A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Szallafűrész sodródás

2015. március 06. - kgl

szalagfuresz_sodrodas.jpgHa a szalagfűrészünk nem egyenesen vág, hanem oldalirányba elsodródik a vágás akkor az elsősorban a szalag hibája illetve a gép hibás beállítása miatt lép fel. A szalagfűrészen úgy kell beállítani a szalagot, hogy a fogak ne feküdjenek fel a gép kerekeire, különben a bal oldalon lelapulnak a fogak és sodródó fűrészelést tudunk már csak vele készíteni. Ha már van egy ilyen hibás de amúgy még éles szalagunk, akkor azt még használhatjuk a következő egyszerű kiegészítővel.

Tovább

Fixo keksz használata

fixo_lamello.jpgA lamello maró 1956-ban robbant be az asztalos iparba és megváltoztatta,  felgyorsította a csapolások készítését. Az akkor kitalált kekszek nem sokat változtak máig, de most kijöttek egy új keksz garnitúrával melynek segítségével akár szorító használata nélkül is össze tudjuk húzatni az összecsapolandó elemeket. Készül olyan keksz is amellyel oldható kötést tudunk készíteni és van olyan is aminek az oldásához kulcs kell, vagy akár márvány utánzatokhoz is használhatót is készítenek és olyan keksz is van amely bútorzsanér. Olyan keksz is készül már amelyhez ragasztó sem kell és van átlátszó keksz is. Az új kekszeket a Fixo keksz név alatt találjuk meg a szakboltokban. 

Tovább

Szauna ajtó készítése

 szauna_ajto.jpgEgy szauna ajtajának az építését nézhetjük meg egy kanadai hobbiasztalostól (neve sajnos nem derült ki). Az ajtó cédrus fából készült, hogy jól bírja a nagy párát és hőingadozást, és függesztett tolóajtóként működik. Ezt az építési módot mi is alkalmazhatjuk akár egy fészer, garázs vagy műhely esetében ahol nem követelmény a pontos lég tömör záródás.

Tovább

Munkapad készítése gyerekeknek

munkapad_gyerekekenek.jpgA gyermekek szeretik utánozni a szüleiket, hiszen így tanulnak a legtöbbet. A lányok az anyukájuktól lesik el a főzés fortélyait, a fiuk a papájuktól a barkácsolást. A testmagasság különbség azonban jelentősen rontja az esélyüket. Samuel Mamias ezért készített a fiának egy kisméretű munkapadot ami mindenben hasonlít egy nagy munkapadra, ugyanúgy használható. 

Tovább

Járó bot készítés

jarobot.jpgEgy járóbot nagy segítség annak akinek sérült az egyik lába vagy csak fáj, és nem tud ráállni. Az elkészítése nem nehéz, de azért figyelni kell az anyag kiválasztásra, nem lehet görcsös vagy repedt, korhadt fából dolgozni. A fej rászerelésnél is a tartósságot tartsuk szem előtt. 

 

Tovább

Madár faragás

madar_faragas.jpgA fafaragáshoz nem csak ügyesség és nagy gyakorlat kell hanem fantázia is, hogy meglássák előre, hogy milyen lehetőség rejtőzik a fában. Egy feltehetően keleti fafaragó mesterien érzi hogy egy darab faágban is egy madár rejtőzik, és ezt 5 perc alatt ki is tudja faragni. Én csak ámulok és bámulok, mire képesek egyes emberek. Kellemes kikapcsolódást a videóhoz.

Tovább

Asztali szorító

asztali_szorito.jpgNem minden műhelyben van elegendő hely, vagy anyagi lehetőség megvenni egy hagyományos gyalupadot, ilyenkor nagyon nehéz az élete egy hobbiasztalosnak, mert mindig ki kell találnia, hogyan rögzítse jól a munkadarabot a meglévő kis munkapadján. Ha van már egy nagyobb satuja az már hatalmas előny. De egy nagyméretű munkadarabot abba sem lehet rögzíteni ilyenkor jön hogy csináljunk egy asztali szorítót amit mégis tudunk használni. 

