A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Tüzes kristály asztal - építési tanácsokkal

2018. január 17. - kgl

kristaly_asztal.jpgNem csak fából lehet készíteni különlegesen szép asztalt. A különböző anyagok kreatív ötvözésével tökéletesen egyedit tudunk alkotni. Különböző színes kövek, üvegek vagy kristályokat színtelen öntőgyantával leöntve elkészíthetünk egy asztallapot, 4 darab fa lábat készíthetünk nem szokványos módon felület kezelve, és egy kis rejtett világítással olyan asztalt készíthetünk ami a világítástól mintha tüzes lenne. A benne lévő kristályok felületén megtörik a fény, szétszóródik, és igen látványos hatású lesz az asztalunk. 

Tovább

Rönk szófa

ronk_szofa.jpgHa egy nagy rönköt sikerül szereznünk akkor abból csodálatos és nagyon súlyos szófát tudunk készíteni. A legjobb erre a dió, tölgy, juhar vagy cseresznyefa alsó vagy elágazó része. A szófa ülőfelületéhez használjunk 5*10 cm-es stafnit, ha lehet akkor azt is keményfából. A karfákhoz vastagabb ágakból tudunk anyagot biztosítani, míg a lábakhoz szükséges anyagot szintén a keményfa rönkből tudjuk elkészíteni. Az ülőlapra szivacsos kárpitozott ülőlapot rakva a szófa használata nem lesz kényelmetlen. Egy ilyen rönk szófa a lakásban is tökéletes, de egy teraszon is használható, de készüljünk rá, hogy igen súlyos lesz a kész szófa, nehezen fogjuk majd mozgatni. 

Tovább

Állólámpa kreatívan

allolampa.jpgSzinte minden családi házban van pár anyag ami az építkezésből vagy felújításból megmaradt. Legyen az fűtéscső, laminált padló, amit sajnálunk kidobni, de csak a helyet foglalja a műhelyben, garázsban. Készítsünk ezekből a maradékokból valamit, például egy állólámpát. Már csak vezetékre, foglalatra és pár palackra van szükségünk és persze egy kevés festékre és hatalmas kreativitásra. A kreativitást nem tudjuk megvenni, azt csak gyakorlással és sok barkácsolással tudjuk kifejleszteni magunkban.

Tovább

Csapolás nélküli szék

butor_faragas.jpgA bútorainkat mindig valamilyen csapolással készítjük, már a római korban is olyan bútorok készültek, amelyeket saját anyagból kiképzett csapokkal rakták össze, ma meg már idegen anyagból, sok esetben fémekből, műanyagokból készült csapokkal készítünk, mert gyorsabb így előállítani valamit. De lehet e olyan bútort készíteni amiben egyáltalán nincs csapolás? Igen lehet, de ennek a technikának korlátot szab a kezdeti rönk faanyag mérete mivel egyetlen darab rönkből kerül kialakításara a bútor. Ez hasonló a szobrászkodáshoz ahol egy tömbből faragják ki a szobrot. Ismerjük meg ezt a technikát.

Tovább

Faanyag szárítása elektromos fűtőlapokkal

elektromos_szarito.jpgA hobbiasztalosoknak nincs szüksége gyors faanyag szárításra, főleg a drága üzemeltetés ami ami a legnagyobb hátránya. Lehet építeni napenergiás szárítókat amik pár hónap alatt tökéletesen kiszárítják a fát, de ez egy vállalkozásnak rendkívül hosszú idő. Mtmwood mit már több videóban is láthattuk itt a blogon, szegmentált vágódeszkákat gyárt egyedi kivitelben. Neki már szüksége van egy gyorsabb szárítási módszerre. Próbaképpen épített egy infra szárítót ami elektromos fűtőlapokkal állítja elő a szárításhoz szükséges meleget.

Tovább

Műhely padlózata

padlo_felujitas.jpgSok műhely padlózata egyszerű betonpadló ami könnyen porlik, porol, hepehupás. Timothy Wilmots 2015 augusztus havában készítette el a műhelye 22 mm vastag francia tengeri fenyő burkolatát párnafákra rakva így kb 1200 db huplit tudott kiszintezni a 200 m2-es műhelyében A tömör padlót 3 rétegben kezelte kemény viasszal. A padlója csodálatos természetes megjelenítést adott a műhelyének. Azóta eltelt 2 év és most már ott tartott 2017 decemberében, hogy fel kell újítania a padlót mert elhasználódott egy pár helyen.

