A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Ezért éri meg az asztalos szakmát választani

2015. április 20. - kgl

asztalos_szakma.jpgAz Új Nemzedék Plusz videócsatorna rengeteg érdekes kis filmet készít a különböző szakmákról. Az egyik videójukban az asztalos szakmát mutatják be pár percben. Örömmel ajánlom nektek ezt a filmet, kellemes kikapcsolódást hozzá.

Tovább

Radiál fűrész készítése

radial_furesz.jpg Savvas Papasavvas új ötlettel lepte meg a videóit nézőit. Egy egyszerű olcsó  billenős gérvágóból készített egy radiál fűrészt. Az ötlet kiváló, de a megvalósításon még lehet finomítani, mert a felhasznált zsanérok nem tökéletesen merevek és kis kotyogásuk is van, emiatt a gép sem lett teljesen merev oldalirányba sem és a beállított  magasságban sem. A végeredmény még így is egy használható radiál fűrész. 

Tovább

Gérvágós műhelyszekrény építése - 3 rész

gervago_szekreny_epites_3.jpg Jay Bates nemrégiben készített egy nagyon profi gérvágó szekrényt aminek az első részét illetve a második részét már bemutattuk nektek. Most kiegészítésre került a gérvágó szekrény egy fix, de mégis állítható mérőléccel ami egyben egy vég ütköző is Ez is nagyon szép megoldás, mert jól lehet használni a pontosan megfelelő méretre  beállítható ütközőt. 

Tovább

Forgácselszívás egyéni módon

porelszivas.jpg Az okos ember ha szembetalálkozik egy problémával akkor egyből azon töri a fejét, hogyan tudja megoldani a problémát, és nem igyekszik a probléma kikerülésén. Ilyen probléma például a radiál fűrész vagy a gérvágó fűrész nagy mennyiségben termelt pora ami a műhelyben mindent belep.

Tovább

Fejhallgató tartó

fejhallgato_tarto.jpgEgy hasáb tűzifából is lehet készíteni érdekes és hasznos tárgyakat. Csak észre kell venni a kupacban a különleges fahasábot A mai posztban egy egyszerűen elkészíthető fejhallgató tartó készítését mutatjuk be ami tűzifából készült. A lézer gravírozás helyett használhatjuk a faégetéses technikát a díszítésre.

Tovább

Polc készítés

polc.jpgAlain Vaillancourt az új műhelyébe készített polcokat minden helyet jól kihasználva a kompresszor  helységében. Ahogy tőle eddig is megszoktuk, most sem spórolt az anyaggal, és minőségi munkát végzett ismét. Egy szép műhelyben egy polcnak is szépen kell kinéznie, még akkor is, ha nincs szem előtt. 

Tovább

Hogyan készítsünk fa fogaskereket egyszerűen

fogaskerek.jpgMathias Wandel fogaskerék generáló programjával nagyszerű fogaskerekeket lehet készíteni, de van hátránya ia az így elkészített fogaskeréknek. Nehéz tökéletese egyformára megmunkálni minden egyes fogat, így néha lötyög, néha szorul egy kicsit a fogaskerekes kapcsolat. A fogak is hamar letörhetnek, a működésük is zajos. 

Tovább

Keret szorító ötletesen

keret_szorito.jpgEgy doboz vagy fiók készítésénél szükségünk van szorítókra amivel a ragasztás ideje alatt össze tudjuk szorítani a sarkokat. Boris Beaulant egy nagyon ötletes keret szorítót épített ehhez, amivel kis dobozoktól kezdve a nagy fiókokig használni tudjuk. További előnye, hogy szétszedve kis helyen elfér.

Tovább

Asztalos körző

korzo.jpg Ha rajzolni szeretnénk egy kisebb kört akkor elővesszük az iskolás körzőnket és azt használjuk, de ha egy asztallap nagyságú kört szeretnénk megrajzolni akkor már szükségünk lesz valami nagyobb körzőre. Próbálkozhatunk a spárgára rögzített ceruzával amit egy beütött szög körül forgatunk, de hamar rá fogunk jönni, hogy pontatlan és nehézkes a beállítása. Nincs más hátra, készítenünk kell egy jól használható asztalos körzőt.

Tovább

Gyűrű doboz készítése

gyuru_doboz.jpgEgy csapolt fiók elkészítése sem egyszerű de egy akkora dobozka elkészítése még nehezebb amekkorában egy gyűrű fér csak el. Mathias Wandel, hogy nehezítse a feladatot, egy doboz fedőt is készített ugyanezzel a technológiával. A feladat nehézségét az adja, hogy ilyen kis méreteknél elég egy apró rossz mozdulat és máris elrontjuk a csapolást vagy letörünk pár fogat a csapolásból. A csapoláshoz a házi készítésű csapoló csapoló sablont használhatjuk, ezzel nagymértékben könnyebb elkészíteni a csapolásokat.

Tovább

Dohányzó asztal készítése

dohanyzo_asztal.jpgA kezdő hobbiasztalosok először kisebb munkákat szoktak elvégezni amin sokat tanulnak és gyakorolhatják a faipari fogásokat, majd ha már van egy kis önbizalmuk is már akkor nagyobb projektekbe is belevágnak. A mai videóban egy olyan dohányzó asztal elkészítését mutatjuk be amit már a haladó hobbiasztalosok is el tudnak készíteni. Pár apró díszléccel feldíszítve és szépen felület kezelve a lakás szép dísze lesz a saját készítésű dohányzó asztalunk.

