A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Fafajták : bükk

2012. július 01. - kgl

 

Bükk

bükk2.jpg

 

Latin neve : Fagus grandifolia (Amerikai fajta), Fagus sylvatica.(Európai fajta)

  A bükk egy egyedi kinézetű fa kérge szürkés, rendkívül sima. Az elnökökfájának is szokás nevezni. A jellegzetessége az egyenletesen apró piros, barna pöttyök a mintázatában.

 bukkfa.png

Előfordulás:

Hazája Európa. Legszebb bükkösök a Kárpátokban és az Alpokban találhatók, de van a Balkán hegységben, a Dinárokban, a Pireneusokban, és másutt is. Hazánkban főleg a Göcsejben, a Bakonyban, a Pilisben, a Börzsönyben, a Mátrában és a Bükkben található.

Az élő fa:
A fiatal csemeték azonban az idősebb fák árnyékában 10—15 évig nagyon lassan nőnek, felszabadítva azonban erőteljes növekedésnek indulnak. 80—100 éves korában a bükknek mind hosszúsági, mind vastagsági növekedése csökken, de jó termőhelyen ebben a korban is eléri a 10—12 m3/ha-os évi növedéket (Zala). Meghaladhatja a 30 m-es magasságot és a 80—100 cm-es mellmagassági átmérőt. Életkora 80—100, 200 évnél tovább ritkán él.

A feldolgozott fa:
Szórt likacsú, színtelen gesztű. Az évgyűrűhatárok jól látszanak, a bélsugarak szélesek és nagyszámúak, amelyek a sugármetszeten piros-barna csíkokat képeznek, a húrmetszeten jellegzetes orsó alakúak. A fa színe sárgás, pirosas-fehér. A kitermelt fa rövid idő alatt befülled, és álgesztessé válik. Fája nem elég ellenálló, a bélből kiindulva gyorsan romlik. Sérüléseit nehezen heveri ki, mert sarjadzó-képessége is gyenge.

Tulajdonságok:
A magyar hegységek egyik legjobban ismert fafaja a bükk, ami elsősorban gyakori előfordulására utal. Rendkívül értékes fája sokoldalúan hasznosítható a faiparban, a bútoriparban, a bognáriparban. Erdeink mintegy 7%-át a bükk alkotja, de ennél nagyobb teret biztosíthatnánk számára. Szinte kizárólag természetes úton újítjuk fel. Hővezetési tényező a bükk fafaj esetében   0,27 W/mK

Felhasználás:
Felhasználása sokoldalú. Kiváló hámozási rönk, asztalos áruk, mezőgazdasági és háztartási eszközök készülnek belőle, jó bútorfa, kiváló bognárfa és tűzifa.

A bükkfát könnyű fényezni, rendkívül szép fénye van. Kiválóan hajlítható ezért remek választás hajlított székekhez.  Elég nehéz szárítani és hajlamos jelentős zsugorodásra és vetemedésre a szárítási folyamat során. Ha száraz, akkor azonban a fa viszonylag stabil, ha nincs kitéve szélsőséges páratartalom ingadozásoknak.

A bükkfa kedvenc alapanyaga a kéziszerszámoknak, munkapadok felső részének, padlónak, asztalnak, mert rendkívül ellenáll a kopásnak és a sérülések nem terjednek tovább rajta.

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr534622083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adabsurdum 2012.07.07. 15:57:06

A Fagus grandifolia az amerikai bükk latin neve, a közönséges (európai) bükk F. sylvatica.
Egyébiránt örülök a blognak, csak így tovább!

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2012.07.07. 21:27:27

@adabsurdum: Köszönöm szépen a kiegészítést, már át is vezettem a cikken.