A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Simító gyalu készítése

2015. augusztus 28. - kgl

gyalu_keszites.jpgAki egyszer megtanulta beállítani és használni a kézi gyalut, az utána sokat fogja használni még akkor is, ha van gyalugépe. A gyalugéppel sem lehet mindent megoldani, például egy törött székláb javításánál elsősorban a kézi gyalut tudjuk csak használni mert a szék nem fér be a gépbe. A kézi gyalu ezért egy fontos szerszám minden hobbiasztalosnak. A mai videóban egy kézi simító gyalu készítését mutatjuk meg. 

Tovább

Hogyan lehet javítani az olcsó asztalos szorítót

 szorito_javitas.jpgNem mindenki engedheti meg magának, hogy drága és jó minőségű asztalos szorítókra sok tízezret ráköltsön, így sokan az olcsó gyenge minőségű szorítókat használják amiket olcsón meg lehet venni. ezeknek a szorítóknak elsődleges hibájuk, hogy a szorítótányér leesik egy kis használat után és a tányér is mély nyomot hagy a munkadarabban ha tönkre ment a műanyag védője. Egy kis barkácsolással könnyen fel tudjuk javítani az ilyen szorítókat.

Tovább

Különleges csapolás

kulonleges_csapolas.jpgHa már telezsúfoltad a lakást saját készítésű bútorokkal és a műhelyt is berendezted és nincs mit csinálnod, akkor próbáld ki a következő különleges csapolást egy pár hulladék fadarabon. Talán megtetszik és a következő bútorod így fogod csapolni. :)  Elég nehéz az elkészítése mert nagyon pontosan kell beállítani a fűrészgépet minden vágáshoz, így sok a hibázási lehetőség is. Talán nem is éri meg ennyit dolgozni egy csapolással, de gyakorlásnak tökéletes feladat. 

Tovább

Sokfiókos ágy

sokfiokos_agy.jpgEgy új ágy sok helyet elfoglal a szobában, de ha sok fiókot készítünk az alsó részébe akkor rengeteg rakodó területet nyerünk vissza az elvesztett helyből. April Wilkerson egyszerű csavaros kötésekkel készítette el a nagyméretű ágyat rétegelt lemezből. A front oldal lécvázas keretet kapott, így nem látszik a rétegelt lemez éle sem. Az ágy oldalára dísz lécesést készített. A fiókok szintén rétegelt lemezből készültek. 

Tovább

Hexagon sütemény szeletelő

suti_szeletelo.jpg Mathias Wandel egy sütemény szeletelőt készített amivel hatszögletűre lehet vágni a süteményeket. Egy meghajtogatott rozsdamentes acél lemez, egy  léc meg pár csavar csak az egész. Nagyon ötletes, hogy egy tepsinyi süteményt pillanatok alatt fel lehet szép szabályos hatszögekre vágni vele. 

Tovább

Titkos rekeszes díszdoboz

titkos_rekeszes_doboz.jpg Egy díszdoboz készítése már magában nehéz, hiszen nagyon pontosan kell dolgozni, hibátlannak kell lennie minden apró részletnek. Dustin Penner megfejelte a doboz készítést egy rejtett fiókkal is amit avatatlan nem fog észrevenni. Egy ilyen doboz nagyon szép ajándék is lehet. 

Tovább

Raklap bontó szerszám

raklap_bontas.jpgAki már bontott szét ládabontóval és nagy kalapáccsal raklapot az tudja, hogy nagyon hamar szét lehet hasítani hosszába a faanyagot, amit utána már  nem tudunk felhasználni csak a tűzre. Ennek az az oka, hogy a ládabontó vas keskeny, nagyon kis ferlületen feszíti csak szét az összeszögelt raklapot. Izzy Swan egy egyszerű raklap bontót készített amivel sokkal hatékonyabban és kalapálás nélkül lehet szétszedni a raklapokat és még szét sem hasad a faanyag.

