A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Favédelem a szabadban

2015. december 21. - kgl

A lazúrozás nem mindig véd tartósan!

favedelem_01.jpgAz esőt, fagyot, erős napsütést a szabadban levő fatárgyak sínylik meg leginkább. Felületük a kezelésük ellenére elöregszik, anyaguk összeszárad, berepedezik és a színük is ennek megfelelően módosul. Gyakran ezek a változások igen gyorsan következnek be, ami arra utal, hogy a védelmük nem volt megfelelő.
Külső térben ugyanis a faanyagokra egyszerre támad a kékgombásodás, a rohadás, a faférgek károsító hatása, a nedvesség és a napfény. A kezeletlen faanyagok hosszú távú anyagvédelméhez ezért nem elégséges a lazúrozás, vagy a festés, előbb az anyagot védetté kell tenni a faanyagok szerkezetét károsító hatásokkal szemben. Ezt pedig csak kellő alapozással és az ezt követő külső védelmet biztosító bevonatok együttes alkalmazásával érhetjük el.

favedelem_03.jpg

Csak a biocidokat tartalmazó alapozókkal történő kezelés nyújt megfelelő védelmet a különféle biológiai kórokozók ellen. Ezek lehetnek oldószeresek vagy vizes bázisúak. Kiválasztásukkor ara kell ügyeli, hogy lehetőleg RAL minősítésűek legyenek, ami garantálja, hogy a szer bevizsgáltan hatékony összetételű, egészségre nem káros, és egyéni felhasználó is sikerrel alkalmazhatja. (A biocid hatóanyagok jelentős része irtószer, vagyis az ember és a környezet számára is veszélyes méreg, ezért csak átgondoltan és a munka- és egészségvédelmi szabályok betartásával javasolt az alkalmazásuk.)
Az is lényeges, hogy a szer megfelel-e az adott feladatra és elég részletes-e a felhasználási leírása. Ugyanis ennek alapján lehet eldönteni, hogy megfelelően tudjuk-e majd használni a saját körülményeink között. Az olajos alapozók csoportja a legelterjedtebb, de egyre több vízbázisú favédő alapozó bővíti a választékot. A favédő alapozók előnye, hogy a faanyagba szívódásuk és száradásuk után még jó tapadást is biztosítanak az időjárási hatások ellen védő, fedőréteget adó bevonó anyagok számára. Az alapozók ugyanis ezek ellen nem védik meg a faanyagokat. Kezeletlen, nyers faanyagoknál mindig tudakoljuk meg, hogy kezelték-e előzőleg valamilyen favédő szerrel, és ennek ismeretében válasszuk ki a megfelelő alapozó favédőszert. Ezek felvitelekor különösen a bütüiket itassuk át alaposan az alapozóval, mert e helyeket fokozottan jelentkezik a károsítók támadása.
A nyers faanyagok alapozását - természetesen az esetleges alakra formálásuk után, és beépítésük előtt - minden felületi részükre kiterjedően kell nagyon alaposan elvégezni. Ezt követően lehet csak a külső hatások ellen védő bevonó anyagok valamelyikével fokozni a védelmüket.


favedelem_05.jpgMivel a biocidos hatóanyagok nélküli festékek, lazúrok a biológiai védelemre nem, csak időjárás elleni védelemre alkalmasak, ezért a faanyagok felületét védő bevonatokkal kell ellenállóvá tenni. A fedő réteget adó bevonó anyagok pigmentjei abszorbeálják az UV fényt, és ezáltal meggátolják a fa fontos anyagát képező lignin leépülését. A faanyagok így kevésbé repedeznek be, és felületük sem lesz durva. Az időjárásvédő bevonatok víztaszító tulajdonságúak, ennek ellenére a fa lélegzését, páradiffúzióját nem gátolják. Kiválasztásukkor a világosabb színűek az előnyösebbek, mert a sötét tónusúak jelentősen "felmelegítik" a fa anyagát, és ezzel megnövelik a repedések kialakulását, csökkentve ezzel a faanyagok élettartamát. Lehetőleg mindig azonos gyártó "termék-párosát" válasszuk, az ideális összeférhetőség és tartósság érdekében.
A már előzőleg kezelt faanyagok külső bevonatát viszont időszakonként fel kell újítani. A védőréteget a repedezésre nem hajlamos vékony lazúrok esetén elég erős sörtéjű kefével letisztítani az újabb átvonás előtt. Így a fában még megmarad a védőzóna, amelyet az újabban felhordott lazúrréteg újból víztaszítóvá, UV-állóvá tesz, és a kezelt felületek színe visszakapja korábbi élénkségét. A felújítás akkor esedékes, ha a bevonat erősen megfakult, és nedvesség szétterül a felületén. A vastag lazúros vagy festett felületű faanyagokat viszont előbb meg kell tisztítani a felváló részektől, majd a friss bevonat tapadását csiszolással célszerű elősegíteni.
favedelem_02.jpg

Jó tudni, hogy a zománcok, színtelen lakkok jó védelmet biztosítanak a nedvesség ellen, ám megakadályozzák a faanyag természetes párdiffúzióját, és ezért befülledésre teszi hajlamossá az így kezelt tárgyakat. A faanyagok felületvédelmét ezért csak jól kiválasztott védőszerek kombinációjával, illetve a meglevő bevonatokkal, rendszeres és alapos felújítással őrizhetjük meg tartósan.

 További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az oldalunk Facebook oldalát! Ha tetszik akkor kattints légyszíves a "Tetszik" gombra, vagy a "Megosztás" gombra, hogy még többen láthassák ezt a cikket. Ha véleményed van a cikkről akkor ne rejtsd VÉKA ALÁ, írj egy pár sort a "hozzászólásokban"!

Forrás : Ezermester.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr318183274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Suszt Máté 2015.12.22. 09:59:13

Tetszik ez a lazúrozás, meg a favédelem (2in1). Így télen is lehetne kültéren kezelni valamit, ha nem esik eső és hó, vagy ez ebben az évszakben nem jó? Egyébként meg ajtókra is jó lehet és akkor már csak egy lépés a karácsonyi dekor a ház külsejére: lakberinfo.hu/dekoracio/lakasdekoracio/2015-12-13-karacsonyi-dekoracios-otletek-teraszok-verandak-bejarati-ajtok-diszitesehez/

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2015.12.30. 09:03:17

@Suszt Máté: Télen nem jó ötlet kültéren lazúrozni. A lazúr víz tartalmú ami beivódik a fába. Ha az megfagy akkor szétrepeszti a fát.