A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Biztonságos munkavégzés

2012. július 30. - kgl

Biztonságos munkavégzés1.jpgAz egyik legveszélyesebb szakma az asztalos szakma, elég egy rossz mozdulat, egy kis figyelmetlenség, és máris csonokolja a kezeket a gép. A legveszélyesebb gépek pdig a körfűrészek, az egyengető gyalugépek és a marógépek.

Sokan úgy gondolkodnak, hogy velük nem történhet baleset.mivel nagyon vigyáznak. Esetleg nagy a rutinjuk is, hiszen már évtizedek óta baleset nélkül dolgoznak a gépeiken. Ez elbizakodottsághoz vezet és hamar megvan a baj. A közmondás is azt mondja, hogy addig jár a korsó a kútra amíg el nem törik. 

Nézzük meg, hogy milyen veszélyes is pld a hasítóék használatának mellőzése a körfűrészgépen.

Nem elég ha használjuk a hasítóéket, a hasitóéknek megfelelő vastagságúnak is kell lennie a fűrészlaphoz. Erre az egyszerű megoldás az, hogy mindig a fűrészlappal megeggyező vastagságú hasítóéket szerelünk fel a gépre. Viszont a gépekhez nemigen adnak többféle vastagságú hasítóéket, így vagy maguknak kell elkészíteni, vagy vehetünk készen   , de akár a következő vidóbol ötletet merítve saját magink is el tudjuk készíteni a megfelelő vastagságú ékeket.

A legbiztonságosabb megoldás az ha olyan védőt használunk a gépen ami a fűrészlap tetejénél is véd :

Kézi körfűrésszel is szerezhetünk nagyon könnyen sérüléseket. 

Ennek a gyereknek szerencséje volt, csak a nadrágja és a bicskája bánja a felelőtlenségét.

A kézi körfűrésznél mindig használjuk az automatikusan visszacsukódó fürészlap burkot, különben így járhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr184685968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.