A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Maradékfából díszdoboz

2016. július 28. - kgl

diszdoboz.jpgA barkácsolásaink során rengeteg apró keskeny léc marad meg amik a méretre vágásokból esnek le. Ezek többnyire szépen meggyalult de nem egyforma méretű lécek. Ezeket mindenki sajnálja kidobni, és csak gyűlnek és gyűlnek a műhelyben, egyre több helyet elfoglalva. Ezekből a hulladék faanyagból viszont ötletes tárgyakat tudunk készíteni, például különféle díszeket, dobozokat. Ajándékba is csinálhatunk ilyeneket, örülni fognak neki. 

Tovább

Tolófa készítése

tolofa.jpgNagyon sok asztalos szenvedett már maradandó egészségkárosodást, főleg csonkolást, mert nem használtak tolófát az asztali körfűrészen.  Az sem mindegy, hogy milyen tolófát használunk. A biztonságos tolófát csak olyan magasan tudjuk megfogni, hogy az asztali körfűrész fűrészlapja teljesen felemelt állapotban se tudja elérni a tolófát fogó kezünket, és van legalább még 3-5 cm távolság a fűrészlap fölött ahol a kezünk lesz majd vágáskor. Azért, hogy lejjebb ne tudjuk megfogni a tolófát, ki kell alakítanunk rajta egy fogantyú részt, ami például az ujjainkat megfelelő pozícióba tartja, vagy egy vízszintes ütköző tányért is rakhatunk a biztonságos magasságba a tolófa fogantyú részére

Tovább

Irattartó doboz

iratos_doboz.jpgMa egy nagyon egyszerűen , kevés gyakorlattal is elkészíthető irattartó doboz készítését mutatjuk meg. Lehet benne tárolni iratrendezőket, mappákat, számlákat, de más célra is felhasználhatjuk. A doboz alapanyaga rétegelt lemez. A külső felület lefestésével érdemes megvédeni a fát az elkoszolódástól.

Tovább

Ciklonos leválasztó és fa forgácstároló készítése

youtube-thumbnailkep.pngIsmét elszívás/porleválasztás téma, de most egy komplett videót mutatunk be egy ciklonos porleválasztó és a hozzávaló, rétegelt lemezből készült fa forgácstároló építéséről. Magát a ciklont az Aliexpress oldaláról rendeltem. Egy délután, plusz másnap 1-2 órát vett igénybe az elkészítése. A videó végén egy rövid költségkalkuláció is látható.

Tovább

Kanapé tálca

kanape_talca.jpgAz emberek szeretnek rendszeresen ugyanoda ülni a lakásban, általában mindenkinek megvan a megszokott helye. A kanapén is kialakul ez a szokás. A modern vastag puffos karfájú  kanapékra viszont nem lehet letenni egy pohár itókát, vagy egy üveg sört, mert a puha puffon hamar kiborulna. Mark Susak egy nagyon egyszerű, tálcát készített a kanapéjának a karfájára, így a megszokott helyén már kényelmesen kortyolgathatja a kedvenc nedűjét. A tálca elkészítéséhez használhatunk például rétegelt lemezt, MDF lapot, bútorlapot, vagy akár lécekből összeragasztott anyagot is. Arra figyeljünk, hogy az élek ne tudják kikoptatni a bútor szövetét, ezért a tálca beső oldalára ragaszthatunk például vékony filcet. 

Tovább

Az elszívás fontossága - számokban

dustcollection.png

Korábban már volt több cikk is a forgács- és porelszívásról. Matthias Wandel megmérte a levegőben terjengő por mennyiségét - a gérvágó-, a szalag- és az asztali körfűrészét is használva, elszívással és anélkül mérve az értékeket. A számok is egyértelműen bizonyítják hogy mennyivel több port lélegzünk be ha nem használunk (megfelelő) porelszívást a műhelyünkben.

Tovább

Hatalmas kávézóasztal

kavezo_asztal.jpgKis házba kis kávézó asztal kell, nagy házba pedig nagy asztal. A mai videóban egy különleges kialakítású kávézóasztalt készítettek el megrendelésre. A különlegessége az asztal szokatlan lábazatában rejlik. A lábak fenyőből, míg az asztallap dióból készült. 

Tovább

Moxon satu

moxon_satu.jpgVan olyan táblásító szorító amiből kiváló  satut lehet készíteni. Ez a két tekerős satu 2 db táblásító szorítóból készül, hatalmas előnye hogy tökéletesen be lehet vele rögzíteni hosszabb faanyagot is és kissé kúpos fát is. Tetszés szerint tudjuk beállítani vele, hogy a satu két szélén milyen erővel szorítson. Most egy nagyon egyszerűen elkészíthető satu építését mutatjuk meg.

