A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Precíz falépcső építés - 1 rész

2016. augusztus 27. - kgl

falepcso_1.jpgA falépcső építése nem könnyű, elég nagy gyakorlat kell hozzá. Az sem mindegy, hogy hova szánjuk azt a lépcsőt, például egy pincelépcsőnek nem szükséges olyan szépnek és díszítettenek lennie mint egy lakásba épülőnek. A mai videóban a  tapasztalt ács Scott Schuttner mutatja meg hogyan kezd neki egy lakásba való szép lépcsőnek. 

Tovább

Szegmentálás alapok - ferde szögű elemek

ferde_szagmens_vagas.jpgA szegmentálás nagyon sok ismétlődő műveletből áll, a szegmentálás alapok sorozatban eddig az egyenes elemek készítését ismerhettük meg. A sorozat mai részében Jerry Bennett most az olyan elemek elkészítését mutatja meg ahol a fűrészlap is meg van döntve szögbe, így már bonyolultabb mintákat is el tudunk készíteni. Ha ezeket az alapokat jelentő szegmens készítéseket már begyakoroltuk akkor lépjünk tovább, bonyolultabb elemek elkészítésére, mert közben a térlátásunkat is hozzászoktatjuk az ilyen elemekből történő építkezéshez. Látogassatok el Jerry honlapjára ahol megcsodálhatjátok pár munkájának dokumentálását.

Tovább

Szegmentálás alapok - tolóasztal

szegmentalas_alapok.jpgJerry Bennett egy elég széles körben ismert művész aki a szegmentált dísztárgyak készítésére specializálta magát. Sok évtizedes gyakorlattal és tapasztalattal mutatja meg a szegmentálás alapjait, hogyan tudunk például kör alakhoz szegmenteket vágni, hogyan tudunk ehhez nagyon pontos vágósablont, tolóasztalt készíteni. Az alapok videó egy több részes sorozat első része. 

Látogassatok el Jerry honlapjára ahol megcsodálhatjátok pár munkájának dokumentálását.

Tovább

Beépített szekrény

beepitett_szekreny.jpgÁrvai Zoltán egyik legszebb munkája egy beépített szekrény. A különlegessége az, hogy úgy válogatta össze a borovi fenyő anyagot, hogy az a látható részeken csomómentes legyen. Rengeteg munka volt ennek a szekrénynek az elkészítése, a maximalista odafigyelés meghozta az árát mert gyönyörű lett. A véleményem szerint sokkal többet ér ez a szekrény egy nagyüzemben előállított társánál, mert itt nem engedett Zoli a minőségből gyors elkészítés érdekében. Csak hibátlan anyagból dolgozott, így viszont rengeteg hulladék maradt meg, amit egy nagyüzem nem engedhet meg magának ha gazdaságosan akarnak termelni. De ez itt nem termelés, ez már művészet. 

Tovább

Fogantyú teszt

fogantyu_teszt.jpgA bútorokra készíthetünk saját dizájn alapján fogantyúkat, így tett John Heisz is. Amikor feltöltötte a videóját akkor rengeteg megjegyzést kapott, hogy gyenge a fogantyú és hamar el fog törni. ezért John egy tesztet hajtott végre, ahol megkínozta az egyik fogantyút egy egyszerű fúrógépes szerkezettel. A teszt elég brutálisan megkínozta a fogantyút és a róla készült videó elég vicces is lett. 

Tovább

Laminált padlóból asztal

laminalt_padlo_asztal.jpg Aki rakott már le laminált padlót, az tudja, hogy maradnak kisebb nagyobb darabok és pár szál vagy doboz laminált padló is megmaradhat. De mire tudjuk felhasználni ezt a maradékot? Egy nagyon ötletes megoldást találtam egy videóban. A laminált padlóból lehet asztalt építeni, meglepően erőset, a tesztek során a 130 kg-ot is elbírta meghajlás és károsodás nélkül. A lényeg persze a részletekben rejlik. 

Tovább

Szétszedhető mobil munkaasztal

mobil_munkaasztal.jpgAhogy az ember korosodik, szeret kényelmesebben és biztonságosabban dolgozni még akkor is ha ki kell települnie a műhelyből. Ilyen esetekre nagyon jó megoldás egy szétszedhető mobil asztal amit egy kalapács segítségével vagy kézi erővel össze lehet rakni és szét lehet szedni elemi darabjaira, nincs ragasztva, és nincs sehol sem csavarozva, így pillanatok alatt összeállítható vagy szétszedhető. A most bemutatott asztal nagyon kis helyen elfér használaton kívül szétszedve, így könnyű szállítani is, mégis igen stabil munkafelületet biztosít a kényelmes és biztonságos munkavégzéshez felállított állapotában. Akár körfűrészt vagy felsőmarót is beépíthetünk az asztalba, így igazi mobil munkaállomást hozhatunk létre vele pillanatok alatt. 

Tovább

Fúrógépes csiszolóhenger

furos_csiszolohenger.jpgA legtöbb íves csiszolásokat még akkor el szoktuk készíteni amikor még elemi darabjaiban van az alkotásunk. De néha az összeszerelés, összeragasztás után jövünk rá, hogy kéne csinálnunk egy íves részt. Ilyen esetekben vesszük nagy hasznát annak a csiszolóhengernek amit fúrógéppel tudunk meghajtani és két kézzel tudjuk vezetni, így pontos munkát tudunk csinálni vele. A csiszolóhenger elkészítése elég egyszerű, kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom.

Tovább

Fiókos műhelyszekrény

muhelyszekreny.jpgA hobbiasztalos fórumról sokan ismerjük Árvai Zoltánt és a munkáit. Zoltán nagyon precíz és szép munkájáról ismert. 2014-ben készített egy fiókos műhelyszekrényt, hogy legyen hova elpakolnia a szerszámait. Már régen szerettem volna bemutatni ezt a szekrényt, most pótolom elmaradásom. A szekrény teteje egy kemény munkalap, hogy lehessen rajta dolgozni, a szekrény váza és a fiókok fenyőfából készültek. Az oldalfalaknak bútorhátlapot használt. A szekrénybe 18 db fiókot készített fa fiókcsúszkásat, több fiókba variálható elválasztókat is rakott. Jó lenne, ha több ilyen hazai munkát tudnánk bemutatni, ezért kérek mindenkit, hogy ha készít valamit akkor készítsen róla videót és küldje el nekem.

Tovább

Hengercsiszológép

hengercsiszologep.jpg Egy szélesebb hengercsiszológép akár a vastagsági gyalugépet is ki tudja váltani, csiszolópapír szemcsenagyságától függően durva csiszolásra vagy nagyon finom végcsiszolásra is alkalmassá teszi a gépet. A legtöbb hengercsiszológép 60 cm széles, vagy nagyobb csiszolóhengerrel rendelkezik, így táblásított anyagokat is tökéletesen síkra tudunk csiszolni vele.

Tovább

Deszka kerítés - 2. rész

kerites_2.jpgA mai videóban folytatjuk April Wilkerson által épített deszka kerítés munkálatait. Az elkészült vázra most kerül rá az új deszka borítás. Rengeteg deszka anyagot igényel ami nem kis költség, de az új kerítés teljesen zárt, nem lehet átlátni rajta és magasabb is mint a régi, így felette sem lehet átlátni. 

Tovább

Létra a palackban

letra.jpgSokan készítenek mindenféle modellt fából, van aki játékra, van aki csak dísznek. Vannak olyanok akik valami kis meghökkentő módját választják a modell készítésének, például egy vitorlás hajót építenek meg csipeszek segítségével egy palackban. Most egy sokkal egyszerűbben elkészíthető dísz készítést mutatunk, egy létrát a palackban. Fél óra alatt el is tudjuk készíteni annyira egyszerű.