Tovább

Segédeszközök a műhelyben

segedeszkozok.jpgA műhelyben rengeteg segédeszközt használunk. Például felezővonal rajzolót amivel egy munkadarab középvonalát tudjuk egy mozdulattal megrajzolni anélkül, hogy méregetnénk, vagy különböző csiszolófát amin a vágási sorjákat tudjuk lecsiszolni az élekről, vagy derékszög megvezetőt ragasztáshoz, szegezéshez, vagy olyan megvezetőt amivel a körfűrészen tudunk csapolást készíteni egy doboz sarkaiba. 

Tovább

Szines fénykép átvitele fára

fenykep_a_fan.jpgÉrdekes és egyszerűen elkészíthető díszítési technikát mutatunk be. Színes tintasugaras nyomtatóval készült fényképeket ezzel a technikával át tudjuk vinni fára, így egyedi ajándék tárgyakat tudunk készíteni nagyon rövid idő alatt. A fa felületét nagyon simára kell csiszolni, ha azt szeretnénk, hogy minden apró részlet megjelenjen a fán. A fénykép átvitele után színtelen lakkal védjük le a képet. Több technikát is kombinálhatunk, például régi gyermekrajzokat beszkennelünk, megszerkesztjük egy grafikai programmal, átfordítjuk 180 fokkal a képet és kinyomtatjuk, így az eredeti kép fog átkerülni a fára és nem a tükörképe.

Tovább

Karos forgácselszívó építése

karos_elszivo.jpgSok pénzt el lehet költeni egy műhelyben ha minden géphez külön akarjuk elkészíteni a forgácselszívó csövezését. Töredékére csökkenthetjük a költségeket ha karos forgácselszívót készítünk. A lényege az, hogy egy hosszú csuklós karon van az elszívócső és ezt mindig oda fordíthatjuk amelyik gépnél éppen dolgozunk, és rácsatlakoztatjuk a gépre.

Tovább

Tárolós ágy készítése - 2 rész

agy_2.jpgEgy egyszemélyes tárolós ágyat kezdett el építeni Jon Peters. Az ágy alapanyaga rétegelt lemez amelyre élvédő fóliát vasalt a látható helyeken. Az ágy alul kap egy felső matrac rögzítő keretet, így a matrac nem tud majd elmozdulni a helyéről. Az ágy lábkerete két keretből áll.

Tovább

Tárolós ágy készítése - 1 rész

agy_1.jpgJon Peters egy nagy, egyszemélyes ágy építésébe kezdett. Az alapanyaga rétegelt lemez amely majd élfóliázva lesz. Az ágy oldalában körben tároló rekeszek lesznek. A magas ágyvég a falat is jól fogja védeni. A tároló rekeszek igény szerint zártra vagy akár fiókosra is el lehet készíteni. 

 

Tovább

Gérvágós műhelyszekrény építése - 1 rész

gervagos_szekreny_1.jpgJay Bates egy új gérvágó szekrény építésébe kezdett pár napja. Rétegelt lemezből készül a teljes szekrény, egy gérvágó munkaállomás is lesz benne beépített elszívóval. A szekrény a jelek szerint jó nagy lesz, és rengeteg tároló fiók lesz benne. Nagy teherbírás érdekében a hatalmas fiókok két sorban kaptak teljes kihúzású fióksínt. A fiók terhelés próbája is megtörtént. 

Tovább

Nyírfakéreg kenu építés

indian_kenu.jpgA mai videóban betekintést nyerhetünk az ősi indián módszerekbe, hogyan készítették a kenukat. Grant Goltz és barátai 2012-ben elhatározták, hogy egy nyírfakéreg kenu replikát készítenek a hagyományos indián módszerrel ahogy azt az 1860-as években készítették.

Tovább

Szerszám tartó fal

szerszamtarto.jpgEgy szerszámtartó fal elkészítése gondos tervezést igényel, meg kell tervezni, melyek azok a szerszámok amiket egy ilyen falon el tudunk helyezni és ki kell találni a tárolójukat is. Lehet variálhatóra készíteni a szerszámtartó falat, de lehet egyszerűen felcsavarozni a tárolókat ahogy éppen elfér. Mathias Wandel ez utóbbi megoldásra mutat egy egyszerűen megvalósítható példát. 

Tovább

Tároló polc készítése műhelybe

magas_polc.jpgMathias Wandel az új műhelyébe, ami nagy belmagassággal rendelkezik, készített egy magasan elhelyezkedő polcot. A polcok anyaga részben újrahasznosított faanyag. Most nem bonyolította el a polc elemeinek csatlakozását mint ahogy tőle megszoktuk, hanem egyszerűen összeragasztotta és pár szöggel összefogatta a részeket, mégis olyan erős lett a polc, hogy elbírja az ő testsúlyát is. 

Tovább

Huszti Valéria pirografikái

pirofrafika.jpgTűzírással alkot Huszti Valéria a fiatal nyírtelki művész, ami azt jelenti, hogy nyír vagy bükkfára, esetleg más anyagra, bőrre és papírra égeti műalkotásait. Ez a technika nagyon régi, hiszen az egyiptomiak és az afrikai törzsek már a kezdetektől fogva fára égették rajzaikat.

Tovább