A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Modern kanapé

2017. február 21. - kgl

modern_kanape.jpg Néha remek ötletek pattannak ki az emberek fejéből, például ötvözzük a kanapét az asztallal. Elsőre bodorságnak tűnik az ötlet, de mégis működik, csak megfelelő fantázia és egy kis kézügyesség kell hozzá. Külön tetszik ahogy elkészítették a kanapé kárpitozását, egyszerű és olcsó megoldással. 

Tovább

Cipőtároló pad

cipotarolo_pad.jpgSok lakásban nem lehet cipőben közlekedni, csak papucsban a sáros, koszos, vizes, havas cipőt a bejáratnál le kell venni. A cipőket, papucsokat valahogy tárolni is kell és ülőalkalmatosság is kell a cipő fel és levételéhez. Erre a célra az egyik legkézenfekvőbb megoldás egy cipőtároló pad amit magunk is elkészíthetünk. Figyeljünk arra a méretezésnél, hogy az ülőfelület ne legyen magasabb 40 cm-nél, különben túl nagyot kell hajolni ülő helyzetben. Készíthetünk egy fiókot, vagy  rekeszt a cipőtisztító  készletnek is a padba.

Tovább

Műhely légszürő

legszuro.jpgAz asztalos munkák során keletkező por nagyon veszélyes ha belélegezzük, eltömíti a tüdő apró járatait és onnan nem lehet kitisztítani. Ezért gondoskodnunk kell a finom por kiszűréséről a műhely levegőjéből. Ez a finom por mindenre leül, megtelepszik a gépeken a falakon, amit aztán nehéz letakarítani mert újból felverjük a port ha le akarjuk söpörni. Alain Vaillancourt a nagy műhelyéhez két darab légszűrőt készített, a műhely méretéhez hasonlóan ezek is hatalmasok. A szűrő betéteken nagyméretű centrifugál ventilátorokkal szívja át a poros levegőt. Már csak az a kérdés, hogy mennyire keveri fel a leülepedett port ezek a hatalmas ventilátorok, 

Tovább

Fahulladékból falilámpa

ledes_falilampa.jpgA fahulladékok, maradékok nemcsak a tűzre jó, azokból érdekes és egyedi falilámpát is készíthetünk ledes világítással. A fahulladékokat válogassuk egyforma vastagságúakra, vagy gyaluljuk őket egyformára. Az így nyert egyforma vastagságú fadarabokat vésővel széthasítjuk és összeragasztjuk őket. műr csak a felületkezelés és a ledszallag felrakása van hátra és kész is az egyedi fali világításunk.

Tovább

Mágnes tároló és szétválasztó

magnes_tarolo.jpgMinden műhelyben szükség van mágnesre, szinte nélkülönözhetetlen alap egy pár jó erős mágnes. A mai modern neodimium mágnesek viszont már annyira erősek, hogy nagyon nehéz szétválasztani őket, vagy leválasztani őket egy vas szerszámról amire véletlenül felragadt, könnyen vérhólyagot gyűjthetünk be egy rossz mozdulattal ahogy összecsípi a bőrünket a két mágnes. Egy mágnes tároló és szétválasztó a mai témánk, amivel elkerülhetjük a baleseteket. 

Tovább

Hordozható satu

satu.jpgSoha nem volt szükségem hordozható satura, bár van egy mini fém satum amit az asztal szélére fel lehet szerelni, de ezt is évtizedek óta elő sem vettem. Ez a satum inkább apró mütyürök befogására alkalmas.  A mai videóban bemutatásra kerülő hordozható satu kenterbe veri a mini satumat, igazi lehetőségét akkor mutatja meg, ha nincs nagy asztalos satunk és mégis szeretnénk befogni egy deszkát. Ez nem hagy nyomot a deszkán, nem mélyeszti bele a pofájának a nyomát, szép csendben teszi a dolgát, majd ha nincs szükség rá akkor egy pillanat alatt leszerelhető és mehet a fiók mélyére. Ha nem lenne egy rendes asztalos satum, akkor biztos, hogy ezt megcsinálnám magamnak.

Tovább

Egyszerű asztal

asztal.jpgHa egy nagy munkaasztalt vagy étkezőasztalt akarsz csinálni akkor a következő videóból iránymutatást kapsz, hogyan készítsd el. Nem kell mereven követni a látottakat, az igényeinknek és a felszereltségünknek megfelelően módosíthatunk a terven vagy a munkafolyamatokon. Az asztal lapja lehet MDF lap, vagy akár rétegelt lemez is, de akár bútorlapból is elkészíthetjük. Az asztal lábait és az asztal keretét erős gerenda anyagból vagy stafniból készítsük el. Így az asztal nagyon erős, tartós lesz. David Waelder mutatja meg, hogy ő hogyan készítette el. 

Tovább

Fűrészfog alakok

fureszfog.jpgAz átlagos ismeretekkel rendelkező ember ha lát egy fűrészlapot, halvány fogalma sincs milyen is a fogazása, miért olyan, mennyire tartós az éle, miért készítették ilyenre a fogazást. A fogak kihajtogatásáról sem tud túl sokat. Így aztán ha ez az emberke nekiáll megélezni a fűrészlapját, akkor nagy valószínűséggel el is fogja rontani a fűrészlapot.  A mai videóban Hauch Tamás bútorasztalos mester magyarázza el nekünk közérthetően a különböző fogkialakítások miértjét. Ettől az ismeretektől még nem fogsz tudni megélezni jól egy fűrészlapot, de legalább lesz egy kis fogalmad arról, hogy éppen milyen fűrészlapot fogsz a kezedben az üzletben és nem fogod megenni az olyan fűrészlapot aminek az éltartóssága nagyon gyenge.

Tovább

Vágódeszka készítés nagyüzemileg

vagodeszka.jpgMár láttam pár vágódeszka készítési videót, de azok egyedi gyártást mutattak be. Egy sorozatban készülő minőségi vágódeszka is hasonlóan készül, de jóval nagyobb gépeken. Érdekes összehasonlítani a két készítési módot. A jó minőségre itt is ugyanúgy figyelnek, hiszen szeretnék eladni a terméküket, ezért pár műveletet itt is kézzel végeznek el. A minőségi vágódeszka elsődleges ismérve az, hogy a vágófelületen a faanyag bütüje van, és az hogyan van összeforgatva. Ezzel tudják csak megelőzni a repedések kialakulását, illetve biztosítani a tartósságot.  

Tovább

Derékszögű fűrészelés láncfűrésszel

lancfuresz_vezeto.jpgNagy gyakorlat kell ahhoz, hogy pontosan derékszögben tudjuk elvágni egy rönköt például egy rönkszék készítéséhez. Egy kis segéd vezető és ötletes technikával  már ez sem jelent gondot. Erről nem is érdemes többet írni, annyira egyszerű ötlet.

Tovább

Fapohár készítése

fapohar.jpgHa egy poharat szeretnénk készíteni fából, akkor először is végig kell gondolnunk, hogy milyen faanyagot használjunk hozzá. A magas gyantatartalmú faanyag  meleg folyadék hatására kellemetlen ízű lehet a kioldódott gyantától, a nyílt pólusú faanyag sok nedvességet vehet fel és emiatt vetemedhet, repedhet. A felületkezelést is meg kell előre terveznünk, olyan favédelmet kell alkalmaznunk amely nem mérgező, és rossz mellékízt sem okoz, például az epoxi bázisú kétkomponenses lakkok lehetnek jók erre a célra. A pohár elkészítése ezek után elég egyszerű feladat egy faesztergán. 

Tovább

UL repülőgép építés

ul_repulogep.jpgSokat vaciláltam magamban, hogy ezt a videót megosszam e veletek, mivel egy olyan példát mutat ami veszélyes útra viszi azt aki nincs kellőképpen felkészülve elméleti és gyakorlati téren egy UL (Ultra Light) repülőgép építésére. Ráadásul a repülőgép építés nem engedélyköteles tevékenység, de mégis csak szakhatóságok felügyelete mellett lehet csak biztonságos szerkezetű gépet építeni. mivel csak akkor adják ki rá a repülési engedélyt a kész gépre ha az építési folyamata felügyelet alatt történik és megfelelően dokumentálva is van. 

Tovább

4:1-ben munkaállomás

4_az_egyben_gep.jpgÉn nem szeretem azokat a gépeket amelyek több funkciót akarnak megoldani. A véleményem szerint a hasznos munkára fordítható idő jelentős részét viszi el az ilyen gépek átalakítása az egyik funkcióról a másikra, mivel minden átszerelésnél újra be kell állítani a használni kívánt gépet is ami szintén időveszteség. Ettől függetlenül vannak jó megoldások amiket én is elismerek. A most látható 4:1-ben megoldás egy szép példa erre. Ahol csak ritkán barkácsolnak vagy csak pár négyzetméteres a műhely ott jó megoldás lehet egy ilyen kombinált gép építése.

Tovább

Fúróasztal oszlopos fúrógépre

furogep_asztal.jpg Izzy Swan nem volt megelégedve az oszlopos fúrógépével, kicsi a munkaasztala, magasság állításnál lötyög-kóvályog oldal irányban és elég nehéz felfelé tekerni a munkaasztalt. Sajnos a legtöbb oszlopos fúrógép ilyen, nem is nagyon van kivétel ami ezeket a hibákkal nem rendelkezne. Ezért úgy döntött Izzy, hogy kicsit átalakítja a gépet, egy új nagyobb munkaasztallal melyet oldalirányba is állítani lehet így csaphornyokat is tud marni a géppel. Az oldalirányú kóválygást nem tudta megszüntetni de motoros asztalemelést készített, így jóval gyorsabb és könnyebb az asztal állítása.

Tovább

Kerti piknik asztal

piknik_asztal.jpgEgy kerti piknik asztal sok mindenre felhasználható, akár a gyerekek játszóasztala is lehet, dolgozhatunk rajta, ehetünk rajta. Az elkészítése nagyon könnyű, az ilyen asztalt nem száz évre tervezzük, de ha pár évnél tovább szeretnénk használni akkor olyan faanyagot kell választanunk hozzá ami jól bírja az időjárás viszontagságait, például vörösfenyőt. Az alapos felületvédelemről még így sem feledkezhetünk meg.

Tovább

Konyhapult csere

konyhapult_csere.jpgA konyhabútorok munkafelülete pár év alatt elkopik, karcilások, vágások csúnyítják, a tisztítása is emiatt nehezebb, mert a karcokból és vágásokból nem tudjuk maradéktalanul eltávolítani a betegséget okozó baktériumokat. Ezért a munkafelületet néha szükséges lecserélni. Ez egy jó alkalom is arra, hogy egy kicsit felfrissítsük a konyha színvilágát, és akár egy új mosogatót is beszerezhetünk az új pulthoz. Tyler G. konyhapult cseréjét láthatjuk a mai videóban. Érdekessége, hogy nem kész munkapult anyagot vásárolt, hanem maga laminálja a pult dekor felületét is. 

Tovább

Mobil munkapad

mobil_munkapad.jpgEgy műhelyben  talán a legjobb választás az, ha minden berendezést mobilra, azaz könnyen mozgathatóra építünk meg. A felesleges dolgokat félre lehet tolni, és elő lehet könnyen venni azt amivel dolgozni szeretnénk. Most ismét egy mobil munkapad készítését mutatjuk ami még talán pénztárca barát is, mert viszonylag olcsó anyagokból épül. Külön öröm, hogy nem csak egy jól megépített munkapadot láthatunk hanem még tetszetős is.

Tovább

Kutyaház raklapból

kutyahaz.jpgA felesleges raklapokat nagyon jól újra lehet hasznosítani, értékes faanyagot nyerhetünk ki belőlük amiből például egy kutyaházat is építhetünk. Mivel ez egy egyszerű és szigeteletlen kutyaház, így csak az esőtől védi meg a kutyust, meg némi széltől is védi. Ha jobbat szeretnénk építeni akkor az legyen hőszigetelt és a bejáratra is tegyünk lamellás függönyt valami vastagabb átlátszó műanyagból. 

Tovább

Sérült fejű facsavar

serult_facsavar.jpgSokszor használunk facsavart  ez talán a legsűrűbben használt rögzítési mód ha valamit össze akarunk fogatni. Nagy előnye a facsavarnak, hogy oldható kötés mindaddig jó ez amíg a facsavar slicce meg nem sérül. Ilyenkor csak egy speciálisan csavarkiszedésre készített szerszámmal tudjuk kiszedni a sérült csavart. Ilyen csavarkiszedő bit készletet olcsón meg tudjuk vásárolni a neten, minden műhely alap szerszámkészletében jó ha van ilyen készlet. 

Tovább

Retró számítógépház fából

szamitogephaz.jpg Aki szeretné a számítógépét fa burkolattal ellátni annak ajánlom a mai videót. John Heisz a számítógépének egy retró hangulatot sugárzó elképzelése volt, és ezen keresztül mutatja meg hogyan készítette el a fa burkolatot. Mivel nagyon sokféle számítógépház létezik, ezért ez csak egy iránymutatás, de ettől eltérhetünk a saját elképzelésünknek megfelelően. Arra ügyeljünk, hogy a fa burkolat ne akadályozza a számítógép szellőzését, különben hamarosan tönkre fog menni a számítógép. 

Tovább

Első láncfűrészes faragás

csirke_faragas.jpgApril Wilkerson már többször megmutatta, hogy nagyon tehetséges a fa munkákban, ügyesen kezeli a gépeket, szépen dolgozik. Viszont soha nem gondolta volna, hogy egy veszélyes láncfűrésszel fog majd faragni, erre az édesanyja biztatta fel,  hogy próbálja ki. A láncfűrész pengéje inkább fadöntésre volt alkalmas mint faragásra, de egy próbát megért. Az erdőben egy korhadt cédrus törzs volt , ebbe próbált egy csirkét faragni két napos munkával. A fatörzs is nagyon korhadt volt, a láncfűrész is túl nagy volt, a gyakorlata sem volt meg, mégis fel lehet ismerni a csirke alakot a műben. Nagy bátorság kellett ehhez ezt így bevállalni, de gyakorlat teszi a mesterré, ahhoz meg el kel kezdeni valahol. 

Tovább

Beépített élelmiszer tároló

elelmiszer_tarolo.jpgTyler G a meglévő beépített élelmiszer tárolóját alakítja át könnyebben használhatóra. A pár darab polc helyett egy fiókos rendszert épített bele. A fiókos rendszer nagy előnye, hogy a pakolászás nélkül elérhető a hátul lévő élelmiszer is. Pár polc készítésével a szabad helyeket is ki tudja használni. Lakótelepi lakásokba is ideális megoldás ahol nincs kiépített spájz. 

Tovább

Faeszterga munkaállomás

 faeszterga_allvany.jpgA faesztergáláshoz nincs szükség túl sok gépre, elég szokott lenni az esztergagép és egy vizes köszörűgép amivel lehet élezni a késeket. April Wilkerson ennek a két gépnek készített egy nagyon egyszerű munkaállomás vázat. A vizes köszörűgépet nagyon ötletes megoldással rejtette el az gépasztal alá, egy felnyíló konyhaszekrény zsanér felhasználásával. 

Tovább

Acél talpú gyalu

gyalu.jpgA kézi gyalukat régen fából készítették, de a gyalu talpa időnként felújításra szorult mert elkopott, barázdák karcolódtak bele. Egy acél talpú gyalu sokkal tovább bírja, könnyebb is vele gyalulni mert kisebb a súrlódása is. Young Je egy nagyon szép hagyományos gyalut készített aminek acél a talpa, de a gyalutest továbbra is fából van.

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu