A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Lámpabura készítése

2014. december 20.

lampabura.jpgA kezdő, kis gyakorlattal rendelkező hobbiasztalosoknak ajánlom a mai videót, viszonylag egyszerűen elkészíthető a videóban látható lámpabura. Hamar elkészül, így hamar érhet el vele sikert. Jó gyakorlási és tanulási lehetőség. Ha sikerül szépen elkészíteni akkor a lakásban is hasznát veheti a lámpaburának.

Tovább

Kerti pad készítése

kerti_pad.jpgA mai videóban egy nagyon szépen elkészített kerti padot mutatunk be. Érdekessége, hogy még a pad lábai is táblásított anyagból készült, hogy ne tudjon még az se elvetemedni. A felületkezelése is alapos, így vizes betonon vagy füvön állva sem szívja fel a lába a nedvességet. Érdemes követni ezt az elkészítés módját ha magunk is padot készítünk. 

Tovább

Dübel, tipli készítés

dubel_keszites.jpg A dübelt betonba fúrt lyukba szokták beütni, míg a tiplit fába fúrt lyukakba csapoláshoz használjuk, A dübel enyhén kúpos lehet, míg a tipli párhuzamos palást felülettel rendelkezik. A tipli a német dübel szóból lett magyarosítva, tehát a kettő elvileg ugyanaz, mégis a magyar nyelvben megkülönböztetjük őket felhasználás szerint. Jack HOUWELING egy nagyon ötletes módját választotta a dübel, tipli készítésnek. A faszeget is készíthetjük ugyanezzel a módszerrel.

Tovább

Multifunkciós tolóasztal

multifunkcios_toloasztal.jpgMár többféle tolóasztalt mutattunk be eddig a blogon, de egyik sem volt multifunkciós. Most Jay Bates jóvoltából már ilyet is látunk. Nagyon praktikus a megoldás, főleg a hosszú szélezetlen anyagok szélezésnél előnyös ahol még nincs olyan egyenesre fűrészelt felület amit neki tudnánk nyomni a stellerhez (vezetőhöz).  Ha a tolóasztal aljára egy keskeny lécet is csavarozunk (levehetőre) ami a fűrészgép asztalának a hornyába illeszkedik akkor még a steller használata sem szükséges. 

Tovább

Mobil maró szekrény

maroszekreny.jpgEgy asztali marógépnek számos tartozéka van, idővel ezek száma csak nő, jó lenne, ha mindig a marógép közelében lehetne minden, miközben a marógép is oda tolható ahol éppen szükség van rá. Erre a feladatra egy alacsony mobil marószekrényt építsünk, a magasságát úgy tervezzük meg, hogy kényelmesen tudjunk majd dolgozni rajta, ha ráraktuk a marógépet. A fiókjaiban rendszerezve eltárolhatjuk a tartozékait, így mindig kéznél lesznek. 

Tovább

Sarokpolc készítése

sarokpolc.jpgA sarokpolc elkészítése az egyik leg egyszerűbb feladat, mégis lehet jól és akár rosszul csinálni. Mathias Wandel, most egy szépen elkészített verziót mutat, ahol nem látszanak a rögzítő csavarok sem. Sokat javít a polc külsején, hogy nem csak sima 45 fokos levágású a polc széle, hanem van egy kis ív is rajta.

Tovább

Emeletes ágy készítése

emeletes_agy.jpgJay Bates elhatározta a feleségével, hogy többet nem vásárolnak bútort, ha szükségük lesz valamire, akkor elkészítik maguknak. Már többféle emeletes ágy készítését mutattuk meg a hobbiasztalos blogon, de ennyire masszív ágyat még senki sem épített mint Jay Bates. Ez garantáltan nem fog szétesni, ha ugrálnak a gyerekek rajta, de még a felnőttek hancúrozását is kibírja. :)

Tovább

Olasz lukszús bútorok

olasz_butorok.jpgOlaszországban nagy hagyománya van a lukszús bútorok gyártásának a mai napig, a Modenese Gastone cég az ilyen bútorok gyártására szakosodott 1818 óta. A következő kis fimben a gyár termékeit mutatjuk be, a reklámot félretéve, hiszen ilyen csodálatos bútorokat ritkán láthatunk.

Kellemes kikapcsolódást a filmhez. 

Tovább

Japán Sashimono technika

sashimono.jpgJapánban évszázadok óta a Sashimono hagyományos technikával készítik az értékesebb kézműves bútorokat. Ennek lényege, hogy nem használnak ragasztót és szegeket sem mégsem esnek szét a bútorok, mert különleges, európában kevésbé elterjedt csapolásokat használnak. Mintegy 30 féle csapolás fajtát használnak, amelyekkel a vizuális hatást is fokozzák mint díszítő elem. A japán Saskimono technika megtestesíti a hagyományos kézművességet a bútorgyártásban. 

Tovább

Asztalos derékszög készítése

derekszog.jpgA következő videóban egy házi készítésű, francia stílusú asztalos derékszöget készítenek el, cseresznye és juhar lécekből. Egy ilyen szerszám akár egy életen át szolgálhat egy mester embert is, de egy hobbiasztalost azt biztosan aki kevesebbet használja mint egy mester ember.

Tovább

Szorító erő mérése

szorito_mero.jpgEgy hobbiasztalos műhelyben sokféle szorító lehet, akár gyár akár házi készítésű, de sohasem tudjuk, hogy melyikkel milyen erővel tudjuk összeszorítani a faanyagot, ezért érdemes egy mérés sorozatot készítenünk a szorítóinkkal. Csak egy digitális halmérleg kell hozzá és pár hulladék fa.

Tovább

Berakásos vágódeszka

berakasos_vagodeszka.jpgPár napja mutattunk meg a 3 D-s vágódeszka készítését, szegmentált eljárással. Most egy másik módszert mutatunk, a berakásos minta készítést.

A szegmentált vágódeszkákkal ellentétben a berakásos vágódeszka készítéséhez sokkal kevesebb anyag kell mivel kevesebb a leeső hulladék, de a minták pontos kimarásához általában CNC gépet használnak. Így a berakásos technikát elég kevesen tudják tökéletes minőségben előállítani. 

Tovább

Oszcilláló szalagcsiszoló állomás építése

oszcillalo_szalagcsiszolo.jpgSokan építenek szalagcsiszolót, mert nagyon hatékonyan lehet vele sík éleket csiszolni. Most egy olyan szalagcsiszoló építését mutatjuk meg amelyen oszcilláló mozgást végez  a szalag, mint a nagy ipari gépeken, így nem egy helyen kopik el hamar a szalag és kevésbé is tömődik el a lecsiszolt porral. A gép érdekessége, hogy egy hengercsiszolót is építettek rá, így egyből két feladatra alkalmas. A felépítése és működése szenzációsan egyszerű, nagyon szép igényes munka. 

Tovább

3D-s vágódeszka

3_d_vagodeszka.jpgA szegmentált tárgyak elkészítését külön meg kell tanulni és sokat kell gyakorolni, hogy saját mintákat tudjunk kitalálni. Előre ki kell találni a készítés lépéseit, hol vágjunk, hogy forgassunk, néha ez elég követhetetlen ezért az sem árt, ha megrajzoljuk előre milliméter papíron vagy kockás füzetben a vágásokat és a forgatásokat. Arra is fel kell készülnünk, hogy a sok fűrészelés és gyalulás miatt jelentős mennyiségű hulladék anyagunk lesz, így ezt rá kell kalkulálni a a kiválasztott alapanyagok méreteinél. 

Tovább

Fa játékok készítése

epitokocka.jpgKarácsony közeledtével gondolnunk kell a kisgyerekekre is az életkoruknak megfelelő játékot is készíthetünk nekik. Steve Ramsey egy kis húzós kocsit és pár építőkockát készített amiket szépen lefestett. Pár óra alatt elkészíthető és talán kellemes meglepetést is szerezhetünk vele a kisgyerekeknek.  1-3 éves gyerekeknek ajánljuk az ilyen játékokat, ezért olyan festéket használjunk amelyek nem mérgezőek. 

Tovább

Kárpitozott lábtartó készítése

labtarto.jpgNorm Abram aztalos videóiból már közel harmincat bemutattunk, de még nem volt olyan köztük ahol kárpitos bútort készített volna. A mai videóban egy kárpitozott lábtartót (szivarszéket) készít. Aki szeretne kárpitozott bútort készíteni magának és még nem csinált hasonlót, az nyugodtan elkezdhet egy hasonló, vagy egyszerűbb kivitelben készíteni magának egy ilyen kisméretű lábtartót, hiszen ha elrontja, akkor sem fog nagy összeget veszíteni vele. 

Tovább

Étkező asztal készítése

etkezo asztal.jpgNorm Abram egy gyönyörű szép mahagóni étkező asztalt készített, a pontos készítésnek és a politúrozásnak köszönhetően az asztal tökéletes csillog és tükröződik, igazi mestermű. Hasznos ötleteket is kapunk a videóból, például hogyan marjunk hengeres fába hornyot. 

Egy ilyen minőségű asztal elkészítése komoly szaktudást, nagy gyakorlatot és minőségi gépeket igényel, ami nem áll rendelkezésre egy hobbiasztalos műhelyben, ezért nem javaslom, hogy a kezdő hobbiasztalosok egy ilyen asztal megépítésébe kezdjenek. 

Tovább

Műhely építés - epoxi padló

padlozat.jpgEgy jól megépített műhely egyik ismérve a könnyű takaríthatóság. Sima beton padlózat esetén állandó porzással jár a söprés, ha viszont műgyanta bevonatot kap a beton padló akkor ezt a porzást minimalizálni tudjuk, a finom por sem tud megrekedni a beton pórusaiban. Így sokkal jobban portalanítani lehet a műhelyt ami az egészségünk megóvása miatt is fontos. A frissen szétterített epoxi műgyantára felhintett pigmentek pedig eltüntetik az apró hibákat és a későbbiekben a por sem fog annyira látszódni a padlózaton. Alain Vailancourt ezért epoxi műgyanta burkolatot készített az új műhelyének.

Tovább

Szegmentált 3D-s díszdoboz

szegmentalt doboz.jpgA szegmentált dísztárgy készítés mindig is igen időigényes folyamat volt, de ezt még lehet fokozni, ha az embernek elszabadul a fantáziája és 3D-s mintázatúra készít el például egy díszdobozt, mint ahogy tette Thomas Anton Geurts. Ez már a művészet a javából. Karácsony közeledtével mi is elgondolkodhatunk, hogy néhány hulladék fadarabból mit tudunk készíteni ajándéknak. Ez a díszdoboz egy remek példa, még ha nem is készítjük el 3D-re a fedelét még akkor is nagyon szép lesz. 

Tovább