A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Mini satupad

2017. március 27. - kgl

gyalupad.jpgMindig csodálattal nézem azokat a videókat, amelyekben egy hölgy alakítja a fát, sokszor a férfiakat megszégyenítő ügyességgel és tudással. Most egy németországi hölgy, Laura Kampf ügyességét csodálhatjuk meg, amint egy mini satupadot készít. A mini satupad előnye hogy kevés helyet foglal elrakva, könnyen egy asztalra rögzíthető, ugyanúgy használható mint egy nagy satupad, és nem kell ráhajolni az asztalra sem munkavégzés közben, egyenes háttal tudunk dolgozni rajta ami kevésbé fárasztó. 

Tovább

Teljesen kihúzható fióksín fából

fioksin.jpgJohn Heisz szeret kísérletezni, amit csak lehet elkészít fából. Most egy tipikusan fém fióksínt készített el fából és tesztelte, hogy mennyire erős. Teljesen kihúzva enyhén lehajlott, de a fém fióksín is lehajlik körülbelül ennyit ilyen súly alatt. 

Tovább

Csodálatos kenu

kenu.jpgA kanadai Adam Koekkoek egy csodálatosan szép kenut készített cédrus lécekből. A kenu oldalán egy indián motívum sort készített díszítésnek. A kenu felső élét megerősítette, hogy merevebb legyen az alakja a kenunak. Az elkészült kenut alapos csiszolás után kívül majd belül is üvegszövettel borította be amit epoxi műgyantával rögzített a fára. Újabb csiszolást követően több réteg epoxi műgyantával tette teljesen vízhatlanná a kenut. Ez a kenu nem az első kenu építése volt Adamnak, egyet már készített előtte, amit a legkülönbözőbb módokon próbálta tönkretenni, teherautóról ledobta menet közben a betonra, szikláról dobta le a mélybe, nagy kalapáccsal ütlegelte, láncfűrésszel vágta le a végét, majd az egészet felrobbantotta. A második kenu az elsőn szerzett tapasztalatok birtokában épült már. 

Tovább

Rusztikus gyerek bölcső

bolcso.jpgA faanyag újrahasznosításnál oda kell figyelni, hogy milyen helyről származó faanyagot akarunk felhasználni. Ez fokozottan igaz, ha például egy bölcsőt szeretnénk készíteni, A felhasználandó faanyag vegyszermentes legyen és egészséges, gombásodástól mentes legyen. Most egy olyan rusztikus bölcső készítését mutatjuk meg, amely ringatható és a forgáspontja felül van. Ez a fajta bölcső lábai fixen állnak a földön, így nem zörög a talpa ringatás közben a padlón. Alapanyaga újrahasznosított gesztenyefa egy pajta falából. 

Tovább

Tolóajtó készítés

toloajto.jpgHa egyedi méretű nyílásra szeretnénk ajtót akkor gondolkodhatunk tolóajtóban is, mert azt nagyon egyszerű elkészíteni még kezdő hobbiasztalosoknak is. Nem fog légmentesen záródni mint a normál ajtók, de sok helyen ez is bőven elég, ha el tudjuk választani a  teret vele. A most bemutatott ajtót Pete egy MDF lap alpra építette fel, az MDF lap két oldalát fa lécekkel borította, majd egy laposvas keretet készített az ajtó élére ami védi az ajtót a sérülésektől. Az ajtó tetejére szabvány tolóajtó görgők kerültek amelyek laposvas sínen gurulnak. Az ajtó alsó sarkához egy megvezető sín készült, ami nem engedi oldalirányba kilengeni az ajtót.

Tovább

Kinyitható kanapé

kanape.jpgA gyerekeknek ha van kitől megtanulni az asztalos fogásokat akkor meglepően gyorsan tanulják meg a szakmát. Így van ezzel a Portugál Cristiana Felgueiras is. Már nagyon fiatalon profi módon tud bútorokat, és gépeket készíteni. Nem csak az asztalos szakmát tanulta már meg hanem a kárpitozás is megy neki. Most egy saját tervezésű kinyitható kanapét készített el, valószínűleg szülői felügyelettel, hiszen az asztalos gépek használata igen veszélyes. Ha mi is szeretnénk megtanítani a gyermekünket az asztalos szakmára akkor ne zavarjuk ki őket a műhelyünkből amikor dolgozunk, hanem magyarázzuk el neki, mi hogyan működik, hogyan érdemes elkészíteni, és mik a lehetséges veszélyek. Nagyon gyorsan tanulnak még fiatal fejjel, nagy örömmel és büszkeséggel fogjuk megnézni a munkájukat.

Tovább

Fa kombinációs zár

kombinacios_zar.jpgA mai videóban egy fa kombinációs zár működését ismerhetitek meg, az elkészítését sajnos nem mutatja a videó, de a működése ismerete alapján már nem nehéz elkészíteni. Az így elkészült zárat felhasználhatjuk például egy perselyen vagy akár egy értékmegőrző rekeszen, széfen, ládán. A kombinációs tárcsákat a tengelyen fellazítva és elforgatva tudjuk a kívánt kombinációs számsort beállítani. 

Tovább

Érme persely

persely.jpgRégen nagy divat volt a kerámia malac persely az aprópénz gyűjtéshez. Most Brian Benham készített egy pár darab szép perselyt fából. A perselyek juhar és dió alapanyagból készültek, az ajtajuk postaláda kulcsos fém ajtaja, a tetejére egy sárgaréz lemezkéből készült pénzbedobó nyílás került. Hasznos ajándék lehet gyereknek agy felnőttnek is.

Tovább

Fából készült egyedi fogantyú

fogantyu.jpgA bútorajtókra, fiókokra saját készítésű fa fogantyút készíthetünk a saját ízlésünknek megfelelőt. Alapanyagnak megfelel a másra már nem használható keményfa hulladék. Tartósságban így felülmúlhatja az üzletben drágán kapható gyenge minőségű fa fogantyúkat amelyek nagy része puhafából készült. 

Tovább

Előszoba asztalka

eloszoba_asztalka.jpgAz előszoba asztalka keskenyebb a normál asztaltól, egy kulcsköteg, kesztyű, sapka így is kényelmesen elfér rajta. Az asztal lábai között cipőtároló is elférhet. A mai videóban egy nagyon szépen elkészített asztalkát láthatunk, a fiók előlapra  egy gőzzel hajlított fából készült  fogantyú készült egy bemarás fölé. Az asztallap élébe más színű faanyagból készült hamis csapolások készültek díszítésnek. 

Tovább

Egyedi beltéri ajtó trapéz üegezéssel

belteri_ajto.jpgEgy lakás felújításnál pár apró ötlettel alapjaiban tudjuk megváltoztatni a lakás kinézetét. A szokványos üveges beltéri ajtók nem túl szépek, de ezen is lehet változtatni, ha egyedi ajtót készítünk ahol az üvegezés  nem a megszokott téglalap alakú osztásokkal készül, hanem például trapéz alakú osztásokat készítünk. Ezt nem sok plusz munkával tudjuk elkészíteni, és mégis egyedi és szebb megjelenésű lesz az ajtónk. Ilyen ajtóknál érdemesebb szélesebbre elkészíteni az osztások fa részét, robusztusabb kinézetet kap így az ajtó mint egy vékony osztással. 

Tovább

Ékes csapolású könyvespolc

ekes_csapolasu_konyvespolc.jpg Az új bútoroknál igyekeznek elrejteni a csapolásokat, pedig egy szépen elkészített ékes csapolás a bútor dísze. Brian Benham egy könyvespolcot készített ahol ez nagyon szépen látszik. Az ékes csapolás előnye az egyszerű szétszerelhetőség és az után állítási lehetőség. Ha kilazul a rögzítés egyszerűen beljebb kell ütni az ékeket és máris stabilan áll a polc, nem fog dülöngélni a rárakott teher alatt.

Tovább

Vegyes stílusú uszadék lámpa

uszadek_lampa.jpgFolyóparton sétálva igen érdekes formájú fadarabokat lehet találni amiket kiszárítva művészi lámpák készítéséhez lehet felhasználni. HipsterCarpenter többféle stílust ötvözött az uszadék lámpájának elkészítésekor, ami az én ízlésemnek már kicsit sok is, bár lehet van akinek ez még kevés. Van rajta rizspapír lámpa, uszadékfa és fém tartó, és műgyantával kiöntött térkép talp. Nekem ez így már kicsit giccses, a térképes talp helyett egy sima egyszerű talp jobban illene hozzá amelyen nincsen térkép. A dimmelhető ledszalagos világítást viszont nagyon jól oldotta meg, mert szép egyenletesen világítja meg a rizspapírt. 

Tovább

Beállítható maróasztal megvezető

maroasztal_megvezeto.jpgSokan belesünk abba a hibába, hogy ha valamit készíteni  akarunk akkor a legegyszerűbb megoldásra törekedünk. Persze az is ugyanilyen hiba ha túlbonyolítjuk a dolgokat, és emiatt nehézkes lesz a használata. Ezek a hibák miatt van az hogy több verziót megépítünk például egy maróasztal megvezetőből, mire rátalálunk arra a kialakításra amely már jól használható. Ez azért van, mert a tervezésnél nem az optimális, jól használható megoldást keressük, hanem az egyszerűt vagy a bonyolultat. Ez pedig többlet munkát jelent, több anyag elpazarlását, és így magasabb költséget. Törekedjünk arra már terezésnél, hogy minden könnyen beállítható legyen és biztonságosan tudjuk használni a szerszámot amit készítünk. 

Tovább

Kétkezes kaparó

kaparo.jpg A gyalugép késeit 1-2 alkalommal lehet megélezni, utána cserélni kell mert már nem lehet beállítani helyesen. A kés anyaga viszont még mindig nagyon jó, cserélhető pengés kaparót tudunk készíteni belőle. John Heisz egy nagyon hatékony kétkezes kaparót készített és ehhez használta fel a használt gyalukést. Jól megélezve a kést nagyon szép felületet lehet készíteni kaparóval. 

Tovább

Baleset megelőzés fontossága

fakivagas.jpgA  fakivágás az egyik legveszélyesebb munkavégzés, nagyon észnél kell lenni, hogy ne szenvedjünk semmilyen balesetet és kárt se okozzunk a kidőlő esetenként több tonnás fával. Most egy olyan videót mutatunk amiből az okos ember tanulhat, hogy mit ne csináljon. Ha nem vagyunk vérprofi fakivágók akkor inkább keressünk egy olyan embert aki tudja hogy mit hogyan kell megoldani. 

Tovább

Fűrész vezetők szegmentáláshoz

furesz_megezeto.jpg A szegmentált alkotások elkészítéséhez sok egyforma méretű apró fadarabot kell leszabni amelyeknek az alakja is néha elég változatos. A nehézséget az okozza, hogy nagyon pontosan tartani kell a méreteket ha el akarjuk kerülni a sok csiszolást. Ezt meg tudjuk előzni ha az adott feladathoz előre megtervezett és jól végiggondolt megvezetőket készítünk a fűrészeléshez, így csak a sorját kell lecsiszolnunk a sok száz munkadarabról. egy segédléccel a lehulló munkadarabokat is táol tudjuk tartani a fűrészlaptól fokozva ezzel a biztonságos munkavégzést.

Tovább

Mágneses seprű

magneses_sepru.jpgNincs annál bosszantóbb amikor elejtünk egy csavart és az eltűnik a földön a forgács között. Főleg akkor, ha még nem is láttuk, hogy merre felé esett le, így nagy területet kell átfésülnünk, mintha tűt keresnénk a szénakazalban, Egy mágneses seprűvel pillanatok alatt össze tudjuk szedni a forgácsból is a vas tartamú csavarokat. A hegesztésekhez használható derékszög mágnesen pont jók erre a feladatra, ha nem a hegesztéshez használjuk éppen őket akkor jó szolgálatot tesznek a söprűn. 

Tovább

Jelölő kés készítés

jelolokes.jpgHa nagyon pontos munkát szeretnénk végezni akkor a ceruza jelölés nem alkalmas mert a legvékonyabb ceruza is minimum 0.5mm vastag vonalat húz a fán. Ilyenkor valami nagyon éles kést kell használnunk ami lehet orvosi szike, sniccer vagy speciálisan erre a feladatra készített jelölőkést. Az orvosi szike és a sniccer kés pengéjének az éle V alakú ezért nehéz pontosan a vonalzó mellé fektetni a kés élét. A jelölőkés éle viszont csak egy oldalra van ferdére élezve, így tökéletesen neki lehet fektetni a vonalzóhoz, így sokkal pontosabb vonalat tudunk kijelölni. Elég élesnek is kell lennie, hogy a felső réteg elemi szálait el tudja vágni. Egy jelölőkést könnyen készíthetünk magunknak egy elkopott körfűrészlap anyagából amely jól formálható, eléggé jó és tartós élet tudunk kialakítani belőle. 

Tovább

Átlós libanyak összekötés

 atlos_libanyak_osszekotes.jpgA különleges csapolásokat mindig megcsodálom. Némelyik rendkívül bonyolult de vannak egyszerűek is, mint az átlós libanyak összekötés. A vicces nevet onnan kapta, hogy úgy néz ki a csapolás mint egy libanyak. Az eredeti japán neve Sumi nihou káma tsugi Az elkészítése nagy pontosságot követel de pár egyszerű szerszámmal elkészíthető. Persze gyakorolni kell az illesztéseket, hogy szinte láthatatlan legyen az elkészült csapolás. 

Tovább

Fém asztalos szorító

fem_szorito.jpgAz asztalos szorítókból sosincs elég a műhelyben. Kell belőle pár féle és persze mindegyikből több darabra van szükség. Így egy 20-30 darabos készlet még nem nagyon sok, de már éppen elég szokott lenni az általános munkákhoz.  Minél nagyméretűbb egy szorító, annál drágább is, így egy már jól használható készlet százezres összeg is lehet. Nem célom, hogy a fémipari munkákba is belemenjünk a blogunkkal, de ez esetben kivételt teszek, mert sok tízezret lehet megspórolni ha valaki házilag képes elkészíteni nagyméretű fém szorítókat.

Tovább

Jégkorszaki fényoszlop

 fenyoszlop.jpgEgy érdekes fényoszlopot készített a németországi Torsten Sattler. A fényoszlop műgyantába öntött fadarabokkal szimbolizálja, mintha jégbe fagyott volna a fa. Áttetsző öntőgyantát használt hozzá egy kevés színezékkel, így érte el tengerkék színt. Alulról színváltós ledes lámpával világítja át az oszlopot amely így rendkívül dekoratív hatást kelt. 

Tovább

Modern asztal

modern_asztal.jpgAkik az egyszerű modern bútorokat szeretik  azoknak ajánlom a mai videót. Az asztal nem bútorlapból készült, az túl vékony lett volna hozzá. Helyette rétegelt lemez borítást választott a mester egy léc kereten. Ezzel a módszerrel a neki megfelelő vastagságú szerkezetet tudta létrehozni. A fiókok elemeinél is felhasznált egy pár gyári elemet, így könnyebb volt beállítani a fiók előlapját is és a fiókok működtetése is a modern kor szerint érintésre nyílnak.

Tovább

Polc helyett fiók

polc_helyett_fiok.jpgAki használt már polcos konyhabútort az tudja, hogy ami alul és legbelül van azt a legnehezebb elérni, térdepelve kell kipakolni a polcot, hogy a hátsó edényeket elérjük. Ugyanezen szekrényben ha a polcok helyett fiók van akkor sokkal könnyebb elérni bármit, nem kell letérdelni sem a keresgéléshez. Ez vitathatatlan előnye fiókoknak a polcokkal szemben. A hátrányuk az, hogy sokkal több anyag kell a fiókok megépítéséhez és ezért költségesebb is. A befektetés viszont megéri a könnyű használhatóság miatt. 

Tovább

Ívelt fiókos komód

barokk_komod.jpg A barokk bútorok íves formavilágát még ma is csodáljuk, és néha elgondolkodunk, hogy mekkora munka lehetett egy egy ilyen remekmű elkészítése kézi szerszámokkal. A mai világban a gépesített műhelyekben sokkal könnyebb egy barokkos stílusú bútor elkészítése, de még ez még így sem egyszerű rutinmunka. Ha a mindennapi használatra szeretnénk készíteni egy barokkos stílusjegyeket viselő bútort akkor kevesebb díszítés is elég lehet, egy kopottas festés hatással egy régi bútor kinézetét adhatjuk az új bútornak. 

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu