A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Fafajták : éger

2012. július 01. - kgl

 

Éger

voros eger 2.jpgLatin név: Alnus glutinosa (Schwarzerle), Alnus incana (Weißerle)

eger.jpg

Előfordulás:

Egész Európa. Melegigényes, bár a száraz, forró nyarakat megsínyli. A téli fagyok iránt érzéketlen, a kései fagyok azonban sok kárt tehetnek az éppen akkor fakadó leveleken. A mocsarak, folyók, patakok jellegzetes fája. Jó minőségű, mély talajt kíván; eltűri az állóvizet és a lefolyás nélküli termőket is. A vízszint ingadozását nem szereti, de a gyökereit érő mozgó vizet igen. A sekély, száraz vagy erősen kötött talajokon nem találjuk meg. Jó talajon kisebb árnyékot elvisel, gyengébb talajokon fényigényesebb.

Európai flóra elem, de Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában is előfordul. Keleten az Uralig terjed. Patakok, vízfolyások mentén hazánkban különösen a Dél-Dunántúlon jelentős a mennyisége (Somogy, Zala), a kiterjedt lápvidékeket is kedveli (Hanság, Nyírség, Somogy). A sík vidéktől a hegyvidékig mindenhol előfordul, igazán az oxigéndús patakok mellett fejlődik jól, de bírja az állóvizet is. Fagyálló, a vegetációs idő alatt azonban kedveli a meleget. Ma a fája iránt igen megnőtt kereslet miatt széles körben telepítik. Hazánk erdőterületének 2,8%-át borítja (cca. 50 ezer hektár).
Az égerek (Alnus) nemzetségének mintegy 30 faja ismert. Európában a mézgás éger mellett a hamvas égernek (Alnus incana L.) van jelentősége. Ennek elterjedése Észak- és Észak-Kelet-Európa (Szibéria), illetve a magas hegységek (Alpok, Kárpátok). Fája szinte azonos a mézgás égerével, így a fakereskedelemben is hasonló az értéke. Megemlítjük még a havasi (nagy zöld) égert (Alnus virridis), ennek a fajnak faipari jelentősége alig van, de a lavina- és erózióvédelemben jelentős szerepet játszik (Alpok, Kárpátok).
Egyre fontosabb import fafaj Európában az Észak-Amerikában honos „amerikai (vörös) éger" (Alnus rubra L.). Az utóbbi években tapasztalt óriási égerkereslet miatt folyamatosan nő a behozatala a német piacokra.

Az élő fa:
Első- vagy másodrendű fa. Törzse szép, hengeres. Szabadabb állásban gúla alakú, laza koronát fejleszt vízszintes ágakkal, de törzse mindvégig kivehető. Zárt állásban alsó ágai gyorsan lehullnak.

A feldolgozott fa:
Szórt likacsú, színtelen gesztű. Frissen döntve sárga színű, de rövid idő utána levegőn megsötétedik, majd kiszáradva újból világosabb lesz. Évgyűrű határai elmosódottak. A szabad levegőn gyorsan romló fája álgesztesedik de levegőtől teljesen elzárva igen tartós.

voros eger3.jpgTulajdonságok:
A nedves hóra hulló makkocskái gyorsan kicsíráznak. Csemetekertben sekély takarással állandó öntözést igényelnek. Csíranövénye két apró, sötétzöld, ép élű, tojásdad alakú sziklevéllel kel. A fiatal csemete fényigényes és fagyérzékeny. Első években gyorsan, majd fokozatosan lanyhuló iramban növekszik. Sarjadzó képessége tuskóról jó, de gyökérről gyenge. Dugványról is szaporítható.

Tartósság:
Szabadban: 5-20 év
Vízben: kb. 500 év
Szárazon: kb. 400 év

Tartóssága állandó nedvességhatás mellett kiváló, ezért már a rómaiak is szívesen alkalmazták vízépítéshez.
Váltakozó klimatikus igénybevételek esetén (szabadban való tárolás, felhasználás) az éger fája nem tartós, így javasolható a belsőtéri, Ül. a víz alatti felhasználása. Kültéri felhasználásesetén a védőszeres telítés nem nélkülözhető.

Megmunkálási sajátosságok

Az éger fűrészipari feldolgozásakor a fülledékenység miatt nagy figyelem fordítandó a gyors felfűrészelésre (kevésbé fülledékeny mint a bükk vagy a gyertyán). A fűrészárurakatok szakszerű kialakítása, takarása a faanyag elszíneződése, foltosodása miatt is fontos. A hézaglécezett fűrészáru két évig is tárolható.
Az éger fűrészáru jól szárítható, de figyelmet (óvatosságot) igényel a nagy zsugorodási anizotrópia. Megfigyelhető még (mesterséges szárításkor) a fűrészáru elszíneződése (foltosodása). Ez megelőzhető speciális klímakezeléssel (telített vízgőz mellett rövid ideig 95 oC-ra való felmelegítés). Az éger fűrészáru természetes szárításakor 6 hónap alatt érhető el a 20-24% nettó fanedvesség. A mesterséges szárítás ideje (10%-ig) a vastagságtól függően 10-20 nap (kb. 1/3-a a tölgynek).
Az éger Európában még ma is fontos furnéripari fafaj (jelentősége azért csökkent, mert a divatos „biobútor"gyártás fűrészáru alapanyagot igényel). Kiválóan hámozható, hasítható. A furnér szárításakor előnyös, hogy a geszt-szijács nedvességtartalma közel azonos (a nyaraknál jelentős a különbség a geszt javára).
Az éger mechanikai megmunkálása (fűrészelés, gyalulás, marás) nern jelent nehézséget, de nagy előtolások alkalmazásakor a felület bolyhosodásra hajlamos. Kiválóan esztergályozható.
Az éger könnyen és jól ragasztható mindenféle ragasztóanyaggal. Ugyanez vonatkozik a szegezésre és a csavarozására.
A különböző felületkezelő-anyagok alkalmazásakor figyelembe kell venni nagy csersav- és zsírtartalmát (a felületet esetenként semlegesíteni kell). Egyébként jól pácolható (pl. dió, mahagóni stb. színekre) és a különböző eljárásokkal jól lakkozható. A ma divatos tömörfa-frontfelületek esetén („biobútorok") a lakkozás helyett elterjedt a felületek viaszolása és/vagy olajozása. A viaszolás előtt fontos a finom, szálirányú csiszolás (A bio-felütetkezelés is összekapcsolható, természetesen előzetes pácolással.). Acéltárgyakkal való érintkezéskor (nedvességi hatás mellett) az égerfa foltosodik.

Felhasználás:
Sokoldalú, de vagy csak teljesen száraz vagy víz alatti célokra alkalmas. Kis szilárdságú és változó nedvesség mellett gyorsan romló fája építkezésekre alkalmatlan. Vízi építménynek és bányafának jól használható. A lemezipar vakfurnírnak használja, de az asztalosipar is kedveli, mert szépen és könnyen fényezhető. Fája jól faragható és esztergályozható, jó ceruzafa.

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr554622276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.