A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Házi hengercsiszoló gép építése 3. rész

2013. június 23. - kgl

Az előző részben már eljutottam odáig, hogy a hengercsiszoló gépem már tud csiszolni, azaz funkcionálisan már működik, de rettentően porol csiszolás közben. Ezért egy elszívó burkolatot terveztem a henger fölé.

hengercsiszoló 3 005.jpg

A dobozt rétegelt lemezből készítettem, körkivágóval vágtam ki a 100-as elszívó cső csatlakozását.

hengercsiszoló 3 009.jpgA doboz lábai szolgálnak az elszívó doboz rögzítésére, csak bele kell dugni a lábakat a váz felső összekötő mellé amin a csapágy ül. Így egy mozdulattal le és fel lehet rakni a burkolatot, nem kell külön gondoskodni a rögzítésről. 

hengercsiszoló 3 006.jpg

A doboz elülső és hátsó oldalára egy egy leengedhető zsalut is szereltem, amiket kapupánt csavarral és szárnyas anyával lehet szabályozni. Ennek az a lényege, hogy minél kisebbre be lehessen állítani a rést a munkadarab fölött, mert így javul az elszívás hatékonysága.

hengercsiszoló 3 007.jpg

A zsaluknak elég nagy az állítási lehetőségük, gyakorlatilag le lehet engedni teljesen az asztal lapjára is, vagy attól csak pár milliméterig ha nagyon vékony faanyagot akarok majd csiszolni.

hengercsiszoló 3 008.jpg

A dobozba beragasztottam 2 db válaszfalat is, amit előzőleg a csapágyházak formájára vágtam ki, mivel pontosan a csapágyházak fölé kerülnek. Ezzel az oldalirányú fals levegő beszívást szüntettem meg.

hengercsiszoló 3 010.jpg

A doboz tetejére egy falapot ragasztottam amibe szintén kivágtam kör kiszúróval az elszívó cső helyét. Erre azért volt szükség, mert az elszívó cső végén lévő műanyag csonk hozzá tudott érni a forgó hengerhez, ezt meg nem szerettem volna.

hengercsiszoló 3 013.jpg

Következett a gép beburkolása és festése. A burkoláshoz 10-es rétegelt lemezt használtam, természetesen ezt is ládákból bontottam. Először is az ékszíj eltakarását biztosító ajtót készítettem el U alakúra.

hengercsiszoló 3 014.jpg

Szorítókkal odafogattam a helyére, majd felragasztottam a tetejére a tető részt amit egy ék segítségével préseltem rá az ajtóra amíg megszárad a ragasztó.

hengercsiszoló 3 015.jpg

Az ajtó teteje zárt, csak az ékszíj nyílás van kivágva.

Hengercsiszoló festése 001.jpg

A gépet eredetileg nyitottra terveztem, de menet közben jöttem rá, hogy egy csomó helyet fel tudok használni a gép belsejében polcnak. 

Hengercsiszoló festése 008.jpg

Az asztallap alatti részbe a váz felső gerendái alá felragasztottam egy furnér lemezt, így egy lapos, de jó nagy rakodó teret tudtam ott kialakítani. Ide papírokat, vonalzókat, íróeszközöket lehet berakni. A furnér lemezt körben felragasztott kis lécekre ültettem rá. A kis lapos rekesz oldalára az asztallap vonalában is ragasztottam burkolatot, hogy minnél kisebb legyen a rés az asztallap oldali és a gép váza között, így itt csak minimális falsot tud szívni az elszívó.

Hengercsiszoló festése 007.jpg

A motort is körbe tudtam burkolni, ehhez először egy polcot készítettem a motor fölé.

Hengercsiszoló festése 006.jpg

A polc szélére egy keskeny lécet ragasztottam, azért, hogy az oda a polcra berakott tárgyak ne tudjanak kiesni ha rázkódik a gép vagy esetleg odébb tolom.

Hengercsiszoló festése 017.jpg

A motor ventilátor oldalára egy kihúzható elválasztót készítettem. A polc fölött az ékszíj oldalra egy belső borítást raktam, hogy a polcról ne tudjon semmi az ékszíj közelébe elkóvályogni.

Hengercsiszoló festése 019.jpg

A magasságállító menetes szárra is készítettem egy tekerő kart, a kényelmesebb magasság állítás miatt. Elkészítettem   a gép hátlapját és alsó borítását is.

tekerő kar.jpg

A gép festése előtt minden részt átkentem gombaölő és rovarirtó favédőszerrel, majd mahagóni színű teszkós vékony lazurral festettem le 2 rétegben a teljes gépet.

Hengercsiszoló festése 025.jpg

Egy sima falon kívüli billenőkapcsolót szereltem a gépre és bekötöttem a vezetékeket, majd több helyen rögzítettem az eldugott vezetéket, hogy még véletlenül se tudjon hozzáérni az ékszíjhoz. 

Hengercsiszoló festése 022.jpg

A szigetelőszalagos szerelésnek nem vagyok a híve, ezért a kapcsolót egy csokiba kötöttem.

Hengercsiszoló festése 023.jpg

A gépből alul kijövő vezetéket is rögzítettem, hogy ne tudjon kiszakadni vagy elmozdulni a vezeték.

Hengercsiszoló festése 024.jpg

A motort tartó falap alá készítettem laposvasból egy jó erős konzolt, így az ékszíjat egy csavarral szépen meg tudtam feszíteni. Sajnos ekkor derült ki, hogy a felszerelt zsanérok gyengék, elgörbülnek, így sokkal erősebb és merevebb zsanérokat kellett felszerelnem. Próbáltam zongorapántot is, de az is gyengének bizonyult ide. Így a közeli barkácsboltban a legerősebb és legnagyobb zsanérokat vettem meg a motor rögzítéséhez.

hengercsiszoló ékszíj rész 002.jpg

Az ajtót két kis fém zsanérral rögzítettem a hátsó oldalán, elöl pedig egy mini tolózárat raktam rá amivel csukva lehet tartani.

Hengercsiszoló festése 013.jpg

Ez a pici tolózár rögzíti az ajtót.

hengercsiszoló ékszíj rész 001.jpgAz ékszíj ajtó nyitva

A következő pár kép az elkészült gépről készítettem több irányból.

Hengercsiszoló festése 032.jpg

Hengercsiszoló festése 029.jpgA gép bal oldala

Hengercsiszoló festése 031.jpgAz ajtó felőli oldal.

Hengercsiszoló festése 030.jpgA gép hátoldala.

 

Az elkészült hengercsiszoló gépet természetesen ki is próbáltam, az ipari forgácselszívó gépemet csatlakoztattam a gépre és próba csiszolásokat végeztem. Egy eléggé elszürkült fadarabot 2 menetben tökéletesen simára és újszerűvé tudtam varázsolni vele. A porelszívás is nagyon hatékonyra sikerült, a csiszolás közben nem száll a levegőben a por amit belélegeznék. Olyan jól sikerült az elszívás, hogy szinte alig marad vissza egy kevéske por a csiszolóhenger alatti középső részen, az asztalon meg olyan kevés por van az elszívó dobozon kívül, hogy alig lehet észrevenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr125363177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.