A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Adirondack székek építése

2017. október 19. - kgl

adirondack_szekek.jpgJackman Works egy Pennsylvani Főiskola részére készített 8 darab Adirondack széket vörös cédrusból, és rozsdamentes csavarokat használt az összeszerelés során. Az Adirondack székeknek elég sok változata van, és nagyon sokan készítik el maguknak az ilyen székeket mert meglepően könnyű az elkészítésük. Az íves háttámlájú és íves ülőlapú székek nagyon kényelmesek, a magas és döntött háttámlának köszönhetően jól lehet benne pihenni. Sokan lábtartót is készítenek a székhez. Jackman 7 nap alatt készítette el a székeket a felületkezeléssel együtt..

Tovább

Merülőfűrész előnyei

merulofuresz.jpgA hobbiasztalosok körében egy ritkán használt szerszámról lesz ma szó, ez a merülőfűrész. Ha a körfűrésszel akarjuk összehasonlítani akkor elsőre elég kevés különbséget találunk, hiszen mindkettő fűrészelésre való gép, mindkét géphez lehet venni vagy készíteni vezető vonalzót, mindkét gép elég termelékeny.

Tovább

Rögtönzött szalagcsiszoló

szalagcsiszolo.jpgVan olyan hobbiasztalos aki komoly terveket készít egy egy munkája előtt, apró részletességgel kidolgozza mit hogyan fog elkészíteni, és vannak azok a hobbiasztalosok akik minden papírra vetett terv nélkül elkészítik a munkájukat intuitív módon, és elsőre működik. Ez utóbbihoz viszont nagy gyakorlat kell már, hogy ez tényleg így is legyen. Erre látunk mos példát, ahol egy 72" hosszú és 2 " széles csiszoló szalaghoz készít gépet a videó feltöltője. Sajnos a nevét nem tudtam kideríteni, de így távolról is csak gratulálni tudok neki. 

Tovább

Csiszolófa

csiszolofa.jpgA kézi gyaluknak jó fogásuk van, kényelmes a kéznek a használata az alakja miatt. Ugyan ilyen kinézettel készíthetünk kisebb, nagyobb méretű csiszolófát amivel  fa felületet megcsiszolhatjuk. akár síkra is a gyalulás helyett. Nem olyan gyors anyag leválasztás  mint a gyalulás, de hasonlóan kell használni mint a kézi gyalut. A csiszolófa elkészítése elég egyszerű, a csiszoló papír cseréje is könnyű a most bemutatott kéziszerszámon. 

Tovább

Egyszerű mühelysatu

satu.jpgEgy nagyon egyszerűen és olcsón elkészíthető asztalra tehető satut  látunk ma, ami sok apró munkánál jól jöhet. A satu alaplapja rétegelt lemezből készül, és hogy ne csúszkáljon az asztalon egy csúszásgátló gumira kell rárakni. (A satu talpának alsó felére rá lehetne ragasztani durvább csiszolóvásznat helyettesítésként) A satu két menetes szárból, és pár apró fadarabból, és alkatrészből áll összesen, mégis remekül képes megfogni apróbb munkadarabokat. Kezdő hobbiasztalosoknak ajánlom. 

Tovább

Triton felsőmaró asztalba építése

triton_felsomaro.jpg Van egy pár felsőmaró gép amely gyárilag úgy van megtervezve, hogy a marási magasság állításhoz nem szükséges külön mozgató liftet készíteni ha asztalba szeretnénk beépíteni a gépet. Ilyen gép a Triton TRA 001-es gép is ami egy nagyon kellemes és erős gép, könnyen használható. Ágyútöltelék barátunk egy szép nagy körfűrész és felsőmaró kombinációs gépasztalt készített, és ebbe az asztalba a felsőmaró beépítését mutatja meg milyen egyszerűen megoldható ezzel a géppel. 

Tovább

Álomszép kenu építése

kenu.jpg Adam Koekkoek elhatározta, hogy épít egy cédrus csíkos kenut és az építésről készült videókat megosztja velünk. Amikor belekezdett, talán még nem tudta, hogy milyen nagy fába vágja a fejszéjét. A kenut 8 hónap alatt készítette el, és nagyon részletesen dokumentálta azt 18 darab videóval. Ez egy hatalmas projekt lett az igényes munka és a filmezés miatt. Most nem mutatjuk végig a teljes projektet, csak a teljes építésről készült rövidített videó összevágást, akit érdekelnek az egyes videók, az megnézheti Adam youtube csatornáján

Tovább

Festék, lakk eltávolítása fa felületről

szarazjeg_szoras.jpgEgy régi bútor vagy ajtón sok réteg festék lehet amit el akarunk távolítani. Több eljárás is van amivel ezt megtehetjük, például égetés vagy hőlégfúvós melegítés mellett spaklival kaparjuk le a festéket, vagy kromofággal maratjuk és szintén spaklival kaparjuk le. Ezek sajnos nagyon fárasztó és időigényes folyamatok. Ez még talán elviselhető lenne, de ezek az eljárások nem tökéletesek, mert utána nagyon sokat kell még csiszolni a felületet. A homokfúvás nem jöhet szóba mert az is felsérti a fa felületét mint a kaparás. Viszont van egy eljárás amivel nagyon gyorsan és tökéletese el tudjuk távolítani a festéket úgy, hogy a fa felülete nem sérül, a csiszolás is csak minimális utána. Ez az eljárás a szárazjeges szórás. Nagyon hatékony és összességében talán olcsóbb is mint a sok időt és munkát felemésztő egyéb festék eltávolító módszerek. 

Tovább

Vékony csíkok fűrészelése digitális vezetővel

digitalis_vezeto.jpg Ha vékony fa csíkokra van szükségünk akkor a legpontosabb megoldás az, ha a leeső csíkok vastagságát egy görgős vezető segítségével be tudjuk állítani a körfűrészen. A csík vastagságát pontosabban be tudjuk állítani, ha egy digitális mérőt szerelünk a vezetőre. A vezetőt a fűrészgép asztal nútjába rögzítjük, majd a görgőt hozzáérintjük a fűrészlaphoz,és nullázzuk a műszert, utána már csak be kell állítanunk a szükséges vastagságot. Az LCD-s kijelzőt egy gumiabroncs futófelület-mélység mérő műszerből is felhasználhatjuk a digitális vezetőnkhöz.

Tovább

Cipőtárolós pad

cipotarolos_pad.jpgA legtöbben a lakásba belépve leveszik a cipőjüket. A cipőket célszerű egy olyan polcon tárolni ahol nincsenek útban és valahogy rendezett képet is mutat. Ha egy nagyon egyszerű padot készítünk akkor arra le is ülhetünk a cipők fel és levételéhez, és az alsó polcán meg tárolhatjuk a cipőket is. A padot vastagabb táblásított anyagból, pallókból, vagy több réteg rétegelt lemez összeragasztásával is elkészíthetjük, szükség esetén éltakaró lécek felszerelésével. A felületkezelés színét igazítsuk a többi bútor színéhez. A pad elkészítéséhez szép csapolásokat is készíthetünk, de az egyszerű rejtett csavarozás is megfelelő erősséget tud biztosítani ilyen anyagvastagság esetén.

Tovább

Fiókos műhely szekrény

fiokos_muhely_szekreny.jpg A műhelyben rengeteg gépet és kellék anyagot kell eltárolnunk úgy, hogy azt későbbiekben is meg tudjuk találni. Erre a legjobb tárolórendszer a fiókos szekrény különböző magasságú fiókokkal. A szekrényt készíthetjük álló kivitelben de akár alsó szekrénynek is amit egyben munkapadnak is tudunk használni ha megfelelően erős fedlapot rakunk rá. Az ilyen szekrények elkészítéséhez az egyik legjobb alapanyag a rétegelt lemez, mivel nagyon könnyű megmunkálni és rendkívül erős. Bútorlapból csak akkor készítsünk ilyen szekrényt, ha azt nem akarjuk felület kezelni utána és van olyan speciális bútorlap vágó fűrészlapunk amivel kitöredezettség mentesen tudjuk méretre vágni. a bútorlapot. Ha bútorlapból készítjük a szekrényt akkor a vágási felületekre élvédő szalagot kell felvasalnunk. 

Tovább

Állítható gépi előtolás

gepi_elotolas.jpgNem túl régen mutattuk meg Mathias Wanden által készített gépi előtolást ami egy alapjaiban jó megoldás barkácsműhelybe. Bellevue Woodshop ezt tovább fejlesztette egy olyan megoldással, hogy könnyedén állítható a különböző vastagságú anyagok gépi előtolására. A meghajtásról itt is egy lassító áttételen keresztül egy elektromos fúrógép gondoskodik, így viszonylag olcsón előállítható házi barkács gépekhez is. 

Tovább

Wisky ajándék dobozban

wisky_doboz.jpgHa egy kedves ismerősödet szeretnéd meglepni valamilyen ünnep vagy születésnap alkalmából akkor egy üveg Wisky és hat pohár egy fadobozban remek ajándék. Természetesen annak fognak igazán örülni, ha a dobozt mi készítjük el valamilyen keményfából. Aki készített már fadobozt az tudja, hogy a legnehezebb része a doboz elkészítésének a zsanérok felszerelése, hogy a fedél lecsukva tökéletesen tökéletesen illeszkedjen. Az apró illeszkedési hibát csiszolással persze el lehet tüntetni. A dobozt béleljük ki vászonnal és készítsünk belső pohártartókat is a dobozba. A fedél belső oldalára egy kis névre szóló gravírozott réztáblát is elhelyezhetünk valami személyes üzenettel. 

Tovább

Íves bárpult

ives_barpult.jpgKingPost TimberWorks egy íves bárpultra kapott megrendelést. A bárpult vázát rétegelt lemezből és MDF anyagból készítette el. Az íves oldalát két rétegben felragasztott vékony rétegelt lemezből készítette el majd az egész pultot laminálta és felület kezelte. A munka nehézségét a nagy méretű íves felületek kialakítása okozza, amit tökéletesen oldottak meg. 

Tovább

3D-s intarzia készítése

3d_intarzia.jpg 3D-s intarzia készítése hasonló mint az 1-2 mm vastag intarzia elkészítése, de vannak különbségek. Ez abból adódik, hogy több cm vastag anyagból is készíthetjük az intarziát, de az összeállítás előtt lecsiszoljuk az elemek éleit, vagy vonal marásokat készítünk az elemekbe amit után szintén megcsiszolunk. Ezzel az eljárással nagyobb méretű intarziát érdemes elkészíteni. 

Tovább

Csavar és anya készítése fából

csavar.jpgNéha szükségünk lehet fából készült csavarra vagy anyára, például ha hagyományos fa satut vagy prés szorítót szeretnénk készíteni, mint amilyet a nagyszüleink korában használtak. Egy kicsit most csalunk, és egy acél menetes rúdból kezdünk menetfúrót készíteni. Ezzel a menetfúróval el tudunk készíteni már egy fa menetmetszőt, és a fa menetmetszővel meg el tudjuk készíteni a csavart. Ha lapos menetű  fém csavarral kezdünk akkor a végeredmény is lapos menetű anya és csavar lesz. Így már elég egyszerűnek tűnik a feladat, lássunk is hozzá, hogyan fog működni az elképzelés.

Tovább

Lebegő polc rejtett világítással

lebego_polc.jpg Darbin Orvar az ágya fölé szeretett volna egy olyan polcot amely mintha lebegne csak, mert nem látszik tartó konzol. A polcot valójában ugyanúgy tartja valami csak ez éppenséggel egy acél tüske ami a polc élébe van befúrva. A polc alsó felére egy besüllyesztett ledes világítást épített ami távirányítóval dimmelhető. A led szalagokból rakhatunk olyat is ami színváltós is, ezzel érdekes hangulat fényeket tudunk kikeverni a távirányítóval. 

Tovább

Festett intarzia

festett_intarzia.jpgA mai rohanó világunkban keveseknek van meg a türelme és a rengeteg ideje, hogy valódi intarzia berakást készítsen. A modern stencilek viszont már lehetőséget adnak arra, hogy az intarzia mintát felfessük a felületre és azt a lakkozás után csak a szakavatott szem tudja megkülönböztetni a valódi intarziától. Az elkészítése csak pár lépésből áll, így igen gyorsan elkészíthető ezzel technikával a díszítés.

Tovább

Garázsajtó építés

garazsajto.jpgElőször is vegyük sorra milyen garázsajtók terjedtek el. Egy garázsajtó lehet elektromosan felhúzható műanyag "redőnyös" vagy hagyományos kétszárnyú fából készült ajtó, esetleg ritkább esetben felnyíló fa ajtó ami középen behajlik. Ez utóbbihoz drótkötél és csigákon ellensúlyok segítik az ajtó nyitását, ezért ez nem annyira elterjedt. A tolóajtós kivitel is elég ritka, mert sok helyet foglal az ajtó kitolt állapotában és nehezebb megoldani a jó záródást. Ma már a legtöbb garázsajtó vagy felhúzható elektromos mozgatású vagy hagyományos kétszárnyas fa ajtó.

