A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Fafajták csoportosítása

2012. július 02. - kgl

Vörösfenyo1.jpgAhogy időm engedi folyamatosan fogok felrakni leírásokat a különböző fafajokról.

Igyekszem a lehető legtöbb információt összeszedni az egyes fafajokról, tulajdonságaikat, megmunkálhatóságukat. Örömmel venném ha hasonló tartalommal leírást küldenél az álltalad ismert fafajokról.

Lombos fafajok:

 

A fa faja, szerkezeti felépítése, az hogy szórt vagy gyűrűs likacsú-e, a termőhely, a klíma meghatározza a fa jellemző tulajdonságait, műszaki és egyéb területeken is. Ezek a befolyásoló tényezők különböző tulajdonságokat kölcsönöznek a különböző fafajoknak. Ezért nem mindegy, a kívánt cél érdekében, hogy melyik fafajt mire használjuk, vagy mit készítünk belőle.

Többféle csoportosítással lehet őket rendszerbe helyezni, most nézzünk csak egyet a sok közül:

 

202.jpg

Gyűrűslikacsúak

A fatestben a bő üregű sejtek közel egymáshoz, egymás mellett gyűrű alakban helyezkednek el a korai pásztában. Az évgyűrűhatár jól látható.

Például: Tölgy, Akác, Szil, Kőris, Cseresznye

203.jpg

Szórtlikacsúak

A fatestben a bő üregű sejtek szétszórva helyezkednek el. Egyenletesebb szerkezet. Az évgyűrűhatár kevésbé határozott.

Például: Bükk, Gyertyán, Dió, Nyár, Fűz, Éger, Hárs, Juhar

A likacsok elhelyezkedése, hogy gyűrűs vagy szórt azért fontos, mert a fa tulajdonságait, műszaki felhasználást erősen befolyásolja és ez alapján különböztetjük meg a fafajok két nagy csoportját (gyűrűslikacsú - szórtlikacsú) . Pl.: felületkezelésnél egy szórtlikacsú fával könnyebb dolgunk van, mint egy gyűrűslikacsúval, mert a felületkezelő anyag egyenletesebben eloszlik egy homogénebb szerkezetű felületen, mint egy likacsok által barázdálton.

Természetesen a csoportokon belül is további alcsoportokat különböztethetünk meg:

211.jpg

 

 

A képre kattintva megjelenik a fa leírása új ablakban

Éger

eger.jpg 

  Bükk

bukkfa.png 

 

Fehér Akác

feher akac.jpg

 

 

 

 

 

 

 

===============================================================================

Fenyőfélék:

 

Először osztályozzuk a fenyőféléket : 

fenyöfajtak csoportja.jpg

A képre kattintva megjelenik a fa leírása új ablakban

 vörösfenyő

vorosfenyo3.jpeg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr424622553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabe63 2012.07.03. 00:57:09

Óriási ötlet ez a blog. Évek múlva, több száz bejegyzés után, pedig egy kis/nagy enciklopédia lesz belőle, mindenki örömére. Csak így tovább! Grat.
Gábor

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2012.07.03. 22:39:46

@gabe63: Köszönöm, remélem hamarosan bővíteni tudom majd az anyagot. Ha tetszett az írás akkor kérlek lájkold a facebookra a cikk végén lévő megosztással.

gabe63 2012.07.04. 10:25:43

Én az egész blogot lájkolnám, nem csak ezt az egy írást. A helyesírásra viszont kérlek ügyelj!
Bár, amint a Hobbiasztalos-fórumon látom, ezt már jelezte más is.
Üdv: Gábor

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2012.07.04. 19:22:18

@gabe63: Köszi a véleményt. Igyekszem a helyesírásra is ügyelni majd, de mentségemre legyen mondva, most elég sok mindenre kellett egyszerre figyelnem.

gabe63 2012.07.05. 23:31:15

@kgl: A helyesírás tanulható, a fogalmazással és a stílussal pedig nincs nagy baj. Sőt.
Ha eddig nem voltál az írásra rákényszerítve, majd belejössz. Csak ne add fel! Nem is tudom, mit kívánjak, sok munkát és kevés időt a blogra, vagy sok szabadidőt és sok jó cikket.

Kmisi 2017.07.27. 14:01:34

Nagyon sok hasznos információt találtam a blogon, de sajnos amire keresem jelenleg a választ még nem teljesen. Vasbeton alapra keresünk lépcsőlapot és tömörfából szeretnénk. ? Gondolom minnél keményebb annál jobb, de fontos lehet a megmunkálhatóság és kinézet is. 5 fős családnak kell, nagy igénybevételre. Eddig úgy látom a vörösfenyő, bükk, tölgy, talán az akác lehet a jó választás.
Melyik lehet a legjobb választás

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2017.07.30. 06:58:24

@Kmisi: A vörösfenyő nagyon szép lenne, de nem elég kopásálló. Az akác már igen, de nem szép, hajlamos a repedezésre. A tölgy és a bükk alkalmas. A kopásállóságot parkettalakk bevonattal lehet fokozni. A beton és a lépcső közé 1-2 mm vastag kopogásgátlót kell rakni. Nagyon száraz fát kell kiválasztani a lépcsőhöz aminek garantáltan 10% körüli a nedvesség tartama, ha ettől nedvesebb akkor zsugorodni fog a száradás során és nem is keveset. A 2 méter * 1 méteres 5 cm vastag lépcsőforduló 2 cm-el elvált a faltól, majd középen kettéhasadt és egy fél centis rés keletkezett a száradás miatt.