A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Rozsda eltávolítása kíméletesen a szerszámokról

2013. október 14. - kgl

rozsda eltavolitasa.jpgNéha előfordul, hogy a szerszámaink amiket ritkán használunk elkezdenek megrozsdásodni. Nagyon régi szerszámokat és gépeket is örökölhetünk vagy vehetünk, ilyenkor jön elő a probléma, hogyan távolítsuk el a vakrozsdát és hogyan a nagyon vastag rozsdát. 

Először a drótkefe és a smirgli jut az eszünkbe, pedig ez a lehető legrosszabb választás, mert összekarcolják a fémet, a nehezen hozzáférhető sarkokban meg teljesen hatástalanok. Ráadásul jól meg is izzadhatunk mire egy gyaluról eltüntetjük a rozsdát ezekkel. Létezik egy nagyon kíméletes megoldás ami nem karcolja össze a felületet és nem is izzadunk meg bele. Ez az elektrolízises rozsda eltávolítás. Egyszerű mosószóda, víz, egy nagy edény, pár elektróda és egy gépkocsi akkumulátor töltő kell csak. 2-3 órás kezelés elég szokott lenni. A következő videón ezt a technikát mutatjuk be. Ha az eljárás végén még maradt egy kis foltosság a fémen akkor azt is el tudjuk távolítani egy kis Coca-Cola és egy fogkefe segítségével, öntsünk egy lapos tepsibe Coca-Colát , tegyük bele a szerszámot és fogkefével dörzsöljük át. Ha elég ügyesen csináljuk akkor szinte tökéletesen csillogóvá tehetjük a szerszámot. A végén szárítsuk meg szerszámot, majd fújjuk be az egészet jó alaposan WD-40-el, ez megvédi az újabb rozsdásodástól.

Ha tetszik akkor kattints légyszíves a "Tetszik" gombra, vagy a "Megosztás" gombra, hogy még többen láthassák ezt a cikket. Ha véleményed van a cikkről akkor ne rejtsd VÉKA ALÁ, írj egy pár sort a "hozzászólásokban"!