A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Kerti bútorok felületkezelése

2012. augusztus 31. - kgl

IGY5-kerti-but-fem-FG450.gifAkár a kültéri építészetben, akár kerti bútorok készítéséhez használunk fát, a szándék mindig azonos: minél többet tarthassunk meg holtában is természetes szépségéből, eredendő színeiből, erezetének játékosságából. Ehhez azonban a faanyagot megfelelően kezelni kell.

A fa természetéből fakad, hogy az időjárás, a gombásodás és a rovarok pusztítása következtében hamar az enyészeté lehet. A természeti elemek rontó hatása elleni favédelemnek azonban sok fajtája létezik. Talán a legjobban ellenáll valamennyi kártevőnek és az időjárás változásainak a vegyszeres, úgynevezett fatelítő technológiával kezelt fa. E megoldás lényege, hogy nagy nyomással gombaölő sóoldatot préselnek a fa lazább szerkezetű rostjai közé. Azért jó, mert bárhol vágjuk el a fát, az mindenhol védett, és mindenütt azonos módon áll ellen a nedvességnek, gombásodásnak. Ilyen többek között az úgynevezett Telifa. Hátránya, hogy nem mindenkinek tetszik a zöldes árnyalat, amelyet kap a faanyag. Az ilyen fából készült kerti bútoroknál viszont semmilyen további felületkezelésére nincs szükség.

Természetes alapanyagú alapozó

Ha kezeletlen deszkából készítjük kerti bútorunkat, ajánlatos először alapozóval bevonni. Ehhez célszerű például Bondex fapasztát használni, mely természetes fából készül. Gyorsan szárad, utána rögtön megmunkálható. A fapasztát a nyers felületek restaurálására fejlesztették ki. Az alapozás után ugyancsak a Bondex márkanevű Super-Wood Stain fedőlazúr használata javasolt, mely átlátszó, nagy fedőképességű és selyemfényű bevonatot ad. Vízzel és az UV-sugárzással szemben ellenálló, de véd a kék foltosodás és a penészesedés ellen is. Hígítani nem szabad!

Filmréteg a fán

Az utóbbi időben nagy keletje van a Trilak Lazurán vastag lazúrjának. Áttetsző védőfilmet képez a fa felületén és hosszú időn át védi az UV-sugarak ellen. A fa fajtájától és a felület minőségétől függően egy liter körülbelül 15 négyzetméterre elegendő. Száradási ideje kb. egy nap. A festés előtt kis, kevésbé látható felületen végezzünk próbafestést, mert a színek némileg eltérhetnek a megadott színkártya, illetve a doboz színjelölésétől.

Az Ici Commenda Hungária Kft. által gyártott Xyladecor család tagjai közül az Extra Vastaglazúr tizenegy féle színben kapható. A felületen vastag réteget képez, időjárás- és UV-álló, ugyanakkor biztosított marad a faanyag lélegzése. A gyalult anyagoknál a portalanításon kívül nincs más tennivalónk, hacsak nem akarunk bútorunknak igényesebb felületet adni, mert akkor 150-es csiszolópapírral érdemes átcsiszolnunk. Azért, hogy a gombásodástól ne kéküljön a bútor, érdemes Xylamon alapozóval kezelni. Száradás után kétszer kenjük át Extra Vastaglazúrral. A száradási idő hőmérséklettől, páratartalomtól függően 8-24 óra közötti.

mmh_4.jpg

mmh_3.jpg

A rangos faápoló

Ma már többnyire mesterséges úton állítják elő a faviaszt. A készítésénél felhasznált növényi olajoknak köszönhetően a faviasz-készítmények állnak legközelebb a természethez. Így többek között az Interell Kft. által forgalmazott Birdy Faviasz plusz UV-szűrő a legalkalmasabb a tartós kültéri favédelemre. Környezetbarát. A bevonó anyag, mivel víztaszító viaszfajtával dúsított, mindenféle hazai és egzotikus fafajták belső és külső víz elleni védelmére alkalmas. Légáteresztő, biztos szellőzést ad a faanyagnak. Teljes UV-védelmet azonban csak három réteg felvitele ad. Nem szabad hígítani. Ha felújításhoz használjuk, akkor a szín kopásától függően egyszer vagy többször kell ecsettel felvinni a felületre. Erősen elöregedett felületet pedig ajánlatos Birdy impregnáló olajjal előzetesen kezelni.

Védelem festékkel

Az olajfestékek közül hadd említsük meg a Trilak Haering Festékgyár által készített Standolit olajfestéket. A fafelület teljes simítására, kiegyenlítésére a Mestertapasz Unikittet ajánlatos felvinni. Az új fafelület kezelését lenolajos beeresztő oldattal kell kezdeni. A festéket ezután a tökéletes védelem érdekében két rétegben kell felvinni. Ha fémfelületen használjuk, akkor Trinát korrózió gátló alapozót, glettnek pedig mestertapaszt kell használni. Ebben az esetben is két réteg festék szükséges.

Lakk lazúrok

A lakk lazúrok speciális, alkid kötőanyag és szerves oldószer alapú bevonatok, amelyek a fa felületén áttetsző UV-védő filmet képeznek. Ilyen például a szlovén Helios gyár által készített Bori lakk lazúr, mely UV-szűrőt és viaszt is tartalmaz, ami megnöveli a bevonat víztaszító képességét; biztosítja a fa méretének állandóságát, azaz azt, hogy a nedvesség hatására nem zsugorodik és nem is duzzad meg. A védőfilm bevonata nem repedezik és nem hámlik. Hatféle színárnyalatban kapható, de megfelelő Heliomix keverőrendszerrel rendelkező üzletekben kívánság szerinti szín is kikeverhető.

A termékeket csak úgy használjuk, hogy feltétlenül tartsuk be a gyártó használati utasításait. Legyen szó fáról vagy fémről, a felületkezelést mindenképpen csak tiszta, pormentes bútoron végezzük.

ÍGY GONDOZZUK A FA ÉS FÉM KERTI BÚTOROKAT


mmh_ik_1.jpgElőször portalanítsuk, és ha szükséges csiszoljuk át a felületet. 

A csiszolás célja az, hogy eltávolítsa a fa felületére rárakódott szennyeződéseket, zsírokat amik lerontják a felviendő bevonat tapadását. Ha nem csiszoljuk át megfelelően a teljes felületet akkor számíthatunk rá, hogy pár éven belül ott elkezd felperegni a festék. A csiszolás akkor jó, ha az előző festékréteget teljes terjedelmében lemattítottuk. 

Sima fafelütet 180-200-as papírral javasoljuk átcsiszolni.

Ne feledkezzünk el utána az alapos portalanításról, erre az egyik legjobb eszköz a mézes kendő néven vásárolható törlőkendő. Ez maradéktalanul magához tapasztja a legkisebb porszemet is.

Következhet a kiválasztott anyag felvitele,  több rétegben.

mmh_ik_2.jpg

A mostani festékeket, lazúrokat nem kell már higítani, Minden egyes réteg felhordása után várjuk meg a gyártó álltal adott átfesthetőségi időt, majd 400-as csiszolópapíral újra csiszoljuk át a fát és töröljük le a port. Ezekután hordhatjuk fel a következő réteg festéket. Így sima felületet fogunk kapni, kevésbé fognak látszódni az ecsetvonások.

Inkább 2-3 vékony rétegbe hordjuk fel az anyago  mint 1 vastag rétegben, mivel a vastag festékréteg nagyon könnyen fel tud vállni.

mmh_omtipp_1.jpgFém bútorok esetén ha sima felületet akarunk kapni, akkor a pergő rozsdát, valamint az előző felhólyagosodott festékréteget el kell távolítani a festés előtt.

mmh_omtipp_2.jpgÁtkeféljük és portalanítjuk.

A fémből készült kerti bútorainkat könnyedén lefesthetjük a rozsdára is felvihető Hammerite fémfestékkel. Festés után a festék száradási ideje fél óra. A készítmény különleges ellenálló védőréteget alkot, amely nem csupán kizárja a nedvességet, de egyben tartós védelmet is biztosít. Munkánk során feltétlenül tartsuk be a gyártó használati utasításait.

mmh_omtipp_3.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr434718750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.