A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Fafajták : Vörös fenyő

2012. július 07. - kgl

Vörösfenyo1.jpgLatin név: Larix decidua

Előfordulás:
Közép-európai magashegységi fafaj. Őshonos területein is csak kis elegyben, foltokban vagy szálanként fordul elő. Romániában a következő hegységekben van tömegesen: Csalhó hegység, Csukás hegység, Bucsegi hegység, Paring hegység.

 

 

vorosfenyo2.jpgAz élő fa:
Az elvetett magból 3-4 hét után 5-6 sziklevéllel kel a kis növény.
Az első évben csak 10-15 cm-re, a második évtől kezdve azonban rendkívül gyorsan nő. Rudas korig minden hazai fenyőt túlszárnyal, ha azonban zárt állásban marad, növekedése lelassul és az elegyfák föléje nőnek. Magassági növekedése 60-80 évig tart, 50 m-nél nagyobb magasságot is elérhet (nálunk 40). 500-600 évig is él.

A feldolgozott fa:
Rendkívül tartós, rugalmas fája nemcsak védett, száraz helyen, hanem nedves talajban, sőt vízben is évszázadokig épségben marad, a teljesen megkövesedik és nem korhad el.

 

 

vorosfenyo3.jpegTulajdonságok:
Színes gesztű, középnehéz, fajsúlya 0,65. Sárgásfehér szijácsa csak 1,5-3 széles, gesztje vörösbarna, húspiros. Évgyűrű határai élesen kirajzolódnak bélsugarai azonban szabad szemmel nem látszanak. Gyantatartalma kevés, gyantafolyása kárminpiros színű. Az elgesztesedett sejtek falára sok cser rakódik le. Fája igen tartós. A tűlevelűek között az ő fája a legkeményebb és legtartósabb. Szilárdsága nagy, szívós és rugalmas, jól hasítható. Kevéssé zsugorodik, alig vetemedik. Minden forgácsolási eljárással könnyen megmunkálható. Fájának minőségét a termőhely erősen befolyásolja. Szíjácsa igen keskeny, sárgásfehér. Gesztje sárgásbarnától a vörösbarnáig terjed, a törzsátmérő 3/4-ede. Az évgyűrű éles határú, a kései pászták sötét színűek. Fájában gyantajárat kis számban található.

Felhasználás:
Főleg hidak, vízi építmény, bányafa, talpfa, bútorfa, falburkolat, erkélykorlát, faház, pillérfa, szőlőkaró stb. készül belőle. 

Építészeti faanyagként számos helyen felhasználják, ahol követelmény a tartósság. Vegyi anyagok tárolására szolgáló ládák, hordók készítésénél savállósága előnyös. Nyílászárónak, ablakként, ajtóként, lépcső és padlóanyagként is felhasználják. Értékes bútor és falburkolat anyag, ennek oka, hogy különösen dekoratív. Jó bognár és esztergályos nyersanyag.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr794635203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.