A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Nappali a kertben

2015. július 29. - kgl

 nappali_a_kertben.jpgEgy kis kreativitással és pár szerszámmal nagyon sok mindent el tudunk magunk is készíteni például a kényelmes nappali hangulatát is elő tudjuk varázsolni a kertben. Gondoljunk arra is a hely kiválasztásakor, hogy árnyékos helyet válasszunk ha nem akarunk megfőni a napon. A kerti bútorokat egy kezdő hobbiasztalos is el tudja készíteni pár óra alatt minimális költséggel. 

Tovább

Egyedi TV szekrény

 tv_szekreny.jpgA modern nagy képernyős tévékhez nehéz olyan bútort vásárolni amibe el is fér a készülék, és még néhány polc is van körülötte. Célszerű ilyenkor egy egyedi TV szekrényt készíteni, aminél mi határozhatjuk meg a méreteit, polcait, színét és a hátlap mintáját is. A szekrény alapanyaga lehet HDF lap, MDF lap, vagy rétegelt lemez, a nagyobb barkács áruházakban méretre is vágják nekünk a szükséges darabokat. Ne felejtsük el a festés előtt kivágni az elektromos vezetékek átvezetéséhez a lyukakat a hátlapon vagy oldalfalon. 

Tovább

Egyedi mintás tükrös ajtók

 tukros_ajto.jpgNehéz megmondani, hogy éppen mi a divatos, vagy éppen mi ment ki a divatból, a legnehezebb viszont azt eldönteni, hogy egy nagyon régen nem divatos termék mikor jön vissza a divatba. Az viszont bárki tudhatja, hogy az egyedi ötletes termékek mindig divatban maradnak. Most egy ilyen egyedi mintás tükrös ajtót mutatunk ami részben egy CNC gépen készült, de ügyesebb hobbiasztalos egy lombfűrész géppel is el tudja készíteni. 

Tovább

Tradicionális finn faház építése

finn_fahaz.jpgMinden országnak megvannak a maga régi tradiciói az építkezésben is. Van ahol a kőházakat, van ahol a faházakat részesítették előnyben a könnyen fellelhető alapanyagoknak megfelelően. A finnek a gerendaházakat építették és még építik ma is ahol a régi tradiciókat ápolják. Érdemes megismerni, hogy más kultúrák hogyan építkeztek fából. Számomra is meglepő volt, hogy ennél az építkezésnél a padlózatot azután kezdték csak el amikor már a tető is készen volt és miként szigetelték minden irányból tökéletesen a házat. Igazi mestermunkát láthatunk, ma már kevés ember vállalkozik egy ilyen technológiával épült ház megépítésére, mert ehhez nem elég az iskolákban megszerzett tudás, ide több évtizedes gyakorlat kell. 

Tovább

Faszeges épület készítés

faszeg.jpgRégen a mesteremberek a faszeget rendszeresen használták, sajnos ez a szokás megszűnőben van a modern kötőelemek korában. A faszegnek hatalmas előnye, hogy ugyanolyan mértékben veszi fel a párát mint a körülötte lévő gerenda, ezért szépen be tud feszülni. Ha kiszárad és netán mégis kilazulna, egy két ütéssel utána lehet "húzni". Az is nagy előnye a faszegnek, hogy nem rozsdásodik, és szebb látványt is nyújt mint egy csavarfej. Iowában egy nagyon szép faszeges menedékhelyet építettek egy közösségi nyilvános WC épülethez. Az építéshez a nagyon pontosan előre legyártott, megcsapolt és kifúrt elemeket használtak amiket azután a helyszínen csak összeállították és faszegekkel rögzítettek. 

Tovább

Dupla kézmosós szekrény - 3 rész

szekreny_3.jpgApril Wilkerson az előző részekben elkészítette a dupla kézmosós fürdőszobai szekrény vázát, fiókjait és ajtajait. A mai részben elkészíti a pultot, laminálja, beépíti a  csapokat és lefesti a szekrényt. Egész pofás lett a végeredmény. 

Tovább

Robosztus pad készítése

robosztus_pad.jpgJimmy DiResta most egy szál tölgyfa pallóból készít egy hatalmas, robosztus padot. Szépen összecsapolja fecskefarok csapozással a padot, majd egy alsó összekötő csövet is épít bele amivel megakadályozza a pad mozgását. Egy kis csiszolás, festés és waxolás után már kész is a pad. Érdekessége a padnak, hogy nem gyalult anyagból készül, hanem csak csiszolással, így halványan láthatóak maradnak a rönkvágó nyomai a felületén. 

Tovább

Oszcilláló hengercsiszoló készítése

hengercsiszolo.jpgSokszor lenne szükségünk egy jó hengercsiszolóhoz belső ívek vagy lyukak csiszolásához. Egy állványos fúrógépbe befogott csiszoló hengerrel is tudunk boldogulni, de ha nem oszcillál a henger tengely irányba akkor hamar eltömődik a csiszoló papír. Jack Houweling egy ötletes és olcsó módon oldotta meg a problémát, Ideiglenes megoldásnak ez teljesen megfelel, amíg nem készítünk egy rendes oszcilláló hengercsiszolót.

Tovább

Törölköző tartó készítése

torulkozo_tarto.jpgJack Houweling egy pár darab hulladék lécből összetáblásított egy kis anyagot és egy látványos törülköző tartót készített belőle. Fokozhatjuk a megjelenését ha több féle faanyagból készítjük. Jack Cseresznye, tölgy és juhar fadarabokat használt. Ajándéknak is tökéletes, gyorsan elkészíthető akár kezdőknek is.

Tovább

Szalagfűrész élezés házilag

szalagfuresz_elezes.jpgHa nincs nagyon kicsorbulva és a fogak terpesztése is még jó a szalagfűrészünk szalagjának, akkor házilag is megélezhetjük egy egyszerű és ötletes módszerrel amit John Heisz mutat meg nekünk. Figyeljünk arra hogy a szalag fogainak az alakját ne köszörüljük el. Ezzel a módszerrel még a gépről sem kell levennünk a szalagot az élezéshez.

Tovább

Keretcsapolások készítése

keret_csapolasok.jpgEgy célt többféle képen elérhetünk, például egy keretet többféle módon összecsapolhatunk. Vladimir Zhilenko mutat nekünk pár variációt. Érdemes ellesni a házi készítésű segédeszközeit is milyen ötletesek és jól használhatóak. 

Tovább

Kontraprofil maró beszabályozása

kontraprofil.jpgA kontraprofilos technológiával készülő ajtóknál nincs szükség csapfészkek marására vagy köldökcsapozásra. Az alkatrészek szilárd összeragasztásának feltétele a profilok mérettartó, pontos illeszkedése. A kontraprofil marót ezért szükség esetén be kell tudnunk szabályozni. Erre a műveletre kapunk egy kis segítséget a mai videóból Vladimir Zhilenkotól.

Tovább

Garázs tároló polc

garazs_polc.jpgEgy műhelyben vagy garázsban nagy szükség van egy jó nagy polcra, ahova el tudjuk rakni a limlomokat. A most bemutatott polc érdekessége a variálhatóságában rejlik, bármikor át tudjuk rakni a polcok lapjait máshova, így magasabb és alacsonyabb rekeszekre lehet felosztani a polcot.

Tovább

Golf táska rendező

 golf_rendezo.jpgApril Wilkerson az egyik helyi középiskolában rendezett aukcióra készített egy golf táska rendezőt. A rendező 3/4 colos rétegelt lemezből készült, az alsó talp lemez alá további 3 db alátámasztó léc is került, hogy a táskák súlyától ne tudjon megülni a talp lemez. A rendező középső szekciójába egy cipőtároló is helyet kapott, míg 2 oldalt a golftáskáknak van meg a helye.

Tovább

Forgácsleválasztó egyszerűen

forgacslevalaszto.jpg Rengetegen készítenek különböző típusú forgácsleválasztót, azért, hogy ne a porszívó kis tartálya teljen meg pillanatok alatt és a porszívó porzsákja se tömődjön el gyorsan. Már bemutattam pár forgácsleválasztót itt a blogon, de ennyire gyorsan elkészíthetővel még én sem találkoztam. Ha ügyesek vagyunk akkor akár 98%-os hatásfokot is el tudunk érni a forgácsleválasztóval. 

Tovább

Fűrészelt kosár készítés

kosar.jpgPár megmaradt hulladék fadarabból is szép kis dísztárgyat tudunk készíteni. Ajándéknak is tökéletes, pár óra alatt el lehet készíteni. Ha különböző színű hulladékokat használunk ahogy a videóban is csinálják, akkor még jobban fokozható a kosárka látványa. Táblásítsuk össze a hulladék anyagokat, majd vágjuk ki lombfűrész géppel a mintának megfelelően. 

Tovább

Fadiganosztika

Fakopp 3D Akusztikus Tomográf

A 3D-s Fakopp vizsgálat sajtóbemutatója múlt hónap végén volt a budapesti Városligetben. A Főkert szakértői most először mutatták be a fák állapotát felmérő fadiagnosztikai találmányt.

 

 Fakopp 3D Akusztikus Tomográf képes roncsolásmentes módon felmérni a törzs korhadt vagy üreges részeinek helyét és méretét. A technológia a törzsön körben elhelyezett érzékelők közti hang terjedési sebesség mérésén alapszik. Az alapelv az, hogy a hang terjedési sebessége csökken, ha üreg található a két érzékelő között.