Tovább

Hibák javítása

hibak_javitasa.jpgSenki sem dolgozik hibátlanul, még a profik is követnek el hibákat, de ők tudják, hogy hogyan lehet azokat kijavítani és láthatatlanná tenni. Akkor is rá vagyunk szorulva a hibák kijavítására, ha szükségből olyan faanyagot vagyunk kénytelen használni ami már a kezdésnél is hibás volt. Ezért érdemes megtanulni és begyakorolni az ilyen apró trükköket néhány hulladék fadarabon. 

Tovább

Dupla csapolás

dupla_csapolas.jpgEgy ragasztott csapolás terhelhetőségét csak úgy tudjuk megnövelni, ha növeljük azt a felületet amelyen a két anyag összefekszik. Így ha nem egy csapot hanem ugyanazon a méreten belül 2 db csapot használunk akkor jóval  terhelhetőbb lesz a csapolásunk. Ennek a dupla csapolás elkészítését nézhetjük meg a következő rövid videóban.

Tovább

Csavaros kötés tesztelése

csavaros_kotes.jpg Mathias Wandel már sok mindent tesztelt, például mit bírnak az egyes csapolások, milyen terhelésen törnek el a különböző faanyagok, stb. Megpróbál mindig pontos méréseket végezni az összehasonlításokhoz, már amennyire egy fürdőszoba mérleg pontos lehet. Most a csavaros kötést tesztelte, ehhez egy kis feszítő szerkezetet is épített. 

Tovább

Örült marós eszterga

orult_eszterga.jpgA mai videóban egy olyan házilag készült másoló esztergát mutatunk be ami rendkívül veszélyes mivel hosszában felhasított fatuskókat tud megmunkálni igen hatékonyan. A másoló funkcióra egy felsőmaró lett ráépítve az eszterga gépre. Senki se próbálja meg utánozni, hogy ilyen hasított hasábokat kezd el esztergálni, ha elszabadul netán a faanyag akkor az halálos sérülést is okozhat. 

Tovább

Műhely építés - elszívó rendszer kiépítése

muhely_elszivo.jpgA műhely építés sorozatban végignézhettük, hogyan építi fel a hatalmas műhelyét Alian Villancourt. Már át is költöztette a gépeit az új műhelybe, most kezdi meg azok beüzemelését az új helyen, de ehhez be kell fejeznie az építés során beépített csőrendszer csatlakozásait és egy új forgácsleválasztó ciklont is épít, hogy ne a gyári zsákos elszívó porzsákja tömődjön el, és az új forgácsleválasztót is könnyebb üríteni mint a gyári nejlon zsákost.

Tovább

Műhely építés - beköltözés

koltozes.jpgAlain Vaillancourt felépítette a hatalmas műhelyét, elérkezett az ideje, hogy átköltözzön a gépeivel a régi pince műhelyéből az új műhelybe. Most kell megtalálni mindennek a helyét, persze előre már meg lett tervezve a belső elrendezés de apró változtatások előfordulnak még most is. Most látszik, milyen hatalmas és jó minőségű lett az új műhely, nem kell majd szűkös helyen dolgozni. 

Tovább

Műhely építés - belső tér szigetelés és festése

muhely_festes.jpgA műhely építés sorozatban Alain Vaillancourt hatalmas műhelyének építését nézhettük meg, már majdnem készen van a műhellyel, csak pár apró részletet kell csak befejezni. szigetelni kell a leválasztott helység tetejét és még  a burkolatokat festeni ami majd a faanyag tároló rész lesz.

Tovább

Garázs építés 5 óra alatt.

garazs_epites.jpgEgy nagyon ritka videót mutatunk meg ma, nagyon hosszú, 1 órás, de így is egy 5 órás garázs építs részleteit tartalmazza. A garázs mérete 7.3X7.3 méter, és 4 ember készítette el kényelmes, nem kapkodós munkával. Természetesen még marad a végén építeni való, de az oldalfalak és a tető a helyén van és a zsindely borítás is kész van 5 óra alatt.