Tovább

Mobil gépek a műhelyben

mobil_gepek.jpgA nagyobb szalagfűrész, asztali körfűrész, és a többi faipari gép igen nehezek, nem lehet őket könnyedén mozgatni például egy takarításhoz, de ha készítünk valami emelő szerkezetet neki akkor már könnyen el tudjuk tolni. Carl Holmgren egy egész sorát találta ki az emelő szerkezeteknek a gépei számára. Külön érdekesség, hogy automatikus zárszerkezetet is készített hozzájuk amik nagyon egyszerűek, mégis stabilan rögzítik az emelő szerkezetet felemelt állapotban. 

Tovább

Csavart négyszöges vágódeszka

csavart_negyszog.jpg A sima hétköznapi használati tárgyainkat is fel lehet dobni egy kis művészi fantáziával. Ilyen például a vágódeszka is. Az mtmwood ebben nagyon profi. Most egy csavart négyszög mintájú vágódeszkát találtak ki, ami nagyon látványosra sikerült. Az elkészítése sem egyszerű, nagyon precíz szögvágásokra van szükség a tökéletes minta elkészítéséhez. A táblásítással elkészített vágódeszka nem fog vetemedni és szétrepedni sem, így jóval tartósabb a simán egy anyagból készültekkel szemben.

Tovább

Fiókos garázs munkapad a falon

 fiokos_munkapad.jpgEgy nagyon érdekes garázs munkapadot építését mutatjuk a mai posztban. A munkapad ugyanis a már meglévő fiókokhoz készül, és a munkapad a falra van felszerelve, lábak nélkül. Még is rendkívül erős és teherbíró lett. Az asztallap horganyzott lemezzel lett beborítva, így könnyen tisztán tartható olajos piszkos munkáknál is. A munkapad alatti szabad területet is ki lehet használni nagy méretű tárgyak elhelyezésére vagy akár gurulós szerszámos bokszok tárolására. 

Tovább

Asztali szorító

szorito.jpgNagyobb lapok csiszolásakor gondot jelent azok rögzítése, a hagyományos asztalos szorítók nyomot hagyhatnak a megcsiszolt felületen még akkor is ha alátét fát használunk. A satuba nem férnek be, de van megoldás erre is. Boris Beaulant egy egyedi asztalos szorítót készített, amivel már biztonságosan tudja rögzíteni a munkadarabot.

Tovább

Lépegető házisárkány

sarkany.jpgÍzzy Swan megint nagyot alkotott. Elkészített egy dinosaurus modelt ami lépegetni tud és egy akkus fúrógép hajtja meg a szerkezetet. Szerkezeten egy ülés is van  egy gyerek számára aki elkocsikázhat a sárkánnyal. Csak az asszonyt ne engedjük felülni rá, mert mert akkor két házi sárkány megy majd bevásárolni :)

Tovább

Intarziás íróasztal lap készítése

asztallap.jpgBoris BEAULANT videói nagyon jók, mindig meg tud lepni egy új ötlettel. Most egy intarziás íróasztal lapot készít egy merülőfűrész segítségével. A merülőfűrész marásokhoz is használja, de visszafele húzva a gépet. Az intarzia elkészítéséhez tölgy és platánfa anyagot használt fel.

Tovább

Hálószobai pad készítése

pad.jpgA mai videóban látható gyönyörűen megmunkált padot egy hálószobai felhasználásra tervezték, így elsődlegesen szépnek kellett lennie. A mester szabad kezet kapott a pad elkészítésénél ezért egy különleges osztott megoldást választott az ülőlap elkészítéséhez. A padhoz egy csodálatosan szép bubinga pallót használt fel a mester.

Tovább

Munkapad készítése gyorsan

munkapad.jpgHa valakinek sürgősen van szüksége egy munkapadra, akkor nincs ideje csapolásokat készíteni, ragasztani, így marad a csavaros összeszerelés. Ennek az is az előnye, hogy ha már nincs szükség a munkapadra, akkor akár szét is szedhető könnyedén és az alkatrészei felhasználhatóak másra is.

Tovább

Vitrines gitártok

gitartok.jpgA tél folyamán nagyon lecsökken a levegőben a páratartalom, ami a fából készült hangszerekre különösen káros mert könnyen megrepedezik a vékony anyaguk. Mathias Wandel az egyik barátjának segédkezett egy falra akasztható vitrines gitártok elkészítésében, amivel a talán meg tudják védeni az egyedi készítésű, tömör falapokból készült gitárt a hirtelen lecsökkenő páratartalomtól. Majd az első télen fog kiderülni, hogy mennyire hatásos az eljárás.

Tovább

körfűrész asztalba építése - 2. rész

korfuresz_az_asztalban_2.jpgSergio Acuna Padin a tegnapi videóban egy kézi körfűrész gépet épített be egy asztalba. A régi gép emelő mechanikáját is át kellett alakítania az új körfűrészhez. Ezzel a mechanikával szépen és kényelmesen lehet szabályozni a fűrészlap kiállását az asztal síkjából. 

Tovább

Üvegtörmelék az asztalban

uvegtormalek_az_asztalban.jpgA tegnapi cikkben egy sérült faanyag megmentése volt a téma, most egy ehhez hasonló ötletes megoldást mutatunk. Ha nagyobb méretű a sérülés a faanyagban, és esetleg teljes vastagságában is át van szakadva, azaz lyukas a faanyag akkor ezt a hibát előnnyé is tudjuk varázsolni. Törjünk össze színes üvegeket apróra és műgyantával feltöltött sérülésbe nyomkodjuk bele addig az üvegeket, amíg a gyanta nem kötött meg. Egy szúrólánggal a még híg epoxi gyantából el tudjuk távolítani a benne maradt apró buborékokat. 

Tovább

A hibás faanyag is értékes

 asztal.jpgSokan csak a tökéletes faanyaggal szeretnek dolgozni, amiből még a legkisebb anyaghibát is kivágják az előkészítés során, pedig kis fantáziával a hibás faanyag is felhasználható. A következő videóban egy gyönyörű Alligator Juniper fa táblából készítenek egy szép asztalt, pedig a igencsak hibás volt a nyersanyag. 

Tovább

Fúrógép tartó polc

furogep_tarto.jpg Az akkus és hálózati fúrógépeket sok esetben egy fiókban vagy egy polcon tárolják, így nem foglal helyet a munkaasztalon és nincsen útban sem Most egy olyan megoldást mutatunk a tárolásra ahol úgy tárolhatjuk a gépeket hogy azok nem dőlhetnek el, és mindig kéznél vannak. Akár még a fúró vagy a bitfej is benne lehet a tokmányukba. A tároló esztétikus, még a fúrószárak részre is van tároló rekesz.

Tovább

Faipari ötletek és tippek a műhelyben

 faipari_trukkok.jpgAkik több évtizede foglalkoznak faiparral, azoknak valószínűleg már nem lehet sok újat mutatni, de akinek még nincs ekkora gyakorlata az sok érdekes apró trükköt leshet el a következő filmből, mit hogyan csináljon a műhelyben. A trükkök tárháza végtelen, így a film is elég hosszú. Egy óra kell a megnézéséhez, ha nem tekersz bele. Kezdő hobbiasztalosoknak rengeteg hasznos ötleted fog adni ezért nagyon ajánlom a megnézését.

Tovább

Készítsd el a saját színű fa gittedet.

 gitt_szinezes.jpgApró felületi sérülések javítását azok is elvégezhetik akik nem járatosak az asztalos szakmában. Ma már rengeteg javító tapaszt és gittet lehet kapni, amiknek a színe valószínűleg pont nem lesz jó nekünk, ezért érdemes inkább saját magunknak kikeverni a szükséges színárnyalatot. 

Tovább