Először a jeladókat egy gumikalapács segítségével egymástól megfelelő távolságra beütik a fa kérgébe, és lemérik a jeladók közti távolságokat, majd az adatokat számítógépre viszik. Ez után fém kalapáccsal rákoppintanak a jeladókra, hogy hanghullámokat generáljanak. A Fakopp 3D minden jeladónál mikroszekundum pontossággal méri a terjedési időket, majd továbbítja az adatokat a számítógépnek.

A szoftver kiszámolja és megjeleníti a fa belső hangterjedési sebességeloszlását. Végül a különböző magasságon történő méréseket összekapcsolja egy 3 dimenziós modellé.

 

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az oldalunk Facebook oldalát! Ha tetszik akkor kattints légyszíves a "Tetszik" gombra, vagy a "Megosztás" gombra, hogy még többen láthassák ezt a cikket. Ha véleményed van a cikkről akkor ne rejtsd VÉKA ALÁ, írj egy pár sort a "hozzászólásokban"!

 

Forrás : Ezermester.hu

ABC bélyegzős játék kocsi

betukocsi.jpgSzeretnénk ha hamar megtanulna pár betűt a gyermekünk még óvodás korában? Készítsünk neki ABC bélyegzős játék kocsit. A játék kockákba betük és számok vannak amit a homokba nyomva szépen kirajzolja a karaktert, a betükockák szállítására és tárolására egy játék kocsi is dukál. Norm Abhram egy ilyen játék készlet elkészítését mutatja meg nekünk. 

Gyermekbarát színes festékkel tegyük élénkebbé a kockákat és a játék kocsit is lefesthetjük. 

Tovább

Piknik asztal és fűrészállvány

piknik_asztal.jpgNorm Abhram egy régebbi munkáját mutatjuk meg ahol egy piknik asztalt készített amin padok is vannak, és egy pár fűrészállványt készített. Ha a fűrészállványt előbb készítjük el akkor azt máris felhasználhatjuk a piknikasztal építése során. 

Mivel a piknikasztal elég nagy ezért azt nem tudjuk elrakni télire, ezért nagyon jó alaposan meg kell védenünk az időjárás káros hatásaitól. Használjunk sötét színű vékony lazurt több rétegben, a sötét szín több ablazív töltőanyagot tartalmaz ami véd az UV sugárzástól. 

Tovább

Egyszerű madáretető készítése

madareteto.jpgHa szeretünk a madarakban gyönyörködni a házunk körül akkor oda kell szoktatnunk őket. Ennek egyetlen módja az, ha eleséget és vizet biztosítunk számukra. Az etetőt olyan helyre kell kiraknunk ahova a macskák és egyéb rágcsálók nem tudnak felmászni, így a kártevőktől védeni tudjuk az etetőt. Már csak rendszeresen fel kell töltenünk az etetőt a megfelelő madáreleséggel és várhatjuk az első madarakat, hamarosan odaszoknak.

Tovább

Kutyatál tartó készítése

 kutyatal.jpgA kutya tulajdonosok szeretik a kutyájuk etetőjét is valami rendezett formában tárolni. Az interneten körülnézve rengeteg kutyatálat és kutyatál tartót is tudunk rendelni, amelyek összköltsége meghaladhatja a tízezer forintot is. Elég ha a tálakat rendeljük meg, és ehhez készítünk méretre egy sokkal olcsóbb kutyatál tartót ami még tetszetős is. 

Tovább

Szerszám rendező fiókba

fiok_rendezo.jpg Akinek van műhelye az tudja, milyen nehéz rendet tartani a szerszámok között, hamar elkallódnak szerszámok. Vannak olyan szerszámok amiket a falra felszerelt tartókon tudunk tárolni, de sok olyan apró szerszám van amit inkább fiókokban érdemes tárolni. Hogy elkerüljük az összeömlesztett szerszámok között a keresgélést egyszerűen elkészíthető rendezőt csinálhatunk a fiókokba például vékony polifoam anyagból, vagy hasonló műanyag hab anyagból, esetleg rétegelt lemezből. A rendező alá elütő színű színes papírt ragasztunk, így azonnal észrevesszük, ha valami hiányzik, vagy hogy hova kell visszatennünk a használt szerszámot. Egymás után 3 rövid videóban nézhetjük meg a rendezők készítését.

Tovább

Egyszerű pad készítése

pad.jpgAz "I like to makes stuff" videócsatornán az ismeretlen készítő egy egyszerű kinézetű padot tervezett és készített. A célja az volt, hogy bontott raklap anyagból készíti el a padot, de ne látszódjon rusztikusnak a pad. A raklap lécei ehhez túl vékonyak, ezért egy trükköt alkalmazott az elkészítésnél, végeredmény egy szemmel láthatóan nagyon erős pad lett. A mintába szerkesztett raklaplécek, a gyalult keret és a lakkozás érdekes hatást eredményeztek, Így mindenki döntse el, hogy rusztikus lett e a pad vagy nem.

Tovább