A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Bútorlap lazúrozása

2012. augusztus 18. - kgl

lazur74x74.pngA bútorok többsége olyan bútorlapból készül, amelynek átfestésérõl a szobafestõmázolók lebeszélik az embert, mondván: hamar lepattogzik a festék, és egyébként sem lesz szép. Csakhogy ma már léteznek olyan felületkezelõk, amelyekkel bármelyik bútorlapfelület – akár egy egyszerű fehér laminált forgácslap is – mutatóssá tehetõ.

Korábban írtunk a faerezetfestés (a flóderezés) technikájáról, most azt mutatjuk be, hogyan érhetünk el faerezethatást lazúrfestékkel bútorlapon.

lazur01-450x127.png

Teli húzás

Közismert, hogy a lazúrfestéket elsõsorban fafelületeken használják. Az a különlegessége, hogy áttetszik rajta a fa természetes erezete. De mi a teendõ akkor, ha nem fából, hanem valamilyen bútorlapból készült a megunt, kopott bútordarab, és nem szeretnénk fedõfestékkel homogén színûre pingálni? Erre találták ki azokat a felületkezelõ anyagokat – speciális alapozókat és festékeket –, amelyek képesek egyrészt a legkülönbözõbb bútorlapokon a festék tapadását biztosítani, másrészt faerezetre emlékeztetõ réteget létrehozni a festés során. Ennek annyi a titka, hogy a felvitt, még nedves lazúrfestékrétegen az oszlatóecsetet egy irányban és ún. teli húzással kell – a bútor szélével párhuzamosan – végighúzni anélkül, hogy a következõ csík fedné az elõzõt. Ez az ún. „teli húzás" biztos kezet igényel, érdemes elõtte gyakorolni, bár ha nagyon elrontjuk a mintázatot, száradás elõtt még könynyen letörölhetõ a festékréteg, hiszen vizes bázisú festékrõl van szó. A felületkezelés elsõ lépése a festeni kívánt felület letisztítása a speciális tisztítószerrel. A Beckers bútorfestékcsaládhoz tartozó szer mattítja és teljesen zsírtalanítja a felületet. Hígított formában használjuk – 5 l vízhez 2 dl –, ezt követõen tiszta vízzel is le kell mosni a bútort.

lazurfest-2-450x200.png

Tapadó alapozó

A letisztítás után a bútorlapok többségére azonnal felvihetõ az alapozófesték, de ha bizonytalanok vagyunk a festék megtapadását illetõen – például mûanyagnak érezzük a bevonófóliát –, akkor egy speciális alapozó festékrétegre is szükség van. Ennek a festékcsaládnak van egy olyan speciális alapozója (Plomb metallprimer), amely biztosítja a megtapadást. Ebben az esetben ennek a rétegnek a száradása után visszük fel az alapszínt. Az alapozók, valamint a lazúrfesték felviteléhez (ez utóbbit ecsettel véglegesítjük) rövid szõrû, úgynevezett plüsshengert használunk, ezzel sima felület alakul ki. Az egyes rétegek száradási ideje 10-12 óra 23°C mellett. Fagittel javítsunkmegtapadást. Ebben az esetben ennek a rétegnek a száradása után visszük fel az alapszínt. Az alapozók, valamint a lazúrfesték felviteléhez (ez utóbbit ecsettel véglegesítjük) rövid szõrû, úgynevezett plüsshengert használunk, ezzel sima felület alakul ki. Az egyes rétegek száradási ideje 10-12 óra 23°C mellett. Fagittel javítsunk Ha a lefesteni kívánt bútor felületén mélyebb sérülések találhatók, akkor ezeket elõször fagittel javítsuk ki, majd száradás után finom csiszolópapírral csiszoljuk teljesen simára. Ha ilyen javítások vagy karcolások találhatók a felületen, akkor mindenképpen célszerû alapszínnel lefesteni. Erre nincs minden esetben szükség, ha nem sérült a felület, és meg akarjuk tartani alapszínnek a bútor eredeti színét, akkor nem kell alapozószínt használni. Például a fehér laminált forgácsalapra a lemosás után azonnal felkenhetõ a lazúrréteg. Az alapozószínnel – amelyet a festékboltban kevertethetünk ki – módosíthatunk az árnyalatokon és a kontraszton is. Ez jól látható a színmintaképeken.

Fagittel javítsunk

Ha a lefesteni kívánt bútor felületén mélyebb sérülések találhatók, akkor ezeket elõször fagittel javítsuk ki, majd száradás után finom csiszolópapírral csiszoljuk teljesen simára. Ha ilyen javítások vagy karcolások találhatók a felületen, akkor mindenképpen célszerû alapszínnel lefesteni. Erre nincs minden esetben szükség, ha nem sérült a felület, és meg akarjuk tartani alapszínnek a bútor eredeti színét, akkor nem kell alapozószínt használni. Például a fehér laminált forgácsalapra a lemosás után azonnal felkenhetõ a lazúrréteg. Az alapozószínnel – amelyet a festékboltban kevertethetünk ki – módosíthatunk az árnyalatokon és a kontraszton is. Ez jól látható a színmintaképeken.

ÍGY LAZÚROZZUK A BÚTORLAPOT

A fehér laminált forgácslapból készült fiókos szekrény nem mindenhol kapott halványzöld alapozószínt, csak az oldalain, illetve az alsó és felsõ fióklapon. A középső fiókra – a lemosás után – közvetlenül vittük fel a lazúrfestéket, így ez világosabb árnyalatú. A fogantyúkat csak a száradás után szereltük fel.

IGY-lazur1-4-450.png

1. A munka első fázisában sima, kevéssé strukturált felületet adó rövid szõrû plüsshengerrel visszük fel a felületre az alapozófestéket.

2. Ugyanezzel az eszközzel, a nem túl hosszú szõrökkel ellátott festõhengerrel (a „szakiszótárban": birkával) hordjuk fel a lazúrréteget is.

3. Nem kell, hogy csöpögjön a henger, de mindenképpen juttassunk a bútorlap teljes felületére elegendő mennyiséget a lazúrfestékből.

4. A lazúrréteget azonnal kezdjük el az oszlatóecsettel teli húzással áthúzni: az ecsetet nyomjuk rá a felületre, és tartsuk majdnem teljesen merőlegesen.

Forrás : www.otletmozaik.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr854718747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.