A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Hordozható fűrészüzem

2015. október 09. - kgl

ronkfureszeles.jpgEgy nagy átmérőjű, akár egy tonnás rönk mozgatásához, szállításához nagy gépek kellenek, ezért ez költséges. Ha csak egy két fát kell felfűrészelni arra a hordozható fűrészüzem a legjobb megoldás, mert a felfűrészelt faanyagot már egy ember is tudja kézi erővel mozgatni. Ezt is alaposan meg kell tervezni, hogy hogyan fogják felfűrészelni a rönköt, hogy a legjobb anyagkihozatal legyen és minél kevesebb széldeszka keletkezzen. Erre sokféle fűrészelési mód létezik. Azt is figyelembe kell venni, hogy a felfűrészelés után hogyan fog vetemedni a faanyag a száradás során, ezért olyan vágási módot kell választani ahol a legkisebb a vetemedés veszélye, csak egy oldalon lesz háncs a pallókon, deszkákon, így könnyebb az utófeldolgozás, is és maximális lesz az anyagkihozatal a felfűrészelt faanyagból és a legkevesebb a hulladék szélezés után. A mai videóban erre látunk egy nagyon szép példát.

Tovább

Gyors ajtókészítés technika

gyors_ajtokeszites.jpgEgy szekrényajtó elkészítésére sokféle módszer létezik, fűrészelés, marás, csapolások, díszítések elkészítése mind időigényes és gépigényes. John Peters szerint van egy módszer amivel a marások kihagyhatóak. Csak MDF lap és kevés faanyag kell hozzá, ha vékony MDF-et vagy vékony rétegelt lemezt választunk akkor az elkészült ajtó is vékony és könnyű lehet, ráadásul nagyon gyorsan el lehet készíteni az ajtót. 

Tovább

Dekoráció újrahasznosított fával

falboitas.jpgA fa burkolatok, lambériák, főleg dekorációs célokat szolgálnak, de elrejthetjük vele a fal hibáit is, vagy hang és hőszigetelést is rakhatunk alá. Fő feladata mégis a dekoráció marad, a természetességet újrahasznosított faanyagokkal érjük el a legjobban. Egy steril fehér helységben egy fal beborítása fával melegséggel tölti meg a teret, hangulatosan és nagyon látványosan alakítja át a környezetünket. Játszál el a gondolattal, hogy melyik faladat tudnád elképzelni fával borítva, 

Tovább

Asztallap stencilezés

stencilezes.jpgA felületkezelés ugyanúgy része a hobbiasztalos munkáknak mint egy bútor elkészítése vagy felújítása. Az öreg asztalt, szekrényt felújíthatjuk egy csiszolással és átfestéssel ha nincsenek szerkezeti hibái. A festésnél mintákat is készíthetünk az asztalra, ha stílusban hozzá akarjuk igazítani a többi bútorhoz, vagy éppen ki akarjuk emelni azok közül egy látványos megjelenéssel. A stencilezés egy egyszerű módszer a minták festésére. A stencileket magunk is elkészíthetjük, de készen is megvehetjük őket dekorációs szakboltokban. A kész mintákat egy lakkréteggel is bevonhatjuk, megvédve a festést és kiemelve vele a színeket.

Tovább

Fa zsanér készítése

 zsaner.jpgAz egyik kedvenc időtöltésem fából készíteni zsanérokat és zárakat. Én jó minőségű, nem hasadó keményfát, például juhart vagy akácot használok a zsanérok elkészítésére, ezeken folyamatosan nagy a terhelés amit el kell viselniük. A tölgyfa erre a célra nem jó választás, könnyen hasad. Csak tökéletesen kiszáradt faanyagot szabad ilyen célra használni, különben hajlamos elvetemedni a terhelésre. Izzy Swan rusztikus kinézetű zsanért készített, szándékosan elnagyolt megmunkálással. így a festése után öreg zsanérnak néz ki. 

Tovább

Általános útmutató szekrények készítéséhez

szekreny_keszites.jpg Ha rövid idő alatt szeretnénk elkészíteni egy szekrényt egy konyhába, szobába, vagy műhelybe, akkor választhatunk a bútorlap rétegelt lemez, MDF vagy HDF alapanyagok közül. A legerősebb ezek közül a rétegelt lemez és ez adja vissza a fa valódi szépségét a legjobban. Jay Bates rétegelt lemezből készített szekrényt amely egyben egy általános útmutató, hogyan készíthetünk mi is ilyen szekrényt a saját igényeinknek megfelelően. Természetesen ő is kombinálja a rétegelt lemezt valódi fával, így esztétikus és nagyon tartós bútorokat lehet készíteni.

Tovább

Lombfűrészgép házilag

lombfuresz.jpgNagyon sokféle gép építését mutattuk már meg több variációban, de a lombfűrész gépről csak egy egyszerű kialakítást láthattatok. Most Izzy Swan készített egy nagyon pofás kis gépet, egy fúrógép és némi faanynag felhasználásával. Pár apró csapágyra, csavarokra is szükség van hozzá, és ami a legfontosabb, hogy szánjunk rá bőségesen időt a precíz megépítésére. Izzy is nagyon szépen elkészítette a gépet fából, ez a gép vetekszik bármely barkács kategóriás gyári géppel a használhatóságban, 

Tovább

Állítható fűrész vezető

furesz_sablon.jpgHa szeretnénk felhasználni egy vékonyabb faág anyagát, akkor azt valahogy fel kell tudnunk vágni egy körfűrészen vagy egy szalagfűrészen hosszába úgy, hogy az első vágás egyenes legyen. Ehhez készített egy nagyon ötletes állítható vezetőt Izzy Swan. A nekünk szükséges méretben készíthetjük el a vezetőt.

Tovább

Languszta fából

languszta.jpgVannak művészek akik tökélyre fejlesztették a fa szobrászatot. Ohtake Ryousuke japán művész egy langusztát készített el puszpáng cserje fás részéből. A languszta érdekessége, hogy minden ízülete és testrésze mozog. Az alkotás teljes hossza 31 cm. Aki még kíváncsi a művész többi alkotására is az a facebook oldalán megtekintheti azokat. 

Tovább

Egyszerű köldökcsapozó készítése

koldokcsapozo.jpgA köldökcsapozás az egyik legegyszerűbb csapozás, gyorsan el lehet készíteni és csak pár darab fa tipli kell hozzá meg egy fúró. A probléma ezzel csak az, hogy ha több csapot akarunk befúrni, akkor nagyon pontosan kell kimérnünk a helyüket. Egy egyszerű köldökcsapozóval elkerülhetjük a pontatlan mérést és a pontatlan fúrást, a furatok mindig egyenlő távolságban lesznek így a csapolást könnyű összeilleszteni. 

Tovább

Kisméretű táblásító szorító

tablasito_szorito.jpgHa kisméretű vagy vékony anyagokat szeretnénk táblásítani akkor a nagy méretű szorítókból csak keveset tudunk felrakni, így egyenetlen lesz a szorítás. Dustin Penner sok vágódeszkát készít így neki fontos, hogy a vékony és kicsi anyagokat egyenletesen tudja préselni. Ezért készített egy egyszerű táblásító szorítót amivel megoldást talált a problémájára.

A szorító egyszerű, erős és könnyű használni.

Tovább

Sarok szorító készítése

sarok_szorito.jpgHa fiókot, dobozt, szekrényt készítünk, fontos, hogy derékszögben tudjuk megtartani addig az oldalfalakat, amíg összecsavarozzuk őket vagy amíg a csapolások ragasztása megszárad. Izzy Swan fából készített egy pár nagyon egyszerű sarok szorítót, ezeket én is el fogom készíteni mert nagyon hasznos szerszám.

Tovább

Minimalista könyvespolc készítése

konyvespolc.jpgEgy új szereplőt mutatunk be itt a hobbiasztalos blogon, Darbin Orvar személyében. Még fogunk találkozni a nevével, mert nagyon ügyes, és rövid idő alatt több videót is készített már. a mai videóban egy egyszerű, minimalista stílusú könyvespolcot készít rétegelt lemezből, csavarozós technikával, így gyorsan elkészíthető a könyvespolc és szükség esetén szét is bontható. Az elkészült könyvespolcot a lakás többi bútorához igazodóan fessük le, ezzel megvédjük a faanyagot az elszürküléstől. 

Tovább

Üveges ajtó készítése

ajto.jpgSok helyen felesleges drága hőszigetelt bejárati ajtót beépíteni, például egy sufniban, garázsban, műhelyben nem biztos, hogy szükségünk van a hőszigeteltre, elég ha jó széles az ajtó, masszív és felül üveges így fényt enged be. Timothy Wilmots egy ilyen ajtót készít profi gépeken, profi módon. Az ajtó egy átlós merevítőt is kapott, így nem fog tudni megereszkedni idővel az ajtó. 

Egy profitól mindig érdemes tanulni, ellesni a fogásait. 

Tovább

Kerti hintaágy készítése

hintaagy.jpgEgy kerti ágyban megpihenni, egy pohár itallal, szerintem mindenkinek jól esik. De ehhez kell egy kényelmes hintaágy is. April Wilkerson most megmutatja, hogyan készítette el a hintaágyát. Ha tartósra szeretnénk elkészíteni a hintaágyat akkor vörösfenyőből készítsük el és már az összeszerelés előtt felület kezeljük az alkatrészeit sötét színű vékonylazurral vagy sötét festékkel. A sötét színben több a pigment, ez védi meg a fát az UV sugárzástól. 

Tovább

Telefontok fából

telefontok.jpgAki készített már apró dísztárgyat fából, az tudja, hogy minél kisebb a tárgy, annál nehezebb tökéletesre elkészíteni. Egy telefontokot is besorolhatjuk a dísztárgyak közé, ha fából akarjuk elkészíteni, hiszen egy rondán elkészített tokot nem szívesen mutogatnánk másoknak, de egy nagyon szépen elkészítettet igen. A mai videóban egy Galaxi 6 telefon kap egy szép vékony tokot. 

 

Tovább

Hogyan építsünk egy faragó padot

farago_pad.jpgChop With Chris hagyományos kézi szerszámokat szeret használni mindenhez. Most egy faragó munkapadot készít készít szerszámokkal. A faragó pad kicsit eltér a satupadtól, mert ezt a satupad tetejére szereli fel használathoz, a kényelmesebb használathoz. A faragáshoz és egyéb munkákhoz sok rögzítő és támasztó pont van a faragó padján, sokkal több, mint a satupadon szokott lenni. Így bármilyen alakú munkadarabot stabilan tud rögzíteni és még le sem kell hajolnia a faragópad használatához.

Tovább

Munkapad készítése kézi szerszámokkal

munkapad.jpgVan aki szereti és érti is a hagyományos kézi szerszámok használatát. A mai rövid videóban Chop With Chris készít egy munkapadot elektromos gép használata nélkül. Szép és fárasztó munka, de ma már nem sokan vállalkoznak ilyen feladatra. 

Tovább

Rönk fűrészelése láncfűrésszel alaszkai módszerrel

alaszkai_modszer.jpgHa egy nagyon nagy rönköt szeretnénk felfűrészelni fűrészárunak akkor a legegyszerűbb módszer az, ha az alaszkai módszer szerint a fa kivágásának a helyszínén szeleteljük fel a rönköt. Egy ilyen nagy rönköt gépesítés nélkül nehéz lenne elszállítani egyben vagy már ahhoz is komoly gépesítés kell, hogy egy nagy rönkvágó szalagfűrészt használjunk. Egy jó nagy és erős láncfűrész és egy segédvezető kell csak az alaszkai módszerhez. A videón egy vörösfenyő rönköt vágnak fel ezzel a módszerrel. A videó kicsit hosszú, de akit érdekel a téma, annak érdemes végignéznie. 

Tovább

Saját fűrészárú készítése

fureszaru.jpgAki nyitott szemmel jár, az tud szerezni olcsón vagy akár ingyen is egy egy kivágott fának a törzséből egy darabot, amit utána fel tud szeletelni magának fűrészárunak. Csak egy erős szalagfűrész és a megfelelő széles rönkvágó  szalag kell hozzá. Előkészítésnek gyaluljuk nagyjából egyenesre 2 oldalát a rönknek, így könnyebb egyeneset fűrészelni majd. A felszeletelt fűrészárut rakjuk szellős rakatba, vékony távtartó lécekkel a fűrészáru között, hogy szép egyenletesen száradjon ki. 1-2 év szárítás után tökéletes anyagunk lesz a barkácsoláshoz. A videón egy vörös éger rönköt vágnak fel. 

Tovább

Garázsajtó építés - 1 rész

garazsajto_1.jpgAlain Vaillancourttól megszoktuk, hogy semmiből nem spórolja ki a jó minőségű anyagot, sőt egyáltalán nem spórólósan készíti el a remekműveit. Most egy garázsajtó készítésébe fogott bele, itt is temérdek nagyon jó minőségű faanyagot használt fel.  A kivitelezés is nagyon gondosan készült, mindenhova nagyon erős csapálásokat készített.

Tovább

Fiókfenék terhelés vizsgálat

fiokfenek_vizsgalat.jpg Mathias Wandel egy újabb kísérletet hajtott végre. Arra volt kíváncsi, hogy a különböző kialakítású fiók fenekek mekkora terhelésre roncsolódnak. Ehhez egy mérés sort tervezett és készített hozzá pár darab mini fiókot amivel jól össze lehet hasonlítani az egyes kialakítások terhelhetőségét. A mérés sorozat a várt sorrendet hozta, de igen meglepő az egyes kialakítások közötti terhelés eltérés a roncsolásos vizsgálatban.

Tovább

Hayrake aszatváz

hayrake_asztalvaz.jpgAz angol művészetek és mesterségek tervezője Sidney Barnsley fejlesztette ki a Hayrake rusztikus kinézetű asztalvázat. Ez egy elég különleges, ragasztás és csavar nélküli asztalváz, sok csapolással, ízülettel, ívekkel. Az elkészítése nagyon bonyolultnak tűnik, de ha megismerjük a felépítését akkor mi is el tudjuk készíteni ezt a dekoratív rusztikus asztalvázat. Nagy étkező asztalhoz és dohányzó asztalhoz is alkalmazhatjuk ezt a szép formát.

Tovább

Favéső trükkök, fogások

veso.jpg Egy jól megélezett vésővel nagyon precíz és szép munkát lehet végezni, akár pár tized milliméter pontosságot is el tudunk érni ha begyakoroljuk, hogyan használjuk a vésőt. Ehhez sok idő és türelem kell, de megéri. Ha begyakoroltuk már a mozdulatokat, érezzük, hogy milyen fogásmélységet alkalmazzunk az adott fafajtánál, akár gyorsabban el tudunk készíteni egy vésővel egyszerűbb feladatokat, mint amennyi idő alatt beállítjuk ehhez egy gépet. 

Tovább