Tovább

Szegmentált fakalapács

fakalapacs.jpgNéha az ember szereti elkészíteni magának a szerszámait ahogy azt régen a mesteremberek csinálták. szépen sorjában elkészítették azokat a gyalukat, vésőket, kalapácsokat, amikre a munkájuk során szükségük volt. Az igényes mesteremberek nem csak használhatóra készítették el a szerszámaikat, hanem szépen kézreállóra alakították, díszítették, esetleg még a monogramjukat is belefaragták. Jimmy DiResta is elkészítette a fakalapácsát magának, egy kevés szegmentálással díszítette. Nincs túldíszítve, mégis látszik rajta az igényesség. 

Tovább

TV állvány raklapból titkos rekesszel

tv_allvany.jpgA raklap bútorok nagyon kedveltek, rusztikus hangulatot árasztanak. A népszerűségét nem csak annak köszönheti, hogy olcsón vagy ingyen beszerezhetőek, hanem rendkívül sokoldalúan felhasználhatók. Pár darab raklapot raklapot újrahasznosítva egyszerűen és gyorsan készíthetünk egy TV állványt, és még egy titkos rekesz is lehet benne. Egy kis csiszolás és felületkezelés után már készen is van. 

Tovább

Borotválkozós polc

furdoszoba_polc.jpgA fürdőszobába kevés bútorra van szükségünk, és nem is túl célszerű oda sok bútort terveznünk mert  a meleg párás levegő hamar tönkreteszi a fából készült bútorokat. Egy egyszerű borotválkozós polcra viszont szükségünk lehet, amit újrahasznosított raklap anyagból is elkészíthetünk, így szinte semmibe sem kerül a faanyag. Figyeljünk arra a polc készítésénél, hogy ne csak használható legyen a polc, hanem ha lehet legyen dekoratív is.  

Tovább

Méhsejtes polc

polc.jpgA nagy üres falfelületek nem túl szép látvány a lakásban. Valamivel fel kell dobni a látványt. Például egy polcot szerelhetünk oda, de egy sima polc az nem túl dekoratív. Csináljunk méhsejt alakú polcot ahogy Steve Ramsey mutatja. Alapanyag lehet rétegelt lemez vagy MDF lap. Fessük vagy lazúrozzuk a nekünk tetsző színűre.

Tovább

Műhely szék

muhely_szek.jpgA műhelyszékek általában magasabbak mint a normál székek, azért, hogy megfelelő magasságban ülve lehessen dolgozni a satupadon. Az sem hátrány, ha kényelmes az ülőfelülete és van rajta lábtartó összekötő amin megpihentetheti a lábát aki rajta ül. Samurai Carpenter Egy nagyon szépen kivitelezett műhelyszéket készített amely a ékelésnek köszönhetően rendkívül strapabíró. 

Tovább

Repedés javítása

repedes.jpgA fa természetes viselkedése, hogy a száradása során repedések keletkeznek rajta. Amikor például egy szép faragáson keletkezik ilyen repedés akkor először is várjuk meg amíg teljesen kiszárad a fa, ez esetenként több hónapot is jelenthet, vastagabb anyagvastagság esetén meg éveket várhatunk. Ha már elértük a légszáraz állapotot ami 12-16 % víztartalmat jelent akkor már nem nagyon fog tovább repedni, így elkezdhetjük a repedés javítását. 

Tovább

Hogyan ne készítsünk fából satut

satu.jpgNéha az embernek remek ötlete támad, például csinálni kéne egy gyors szorítású satut fából. Izzy Swan is kitalált egy ilyen satut, amit meg is épített a tőle megszokott precízségével. A végeredmény viszont siralmas lett, mert nem tudta vele rendesen megszorítani a befogandó fadarabot. Ilyen kudarcokat is átélhetünk, ha barkácsolásra adjuk a fejünket. 

Tovább

Akkus fúrógép javítása

furogep.jpgSokszor elgondolkodtam, hogy vajon hogyan oldották meg az akkus csavarozó fúrógépekben a sebességváltást, vagy a nyomaték határolást. De ezen kíváncsiságomat még nem elégítettem ki mert egy jó gépet ezért nem akartam széjjelszedni. Marius Hombergernek az egyik gépének a tokmány tengelye kikopott és ezért szétszedte a gépet, majd szép részletesen megmutatta a működésének a részleteit. Így hamar rá lehet jönni, hogy érdemes e a javításával foglalkozni vagy nem. 

Tovább

Olcsó csipesz készítés

csipesz.jpgAz asztalos szorítókból lehet vásárolni olcsó minőséget és drágát is. Kinek milyen vastag a pénztárcája, úgy választ. Akik viszont az olcsó szorítókat is drágának tartják, azoknak érdemes házilag elkészíteni a szorítókat vagy csipeszeket. Sok esetben a csipesz is megfelelő szorítóerőt tud kifejteni még akkor is ha magunk készítjük el őket hulladék anyagokból. Például egy vízvezeték szerelésből megmaradó PVC csőből igen jól használható csipeszeket lehet készíteni szinte ingyen.  

Tovább

Titkos rekeszes doboz

doboz.jpgA mai videóban egy igen egyszerűen elkészíthető titkos rekeszes doboz elkészítését láthatjátok. El lehet benne dugni ékszert, pénzt, becsomagolva pukkancs fóliába, lényeg, hogy ne tudjon zörögni a benne elrejtett dolog ha megrázzák a dobozt. Kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom az elkészítését. Ajándéknak is kitűnő.

Tovább

Helytakarékos bakok

bak.jpgMinden hobbiasztalos műhelyben a szabad helyből van legkevesebb. Ezért törekednünk kell a műhely berendezéseinek kialakításakor, hogy azok a lehető legkevesebb helyet foglalják, ha használaton kívül vannak. Fontos az is, hogy megfelelően stabil és biztonságosak legyenek. Nagyon hasznos tud lenni pár darab olyan bak amelyet össze lehet csukni, felállítva viszont sokféle módon tudunk használni. Ilyen bakokat el tudjuk készíteni magunknak viszonylag kevés faanyag felhasználásával. 

Tovább

Modern íróasztal készítése

modern_iroasztal.jpg Egy modern íróasztal elkészítése nem túl nehéz, de azért egy kis gyakorlat kell már az elkészítéséhez. A most bemutatott asztal bútoripari minőségű rétegelt lemezből készült. Az asztal fém lábait tetszés szerint készen megvásárolhatjuk. Az első videóban az asztal elkészítése látható, míg a második videóban a két rész összeillesztése.

Tovább

Élzáró bak

elzaro_bak.jpgA bútorlapok élzárása elég egyszerű feladat, ha kényelmesen tudjuk csinálni. Csak azt kell megoldanunk, hogy megfelelő magasságban legyen a felállított bútorlap felső éle, hagy ne kelljen görnyednünk sem, és ne kelljen magasan dolgozni. Ehhez készíthetünk egy egyszerű élzáró bakot, amire bármilyen nekünk megfelelő magasságban rögzíthetjük a bútorlapot. 

Tovább

Összecsukható munkapad

munkapad.jpgEgy kényelmes munkapad néha jól jönne ha a barátoknál kell segíteni megjavítani valamit, ehhez készíthetünk egy összecsukható munkapadot. Könnyű felállítani és szállítani is, mégis egészen jól használható a most készülő munkapad. Ha nincs rá szükség, összecsukva kis helyen elfér. 

Tovább

Új nyél az új vésőknek

vesonyel.jpgA fűszerüzletekben rendszeresen lehet vásárolni mindenféle olcsó gépeket és kéziszerszámokat Workzone és Parkside márkanév alatt. Néha meglepően jó minőségű acélból készült favésőket is lehet venni nagyon jó árérték arányban, de ezeknek a vésőknek a fa nyele elég pocsék minőség. Paul Jenkins az Aldiban vásárolt új vésőinek készít ezért sokkal tartósabb nyelet. Az új nyelet olyan keményfából kell elkészíteni amely nem hajlamos a hasadásra, például bükk, éger, gyertyán, kőris, rózsafa. A legtartósabb ezek közül a kőris és a rózsafa, de a legszebb márványos erezetű nyelet a szintén a rózsafából lehet elkészíteni. 

Tovább

Királyi ágy építése

agy.jpgAz angolok sokszor királyi ágynak  hívják az olyan ágyat amit mi csak egyszerűen francia ágynak hívunk. Paul Jenkins most egy ilyen királyi ágyat készít egyszerű zárt ágyvégekkel. Paul nem hobbiasztalos, hanem profi asztalos, profi felszereléssel dolgozik. De egy ilyen királyi ágyat szinte minden hobbiasztalos el tud készíteni sokkal szerényebb felszereléssel, ami valószínűleg jóval is tovább fog készülni. De ez mindegy is, hiszen a hobbiasztalos nem a pénzért készíti, hanem mert örömét leli a barkácsolásban. 

Tovább

Olcsó műhely bútorok

osb_butor.jpgA műhelyünkben a szerszámok, segédanyagok tárolása szokta a legnagyobb problémát jelenteni. A legtöbben régi kidobásra ítélt bútorokban tárolja a szerszámait jobb esetben átalakítja a saját igényei szerint. Ezzel nem is lenne baj, hiszen így kevesebb szemét keletkezik, olcsóbb a műhely bebútorozása. Akik viszont nem jutnak hozzá régi bútorokhoz, azok kénytelenek valami tároló rendszert kiépíteni olcsóbb vagy drágább alapanyagokból. Az egyik legolcsóbb alapanyag az OSB amit sokan nem szeretnek, pedig gondos tervezéssel ebből is lehet műhely bútort készíteni. A tervezés egyik fő szempontja az kell hogy legyen, hogy ne terheljük túl a viszonylag könnyen sérülő OSB faanyagot. Ezt kisebb méretű fiókok, polcok készítésével, és több merevítéssel el tudjuk érni, így az OSB is megfelelő alapanyag lehet a pénzszűkében lévőknek. 

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu