A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Sarok szorító

2017. július 24. - kgl

sarok_szorito.jpgTalán már te is belefutottál abba a problémába, hogy ha 2 munkadarabot 90 fokos szögben akarsz összeragasztani akkor biztosítani kell az összeszorítást a ragasztás idejére és ráadásul derékszögben kell állnia a ragasztás után is a munkadarab két elemének. Ezt a legegyszerűbben sarokszorítóval tudjuk megoldani amit megvehetünk készen is de hulladék rátegelt lemezből vagy keményfából magunk is el tudjuk készíteni ahogy Sidney FÉBA feltöltő is tette.

Tovább

Körfűrész vezető

korfuresz_vezeto.jpgHa nagyobb tábla anyagot kell levágnunk akkor többféle vezetőt is készíthetünk a munka elvégzéséhez. Ez akkor is hasznos segítség, ha nincs asztali körfűrészünk vagy túl nehéz és nagy a tábla anyag a mozgatáshoz. A vezető elkészítésében a nehézség az, hogy nagyon pontosan kell beállítani a derékszögeket és a vezető fejének a párhuzamosságát a fűrészlappal különben trapéz alakú lesz a levágott tábla anyag.

Tovább

Dekopir fűrész vezető

dekopir_vezeto.jpgAz olcsóbb hobbi dekopir fűrészek  szinte minden műhelyben megtalálható, nagyon népszerű és hasznos gép, nagyon meg tudja könnyíteni a munkánkat. Az olcsóbb változatokhoz nem adnak gyári vezetőt, ezért csak kézzel vezetve vagy egy léc mellett tudunk egyenesen fűrészelni vele. Egy egyszerű vezetőt viszont magunk is csinálhatunk hozzá amennyiben a gépünk képes egyenesen vágni. Sajnos elég sok olyan dekopir fűrészgép létezik amelyben a fűrészlap a terhelés hatására elfordul, és így a géptest csak enyhén átlósan vág. Az ilyen gépek nem alkalmasak vezető melletti vágásra csak kézi irányítással lehet velük egyenesen vágni. 

Tovább

A konyhai munkalap cseréje gránit munkalapra

marvany_munkalap.jpgA konyhai munkalapok általában fa aprítékból készülnek valamilyen rá laminált műanyag bevonattal. Olcsó, gyorsan megmunkálható, könnyű tisztán tartani, de sérülékeny és ezért néha le kell cserélni. Aki viszont gránit munkalapra vágyik a szíve annak nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia érte. De mitől ilyen drága a gránit munkalap? Ha megnézed a mai videót akkor te is megérted, hogy hány munkafolyamaton keresztül készül el egy igazán szép és tartós gránit munkalap. 

Tovább

Tűzifa tároló építése

tuzifa_tarolo.jpgNagyon megörültem amikor végre egy magyar nyelvű videóra bukkantam, mert sajnos nagyon  szegényes a magyar videók tárháza. Köszönet Szabó Andi nevű feltöltőnek, a nagyon tanulságos videóért. szépen megtervezte a tűzifa tárolót, alaposan végiggondolva mindent. A kivitelezés is nagyon profi lett. Minden mást megtudhatunk a videóból.

Tovább

Boltíves bászekrény

boltives_barszekreny.jpgA boltíves bútor részek elkészítése ritka feladat, de még ritkább az ha a boltív nem csak egy keskeny részen van hanem a bútor teljes mélységében. Ennek az elkészítése már nem egy egyszerű feladat. Pete Holzman egy nagy bárszekrényt készített el boltívesre. Szerintem kicsit giccses a kinézete a bárszekrénynek, de a boltívek elkészítése példa értékű, csak tanulni lehet belőle. 

Tovább

Ferde fűrészelés, széldeszka fűrészelés

szeldeszke_vezeto.jpgHa egy kúpos asztallábat kell készítenünk, vagy széldeszkát kell egyenesre levágni akkor szükségünk van egy olyan vezetőre amivel ezt könnyen el tudjuk végezni. Rod Reyes ezt egy saját készítésű vezetővel oldja meg. Szépen megtervezett és kivitelezett, jól használható vezetőt készített. Nekem kimondottan tetszik ez a vezető, mert nagyon könnyű használni és egyszerű a munkadarabot rögzíteni rajta. Külön jó pont az is, hogy cserélhetőre tervezte meg a fűrészlap mellett futó vezető élet. 

Tovább

Egyszemélyes fiókos ágy készítése

 egyszemelyes_agy.jpgEgy ágy elkészítése remek munka és lehetőséget ad az egyedi ötletek kipróbálására is. Mi lenne, ha az ágyvégeket esztergált elemekkel díszítenénk, meg legyen az ágy alatt olyan fiók ami könnyen kihúzható és betolható. így az ágyneműt is van hova elpakolni. Az ágy sarkain lévő oszlopokon meg lehetne esztergált dísz gömb. Az ágy alapanyaga legyen olcsó fenyő, de ha lehetőség van rá akkor nem hasadó keményfából is elkészíthetjük, például bükkfából, kőrisből, vagy juharból. A felületkezelése legyen például színtelen bútorlakk 2-3 rétegben felhordva.

Tovább

Intarziás asztallap

intarzia.jpgAz intarzia készítése ma már nagyon ritka, voltak időszakok régen amikor szinte minden előkelő bútort intarziával díszítettek. Az intarzia technikája nem túl bonyolult de annál nehezebb hibátlan intarziát létrehozni, rengeteg türelemre és nyugalomra van szükség a nagyon nagy pontosságot követelő ismétlődő feladatok végrehajtására. Valamikor réges-régen magam is készítettem egyszerűbb intarzia motívumokat, és annyira bele tudtam merülni, hogy észre sem vettem, hogy elrepült egy délután. Kikapcsolódásra, elmélkedésre tökéletes feladat, de ehhez ki kell kapcsolnunk minden zavaró tényezőt. A most következő videóban egy asztallap méretű 3 dimenziós intarziát készítenek, rózsafa, kőris és mahagóni felhasználásával. 

Tovább

Szabályozható ponthegesztő

ponthegeszto.jpg Most kivételesen kalandozzunk egy kicsit a fémek hegesztésének világába. A jó hobbiasztalos kicsit mindenhez ért és nem csak fával dolgozik hanem néha fémmel is, néha villanyszereléssel is foglalkozik. Enélkül nehezen tudna megépíteni egy gépet magának. A mai videóban minden van ebből, Michael Paley egy nagyon profin kivitelezett ponthegesztő gépet készített, ami fémek összehegesztésére szolgál. Annyira profin készítette el a gépet, hogy ezt nem volna szabad kihagyni okulásként. Egy mikrohullámú sütő alkatrészei, egy öreg porszívó teljesítmény szabályzó elektronikája, egy kis famunka és sok ügyesség kell az elkészítéséhez. Ja és persze egy kis elektronikai ismeret sem árt, hogy biztonságosan lehessen majd használni a  ponthegesztőt. 

Tovább

Feszítőék készítése

feszitoek_keszitese.jpg A tegnapi cikkünkben elemeztük, hogy milyen veszélyekkel jár az asztali körfűrészen a feszítőék hiánya. Egy házilag készített asztali körfűrészre is tudunk és kell is készítenünk feszítőéket, ha biztonságosabban akarunk dolgozni. A feszítőék vastagságát a fűrészlapunk fogainak a terpesztéséhez kell kiválasztanunk például ha 3.2 mm vastag a fűrészlapunk akkor a feszítőékünk vastagsága 2.7-3 mm között kell hogy legyen. A feszítőék front oldalát ék alakban vékonyítsuk el, hogy ne akadjon meg a munkadarab a feszítőékben.

Tovább

A biztonságos fűrészelés

feszitoek_hianya.jpgA faipari gépek helytelen használata rengeteg balesetet  okozott már, ezek nagy része nagyon súlyos csonkolással jár, vagy az érintett testrész maradandó súlyos károsodásával. Az egyik legsűrűbben elkövetett hiba amit szinte minden második videóban láthatunk, az az asztali körfűrész gépen a feszítőék hiánya használat közben A feszítők célja, hogy ne záródhasson rá az anyag a körfűrészlapra. Ha nem lenne, akkor (főleg hosszabb anyag vágásakor) nagy valószínűséggel a fűrészlap felkapná, és visszalőné a munkadarabot. Rövid anyagok vágásakor a veszély az, hogy a munkadarab a vezetőtől elfordul a fűrészlap hátulja felkapja és ugyanúgy visszalövi de ilyenkor a kezünk nagyon könnyen beleérhet a forgó fűrészlapba. 

Tovább

Evőeszköz rendező

etkeszlet_tarto.jpgAz evőeszközök rendezésére egy egyszerű, könnyen elkészíthető fa tároltót ajánlok ma nektek. Gyakorlatilag bármilyen tiszta nem újrahasznosított faanyagból elkészíthető. Egy mélyebb fiókba akár egymás fölött is lehet tárolni a két rendezőt, ilyenkor az alsó rendező magasságától pár mm-el magasabb fa lapokat ragasszunk be a fiók oldalába, ezen hátratolható a felső rendező. Értelem szerűen az alsó rendezőnek keskenyebbnek kell lennie. Az elkészült rendezők felületvédelmére csak olyan anyagot hordjunk fel amely nem tartalmaz mérgező komponenst.

Tovább

Kőberakásos asztal

koberakasos_asztal.jpgA különböző tulajdonságú anyagok összekombinálásával  nagyon dekoratív hatást tudunk elérni. Ha van egy öreg megkopott dohányzó asztalod akkor az ne dobd ki. Alakítsd át például egy kőberakásos asztalnak, hozzá illő világítással. Az asztalról szereld le a lábakat, majd csiszold át az elemeket, fúrjál bele egy sorozatot szabálytalan alakban úgy hogy az asztallap közepe egybe kiessen.

Tovább

Lépcsőből egyedi székek készítése

 epoxi_szekek.jpgTeljesen egyedi székeket készíthetünk akár egy fa lépcső bontott anyagából is vagy akár öreg gerenda anyagból is.  Szükségünk lesz hozzá az erdőből szedett pár színes bogyóra, szép levélre, fadarabokra és színtelen epoxi öntőgyantára. A faanyagban alakítsunk ki egy pár centi mély lapos fenekű mélyedést, ebben rendezzük el az erdőből gyűjtött anyagokat, majd rétegezve kezdjük el feltölteni epoxi öntőgyantával. Az első réteg legyen vékony, hogy az csak odakösse a faanyagba a kompozíció elemeit, árjuk meg amíg megköt a gyanta, és csak utána töltsük fel teljesen a lapos mélyedést gyantával. Ha hőlégfúvó pisztollyal melegítjük közben a gyantát akkor a gyanta jobban felhígul, folyósabb lesz és a levegő buborékok is távozni tudnak belőle. A székek lábait készen is megvehetjük, de magunk is elkészíthetjük.

Tovább

Kárpitozott ablak pad

 ablak_pad.jpgSok lakásban van az ablak előtt olyan terület amit nehéz kihasználni, nagy szekrényt nem lehet odatenni, esetleg alacsonyabb komódot rakhatunk oda vagy egy családi étkezőasztalt ha annak is van hely. A székes megoldásnak az a hátránya, hogy ha hozzáérnek a falhoz az ablak alatt akkor idővel javításra szorul a fal mert lekopik a vakolat.Olyan megoldásban is gondolkodhatunk, hogy az ablak előtti területre nem székeket rakunk, hanem egy kárpitozott padot amely fixen be van építve az ablak alá. A padot úgy alakítjuk ki, hogy arról kényelmesen ülve lehessen az étkezőasztalon enni, de akár fekhelyként is használhatjuk délutáni sziesztánál. 

Tovább

Raklapból éjjeliszekrény

ejjeliszekreny.jpgA felesleges raklapok újrafelhasználása sokak kedvence, hiszen így védik a környezetet is és a hobbiasztalos szenvedélyt  is ki lehet tölteni hasznosan. A raklap alapanyag nem feltétlen jelenti azt, hogy silány minőség, magam is bontottam már olyan raklapot aminek első osztályú deszkái voltak. Az ilyen jobb minőségű anyagokból alapos válogatás és gyalulás után szépen lehet táblásítani, majd készíteni lehet belőle például fiókos éjjeliszekrényt. Köszönjük az ukrán hobbiasztalosnak a videót.

Tovább

Kazettás ajtó

ajto_2.jpgA kazettás ajtók lehetnek fabetétesek vagy üvegesek, a kazetták osztását és méretét szabadon megválaszthatjuk ha magunknak készítjük el az ajtót. Az ajtók általában fenyőfából, ritkábban vörösfenyőből készülnek. Az osztások az ajtólap keretéhez hasonlóan csapolással érdemes elkészíteni, így egy nagyon esztétikus és erős ajtót tudunk építeni. A kültéri ajtók esetében ma már alapkövetelmény a jó hőszigetelés, ezt 2-3 rétegű hőszigetelt üvegezéssel tudjuk biztosítani. 

Tovább

Kerti asztal és pad

kerti_butor.jpgA jó minőségű és tartós kerti bútorok nem műanyagból készülnek hanem még mindig a jó öreg fából. Lehetőleg tölgyet, akácot, vagy vörösfenyőt válasszunk alapanyagnak. Az sem baj, ha szélezetlen pallókat szerzünk, ügyesen alakítva szélezetlen palló is lehet dísz. Ha repedés van az alapanyagban akkor csokornyakkendő ékeléssel tudjuk megakadályozni a további repedést.  A pad és az asztal elemeinek összerögzítésére a jól bevállt átmenő ékes csapolást válasszuk ahogy a videóban is látható szlovén asztalos is elkészítette. A csap végébe ragasszunk egy keresztirányú lécet hogy az ékek ne repesszék szét a csapot. A felületkezelésre műgyanta alapú anyagot használva nem fogja az esőtől megdagadni a fa, de használhatunk tungolajat is ami már sok száz évet bizonyított a kínai pagodák védelmében. Macskát nem kell használnunk a kerti bútor építése során :)