Tovább

Möbius szalag fából

mobius.jpg Néha az ember csak úgy farigcsál, sokszor cél nélkül, közben megjön az ihlet és terveket készít róla. Valahogy így született ez az érdekes dísz ami kicsit hasonlít a möbius szalagra, csak ez nem 2 dimenziós, hanem 3 dimenziós és nem papírból van hanem fából. Ennél 4 pályán lehet körbetekinteni és ugyanoda ér vissza a tekintetünk ahonnan elindult. Nem könnyű az elkészítése, mert jó térlátás kell az elkészítéséhez, de meg lehet próbálkozni vele. Ha jól megnézitek akkor ez nem 2 db elem egymásba fűzve, hanem egyetlen darabból áll. 

Tovább

Láncfűrészes balesetek

favagas.jpgA fakivágás az egyik legveszélyesebb  tevékenység, főleg akkor ha idióta emberek kezébe kerül a láncfűrész. Még a profik is követnek el hibákat, érheti őket is baleset, de aki előre tud gondolkodni az előre látja a vészhelyzeteket és védekezni tud, így minimalizálják a balesetet, ami könnyen tragikus is lehet. Az idióta ember nem gondolkodik előre, így láncfűrész sem való a kezébe. Mégis néhányan megpróbálnak olyasmit amire nem képesek. Egy pár tanulságos videót vágtak össze ilyen idióta emberek mutatványaiból. 

Tovább

Rönkfűrészelés mini láncfűrésszel

ronkfureszeles.jpgNéha lehetőségünk adódik, hogy egy egy kivágott fa rönkjeihez hozzájussunk. A keményfa rönköket érdemes elsősorban megmenteni, mert belőlük igen jó minőségű alapanyaghoz jutunk. A mai videóban vörös tölgy és diófa rönköket fűrészelnek fel deszkának egy mini láncfűrész és egy egyszerű vezető segítségével. A vezető annyira egyszerű, hogy magunk is el tudjuk készíteni. A deszkák széléről távolítsuk el a kérget mert az a száradás során vetemedést tud okozni. A felfűrészelt faárut ne felejtsük el minél hamarabb szabályos szárító rakatba rakni, esőtől és tűző naptól védve, így 1-2 év alatt szépen kiszáradnak maguktól széljárta helyen, például egy fészerben vagy eresz alatt. 

Tovább

Beépített sarokgarnitúra

sarok_garnitura.jpg Jimmy DiResta egy sarokgarnitúra építésére kapott megrendelést ami úgy néz ki mintha a lakásba eredetileg beépítették volna, azaz egy egységet képez az egész garnitúra. A sarokgarnitúra nagyméretű padjába rejtett rakodó hellyel rendelkezik, továbbá az egyik oldal fölött további polcos tárolók lettek kialakítva. A garnitúra rétegelt lemezből készült, a látható éleket keményfa élvédőkkel zárta le. A garnitúra a lakás többi beépített bútorához hasonlóan fehérre lett festve. 

Tovább

Sarok számítógép asztal

 szamitogep_asztal.jpgEgy nagyméretű sarok számítógép asztal készül a mai videóban. Érdekessége az, hogy készült hozzá egy az asztalra rátehető polc rendszer is, így rengeteg tároló felületet biztosít könyveknek vagy CD lemezeknek. Elkészíthetjük táblásított fenyőből, rétegelt lemezből, de a könnyű tisztíthatóság is lehet a fő szempont, így célszerű bútorlapból készíteni. A sarok részen csak egymásba vannak tolva az asztallapok, ezért a sarok részre csak 1 db lábat kell raknunk. Az asztal lábai lehetnek készen kapható fém asztallábak, vagy fából is készíthetünk lábakat. 

Tovább

Disz ledes lámpa

ledlampa.jpgOlyan bőséges a különféle lámpák választéka az áruházakban hogy nem is tudunk közülük választani. Sajnos rendkívül drágák a küllemre is jól kinéző lámpák. Töredék áron készíthetünk magunknak dizájnos lámpát ledszalag felhasználásával. Ezek a lámpák nagyon jók olyan helyen ahol nincs szükség nagy fényerőre, például egy folyosón, vagy például a WC-ben, előszobában. De a lakószobákba is elhelyezhetjük kiegészítő világításnak. A ledszalag nagyon keveset fogyaszt áramot, így gazdaságos a használata. Távirányítós vezérlővel kényelmesen tudjuk ki és be kapcsolni vagy a színét változtatni, ha színváltós ledszalagot használunk hozzá. Ajándéknak is kiváló.

