A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Házi hengercsiszoló gép építése 1 rész

2013. június 21. - kgl

Elhatároztam, hogy építek egy hengercsiszoló gépet. Úgy terveztem, hogy fából csinálok meg mindent amit csak lehet. A méreteket saját elképzelés szerint terveztem meg. Az volt az alap gondolatom, hogy legalább 60 cm szélesnek kell lennie a hengernek, hogy például egy nagyobb konyhaszekrény ajtót is egybe meg lehessen csiszolni táblásítás után. Volt egy 1.5 KW-os 230 V-os villanymotorom, ezt terveztem felrakni a gép meghajtására. A csiszoló hengert fix rögzítésűre terveztem, az asztallap egyik fele alul zsanérokon fordul, míg elöl egy menetes szárral terveztem az asztallap emelését. 

Volt egy rakás rétegelt lemezem amiket ládák bontásából mentettem meg, egy pár hulladék oszlopom és egy olyan bútorlap darabom ami rétegelt lemezből készült és mindkét oldalán laminálva volt rá a bevonat. Természetesen ez is bontásból. De ez a bútorlap csak 16mm vastag volt így nem volt elég merev. Ezért az asztallapot meg kellett vastagítanom. legalább 40 mm vastagra.  Ezt 3 rétegben képzeltem el. Az asztallap méretét végül is 61*100 cm-es méretűre szabtam le, majd 8 mm vastag rétegelt lemezből csíkokat vágtam amivel a szélét körben meg tudtam vastagítani. Ez a réteg a távtartó szerepét tölti be, így nem kellett az egész asztalt beborítani vele. A keret léceket ragasztással rögzítettem és szögbelövő pisztollyal pár helyen megfogattam a léceket, hogy ne tudjanak elmozdulni. 
asztallap 2 001.jpg

Ezután a berajzolásoknak megfelelően belső merevítő csíkokat is ragasztottam bele szintén 8mm-es rétegelt lemezből.

asztallap 2 002.jpg

Ez már jó erős távtartó lesz, nem fog behajlani az asztallap sem középen ha megkapja a 3. réteget.

A harmadik réteg szintén rétegelt lemezből került felragasztásra, majd szorítókkal és az asztallap közepén homokkal töltött zsákokat használva súlyoknak, préseltem össze a száradás idejére. A ragasztáshoz D3-as faipari ragasztót használok mindenhol, mert az beltéri igénybevétel esetén tökéletes. 

asztallap ragasztása2 010.jpg

Az asztallap ezzel el is készült, ráér száradni. Következett a gép hengerének az elkészítése. A hengert úgy terveztem, hogy 13cm átmérőjű fa korongokat vágok ki rétegelt lemezből, majd a korongokat egy menetes tengelyre ragasztom össze, úgyis volt egy csomó hulladékom amit másra már nemigen tudtam volna felhasználni. Készítettem egy kis csúszóasztal a 200-as szalagfűrészemre amivel méretre ki tudom vágni a korongokat. 

A csúszóasztal mögé egy L alakú ütközőt is felszereltem, ez vezette meg a csúszóasztalt és biztosította, hogy a kör középvonalában tudjak vágni. Az előre leszabott négyzet alakú rétegelt lemezekbe középen fúrtam egy lyukat és a csúszóasztalba is, majd a fúró szárát használtam fel forgástengelynek.

csiszolohenger korong kivágása 2 008.jpg

Ezután szépen egymás után kivágtam a korongokat.

csiszolóhenger korong kivágása 2 005.jpg

A képen jól látható, hogy a forgástengely a fűrészlappal egy vonalban van. 

csiszolóhenger korong kivágása 2 007.jpg

Készülnek a korongok.

Csiszoló henger korongok kivágva.jpg

Itt vannak a kivágott korongok. A tengelynek egy 16-os menetes szárat vettem (anyákkal és alátétekkel) így a korongok közepén lévő kis furatot mind fel kellett fúrni 16-os fúróval. 

A korongok készítéséről egy rövidke videó :

 

 

Ugye hogy nem is nehéz szalagfűrészen kört kivágni?

csapágyak.jpg

A neten rendeltem 2 db csapágyházat amiknek a csapágy belső mérete 16mm így közvetlenül be tudtam rögzíteni a menetes szárból készült tengelyt.

hengercsisoló 3 019.jpg

Következett a váz elkészítése, erre ládákból bontott fenyőfát használtam fel, jó alaposan meggyalultam őket így a méretük 4*7cm lett. Ahol kisebb volt a méret ott lapos tipli maróval (lamellóval) táblásítottam össze a léceket a megfelelő méretre. Az alapos gyalulás után úgy néztek már ki az eredetileg leszürkült lécek, mintha új faanyag lett volna felhasználva.

hengercsiszoló 002.jpg

Következett a váz összeállítása.

hengercsiszoló 001.jpg

A vázat fatiplikkel csapoltam össze, a wolcraft mester csapozóval amivel nagyon könnyű volt elkészíteni a csapolásokat. A kifúrt átjelölésekbe átjelölő tüskéket raktam, majd rátettem a másik gerendát és fakalapáccsal ráütöttem, így hajszál pontosan átjelöltem a furatok helyét.

hengercsiszoló 003.jpg

Az egész vázat ezzel a módszerrel állítottam össze, a csapolásoknál telibe ragasztva hogy ne csak a csapok tartsanak.

 hengercsiszoló 005.jpg

A váz ragasztás közben.

hengercsiszoló 006.jpg

Igyekeztem mindenhol pontos illesztéseket készíteni.

Az elkészült vázról pár fotó:

hengercsiszoló 010.jpg

Itt is jól sikerültek az illesztések.

hengercsiszoló 009.jpg

hengercsiszoló 008.jpgMáshol is.

 

hengercsisoló 3 017.jpg

Az asztallapot egy kb 1 m hosszú réz zongorapánttal rögzítettem a váz egyik oldalára figyelve arra, hogy az asztallap mellett mindkét oldalon egyenlő rés legyen. Körülbelül 20 db facsavar kellett az asztallap rögzítéséhez.

 

hengercsisoló 3 013.jpg

A vázat pár fa tiplivel csapoltam össze és a csatlakozási pontoknál telibe ragasztottam még. A képen jól látszik, hogy a z összeragasztott henger még hullámos egy picit, mert a menetes szár pár tizeddel vékonyabb volt mint 16 mm és ezért a korongok el tudtak csúszni oldalirányban. Ez nem probléma, hiszen majd úgyis fel kell szabályozni a hengert.

hengercsisoló 3 014.jpg

A hengert a csapágyakkal még nem rögzítettem a vázon, előbb ki kellett találnom, hogyan fogom majd meghajtani a hengert. megfelelő ékszíjtárcsám nem volt, ezért azt is 2 db fakorong összeragasztásával készítettem el.

hengercsisoló 3 021.jpg

Itt még nincs kiesztergálva az ékszíjtárcsa V alakú hornya. 

hengercsisoló 3 022.jpgA motor egy 1.5KW-os egyfázisú használt motor, egy betonkeverőről szereltem le. A motor tartó táblásított deszka lapra rögzítettem a motort majd 2 db fém zsanérral rögzítettem a vázra az egyik végét, így a motor súlya már megfeszítette az ékszíjat.

A vázra keresztben felraktam egy lécet közvetlenül az ékszíj tárcsához majd szorítókkal rögzítettem, az ékszíjat közvetlenül az M16-os menetre raktam rá, így már meg tudtam hajtani a hengert. A forgó tengelyre szerelt fakorongokba így már bele tudtam esztergálni a V alakú hornyot az ékszíjnak. 

hengercsisoló 3 023.jpgAz éjszíj egy rongyosra használt darab, de erre a feladatra még pont megfelel. 

A váz a motorral együtt már kezdett súlyos lenni, ezért 2 db forgózsámolyos és 2 db fékezhető forgózsámolyos kis kereket rögzítettem a váz aljára. Így már könnyebb volt mozgatni a műhelyben a félig elkészült gépet.

Folytatás következik.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr355125088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.