Tovább

Japán szerszámos doboz - élező állomás

elezo_allomas.jpgA kezdő hobbiasztalos még nem nagyon tudja, hogy mennyire kell megélezni például egy gyalukést vagy vésőt.  Szamurai Carpenter egy japán stílusú élező állomást készített 500, 1.000, 5.000, 12.000, és 16.000-es szemcseméretű kövekhez. Az élező állomás egy zárható fa doboz, amiben tárolni tudja a köveket és a kellékeket, a fedelet levéve pedig rá tudja tenni az élező köveket. A kövek alatt egy fém edényben van a fenéshez szükséges víz amit egy bambusz csöpögtetőbe tud betölteni. A csöpögtető a köveket nedvesíti folyamatosan, így nem rakódik be a kő felületébe a lecsiszolt fémszemcse. 

Tovább

Hintaszék felújítása

hintaszek.jpgApril Wilkerson most egy öreg hintaszéket újított fel. Ehhez a széket darabjaira kellett bontania. A szék már volt javítva, de nem túl szakszerűen, így ennek a nyomait is el kellett tüntetnie. A legnagyobb nehézséget a régi csapok felújítása jelentett amivel szék részei voltak összecsapolva. Egy nagyon ügyes módszert használt ezeknek a csapoknak a helyrehozatalához. Az összeállítás és felületkezelés után régi fényében tündökölt újra a hintaszék.

Tovább

A Woodturner álma

fesztival.jpg A Burning Man az egyik legextrémebb fesztivál, melyet minden nyár végén megrendeznek Amerikában, a Nevada állambeli Black Rock sivatagban immár 27 éve. A fesztivál a mindentől távol eső kiszáradt tómederben leginkább a radikális önkifejezésről, civilizációtól való elvonulásról, másokkal való együttélésről szól. A fesztiválon idén 68.000 ember vett részt. Az idei fő alkotást Malcolm Tibbetts készítette el 31.000 darab vörösfenyő kockából összeragasztva 57 liter Titebond III ragasztóval. Az alkotásokat egy 1.5 tonnás vasszerkezetre akasztották fel és számos led világítással színesítette. A művészeti alkotás több mint 2.000 óra munkával készült el. 

Tovább

Kézi gyalugép vezető

gyalugep_vezeto.jpg Régen amikor nem volt egyengető és vastagsági gyalugépem, akkor egy elektromos kézi gyalugéppel próbáltam meg mindent meggyalulni. Keskeny léc gyalulásakor nehéz volt úgy vezetni a gépet, hogy ne billegjen jobbra és balra, széles anyag gyalulásakor meg könnyen lépcsősre tudtam gyalulni vele az anyagot ahogy egymás melletti sávokban vezettem a gépet. Aki gyalult már ilyen géppel az már ismeri ezeket a kezelési hibákat, milyen nehéz elkerülni még nagy gyakorlattal is. Egy egyszerű vezetővel, mint amit Michael Paley épített, ezek a hibák kiküszöbölhetőek nagyrészt, és kis ügyességgel vastagsági gyaluként is használni lehet a gépet. 

Tovább

Családi étkezőasztal dióból

etkezo_asztal.jpgEgy családi étkezőasztalnak először is akkorának kell lennie, hogy 6-8 ember le tudjon ülni köré, az asztal elég széles legyen, hogy minden teríték és tálaló edény elférjen rajta, erős legyen az asztal és ne mozogjon a használat közben, és végül az sem árt, ha szép lesz az asztal. Paul Price nagyon szép dióból készítette el az étkező asztalt, a lábak ékes csapolással vannak összekötve. A lábak elég vastag anyagból készültek, és juhar betét díszíti. Az asztallap szintén dióból készült táblásítással. A felületvédelmet olajozással oldotta meg, így a szép dió erezet még hangsúlyosabb lett.

Tovább

Gépi előtolás fejlesztése

gepi_elotolas_2.jpg Pár napja volt egy cikkünk Mathias Wandel féle gépi előtolás megoldásról ahol kísérletezett a gépi előtolással is munka közben. Mathias most közzétette azt a videót amiben megmutatja, hogyan készítette el az igen egyszerű szerkezetű gépi előtolást ami egy kicsit már tovább fejlesztett, így kompaktabb megoldás. A működtetéshez egy LI akkumulátoros barkács fúrógépet használ amit kis fordulatszámon használ az előtoláshoz. Ennek megfelelően választotta ki azt a fúrógépet amelyik a legtovább bírta forgatni a szerkezetet. Dörzskeréknek egy gördeszka vagy görkorcsolya kereke használható, aminek nagyobb a tapadása. 

Tovább