Tovább

Láncfűrészes művészet

lanfureszes_fafaragas.jpgSok országban kedvelt a láncfűrészt használni fa szobrok elkészítésére. Vannak nagyon ügyes művészek akik szinte életre keltik újra a fát, csodálatos dolgokat képesek csinálni egy láncfűrésszel. Azért nem szívesen lennék a szomszédja egy ilyen művésznek a nagy zaj miatt. A mai videóban egy 2009-es Közép-Angliai Walesben megrendezett fafaragó fesztiválról láthatunk felvételeket. Kellemes kikapcsolódást a videóhoz.  

Tovább

Illesztési hibák eltüntetése

illesztesi_hiba.jpg Valljuk meg őszintén, nem mindig sikerül minden fűrészelésünk vagy csapolásunk tökéletesre. Kisebb nagyobb hibát mindenki elkövet aminek eredménye sokszor szemmel látható illesztési hiba. Mathias Wandel mutatja meg a mai nagyon rövid videóban, hogyan tünteti el az ilyen hibákat. Nem nagy trükk, de aki nem ismeri ezt a módszert annak nagyon hasznos megtanulnia. 

Tovább

Ajtó polc

ajto_polc.jpgRemek ötlet mindig akad, például használjuk ki az ajtó felületét is tárolónak ha az nem akadályozza az ajtó használatát. Jack Houweling egy egyszerű polcot készített amit az ajtóra akasztott meghajlított laposvas segítségével. A polcon jól tárolhatók például különböző spray dobozok és festékek. 

Tovább

Fakalapács készítése

fakalapacs.jpgEgyetlen hobbiasztalos műhelyéből sem hiányozhat egy jó fakalapács amit készen is megvehetünk de ha van felszerelésünk hozzá akkor magunk is elkészíthetjük jó minőségű keményfából, például juharból és cseresznyéből még díszesre is elkészíthetjük.

Tovább

Emeletes csirkeól

emeletes_csirkeol.jpgAki csirke nevelésre adja a fejét, az hamar rájön, hogy milyen igényei vannak a csirkéknek a pihenéshez, étkezéshez, és a tojásokat is hogyan szeretik elbújva megtojni. Fontos, hogy legyen elegendő szabad helyük a mozgáshoz, és védve legyenek a ragadozóktól is. Egy ilyen feltételeknek megfelelő csirkeólat épített Kasia Apawluskiewicz.

Tovább

Egyszerű szorító tároló

szorito_tarto.jpgSok csipesz és szorító kell a munkáink során, amit tárolhatunk akár egy fiókba bedobálva is de rendezetten is egy tároló polcon. Jerry Brown a műhely falára készített egy egyszerű szorító tárolót. Picit csámpásra sikeredett, de van aminél ez nem feltűnő, meg különben is nem kritizáljuk azt ami a feladatára tökéletesen megfelel. :) 

Tovább

Állítható szögvezető tolóasztal

szogvezeto.jpgHa asztali körfűrészen akarunk ferde vágást készíteni akkor kisebb munkadaraboknál használhatjuk a szögvezetőt, de hosszabb munkadarabokhoz, például egy elkeskenyedő asztal láb fűrészeléséhez egy állítható szögvezető tolóasztalt kell készítenünk amit a steller mellett vezetve a kívánt szögben tudunk szép egyenesen fűrészelni a munkadarabot. Egy ilyen állítható szögvezető tolóasztal építését mutatja meg Jerry Brown.

Tovább

Szerszámos láda

szerszamos_lada.jpgA szerszámos láda előnye, hogy nem csak a műhelyben tudjuk tárolni benne a szerszámainkat, hanem magunkkal is tudjuk vinni egyben az egészet egy külső munkához. Jimmy Diresta a Dewalt gépeinek készített egy szerszámos ládát, még díszeket is rakott rá, amivel nem szégyenkezhet egy ügyfélnél sem ha kivonul a gépeivel.

Tovább