A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Házi hengercsiszoló gép építése 2. rész

2013. június 22. - kgl

Az előző részben eljutottam odáig, hogy elkészítettem a hengercsiszoló gép vázát, asztalát, a hengert, és a meghajtását. Nagyjából kezdett összeállni a gép, már a motorral tudtam meghajtani a hengert. Következő lépés az volt, hogy felszabályozzam a hengert, de ehhez még el kellett készíteni az asztal lap emelését. 

Mivel az asztallap már jó merev, a hátulsó oldalon zongorapánton tud fordulni, így előre csak egy menetes szárból készített hajtókart kellett készítenem.

 

hengercsisoló 3 029.jpg

Az elülső gerendát átfúrtam 11-es fúróval, majd egy M10-es talpas anyát ütöttem a lyukba bele felülről, ebbe már bele lehetett hajtani a menetes szárat. Egy kis koracél lemezből készült kockát ragasztottam az asztallap aljára, hogy erre támaszkodjon fel a menetes szár.

hengercsisoló 3 024.jpg

Kezdődhetett a henger felszabályozása. Ehhez ugyanazt a módszert választottam mint az ékszíjtárcsa elkészítéséhez, az az megesztergáltam a hengert a helyén. Egy vezető lécet szorítókkal felrögzítettem a henger elé szorosan majd ezt vezetőként használva már rá tudtam tenni a faeszterga késeket.

hengercsisoló 3 025.jpg

Az esztergálás még csak azt biztosította, hogy a henger most már egyenletes volt, de ez még nem volt tökéletesen párhuzamos az asztal lapjával, apró egyenetlenségek voltak amit az összecsiszolással akartam elsimítani. 

hengercsisoló 3 026.jpg

Ehhez azt találtam ki, hogy egy rétegelt lemez darabra csiszolóvásznat ragasztottam kétoldalas öntapadós ragasztó szalaggal, majd az asztal megemelve az emelővel érintőlegesen alácsúsztattam a csiszolót és miközben a henger forgott, szép egyenletesre csiszoltam a felületét és tökéletesen párhuzamosra az asztallappal.

hengercsisoló 3 030.jpg

Az asztallapot felemelve a hengerig ellenőriztem hogy mindenhol tökéletesen érintkezik az asztallal a henger. Ez a csiszolás hatalmas porral járt, mivel a gép porelszívása itt még nem volt megoldva. Az egész műhelyt beterítette a finom por, ajánlom mindenkinek, hogy lehetőleg ezt a műveletet a szabadban végezze el. 

hengercsiszoló 3 001.jpg

Készítettem egy kisebb ékszíjtárcsát is próba képen, de a végleges gépen ez már nem kellett mert túl nagynak találtam a henger forgási sebességét. Azon a fordulaton ugyanis már elkezdett berezonálni az egész gép, és ez a vibráció nem tetszett.

hengercsiszoló 3 004.jpg

Közben a hengerre kétoldalas öntapadós szalagot ragasztottam átlósan rátekerve, erre pedig a 12 cm széles gépi csiszolószalagból jó pár métert ragasztottam fel szintén átlósan rátekerve a hengerre. Jó sokszor próbálkoztam mire sikerült. Nem volt egyszerű feladat. A tereim szerint tépőzáras csiszolóvásznat szerettem volna venni 10 cm széles tekercsben de több tucat üzlet felkeresése és a neten napokig tartó levelezéssel sem tudtam beszerzési helyet találni. Végül sikerült egy gyártótól árajánlatot kapnom, de eléggé elrettentő ára volt egy 50 m-es tekercsnek. Ezért maradtam inkább a sima gépi csiszolópapír használatánál. A gépet már ki tudtam próbálni, de mivel előre fele forgott a henger az esztergálás miatt ezért nagyon nagy erővel kellett betolni a csiszolandó fát a forgó henger alá. Ezért gyorsan átkötöttem a motort, hogy a másik irányba forogjon, így már egy újjal elég volt lazán tolni a munkadarabot a vele szembe forgó henger alá.

Ez a gépi csiszolószalagot vettem tekercsben, 80-as szemcsenagyság jó durva és finom csiszolásra is. A tekercsen 50 m csiszolószalag van. Ez pár évre elég is lesz nekem. :)

Hengercsiszológéphez csiszolóvászon.jpg

Folytatás következik....

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr195363130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.