A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Korlát dísz golyó készítése

2017. április 24. - kglkorlat_golyo.jpgEgy korlát vég oszlopain jól mutat egy dísz golyó, hangsúlyosan kiemeli a korlát végét. A golyó elkészítéséhez még eszterga pad sem kell, elegendő egy asztali körfűrész gép és megfelelő teknika amit Stephen Porter videójából megtanulhatunk. Figyelem! elég balesetveszélyes a mutatvány, a forgó fűrészlaphoz vészesen közel kerülhet a kezünk, ezért zárjunk ki minden olyan dolgot a munkavégzés alatt ami elterelheti a figyelmünket, és legyünk nagyon megfontoltak, ne kapkodjunk mert abból csak baleset lesz.

Természetesen egy esztergapadon hamarabb és szebben el lehet készíteni a golyót, de akinek nincs erre lehetősége az ezzel a teknikval is el tudja készíteni a díszt.

Tovább

Íves korlát készítése

ives_korlat.jpg Egy íves teraszra íves korlát illik amit nem is olyan nehéz elkészíteni, csak józan paraszti ésszel kell gondolkodni, és rá fogunk jönni, hogy gőzölés nélkül is meg tudjuk hajlítani a korlátot ha elég nagy az íve. A legnehezebb része ennek az, hogy készítenünk kell egy sablont az ívek meghajlításához aminek nagyon pontosnak kell lenni, mert ha itt nem stimmel az ív akkor a kész korlátnál sem fog stimmelni. A többi már egyszerű, Stephen Porter videójából megtanulhatjuk a teljes hajlítási műveletet.

Tovább

Láthatatlan fecskefarkas csapolás

 lathatatlan_csapolsas.jpgA különleges csapolások sorozatunkban ma egy olyan láthatatlan fecskefarkas csapolást mutatunk amely bármikor oldható. A szépen elkészített és összeütött csapoláson nem látszik, hogy mely irányban kell megütni, hogy oldani lehessen a kötést. Nagy terhelések megtartására nem alkalmas ez a csapolás, csak olyan helyen alkalmazható ahol nem éri olyan terhelés amely a fa torzulását, eldeformálódását okozza. 

Tovább

Maró bit tároló szekrény

maro_bit_tarolo_szekreny.jpgA maró bitek elég drágák, úgy kell tárolnunk őket, hogy egymást ne érjék el, mert akkor sérülhet az élük. Erre az egyik legjobb megoldás, ha egy tároló szekrényt készítünk neki, úgy, hogy a szekrényben elférnek még a marógépek is. A bit tároló fióksínen kihúzható, így kényelmesen el lehet érni a belső sorokban lévő biteket is. 

Tovább

Rejtett zsanér beépítése

rejtett_zsaner.jpg A legtöbb ma kapható ajtó zsanér már olyan külalakban készülnek, hogy akár díszként is funkcionálhat a normál működése mellett. Mégis, vannak esetek amikor el kell rejteni a zsanért mert például így sokkal letisztultabb formavilágot szeretnénk elérni. Ez ma már nem jelent problémát, hiszen léteznek kicsi és nagy méretben is ilyen zsanérok amikkel ezt meg tudjuk valósítani. A beépítésük sem túlságosan nehéz, ismerkedjünk meg vele, hogyan csinálja ezt Jon Peters.

Tovább

Robbanó fakalapács

fakalapacs.jpgMinden hobbiasztalos egy kötelező szerszáma a fakalács, amelyek sokféle formában használunk. Azt is jól ismerjük, hogy ha sokat kell vele dolgozni, akkor nagyon hamar elfárad az ember csuklója és keze mert erősen visszarúg, visszapattan a felületről a fa rugalmassága miatt. Ennek a visszarúgásnak a csökkentésére találták ki a fémgolyókkal töltött fakalapácsot amely már jóval kevesebbet rúg vissza. Ha megvizsgáljuk, hogyan mozognak a golyók a fakalácsban a becsapódáskor, akkor rájöhetünk, hogy oldalirányba megpróbálnak terjeszkedni a golyó szemek ami miatt a fakalapácsunk szétrobbanhat, mert szétfeszíti az összeragasztott részeket. 

Tovább

Mágneses fecskefarok csapozó

fecskefarok_csapozo.jpgA fecskefarok csapozások elkészítésénél nagy segítség egy olyan vezető amely segíti vezetni a fűrészt a megfelelő szögben. Az erős mágnes feladata hogy a fűrészlap szépen ráfeküdjön a vezetőre. Az elkészítése a kicsi csapozónak elég egyszerű, csak nagyon pontosra kell elkészíteni, hiszen ha ennél nem stimmel valami akkor a vele készített csapolás sem lesz tökéletes. 

Tovább

Díszes szerszámos szekrény

szerszamos_szekreny.jpgEgy szerszámos szekrény nagy előnye, hogy rendezetten tudjuk tárolni az apró kéziszerszámokat amelyekre sűrűn szükség van, mindennek megvan a maga helye, így azonnal látszik, ha valami hiányzik. A portól is védi a szerszámokat az ajtó amelynek a belső oldalára is akaszthatunk szerszámokat. A szekrény díszítése a két különböző színű faanyag kombinálása és a dupla fecskefarok csapolás. A szekrény készítője Adrian Preda még arra is gondolt, hogy a gyaluk talpa alá puha parafa lapot helyezzen, hogy védje a gyalu késének az élét. 

Tovább

Egylábú levélasztal

levelasztal.jpgA bejárati ajtó mellett sokan szeretnek elhelyezni egy kis asztalkát, szekrényt, vagy valami ülőalkalmatosságot elhelyezni, amire egy pár levelet, kulcsot le lehet rakni hazaérkezéskor. Erre a feladatra készült a mai videóban látható egylábú levélasztal. Ez egy kisméretű asztalka, így nem is lehet sokat pakolni rá, így egy láb is elég. Az asztalka valójában a falra van felrögzítve, de ez nem látszik. Az egy láb meg bően elég arra, hogy tehermentesítse a tipliket. Az érdekes dizájn kialakítása miatt akár a lakásban máshol is elhelyezhető. 

Tovább

Egyszerű vágódeszka

vagodeszka.jpgA mai videóban egy nagyon egyszerű vágódeszka készítési módot mutatunk meg. A vágódeszka alapanyaga lehet egyszínű vagy többszínű keményfából összetáblásítva. Az igazi tartós vágódeszkák úgy készülnek, hogy a fa bütüjén van a vágófelület, de ez az egyszerű vágódeszka nem ilyen, ezért nem is lesz olyan tartós, ellenben gyorsan elkészíthető. A tartóssága azért kisebb ennek a megoldásnak, mert amikor vágunk rajta, akkor a kés éle apró V alakú hornyokat vág a fába azaz átvágja az elemi szálakat a felületen ami idővel a vágódeszka elvékonyodását és széthasadását okozza. Pár évig még így lehet használni. Sajnos a V hornyokban megülő étel maradékok betegséget okozhatnak, az összekarcolt felületet csak csiszolással lehet eltávolítani, ezért vékonyodik el  vágódeszka.

Tovább

Saotsugi csapolás

saotsugi_csapolas.jpgA különleges japán csapolások  sorozatunkban most a "Saotsugi" csapolást ismerhetjük meg. A szokásos átlós ékes rögzítésű csapolás egy U alakú csap és csapfészek összeillesztésével készült. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy erős terhelés és rázkódás alatt sem tud kilazulni és elmozdulni a csapolás, például egy földrengés hatására.

Tovább

Öreg ajtó javítása

ajto_javitas.jpgA bejárati ajtók erősen ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, így időnként újra kell festeni őket. Ha viszont sok évig nem lett lefestve az ajtó akkor az időjárás már a nem csak a festék réteget teszi tönkre hanem a fa részt is. Főleg az ajtók alját, ahol könnyen feltudja színi a nedvességet és pár év alatt jelentősen elkorhad az ajtó alja. Az ajtó még ilyenkor is menthető, a sérült részt kell kicserélni, majd alapos festés után újra szép és használható lesz.

Tovább

Modern fa kertkapu ötletek

kertkapu.jpgA tegnapi posztunkban egy csokornyi modern fa kerítést mutattunk, így nem maradhatnak el a modern fa kertkapu ötletek sem a sorból. Egy szépen megépített kerítéshez egy szép kaput kell társítani, különben elrontjuk az összképet. Ügyeljünk arra, hogy stílusban összhangban legyen a kertkapu a kerítéssel.

Tovább

Modern kerítés ötletek

kerites.jpgAki az országot járja, annak feltűnik,  hogy a szép házak körül mennyi az igénytelenül megépített és karbantartott kerítés, ami valljuk meg nem egy szép látvány és teljesen lerontja az összképet. A koszos, rozsdás, pergő festésű kerítések mellett csak ritkán látni egy egy igényesen megtervezett és szépen elkészített kerítést. A mai videóban egy csokornyi szép modern fakerítés ötletet láthattok, lehet köztük válogatni. 

Tovább

Emeletes fiókos díszdoboz

emeletes_diszdoboz.jpgNagyon szép és dekoratív díszdobozt készíthetünk egy szalagfűrész és egy asztali körfűrész segítségével.  Azért nem elég a szalagfűrész a fiókok kivágásához, mert a fiókok sarkosak és nem ívesek. Ezért van szükség az asztali körfűrészre. A szalagfűrésszel is kivághatnánk a fiókok alját, de akkor sokat kellene csiszolni ami miatt a fiókok nagyon lötyögnének a helyükön. Ezzel a megoldással sokkal egyszerűbben lehet elkészíteni a fiókokat. A szépen elkészített díszdoboz kedves ajándék lehet szerettünknek. 

Tovább

Háromlábú összecsukható fűrészbak

fureszbak.jpg A műhelyben, vagy attól távol is jó szolgálatot tesz egy háromlábú összecsukható fűrészbak. A most bemutatásra kerülő bak elég erős ahhoz is hogy állványnak használjuk, vagy egy fatáblát rátéve ideiglenes munkaasztalnak. Összecsukva kevés helyet foglal, a felállításához szerszám sem kell. A három lábnak köszönhetően mindig stabilan fog állni a bak még egyenetlen talajon is.

Tovább

Hogyan fűtsünk a műhelyben

A hobbiasztalos fórumon sokszor elhangzott már az a mondat, hogy azért nem tudott semmit csinálni a műhelyben mert nincs fűtés és nagyon hideg van télen barkácsolni ott, vagy sokba kerül a műhely fűtése. Pedig van megoldás ami gyorsan felfűti a műhely levegőjét és szinte semmibe nem kerül a fűtés. Csak nézzünk körül a műhelyben, hogy miből keletkezik a legtöbb hulladék, bizony, a forgácsból és a fűrészporból.

Tovább

Fa zsanér készítése

zsaner.jpg Egy fa zsanér elég egyszerűnek látszik, pedig nehéz szépen elkészíteni. Egyszerű kéziszerszámokkal és egy fúrógéppel készítette el az angol Mitch Peacock az egyenes zsanért amelynek forgáspontja nem áll ki a fa síkjából. A külső forgáspontos zsanérok készítésénél még lehet korrigálni, de egy egyenes zsanér esetén nem lehet hibázni mert nincs lehetőség korrigálásra. 

Tovább

Kard hegye csapolás

kard_hegye_csapolas.jpgA különleges csapolásokból már jó párat bemutattunk, de a kard hegye csapolás eddig kimaradt a sorból. Most egy kínai asztalos mutatja meg, hogyan lehet elkészíteni ezt a ritka szép csapolást. Nagyon pontos munkát kíván az ilyen csapolás elkészítése, ezért sokat kell gyakorolni, de megéri mert nagyon jó szórakozás és kikapcsolódás az ilyen munka. 

Tovább

Szögsatú

satu.jpgRitkán de szükségünk lehet arra, hogy egy előre meghatározott szögben fúrjunk több lyukat például például egy ötszögű, hatszögű,.... sokszögű doboz oldalainak összecsapolásakor. Ilyen esetben csak akkor tudjuk pontosan tartani a meghatározott szöget, ha egy szögsatuba fogjuk be a munkadarabot. Egy egyszerű szögsatut készített Joung Je amit remekül lehet használni ilyen feladatokra. 

Tovább

Kiselejtezett szekrény felújítása

kiselejtezett_butor.jpgEgy régi kiselejtezett szekrényt egy felújítással új életre tudjuk kelteni. Először is fel kell mérni, hogy mi szorul feltétlen javításra, és mi az amit át akarunk alakítani, továbbá milyen díszítést szeretnénk. Tod Reyes egy új szekrény talpazatot és új tetőt készített a szekrényhez. Új ajtókat és fiókokat készített, így csak a váza maradt a régi a szekrénynek. Egy festés és már kész is az új szekrény.

Tovább

Gyalugép szánkó - 2. rész

gyalugep_szanko_2.jpgA tegnapi videóban Rod Reyes mutatta meg, hogyan készített egy gyalugép szánkót amivel a csavarodott faanyagot lehet meggyalulni egy barkács vastagsági gyalugépen. A mai videóban a szánkó használatát mutatja meg. 

Tovább

Gyalugép szánkó - 1. rész

gyalugep_szanko_1.jpg Nagy, hosszú asztalú egyengető gyalugép hiányában nehéz egy csavarodott faanyagot egyenesre gyalulni. Ha van egy barkács vastagsági gyalugépünk akkor azzal is megoldható, csak egy gyalugép szánkót kell készítenünk hozzá. A mai videóban a gyalugép szánkó elkészítését mutatja meg.Rod Reyes. A holnapi videóban a használatát ismerhetjük meg. 

Tovább

Fa hajlítása kezdőknek, oktató videó

fa_hajlitasa.jpgA fa hajlítása megér egy külön tanulmányt, mivel többféle módon tudjuk meghajlítani a fát. Hajlíthatjuk hidegen, melegen, ragaszthatjuk rétegenként műgyantával, vagy ragasztás nélkül, milyen sablont készítsünk, hogyan használjuk, hogyan gőzöljünk, hogyan szárítsuk a meghajlított fát. A mai oktató videó azoknak készült akik most ismerkednek a fahajlítás tudományával. Rengeteg részletet megtanít nekünk, ezen tudás birtokában már nekiállhatunk begyakorolni a fahajlítást. Javaslom, hogy mentsétek el ennek a videónak a linkjét, ha szeretnétek a későbbiekben fát hajlítani. 

Tovább

Emelt ágyás

agyas.jpgA tavasz kezdetén vagyunk, olyan témát veszek elő ami most aktuális. A kertben például készíthetünk egy emelt ágyást, amibe ültethetünk virágokat, zöldségeket, kinek éppen mi a fontos. Az emelt ágyás nagyon dekoratív a kertben és még hasznos is. nem kell lehajolni a növények gondozásakor, az ágyás szélére is felülhetünk és gyönyörködhetünk a növényeinkbe. A dekoratív hatást fokozhatjuk, ha fém lemezből készítjük el az ágyás felső karimáját. Hajlítógép hiányában is el lehet készíteni a borítást, akár egy satuba fogott két szögvas közé befogott fémlemezt egy fadarabbal és kalapáccsal is meg tudjuk hajlítani a lemezt. A fém borítás meg fogja védeni az emelet ágyás fa anyagát az esőtől és az UV sugaraktól, így sokkal tartósabb lesz az ágyás. 

Tovább