A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Fahibák

2012. augusztus 10. - kgl

egeszsegesfa.jpg

Ha szeretnénk felismerni egy fahibát akkor jó ha elötte tudjuk, hogy milyen az egészéges fa, utána jöhetnek a fahibák.

Az egészséges fa

Kéreg: A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa kiszáradását, védi a környezeti hatásoktól.

Háncs: A kéreg belső részén lévő, rostos, nem fás szövet. Ennek rostacsövei szállítják a levelekben szintetizált szerves anyagokat oda, ahol a fa felhasználja vagy raktározza azokat.
Kambium: Osztódó sejtekből álló, szabad szemmel nem látható réteg, amely kifelé a háncs, befelé a fatest sejtjeit hozza létre körkörös rétegekben. A mérsékelt égövi fáknál a kambium évszakonként eltérő ütemben osztódik: tavasszal a legaktívabb, és az első fagyok beálltáig dolgozik, majd télire felfüggeszti működését. Ettől lesz az ilyen fák szerkezete évgyűrűs.
Fatest: Statikai, tartó szerepe mellett ebben találhatóak azok az elemek, amelyek a gyökértől a levelekig szállítják, raktározzák a vizet és a benne oldott ásványi anyagokat. Elsősorban ez a fa felhasználható, megmunkálható anyaga. Részei a szíjács és a geszt.
Bél: A fa testének legbelső, középponti része. Nagy üregű, vékony falú sejtekből épül fel. Átmérője néhány millimétertől 1-2 centiméterig terjedhet.

A fahibák 

A felhasználás egyik meghatározó tényezője, hogy milyen a faanyag minősége, milyen hibák jelentkeztek rajta. A fahiba az adott fafajra jellemző alaktól, felépítéstől, színtől való eltérés.

A következőkben bemutatjuk legjellemzőbbeket.

keregbenoves_big.jpg

Felépítési hiba: kéregbenövés

A kéregbenövés a paláston sugárirányba résszerűen behatoló nyílással kísért benőtt vagy részben benőtt seb, belseje kéreggel vagy elhalt szövetmaradványokkal van kitöltve.

 

belrepede_big.jpg

Szöveti elváltozások: bélrepedés

Sugárirányú repedések a béltől kiindulva a törzs hossztengelye irányában: néhány centimétertől több méterig terjedhet.

gorbeseg_big.jpg

Alaki hiba: görbeség

Örökletes tulajdonság, de külső hatásra is létrejöhet. A fa használati értéke szempontjából mindig előnytelen, mert a görbe fatörzsből készített fűrészárú teherbíró képessége a rostok átvágása miatt kisebb.

keregelhalas_big.jpg

Károsítók által okozott hiba: kéregelhalás (héjaszás)

A törzsfa egyoldali, felszíni elhalása min. 2 cm szélességben, mely legtöbbször kéregleválással is jár; keletkezésének oka gyakran az erős napsugárzás, vagy külső mechanikai hatások.

fagylec_big.jpg

Szöveti elváltozások: fagyléc

A fában lévő víz megfagy, majd az enyhülés és fagy váltakozása kidomborodó repedést hoz létre a fatörzs hossztengelye irányában. A fagyrepedések a gombafertőzések következményeként kialakuló rothadás kiinduló helyei.

ikertorzs_big.jpg

Alaki hiba: ikertörzs

A törzs elágazása mellmagassági átmérő alatt. Ilyenkor kettős bél alakul ki.

villasnoves_big.jpg

Alaki hiba: villás növés

A két (vagy több) vezérhajtás nyomán fejlődő fatörzs rendellenes növése mellmagassági átmérő felett.

kettosbel_big.jpg

Felépítési hiba: kettős bél

Kettős bél (ikerbél) a törzs vágáslapján két vagy több bél látszik, amelyek körül részben önálló, részben közös évgyűrűrendszer alakul ki.

csillagosalgeszt_big.jpg

Szöveti elváltozások: csillagos álgeszt

A fatest nagyméretű, szabálytalan alakú, az évgyűrűhatárokat gyakran nem követő rendellenes elszíneződése, amely lehet egészséges és korhadt.

gyuruselvalas_big.jpg

 Szöveti elváltozások: gyűrűs elválás

Az évgyűrűrétegek között keletkezett repedés.

gocs2_big.jpg

gocs1_big.jpg

gocs3_big.jpg

Felépítési hiba: göcsösség (korhadt és benőtt göcsök)

Az ágnak a törzs farészében folytatódó ágszakasza, amelyet a fatest körbezár, és amelynek hossza és kerülete min. ¾ része mentén szervesen kapcsolódik a környező fatesthez. Alakja szerint lehet kerek, ovális, és szárnyas göcs is. A göcs rontja a fa minőségét, nehezíti a megmunkálást.

bordasnoves_big.jpg

Felépítési hiba: bordás növés

A bordás növekedés jellemzője a törzs hossza mentén kiálló ormók és mélyedések keletkezése. Leggyakrabban tővastagodással együtt jelentkezik.

kulpontosbel_big.jpg

Felépítési hiba: külpontos bél

A törzs keresztmetszetének a köralaktól való eltérése.

szijacskorhadas_big.jpg

Károsítók által okozott hiba: szíjács korhadás

Korhadás a farontó gombák sejtfalakat bontó tevékenysége. A károsítás 3 alaptípusa: barna, lágy, valamint fehér korhadás.

rovarrágás.jpg

Károsítók által okozott hiba: rovarrágás

A rovaroknak a fatestben lévő, fajra jellemző, járatszerű rágásait nevezzük rovarrágásoknak. A rovarrágások alakja, nagysága jellemző a különböző rovarfajokra.

szijacsfulledes_big.jpg

Károsítók által okozott hiba: szijács fülledés (gomba)

A fatest külső (szíjács) részének gombás elszíneződése, ami folytatólagos korhadással jár együtt. Jelentős értékcsökkentő fahiba.

 

Forrás : http://www.pannonpower.hu/biomassza/fahibak

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr494704440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.