A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Gyermekbarát kertek

2018. november 10. - kgl

Itt van az ősz, elmúltak a nagy melegek, többet lehet tevékenykedni a kertben és előkészíteni a jövő évi kert szépítést gyerekbarát szemszögből. A cikket Megyeri Szabolcs kertész írta, köszönet neki a tanácsokért.

A kertépítés, kertrenoválás során gyakran speciális szempontokat is figyelembe kell venni. Az egyik ilyen különleges körülmény, ha a kertet kisgyermek is birtokba veszi majd, ilyenkor az ő igényeihez, lehetőségeihez kell igazítani (legalábbis részben) a kert kialakítását. Miről is van szó?

Érthető módon kisgyermekes kertekben a legelső szempont a biztonság. A kiálló, éles ágyásszegélyek, az instabil csatornafedelek, a gyermekek test/fejmagasságában lévő hegyes, éles peremű kerti terep-, és dísztárgyak mind veszélyfaktorok, melyeket haladéktalanul meg kell szüntetni. Fontos továbbá a kertben használatos vegyszerek, szerszámok, veszélyforrást jelentő gépek (fűnyíró, szegélyvágó) biztonságos elzárása. Nem csak tárgyak, növények is jelenthetnek veszélyt, így tételesen vegyük számba a kert flóráját, és a tüskés, szúrós, mérgező fajtákat kerítsük el, vagy cseréljük ki. Az allergizáló növényeket mindenképpen el kell távolítani!

A kialakítás mikéntjét illetően véleményem szerint a hiedelmekkel ellentétben a gyerekek nem a nagy, nyílt, pázsitos területeket szeretik, hanem az izgalmas, játékra, bújócskára, felfedezésre alkalmas kerteket. Azt javaslom tehát, teremtsünk izgalmas, buja sarkokat, kis ösvényeket, ültessünk színes, illatos, változatos megjelenésű dísznövényeket, helyezzünk el színes köveket. Fokozhatjuk a hatást, ha különböző állatokat csalogatunk a kertbe, melyeket a kicsit csodálhatnak, megfigyelhetnek. Egy madáretető, vagy madárfürdető tálka a csicsergő szárnyasokat fogja vonzani, ültethetünk pillangócsalogató növényeket, kihelyezhetünk lapos köveket, ami alatt gyíkok bújhatnak meg, a kert félreeső sarkába halmozott szalma, vagy komposzt alatt pedig sünik telepedhetnek meg. Nem csak a szemnek, a szájnak is lehet ültetni, például ehető termésű fákcserjék telepítésével, de egy gyermekveteményes kialakításával a kertészkedést is megszerettethetjük az apróságokkal! 

Forrás : Megyeri Szabolcs kertészete

Kérlek támogasd a Hobbiasztalos blogot a Patreonon keresztül.

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr8014169635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.