Tovább

Lombfűrész bak

lombfuresz_bak.jpgA lombfűrész gépet sokan az asztalra rakva használják, de így csak állva tudunk a gépen dolgozni, mert túl magas a gép asztalának a lapja. Raklapok bontásából rövid idő alatt tudunk készíteni egy olyan bakot amire le is tudunk ülni és a fűrészgép is megfelelő magasságban van, így kényelmesebben tudunk huzamosabb ideig dolgozni. 

Tovább

Forgácselszívó hangtompító

hangtompito.jpgSok hangos géppel dolgozunk a műhelyben, ezek közül a legtöbbet a forgácselszívó vagy a porszívó megy, hiszen minden géptől fontos elszívni az egészségre  ártalmas finom port amit a gép termel. Így a háttérzajban mindig ott zúg az elszívó ami nagymértékben növeli a zajterhelést ami halláskárosodáshoz vezet idővel. Ezért az elszívó vagy porszívó zaját érdemes minél hamarabb lecsökkenteni egy hangtompítóval. A most megvalósított hangtompító 15 decibellel csökkentette a porszívó zaját ami nem kevés. Hungarocell és szivacs nyeli el a zajt egy zárt dobozban ahonnan a levegő csak cikcakkos úton tud kijutni, így a zajt is le tudja csökkenteni. A dobozt jól zárhatóra kell elkészíteni, hogy ne legyenek olyan rések, ahol távozni tud a levegő illetve a zaj, csak a megfelelő kivezetőn keresztül. 

Tovább

Fali játékos szekrényke

jatekos_szekreny.jpgA gyerekeknek készíthetünk egy kis fali szekrényt ahol a játékaikat tárolhatják. A szekrényke lenyíló ajtaja egyben asztallapként is funkcionál, így a gyermek testmagasságának  megfelelő kényelmes használatot biztosító magasságba szereljük fel a falra. A megmaradt hulladékokból díszítést is készíthetünk az ajtóra. A szekrényke elkészítse elég egyszerű, kezdő hobbiasztalosoknak is ajánlom. 

Tovább

Vágódeszka gyár

vagodeszka.jpg Szeretem a TV-ben a "Hogyan készül" sorozatot, mert olyan szemszögből is megmutatja a gyártást amit csak azok ismernek akik abban a gyárban dolgoznak. Most egy ehhez hasonló filmet mutatunk, ahol egy kisüzemben tömegtermelésben készítik a jó minőségű és szép vágódeszkákat. A filmben is látszik, hogy rengeteg kézi munkát igényel egy ilyen egyszerű termék előállítása. A tömegtermelésben főleg vörösfenyőből készítik vágódeszkákat a faanyag kedvező nedvességgel szembeni tulajdonságai miatt. 

Tovább

3D-s szögvonalzó

3d-s_szogvonalzo.jpgValószínűleg te  is belefutottál már abba az előrajzolási hibába, hogy ha egy léc mind a négy oldalára fel akarsz rajzolni egy vonalat körbe, akkor az utolsó oldalon meghúzott vonal nem érintkezik a legelső vonal végével. Az ilyen előrajzolásra a csapok készítésénél van elsősorban szükség. Nehezíti a helyzetet, ha mondjuk 45 fokos csapot akarsz előrajzolni, szinte biztos, hogy elsőre nem fog sikerülni tökéletesen a berajzolás. Izzy Swan egy nagyon egyszerűen elkészíthető 3D-s szögvonalzót készített amivel egy beállítással lehet a léc 3 oldalára felrajzolni a vonalat, a negyedik oldali vonal ezek után már nagyobb valószínűséggel fog szépen találkozni. Hatalmas ötlet az a vonalzó, nagyon meggyorsítja a munkát, mert csak egy oldalon kell felmérni és bejelölni a vonal helyét, így a további mérési hibákat elkerülhetjük. 

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu