A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Tüzes kristály asztal - építési tanácsokkal

2018. január 17. - kgl

kristaly_asztal.jpgNem csak fából lehet készíteni különlegesen szép asztalt. A különböző anyagok kreatív ötvözésével tökéletesen egyedit tudunk alkotni. Különböző színes kövek, üvegek vagy kristályokat színtelen öntőgyantával leöntve elkészíthetünk egy asztallapot, 4 darab fa lábat készíthetünk nem szokványos módon felület kezelve, és egy kis rejtett világítással olyan asztalt készíthetünk ami a világítástól mintha tüzes lenne. A benne lévő kristályok felületén megtörik a fény, szétszóródik, és igen látványos hatású lesz az asztalunk. 

A műgyantákkal való munka nem veszélytelen, az összekevert gyantában a kötési folyamat közben erős kémiai átalakulás kezdődik meg ami hőtermeléssel jár. A kötésük közben keletkező hőtől mérges gázok és tűz is keletkezhet, ha az 1-2 cm meghaladó vastagságban kezd el megkötni a gyanta. A műgyanta nagyon jó hőszigetelő, a benne zajló kémiai folyamatok hatására olyan mennyiségű hő keletkezik amitől először belül vörösen felizzik a gyanta, majd átégeti a külső felületet is. Ha nem akarjuk felgyújtani a műhelyünket, akkor olyan színtelen öntő gyantát használjunk amit kimondottan öntésre terveztek, ezek az epoxi gyanták nem termelnek olyan magas hőmérsékletet amitől az károsodna még akár 10-20 cm-es vastagságban kiöntve sem. Így mérges gázok sem keletkeznek a gyanta kötése közben. A nyers, még meg nem kötött epoxi műgyanta A és B komponense ettől függetlenül még rákkeltő hatású, az edző pedig általában elég büdös. Tehát ha ilyen epoxi gyantákkal dolgozunk akkor azt a szabadban végezzük és használjunk gumikesztyűt és szenes szűrésű munkavédelmi álarcot és védő szemüveget. Az öntéshez használhatunk fémből vagy bútorlapból készült tálcát az asztallap számára. A tálcát le kell kezelnünk több rétegben formaleválasztó anyaggal, különben szétszedhetetlenül beleköt a műgyanta. ( Még így is kemény munka kiszedni a sablonból a megkötött gyantát) Az asztallap vastagsága legalább 3-4 cm legyen, hogy megfelelő teherbírású legyen az asztallap és el is lepje a kristályokat a gyanta. Ehhez viszont elég sok gyanta kell majd aminek a mennyiségét ki lehet kalkulálni a tálca méreteiből.
Amikor összekeveritek a kimért A és B komponensű gyantát akkor abba akaratlanul is levegőbuborékokat visztek be a keveréssel, ami gyengíti a kész terméket, a buborékok mentén könnyen eltörhet a munkadarab, és nem is szép a sok buborék a gyantában. A buborékoktól könnyen meg tudtok szabadulni, ha a frissen összekevert gyantát egy légmentesen záródó erős vákuum dobozba teszitek pár másodpercre, hogy a buborékok ki tudjanak habozni a gyanta tetejére. Vákuum szivattyúnak használhattok például egy rossz öreg hűtőgép kompresszorát. A munka során használt szerszámokról aceton vagy izopropil alkohol segítségével tudjátok lemosni a ráragadt gyantát még friss, meg nem kötött állapotban. Miután megkötött a gyanta ( általában 24 óra ) utána már csak durva mechanikai behatásra lehet a gyantától megtisztítani bármit is.  A munkához szükséges gyantát az Alvinplast vagy a Novia Kft üzleteiben tudjátok beszerezni. Acetont és Izopropil alkoholt nagyobb festék szaküzletekben tudtok vásárolni literes vagy kannás kiszerelésben. (Tűz és robbanás veszélyes anyagok, nagyobb mennyiségben csak szabadban dolgozzatok vele ) Én nagyon sokat dolgozom naponta műgyantákkal az elmúlt 18 évben, fogadjátok meg a tanácsomat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr813571453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Róbert66 2018.02.19. 09:44:39

Üdv. Említette, h napi szinten dolgozik műgyantával. Azt lehet tudni, h hol, milyen cégnél? Én ugyanis nem találtam magyar céget/vállalkozást aki ilyen gyanta-fa "kombó" bútorokat gyártana. Hobbi szinten csinálnék magamnak hasonló cuccokat, így számos kérdésem lenne és nem szeretném mind Önre önteni. :) Köszönöm szépen előre.