A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Testmagasság mérőléc

2014. október 31.

merolec.jpgÖrömmel nézi minden szülő, hogyan nőnek a gyermekei, vannak akik erről még naplót is vezetnek. A testmagasság mérésére sokan csak az ajtófélfára rajzolják fel a gyermek magasságát, de például April Wilkerson egy mérőlécet készített láb beosztásban fa égetéses technikával.

Tovább

Hulladék faanyag hasznosítása

3 disztargy.jpgRengeteg fahulladék keletkezik barkácsolás közben, amik nagy része a tűzön végzi, pedig kis fantáziával ezek a hulladékok is felhasználhatóak. Készíthetünk belőlük akár egy dísz bagolyt, dísz nyilakat a falra, vagy kis ládákat. April Wilkerson a mai videóban 3 ilyen dísztárgyat készít el. Akár ajándéknak is jó lesz némelyik.

Tovább

Másoló eszterga felsőmaróval

masolo eszterga.jpgHa több egyforma oszlopot kell esztergálnunk például egy korláthoz akkor a leggyorsabb megoldás az, ha egy másoló esztergát használunk. Ha egy felsőmarót építünk a másoló mechanizmusba akkor nagyon fel tudjuk gyorsítani a forgács eltávolítást. Az így elkészített oszlopokon már csak a finomítás és a belső sarok részek kialakítása van hátra és a végcsiszolás. A mai videóban egy másoló eszterga működését mutatjuk be. 

Tovább

Boros doboz lift mechanizmus készítése

boros doboz lift.jpgHa készítettünk egy díszdobozt az ajándékba szánt borokhoz akkor már érdemes egy kis extra funkcióval feltuningolni a dobozt, például egy lift mechanizmussal ami kiemeli a borospalackokat a dobozból, ezzel nagyon látványossá tudjuk tenni a doboz kinyitását. 

A megajándékozott örülni fog az egyedi liftes doboznak is nem csak a bornak.

Tovább

Doboz csapoló készítése

fiok csapolo.jpgSokféle módszer ismert a csapolások elkészítésére, az egyik legegyszerűbb amikor asztali körfűrészen utólag fűrészeljük be csapokat az elkészített dobozba vagy fiókba. Ehhez a művelethez egy fűrészelő sablonra lesz szükségünk, egy ilyen sablont készít a mai videóban Savvas Papasawas.

Tovább

Fatároló polc készítése

magas polc.jpgEgy műhelyben a legkisebb helyet is értékes.  Ezért végig kell gondolnunk, hogyan tudnánk magasra úgy elpakolni, hogy ne legyenek útban a dolgaink, de mégis könnyen el lehessen érni mindent. Például a garázsajtó fölötti területet is jól ki lehet használni egy hulladék fa tároló polcnak, vagy ritkán használt tárgyaknak.

Tovább

Multifunkciós munkapad

multifunkcios munkapad.jpgKicsi műhelyben minden apró ötlet értékes amivel helyet lehet megspórolni. A legtöbb helyet a munkapadunk foglalja el, de ezt is el tudjuk rakni, ha nincs rá szükség, vagy akár könnyen szállítani is tudjuk. Egy ilyen asztal elkészítése nem ördöngösség, magunk is készíthetünk ilyet.  

 

Tovább

Steller beállítása egyszerűen

meret beallitas.jpgA mai videó nagyon rövid, de annál hasznosabb. Ha nincs beállító skála az asztali körfűrész gépünkön vagy esetleg nem pontos akkor is tized mm pontosan be tudjuk állítani a kívánt méretet ha van hozzá sablonunk. Az ilyen apró ötletek tudják nagyon megkönnyíteni a munkánkat.

 

 

 

Tovább

Fa láda készítése

fa lada.jpgA zöldségek, gyümölcsök sokkal hosszabb ideig eltarthatóak, ha szellős helyen tároljuk őket. Erre ideális megoldás ha olyan ládát készítünk amiben rendesen tud szellőzni a termények és nem füllednek be. A ládákat egymásra is rakhatjuk, így kevés helyet fog elfoglalni az éléskamrában. Ezt a ládát a kezdő hobbiasztalosok is könnyen el tudják készíteni.

 

 

Tovább

Gyalugépek összehasonlítása

gyalugep osszehasonlitas.jpgA hobbi gyalugépekben a hagyományokhoz híven 2 vagy 3 egyenes gyorsacél kés végzi a gyalulást az anyag teljes szélességében egyszerre, ami eléggé megterheli a gép mechanikáját és emiatt a gép ciklois hullámokat gyalul a felületbe. Az ipari gyalu gépeknél már régóta használatosak azok a marógépek, melyeknél a kések kisebb szegmensekre vannak elosztva, a kések anyaga is jóval tartósabb karbid lapkákból állnak. Ennek az előnye, hogy jóval csendesebb a gyalulás művelete és a ciklois hullámok sem jelennek meg a felületen, mert egyszerre kevesebb kés szegmens éri csak a munkadarabot. Matt Vanderlist  most bemutatja a hobbi kategóriájú gépekbe is megjelentek a spirális stílusú vágófejek Steel City Tool Works 13" vastagság gyaluban.

Tovább

Csavarodott faanyag gyalulása géppel

csavarodott faanyag gyalulas.jpgMár több olyan megoldást mutattunk be a blogunkon ahol a csavarodott faanyagot kézzel gyalulták egyenesre. Ez is jó megoldás de fáradtságos, időigényes és nagy szakértelem is kell hozzá. A mai posztban az AmericanWoodworker magazin jóvoltából mutatunk egy olyan megoldást ahol vastagsági gyalugéppel lehet egyenesre gyalulni a csavarodott faanyagot. Ez a megoldás a kis hobbi vastagsági gyalu gépeknél is alkalmazható.

Tovább

Csavar tároló polc készítése

csavar talorol.jpgAkik szeretnek betárolni maguknak apró alkatrészekből, például csavarokból azok tudják, hogy mennyire praktikus ha valamilyen tároló rendszert tudnak építeni az alkatrészeknek. Így mindennek meglesz a helye, hamar elővehető és nem kell keresgélni sokat egy egy megfelelő méretű csavart. Egy ilyen tároló polcba akár műanyag tárolókat is rakhatunk de akár fiókokat is építhetünk, Savvas Papasavva egy ilyen tároló polcot dobott össze magának. Ötletesen használja a sablonokat, így rengeteg méregetéstől mentesíti magát, érdemes ellesni ezt az ötletet tőle. 

Tovább

Könnyűszerkezetes műhely építése

muhely epites.jpgAhogy blogunk olvasóinak száma örvendetesen szaporodik, úgy érkeztek a kérések, egyre több olvasótól, hogy mutassunk be egy könnyűszerkezetes garázs és műhely kombináció építését. A mai videóban egy 7.2 m* 10 m-es műhely építését mutatjuk meg. Egy ekkora műhely már szép helyet kínál a gépeknek és akár autóval is be tudunk parkolni a műhelyebe. Az épületet akár szigetelhetjük és majd belülről, így hideg időben is használható műhelyként. 

Tovább

Egyszerű garázsajtó készítése

 garazsajto.jpgA kész garázsajtók nagyon drágák, sokkal olcsóbban megúszhatjuk, ha magunk készítjük el. A garázsajtónak nem szükséges tökéletesen légmentesen záródnia, így egy egyszerűbb megoldást is választhatunk az elkészítésére. A díszítéséről se feledkezzünk meg, mert ettől lesz egyedi kinézete.

Tovább

Farönkből lámpabura

lampaernyo.jpgTehetséges emberek mindenhol vannak, de aki egy rönkből képes egy ilyen lámpaburát készíteni az nem csak tehetséges, hanem a mesterien tud bánni a fával. Első pillantásra pazarlásnak tűnik a rengeteg anyag elhasználása egy ilyen vékony lámpaburához, de a mester a tűzifa rönkjei közül választja ki az alapanyagot, a hulladék meg megy a tűzre, így nincs veszteség sem.

Tovább

Forgácselszívó hálózat automatizálása

forgacselszivo 2 automatizalas.jpgA tegnapi videóban egy forgácselszívó állomás kiépítése történt meg, de ha már lúd, akkor legyen kövér elven jó lenne automatizálni. Erre kapunk egy nagyon jó tippet és segítséget. A további részletekért látogass el erre a honlapra. 

Tovább

Forgácselszívó hálózat építése

forgacselszivo 1.jpgA forgácselszívók nagyon hasznos gépek, rengeteg takarítástól mentenek meg minket. De a gépet mindig az adott munkaállomáshoz kell telepíteni, hogy a csöve elérjen a használni kívánt géphez. Ezért jobb ha egy elszívó hálózatot építünk ki, így nem kell mozgatni az elszívót.

Tovább

Asztali körfűrész használata - 2 rész

fureszgep 2.jpgA tegnapi videóból megtudhattuk, hogy hogyan kell ápolni az asztali körfűrész gépünket és hogyan tudunk hozzá asztal nagyobbítást készíteni. A mai részben pár fontos kiegészítőt készít Norm Abram a körfűrész géphez és azok használatát magyarázza el érthetően.

 

Tovább

Asztali körfűrész használata - 1 rész

fureszgep 1.jpgAz asztali körfűrész gép az egyik legfontosabb gépünk a műhelyben. Azt rendszeresen karban kell tartani, a beállításait ellenőrizni és ha szükséges akkor meg kell nagyobbítanunk a munkafelületet. A következő videóból ezekre kapunk tanácsokat. Norm Abram tanácsait érdemes megfogadni.

Tovább

Kézi kerekek készítése

kezikerek.jpgAki épített már gépet az tudja, hogy szükség van állítási lehetőségekre ezekhez megfelelő kezelőszervek szükségesek például kézi kerekek. Arról is gondoskodni kell, hogy a kézi kerék rendesen ki legyen egyensúlyozva, mivel a gép rezgései miatt könnyen elállítódhatnak az értékek ha a kézi kerék nincs kiegyensúlyozva. A következő videóban egy egyszerű módszert mutatnak meg a kiegyensúlyozásra. 

Tovább

Tökéletes szélességű marás

tokeletes maras.jpgSokszor elegendő ha pár tizedes pontossággal tudunk dolgozni, de néha szükségünk lehet akár század mm pontos szélességű marás elkészítéséhez például intarzia betét beültetéséhez. Amerikában lehet kapni felső maró géphez mikro beállító amit eddig itthon még hasonlót sem láttam, de ha valaki be tudja szerezni ezt a kiegészítőt az nagy hasznát fogja venni. 

Tovább

Kis asztal készítése - 3 rész

asztalka 3.jpgAz előző két posztunkban egy kis asztalka váza készült el és az asztallap kerete. A mai rövid videóban elkészül az asztal és a helyére kerül a kerámia asztallap is amit akár egy jó minőségű járólapból választunk ki. Ha hőpisztolyos ragasztóval rögzítjük a kerámialapot akkor az könnyen cserélhető lesz ha megsérül. 

 

Tovább