Tovább

Egyszerű és olcsó munkapad

munkapad.jpgNem minden feladatra kell erős, masszív munkapad vagy asztal, sokszor elég egy olcsón és egyszerűen elkészíthető könnyű munkapad amit ki tudunk vinni a kertbe vagy be tudjuk inni a lakásba ha ott van rá szükség. Csak pár léc és rétegelt lemez kell meg egy pár facsavar. Ha nem ragasztjuk össze az elemeket akkor könnyen szét is tudjuk csavarozni és akkor kis helyet foglal a garázsban. 

Tovább

Konyhaszekrény kukatároló

szemetes_tarolo_fiok.jpgMár nagyon sok rosszul megtervezett konyhaszekrényt láttam, ahol egymás mellett sorakoznak az ajtók, a szekrényekbe rosszul elérhető helyek vannak a polcokon, mindent ki kell pakolni ha egy hátsó edényt akarunk elérni. Az ilyen konyhabútorok rosszul annak megtervezve, ha fiókok lennének az ajtók helyén akkor sokkal kényelmesebb lenne a bútor használata amivel időt is spórolhatunk meg. Ilyen ajtók és mögötti helyre szokták berakni a szelektív hulladék gyűjtő edényeket, jobb esetben egy fiókba. A könnyebb kezelhetőség érdekében át tudjuk alakítani az ajtót fiók előlapnak, és a szemetes edényeknek megfelelő méretű fiókot is tudunk készíteni ha az még nincs. Így nem kell feleslegesen lehajolni naponta többször hogy a belső kukát elérjük. A fiókot olyan magasra kell elkészíteni hogy a kukát meg tudja tartani a kiborulás ellen is. 

Tovább

Ázsiai stílusú bejárati ajtó

ajto.jpg Egy fiatal amerikai asztalos, Brian Benham készítette el a mai videóban látható nagyon szép modern bejárati ajtót, saját bevallása szerint ázsiai stílusban. Az ajtó tokját és az ajtólap keretét cseresznyéből készítette sötétre pácolva, míg az ajtólap két oldalát vékony fenyő deszkából készítette el vákuumzsákban ráragasztva az ajtólap belső keretére. Azt gondolom, hogy sokan tanulhatnának Briantól, hogyan kell egyedi stílusos ajtót készíteni. 

Tovább

Fa csigasor

csigasor.jpgA nehéz tárgyak felemelésére már az ókorban is használták mert már akkor felismerték, hogy az álló csigasor mellé egy egy mozgó csigasor beiktatásával felezni lehet az emeléshez szükséges erőt. A mozgó csigák számát nem lehet a végtelenségig növelni, mert a tengelyek é a kötél súrlódása nagy veszteséggel jár. A műhelyben vagy a ház körül nagy hasznát vehetjük egy pár görgős csigasornak is. 

Tovább

Laminált asztal

laminalt_asztal.jpgA mai posztban egy nagyon szép laminált asztal készítéséből nyerhetünk ötleteket. Az asztal  kerek asztallapja szegmensekből lett összeragasztva, a megmunkálása után egy éltakaró léccel kerül eltakarásra a sok szegmens. Az asztal lábai sok réteg vékony léc össze ragasztásával készült íves sablonban. Ezzel a technikával különleges dísztárgyakat és bútorokat készíthetünk, csak a fantáziánk szab határt. A videóban szereplő asztalt Kyle Toth készítette.

Tovább

Fagerendás házépítés új eljárással

gerenda_haz.jpgA fagerendás házak nagyon sok országban elterjedt építési mód. Nagy előnyük, hogy a helyben kitermelt faanyagot is fel lehet hozzá használni, nagyon jó hang és hőszigetelése, és az előállítása során keletkezett hulladék is biológiailag lebomlik, vagy felhasználható fűtésre is. Az új eljárás lényege abban rejlik, hogy a gerendákat nagyobb táblákba is össze lehet építeni, majd CNC géppel a megfelelő alakúra ki lehet marni. Így a ház építése nagyon felgyorsul, mert nincs szükség a helyszínen a gerendák vagy fal elemek farigcsálására. Az így elkészült ház légzárása is sokkal tökéletesebb, nincs szükség a gerendák réseit fagyapottal kitölteni utólagosan, mivel a pontos marás miatt rések sem lesznek. 

Tovább