A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Helytakarékos gépelhelyezés

2012. augusztus 22. - kgl

Helytakarékos gépelhelyezés.jpgA legtöbb barkács műhelyben elég kevés a hely, még akkor is, ha a műhely építése során minden gépnek előre megterveztük  a pontos helyét. Majd új gépeket vásárolunk és már fel is borult az előre szépen megtervezett műhelyrend. Ilyenkor jön először az, hogy átrendezzük a műhelyt, majd újra átrendezzük meg újra átrendezzük, vagy pedig mindig el kell rakni az éppen nem használt gépet. Pedig milyen jó lenne ha minden gép elől lehetne és pillanatok alatt használatba vehetnénk.

Természetesen vannak gépek amelyeket a méretük vagy súlyuk miatt nem szeretnénk állandóan átpakolni, ezeknek a gépeknek kell csak fix helyet keresni. Ha nagyon kicsi a rendelkezésre álló szabad helyünk akkor megtehetjük azt is, hogy a nagy gépek alá forgós kerekeket szerelünk, természetesen olyanokat amiket le is lehet fékezni. Így a nagyméretű vagy nehéz gépet is pillanatok alatt áttelepíthetjük, félretolhatjuk ha csak útban van vagy nincs rá szükség éppen akkor. Máris nem kell emelgetni a nehéz gépeket. Ezzel az egyszerű módszerrel könnyen szabaddá tudjuk tenni a mühely közepét ha pld egy nagyobb bútordarabot kell összeszerelnünk és így jobban hozzáférünk, körbe tudjuk járni, gyorsabban is halad a munka.

De mit tegyünk azokkal a kisebb méretű gépekkel pld köszörűgéppel vagy állványos fúrógéppel, tárcsacsiszoló, szalagcsiszoló géppel amit mégsem akarunk a szekrényekbe vagy a szekrények tetejére elrakni mert útban van. A megoldás egyszerű, készítsünk egy falra felszerelhető polcot és azt úgy alakítsuk ki, hogy a fedőlapja forgatható legyen. Akár a műhelyben a nehezen kihasználható sarkokat is felhasználhatjuk erre a célra, vagy akár a nagy munkaasztalunkra is készíthetünk forgó alapot. Erre a forgó lapra már elhelyezhetjük egymáshoz jó közel a kisebb méretű gépeket és azt fordítjuk csak magunk felé amelyiket éppen használni szeretnénk. 

A következő videóban erre láthatunk egy lehetséges megoldást. A múhely nehezen kihasználható helyére kerül beépítésre egy erős polc, a polcra a forgatható lapra meg a péda filmben 2 db köszörűgép. A polc alá rakodhatunk így nem csökken lényegesen a kihasználható hely.

Érdemes végiggondolnunk, hogy mely gépeinket tudjuk így egy forgó polcra szerelni, hogy azok ne zavarják a munkánkat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr584715435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.