden munkafeladatra alkalmas. Az asztallap felső rétege cserélhető ha elhasználódott. 

Tovább

Apró alkatrész tároló fiókos szekrény

fiokos szekreny.jpgMinden műhelyben vannak apró alkatrészek, például csavarok amiket jó ha méret szerint szétosztályozva tudunk tárolni mert akkor azonnal látjuk ha valamelyik méret kifogyóban van. Egy ilyen alkatrész tároló fiókos szekrényt készített Stev Ramsey. Egy nagyon hasznos trükköt alkalmazott a a sok fiók egyszerű elkészítésére.

Tovább

Design váltás

hobbiasztalos.jpgSziasztok.

Egy kis design váltást hajtottam végre, már időszerű volt. A fejléc alatt egy új menüsor jelenik meg ahol a fontosabb címkék szerint csoportosítva érhetitek el a régebbi bejegyzéseket is. De akár a címkefelhőt is és a keresőt is használhatjátok. A menüből közvetlenül el tudjátok érni a hobbiasztalos fórumot. A facebook ikonra kattintva tudjátok megosztani a cikkeket, de valamit írni kell a megosztáshoz kötelezően.

A menü alatt új poszt bemutató képei váltakoznak, ez is újdonság. A többi lényegében nem változott, így a megszokott módon tudjátok használni a blogot. 

Kellemes barkácsolást.
K. Gy.

 

Nagy átmérőjű lyuk készítése

nagy lyuk.jpgNagy átmérőjű lyukat általában úgy készítenek, hogy fúrnak egy 10-12mm-es lyukat majd dekopir fűrésszel kivágják a lyuktól kezdve a nagyobb lyukat. Ennek háránya hogy nem lesz tökéletesen kör alakú a lyuk. Van más módszer is amivel tökéletesen szabályos lyukat tudunk készíteni. 

Tovább

Forgácselszívó takarításhoz

forgacs felszivo.jpgSok műhelyben van nagyon jó forgácselszívó rendszer kiépítve, mégis sok forgács és por összegyűlik a padlón amit fel kell takarítani. A műszálas partvis az egyik legjobb takarítóeszköz. Ha kiépítünk az elszívó rendszerhez egy forgácsfelszívót akkor csak oda kell söpörni a forgácsot ami nagyon kényelmes és gyors megoldás a takarításra. Ha nagyobb műhelyben több ilyen felszívót telepítünk akkor nem kell az egész műhelyen végigsöpörni a sok forgácsot.

Tovább

Falcgyalu készítése házilag

falcgyalu.jpgA kézi famegmunkálásnak jellegzetes hagyományos szerszámai a kézi fa gyaluk. Ezekből rengeteg fajta létezik a különböző feladatokra. A mai posztban egy díszes falcgyalu készítését mutatjuk meg, ami jó minőségű  juhar és padauk keményfából készült.

Tovább

Ragasztott gerenda készítése - 1 rész

ragasztott gerenda 1.jpgAz építészek nem ajánlják, hogy házilag készítsünk nagy teherbírású ragasztott gerendát mert statikailag nem biztos, hogy megfelelő lesz majd. Kisebb terhelhetőségű gerenda elkészítésével viszont próbálkozhatunk. Samuel Mamias egy íves ragasztott gerendát készített amelynek feladata elsősorban a látványa, illetve egy lámpatestet is el lehet rá helyezni. 

Tovább

Emeletes madárház

madarhaz.jpgEgy szépen elkészített madárház szép dísze lehet a kertnek, a madaraknak is hasznos, mert fészkelőhelyet biztosít nekik. Madárházból rengeteg féle készíthető, csak a fantázia szab határt. Most egy olyan emeletes madárházat mutatunk meg amelynek a díszitésének egy részét CNC gépen készítették el.

Tovább

Gyerekágy készítése

gyerekagy.jpgEgy gyerekágy elkészítése nem tűnik nagy feladatnak, de mégis rengeteg apró lépésből áll mire elkészül és nem kevés időbe is. A következő filmben egy profi asztalos készít egy nagyon szép gyermekágyat juharból profi gépek segítségével. A díszítések elkészítésére még CNC gépet is használ.

Tovább

Lábhajtásos faeszterga készítése

faesztega.jpgVannak akik a hagyományos famegmunkálás hívei, amit csak lehet vagy tudnak azt egyszerű kézi szerszámokkal csinálnak meg. Fáradtságos de megvan ennek is a maga szépsége. Ebbe az egyszerű szerszám sorba illik be egy olyan faeszterga amelyet lábhajtással működtetnek. Régi öntöttvas kereket lehet találni padláson vagy méh telepen lendkeréknek, de ha nincs ilyen akkor jó nehéz fából is el lehet készíteni a lendkereket.

Tovább

Rusztikus kerti asztal

rusztikus asztal.jpgA régi bontott faanyagot vétek a tűzre rakni ha abból készíthetünk is valamit. Alain Vaillancourt egy rusztikus faasztalt készít el teljesen hagyományos kézi szerszámokkal. Egy ilyen asztal jó a kertbe is de akár munkapadnak is, vagy egy kis faházba ahol illeszkedik a stílusa a többi bútorhoz.

Tovább

Fa fürdőkád készítése

furdokad.jpgNem is gondolunk bele, hogy a mostani háztartásokban mennyi berendezési tárgy készül fából, vagy feldolgozott fatermékekből. Ma már fürdőkádat is készítenek fából modern CNC technológiával. A következő filmben egy ilyen diófa fürdőkád elkészítést, illetve alakra formálását mutatjuk meg.

Tovább

Svéd Fűrészárugyártás - a régi időkben, és ma

sved fureszaru.jpgEgy nagyon érdekes kis filmet találtam ami bemutatja, hogy a Svédek hogyan készítették a fűrészárut régen és ma a legmodernebb gépekkel. A film rengeteg animáció segítségével betekintést enged a gépek belsejében zajló megmunkálás részleteibe. 

Kellemes kikapcsolódást a filmhez. 

Tovább

Guruló csavartató

csavartarto.jpgCsavarokat és apró alkatrészeket jól lehet tárolni műanyag boxokban de van akinek ez nem tetszik. April Wilkerson Egy olyan csavartartó állványt készített, amelyre több házilag készűlt kis dobozt lehet felakasztani, az állvány pedig egyszerűen  begurítható az asztal alá, így nem foglal külön helyet a műhelyben.

Tovább