Tovább

Satuban a satu

satuban_a_satu.jpgHa nagyobb munkadarabot akarunk csiszolni vagy kézzel gyalulni akkor rögzítenünk kell a munkadarabot elmozdulás ellen. Két darab szorítóval az asztalhoz is lefogathatjuk a munkadarabot, de a szorítók akadályozni fognak minket. Az asztalos satunkba meg nem tudjuk befogatni a túl nagy munkadarabot. Ezért készítenünk kell egy satuban a satu megoldást amivel stabilan rögzíteni tudjuk a nagyobb munkadarabot. Boris Beaulant pár lécből készítette el ezt a tábla rögzítő satuját amit az asztalos satuba tud befogni.

Tovább

Merülőfűrész beépítve

 merulo_furesz.jpgEgy merülőfűrész egy vezető vonalzóval sokkal jobban használható mint egy sima kézi körfűrész gép. Még asztalba is beépíthetjük ha úgy akarjuk használni. A vezetősínt meg akár tolóasztalként is tudjuk használni. A forgács elszívása is jobb egy merülőnek mint a sima körfűrésznek. A döntés és magasság állítás ugyanúgy megvan rajta. Ha most akarsz venni kézi fűrészt, akkor én a merülőt javaslom megvételre vezetős sínnel. 

Tovább

Hordozható vágóasztal

vagoasztal.jpgA legtöbb hobbiasztalos méretre vágatva vásárolja meg a tábla anyagokat mert elég nehéz vagy lehetetlen a kis műhelyekben a teljes táblával dolgozni. Néha viszont megéri a teljes táblát megvásárolni egyben és otthon felszabni például a műhely elé felállított ideiglenes vágóasztalon. Egy ilyen hordozható vágóasztal elkészítése elég egyszerű, stabil alapot ad a munkavégzéshez, szétszedve kis helyen tárolható, a felállítása 1-2 percet vesz csak igénybe. Ha több tábla anyagot kell felvágnunk akkor már megéri egy hordozható vágóasztalt készítenünk magunknak. 

Tovább

Fűrészlap tároló

furesz_szalag_tarolo.jpgA szalagfűrésszel akkor lehet szépen dolgozni, ha a munkához a megfelelő szélességű  és élkialakítású szalagokat használjuk. Külön fűrészlap kell a keményfa hosszvágásra, külön kell a puhafa hosszvágásra, külön kell a rétegelt lemezekhez, és külön keskeny szalagok kellenek az íves vágásokhoz. Ez kapásból már 4-5 szalagot jelent és ha mindből van tartalék szalagunk is akkor már 8-10 szalagot kell tárolnunk. A fűrészgépünknek ha vannak lábai akkor a lábak közé készíthetünk tároló rekeszeket, ha meg nincsenek gyári lábai akkor is szükségünk lesz egy tárolóra amit máshova tudunk elhelyezni. 

Tovább

Guruló műhelyszolga

muhelyszolga.jpgSokszor elcsodálkozom videók keresése során, hogy milyen sok remek ötletet valósítanak meg a nagyon tehetséges amatőr és profi asztalosok. A mai videóban is egy ilyen remek ötletet ismerhettek meg. Aki dolgozott már egész tábla anyaggal az tudja, hogy például egy tábla bútorlap lehet akár 60-80 kg is a méretétől és a vastagságától függően amit egyedül mozgatni nagyon nehéz mert nincs jó fogása, túl nagy és sérülékeny a tábla. Vigyázni kell rá nagyon, ne karcolódjon, ne sérüljön a széle se mert csak a hulladékot fogjuk vele szaporítani. De megszakadnunk sem kell és vigyázhatunk a táblára is, ha egy műhelyszolgát alkalmazunk. Még fizetséget sem kér csak néha egy pár csepp olajat, hogy könnyebben guruljon. 

Tovább

Szalagfűrész a falon

szalagfuresz_polc.jpgA ma kapható kisebb méretű szalagfűrészeknek nincsen lábuk, a földre helyezve a gépet alacsony, asztalra helyezve túl magasan van a gép asztallapja. Ezért nekünk kell gondoskodni arról, hogy valami tartó szerkezet kerüljön a gép alá ami megfelelő magasságban tartja a munkaasztalát. Timothy Wilmots a szép műhelyében a fal mellett lévő oszlopára készített egy tartó polcot a szalagfűrész részére, a polc alatt egy kihúzható fiók polcot és egy kis fiókot is készített. A kihúzható polcra munkadarabokat, a fiókba meg a fűrész tartozékait rakhatja. Ötletes és helytakarékos megoldás.

Tovább

Ruhás szekrény - 2 rész

ruhas_szekreny_2.jpgA tegnapi videóban Corey Rometta épített egy ruhás szekrényt a férfiak részére. Most a női változatát készíti el, ami nagy mértékben hasonlít a férfi szekrényére, de vannak eltérések. Az hogy mitől van eltérés az a női ruhatár összetételétől függ. Van akik a szoknyákat részesítik előnyben azoknak több szoknya tároló rész kell, van aki az egybe ruhákat szereti annak magasabb akasztós részt kell építeni. A nőknek sokkal több az egyéb kiegészítők, táskák, sálak, sokféle cipő, így a tároló részeknek is ezekhez kell idomulni. 

Tovább

Ruhás szekrény - 1 rész

ruhasszekreny_1.jpgNem túl régen beszélgettem pár emberrel, kíváncsi voltam arra, hogy mit jelent nekik az a szó, hogy ruhásszekrény. A rögtönzött felmérésem szerint a válaszadók 60 %-a a régi típusú, ajtóval ellátott nagy szekrényként írta le mit képzel róla. A válaszadók 30%-a már fiókos és akasztós részeket is említett, hogy az jobban kihasználható. 8% egyáltalán nem használ ruhásszekrényt, székeken és polcokon tárolják a ruhákat. Csak 2 % mondta azt, hogy külön szekrény kell a férfi ruháknak és külön szekrény a nőknek, mivel nem egyforma a ruházatuk így a szekrényeknek is másoknak kell lenniük. Gondolkozzunk el ezen egy picit, és hamar rájövünk, hogy ez mennyire igaz.

Tovább

Új műhely asztal

muhely_asztal.jpgSokféle műhely asztalt készíthetünk, de előtte fel kell mérnünk az igényeinket, hogy mire szeretnénk majd használni az asztalt. Lehet, hogy egy erős robusztus asztalra lesz szükségünk de lehet, hogy egy könnyebb, több rakodó felülettel felszerelt asztalra lesz szükségünk. A Jonathan's Workshop most az utóbbit építette meg. Egy ilyen műhely asztal elkészítése hamar megvan, a költségei sem magasak. Az asztallap megvilágításáról se feledkezzünk meg.

Tovább

Biztonsági kapcsoló

kapcsolo.jpgAz üzletben megvásárolható gépeken már van valamilyen szintű biztonsági kapcsoló, attól függően, mennyire balesetveszélyes, a gép használata. De néha ez sem elég, vagy kényelmetlen a használata, mert olyan mérnök ember tervezte aki soha nem dolgozott ilyen gépen. Ezután persze sok klón gyártó átveszi a rosszul megtervezett licenszet és ész nélkül másolják. A legjobb példa erre az asztali körfűrészek biztonsági kapcsolója amit az asztallap alá olyan helyre építik be amit csak akkor lehet látni, ha lehajolunk, hogy belássunk az asztallap alá.

Tovább

Tölgyfa számítógép asztal

szamitogep_asztal.jpgA számítógép asztal egy kicsit kilóg a sok szabályos bútor közül az alakja miatt. Általában az L alakú és felül polccal rendelkező asztal a legjobb forma, kényelmes a használata, van hova pakolni a gépet és a monitort. Készülhet bútorlapból, rétegelt lemezből, de az igazi szép megoldás a tömör tölgyfa asztal. Ishitani Furniture egy ilyen asztalt készített nagyon szép és rendkívül erős csapolásokkal. Ez az asztal nem fog 2 hét használat után mozogni mint a tömegtermék bútorlap asztalok és meghajolni egy számítógép súlya alatt. 

Tovább

Fa sörös korsó

korso.jpgEgy fa söröskorsó elkészítése nem túl nehéz feladat, most egy nagyon szépen elkészített darabot láthattok, amit nem ivásra, hanem dísznek készítettek. Ha ivásra is szeretnétek használni akkor nagyon meg kell gondolni, hogy milyen anyagból készüljön a korsó, és milyen vegyszerrel lesz majd felület kezelve, amit az alkohol nem fog kioldani és nem fog a vegyszer a szervezetünkbe bejutni. Az ital ízét is befolyásolja, hogy milyen faanyagot és felület kezelő anyagokat használunk. Egy szépen elkészített fa söröskorsó ajándéknak is kiváló. 

Tovább

Csapok illesztése hosszlyukfúrt fészekbe

csap_illesztes.jpgA hosszlyuk fúrót azért szeretjük, mert nagyon egyszerű vele tökéletes csapfészket készíteni vele. De hogyan készítsük el a csapot, hogy pontosan illeszkedjen a kimart fészekbe? Erre többféle megoldás létezik.Hauch Tamás az oktató videójában egy nagyon jó megoldást javasol nekünk, amivel könnyen és gyorsan tudjuk a csapokat pontosra elkészíteni.

Tovább

Csapágyas csiszolóhenger

csiszolohenger.jpgÍves felületek csiszolásához sokan használnak állványos fúrógépbe fogható csiszolóhengert amit házilag is könnyen elkészíthetünk. Ha az alsó végére egy csapágyat szerelünk és azt egy lerögzített falap furatába illesztjük akkor a menetes tengely nem tud elhajolni a csiszolás során, így mindig derékszögben fog forogni a henger az alap falapjához képest. A csiszolóvásznat szóróragasztó vagy valamilyen más kontakt ragasztóval tudjuk a hengerre rögzíteni. 

Tovább

Üvegbetétes kávézó asztal

kavezoasztal.jpgEgy szép erezetű farönk felfűrészelésekor az 5 cm vastag pallónk háncsos szélét ne vágjuk le, ha egy érdekes kinézetű üvegbetétes asztalt szeretnénk készíteni. Elég csak a könnyen leváló háncs darabokat leszedni. A görbe széleket összefordítva rajzoljuk át kartonra, ez alapján ki tudjuk vágatni az üvegessel az asztallapba kerülő színes üveget. Ha ez már megvan, akkor kezdjünk hozzá az asztal elkészítéséhez, így nagyon pontos illesztést tudunk majd készíteni az üvegnek. Az asztallap fa részébe pár darab ledes világítást is építhetünk ami az üveget világítja meg.

Tovább

Ajtózárak fából

ajtozarak.jpgAz ajtózárakat  az emberek többsége fémből készült szerkezetnek ismeri, pedig sokféle zárat lehet készíteni fából is. Mathias Wandel édesapja a környékükön lévő házakhoz kezdett el különböző ajtózárakat készíteni nagyon régen. Mindig az adott ajtóhoz találta ki a zár működését. Volt ahol tolózárat, volt ahol forgó gombos zárat volt ahol kilincses zárat készített. Ezek a zárak még most is teszik a dolgukat, pedig több évtizede készültek. 

Tovább

Cipőtároló pad

cipotarolo.jpgEgy jó cipőtároló elkészítése nem túl bonyolult, kezdő hobbiasztalosoknak is jó gyakorló munka. Még csapolásokra sincs szükség, elég az egyszerű csavarozás is, hiszen a csavarokat szépen el lehet tüntetni egy kis gitteléssel és festéssel. A pad tetejére egy kárpitozott ülőlapot is készíthetünk, hogy kényelmesebb legyen a cipő le és felvétele rajta ülve. 

Tovább

Asztalos szorítóhoz kiegészítő szorító

szorito.jpgEgy nagyobb tábla közepére szinte lehetetlen asztalos szorítóval felfogatni egy kisebb fadarabot, mert az asztalos szorítók nem érnek be odáig, ilyenkor fordul elő, hogy mindenféle nehezékeket rakunk rá ami sok esetben olyan nagy méretű, hogy akadályozza a munkát. Ha egy kiegészítő szorítót készítünk az asztalos szorítónkhoz akkor ez már nem lesz probléma. Éllécek felragasztásánál is tudjuk kényelmesen használni.  Nagyon jó ötlet ez a kiegészítő, csak 1-2 darabra lesz szükségünk.

Tovább