A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Fából örökké

2015. július 02. - kgl

restauralas.jpgA fa megmunkálása korunkban megszokott dolog, életünk szerves része. Kapcsolatunk a fával már - már észre sem vehető, annyira általánossá vált mindennapjainkban. Az építészet, a lakberendezés, a kézművesség számos példával szolgál a fa nélkülözhetetlen tulajdonságait méltatva.

Tovább

Üveges dísz asztal

 disz_asztal.jpgAndrew Klein 500 óra munkát tömörített be 3 percbe. Egy különleges, művészien megtervezett és kivitelezett  asztalt készített csavart lábakkal. az asztal lapja egy üveglap, de alatta érdekes mintázatot alakított ki rácsos szerkezetből. Nagyon egyedi és látványos a végeredmény. 

Tovább

Helytakarékos gérvágó

gervago.jpgAki rendszeresen használ gérvágót az tudja, hogy milyen sok hely kell a gép mellett a hosszabb lécek vágásához, és a lécet alá is kell támasztani, különben baleset veszélyes a gép használata. Egy állítható ütköző is szükséges, hogy több egyforma méretre tudjuk fűrészelni a léceket. A mai videóban egy nagyon ötletes gérvágó munkaállomást mutatunk, ami nem foglalja a helyet az asztalon, nem kell lepakolni az asztalt ha fűrészelni akarunk. Érdemes lekoppintani az ötletet.

Tovább

Ágyvég kárpitozás

agyveg.jpgEgy egyszerű ágyat is díszesebbé és kényelmesebbé lehet tenni egy párnázott ágyvéggel. A húzott díszgombos díszítés elkészítéséhez nagyon nagy gyakorlat kell, vagy nagyon sok idő, ha valaki a saját kárán akarja megtanulni a fogásokat. Ne feledjük, a kárpitozás is egy külön szakma amit évekig tanulnak. 

Tovább

Repülőgép széljelző

szeljelzo.jpg Számos családi ház udvarán vagy háztetején lehet látni valamilyen széljelzőt például egy kakas formát, ami csak a szél irányát jelzi. Egy propelleres repülőgép formájú széljelző a szél sebességét is jelzi a légcsavar forgásának intenzitásával. Kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom, mert nagyon egyszerű az elkészítése. A festésével érdemes élethűvé tenni. 

Tovább

Csapolt pad készítése kézi szerszámokkal

pad.jpgGraham Haydon a hagyományos kézi szerszámokkal készített egy szép stílusú padot, ahogy azt a régi mesterek is csinálták. A pad anyaga egyszerű fenyő deszka ahogy a deszka szélessége kiadta. Egy kicsit keskeny, és így könnyen billeghet rajta az ember, de ezt egy hobbiasztalosnak elnézzük :)

Tovább

Régi festék eltávolítása

festek_eltavilitasa.jpgEgy elöregedett festésű ajtó, ablak, kerti bútor  elég csúnya látvány, a festék lepereg, lepattogzik, tele van repedésekkel, így utat enged az UV sugaraknak a fához, ami nagyon rövid idő alatt a fa elszürküléséhez vezet, majd hamarosan el is kezd korhadni a fa. Az átfestésnél a régi megsérült festék réteget el kell távolítanunk, ezt végezhetjük csiszolással, maratással, hővel. A csiszolás nagyon lassú és sok csiszolópapír fog elfogyni. A maratás kromofággal lehetséges, de az újabban kapható kromofág minősége nagyon leromlott, egy híg lötty van csak a palackban, függőleges felületről azonnal lefolyik. Az hőkezelés lehet gázégővel ami könnyen tüzet okozhat, és nagyon büdös, de ha hőlégfúvó pisztolyt használunk akkor nagyon hatásosan tudjuk eltávolítani a régi festéket és nem is veszélyes.

Tovább

Mérgező növények listája

 nagyon_mergezo.pngA hobbiasztalosok sokszor a kertjükben növő fák és cserjék anyagát is szeretnék felhasználni amikor valamit készíteni szeretnének. Ez magában nem lenne baj, de fel kell hívnunk a figyelmeteket, hogy nagyon sok növény rendkívül mérgező anyagokat tartalmaz, ezért fontoljuk meg alaposan milyen faanyagból vagy cserjéből készítünk például fakanalat vagy gyerekágyat, esetleg a gyerekeknek egy kis fa játékot. A mérgező növényeket is felhasználhatjuk, ha tudjuk, hogy mely része mérgező a növénynek és kellőképpen megfontoltuk, hogy hova kívánjuk felhasználni. Például az akácfa kérge és a magja mérgező, de a fa szálas része már nem mérgező. Legyünk mindig óvatosak. Ha nem ismerjük fel a növényt, vagy nem ismerjük a tulajdonságait akkor keressünk rá az interneten. Ehhez a cikkhez most segítségül hívom a magyar wikipédiát.

Tovább

Világító rusztikus asztallap

vilagito_asztal.jpgJimmy Diresta egy szép erezetű fából fából készített egy színváltós világítású rusztikus asztalt. A megmunkált szélezetlen palló keskeny volt, ezért kibővítette a szélességét egy másik fával. A két fa találkozását színtelen műgyantával öntötte ki, majd a alulról egy színváltós led szalaggal világította meg. Az asztal lábazatát egy egyszerű polcos kialakításúra készítette el. 

Tovább

Emeletes ágy ötletek gyerekeknek

emeletes_agy.jpgMa foglalkozzunk egy kicsit a lakberendezéssel, hiszen minden családban eljön az idő amikor dönteni kell, hogy milyen ágyat készítsenek a gyerekeknek. Ilyenkor célszerű megfontolni, hogy a jobb hely kihasználás érdekében  az emeletes ágy milyen legyen. A mai videóban 90 variációt mutatunk meg a lehetőségek bőséges tárházából. Ez a videó segít ötleteket adni, hogy hogyan tegyük hangulatossá, és jól használhatóvá a gyerekszobát. 

Tovább

Esztergált asztal lábak készítése

asztal.jpgJimmy Diresta  asztal lábakat készített egy 6-8 éve kiszáradt mérgező bürök fából. Amerikai nyelvterületen Hemlock fa néven ismerik ezt a fát, amelynek minden része nagyon mérgező amíg ki nem szárad teljesen. A fa kivágása után többfajta eljárást próbált ki, hogy a rönkökből használható hasábokat készítsen. A szabályos alakú és meggyalult hasábokból esztergálta ki végül a szép asztallábakat. 

Tovább

Panteon macskaház

panteon.jpgDiResta nagy állatbarát és szeret nekik építeni házikókat. Készített már madárházat fatuskóból, klasszikus kutyaházat, de még emeletes madárházat is csinált. Most egy görög/római panteon formájú macskaházat készített a cicájának. Ötletes megoldást talált ki a panteon oszlopainak elkészítésére, hogy azok egyformák legyenek és a  panteon díszítéséről sem feledkezett el. Ezért az ötletekért szeretjük DiResta videóit.

Tovább

Hántoló kés készítése

hantolo_kes.jpgA fakéreg eltávolítására, rudak, szerszámnyelek faragására, az egyik legjobb kézi szerszám a hántoló kés amit egy elkopott élű vastagabb fűrészlapból házilag is könnyen el tudjuk készíteni. A fűrészlap előnye, hogy nagyon jó éltartó anyag és rugalmas is, bár más vasanyagból is elkészíthetjük a pengét, ha találunk hasonló tulajdonságokkal rendelkező hulladék anyagot. A hántoló kés nyeléhez válasszunk jó minőségű keményfát.

Tovább

Kétkaros satú készítése

satu.jpgSatura minden műhelyben szükség van. A fém satuk nem tudják helyettesíteni teljesen a faipari satukat mert rövid a befogó pofájuk és nagyobb méretű anyagot nem lehet befogni úgy, hogy alig álljon ki a pofák közül. Ezért célszerű, hogy készítsünk magunknak egy egyszerű asztalos satut. Az egyik legjobban használható a kétkaros "Moxon vise" típusú satu amit házilag is el tudunk készíteni. Scott a garázs műhelyébe készített egy ilyen satut. Kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom az elkészítését.

Tovább

Citling élezése és használata

 citling.jpgA faiparban régen nagyon nagy jelentősége volt a citling, más néven a kaparók használatának, a modern gépek és csiszoló anyagok megjelenésével a használatuk lecsökkent, de még most is vannak olyan feladatok ahol nagyon hasznos tud lenni, például sarkokban, nehezen hozzáférhető helyeken. A mai videóban Elia Bizzari mutatja meg a citling élezésének a módját és a használatát. 

Tovább

Fúrósablon csapoláshoz

furosablon.jpgKészen is vásárolhatunk nagyon jó fúrósablont amivel csapolásokhoz tudunk furatokat készíteni de kis hulladék fadarabból magunk is készíthetünk egy egyszerűbb változatot amivel ugyanolyan pontosan tudunk dolgozni. A gyári sablonokat állítani tudjuk különböző anyagvastagsághoz, de ezt az egyszerű sablont nem, de pár használatos anyagvastagsághoz is készíthetünk ilyen sablont. 

Tovább

Kombinált gyalugép átalakítása

egyengeto_vezeto.jpgSok hobbiasztalos vásárol 30-60 ezer forintos kategóriában kombinált gyalugépet amit rengeteg márkanév alatt meg lehet kapni, de ezek mindegyike einhel klón gép, valami változtatással. Sokszor csak a színe tér el  a gépnek az eredeti einhell gépektől, de van amikor erősebb a motorja. Közös hibájuk ezeknek a gépeknek az egyengető asztal vezetőjének pontatlansága. Marius Hornberger egy új vezetőt készített a gépére ami ugyan nem dönthető de az eredeti vezető hibáitól mentes és az asztalon bárhova állítható, így nem csak egy helyen kopik a gyalukés.

Tovább

Függőleges szalagcsiszoló építése

fuggoleges_szalagcsiszolo.jpgEgy kézi szalagcsiszológép nagyon hasznos és termelékeny a csiszolása is, de nehezen lehet vele pontosan méretre csiszolni vele valamit, vagy derékszögletűre az éleket. Ha viszont beépítjük egy állványba a gépet akkor már ilyen feladatokra is tökéletesen alkalmas. Kozma B. ügyesen oldotta meg az állványt, könnyű derékszögbe állítani a gépet az asztallappal és a szalag cseréje is egyszerű maradt.

Tovább

Elszívó burkolat kombinált gyalugépre

elszivo_burkolat.jpgMarius Hornberger vásárolt az Ebay-on egy használt kombinált gyalugépet, de nem kapott hozzá gyári elszívó burkolatot amivel a forgácselszívást meg tudta volna oldani. Így készített egyet magának ami illeszkedik az elszívó csövéhez. A gép biztonsági kapcsolóit ez a burkolat nem képes kapcsolni mint a gyári, így a biztonsági kapcsolók feltehetően kiiktatásra kerültek, ami biztonsági szempontból nem szerencsés. Az elszívó burkolat kicsi kiegészítésével a biztonsági kapcsolók is maradhattak volna eredeti formájukban. 

Tovább

Számítógép íróasztal készítése

 szamitogen_iroasztal.jpgOlcsón vehetünk kész számítógép asztalt de ezek általában kicsi méretűek, így íróasztalként nem lehet használni őket. Norm Abhram egy nagyméretű számítógép íróasztal építését mutatja meg a mai videóban. Az íróasztal lehetőséget ad a számítógép elrejtésére a szem elől és a billentyűzet kényelmes kezeléséhez is. A beépített kábel csatorna a vezetékek elvezetésében segítenek. 

Tovább

Koloniál kerítés építése

kolonial_kerites.jpgNorm Abhram oktató videóit sokan szeretik, mert részletesen megmutatja, hogyan építsünk meg valamit. Ezeket a videókat azok is megértik, akik nem értik az angol nyelvet, annyira szemléletes a bemutatás. Most egy koloniál kerítés építését mutatja meg nekünk, felhívva a figyelmet a hogy a különböző léckerítések tetejét mindig csúcsosra készítsük, hogy ne álljon meg rajta a nedvesség. Lehetőleg olyan faanyagot válasszunk ami nagyon jól viseli a kültéri igénybevételeket, például akác, vagy vörösfenyő tökéletes választás, tartósság szempontjából. A festésre használjunk sötét színű vékonylazurt 2-3 rétegben, így az UV sugárzástól is megvédjük a fát.

Tovább