A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Kezdő hobbiasztalos hibák

2018. december 18. - kgl

kezdo_hibak.jpgA kezdő hobbiasztalosok túlnyomó része más szakmákban jeleskedik, így szép lassan el kell sajátítania az asztalos fogásokat, technikákat, gépeket, szerszámokat kell vásárolnia vagy építenie. Szerintem ez így van jól, így tanulja meg ezt a szép hobbi szakmát. Persze mindenki elkövet hibákat a kezdeti időkben, de ebből is lehet tanulni. A legtöbbször előforduló hiba az a kapkodásból, az ismeretek hiányából ered. A kapkodást ebben a szakmában el kell felejteni, mert olyan gépekkel dolgozunk amelyek véglegesen csonkolnak vagy roncsolnak egy kezet, egy rossz mozdulat hevében. De más hibákat is elkövetünk. 

Nézzük meg kicsit részletesebben ezeket a hibákat.

  • Nem mérjük fel rendesen az igényeinket és a lehetőségünket. Például olyan méretű faanyagot vásárolunk amit a meglévő gépeinkkel nem tudunk megmunkálni rendesen. 
  • Nem készítünk előzetes tervrajzot arról, amit el szeretnénk készíteni, pedig ez rendkívül fontos. Egy jól elkészített tervrajz még nem garancia a tökéletes végeredményre, de a főbb hibákat már a tervrajz elkészítésével minimalizálni tudjuk és kevesebb anyaggal is meg tudjuk csinálni a terveinket. 
  • Nem ismerjük az egyes gépek pontos működését, ezért nem tudjuk beállítani azokat, veszélyesen vagy rossz hatásfokkal tudjuk csak használni őket
  • Nem használunk egyéni védőfelszerelést. Pedig ez nagyon fontos, a gépeink nagyon zajosak, a halláskárosodás pedig csak lassan alakul ki. Nem használunk porálarcot, pedig a belélegzett por rendkívül veszélyes a szervezetünkre már rövid távon is. 
  • Nem megfelelő tolófát használunk a fűrészgépeken, ami baleset veszélyes. Minden géphez olyan kialakítású tolófát kell használnunk amely az adott gépen a biztonságos munkavégzéshez lett elkészítve. A gyárilag a gépekhez adott műanyag rúd alakú tolófák szinte egyik fűrészgéphez sem lenne szabad használni, mert ha lecsúszik a munkadarabról, akkor már kész is a baleset. A műanyag nagyon könnyen lecsúszik a fáról, de még az alakja sem biztonságos ezeknek a tolófáknak.
  • A gépek bekapcsolása előtt nem gondoljuk végig, hogy az adott műveletet mennyire biztonságosan tudjuk végrehajtani. Ezt minden gép bekapcsolás előtt végig kell gondolnunk, ez csak pár másodpercet vesz igénybe, de ezzel már a legtöbb balesetveszélyes helyzetet ki tudjuk kerülni, vagy fel tudunk készülni például egy szalagfűrészlap szakadásra, és úgy fogjuk a munkadarabot, hogy ne okozzon balesetet a lap elszakadása.
  • Olyan gépet használunk amely sérült vagy elektromosan nem biztonságos. A gépek vezetékei könnyen sérülnek, az áramütés akár halálos is lehet. A földelt dugóval ellátott gépeket csak földelt konnektor aljzatba szabad csak bedugni. 
  • Egy gépet vagy szerszámot olyan feladatra is használjuk ami nem arra lett kitalálva. Például ne egy fúrógéppel akarjunk beverni egy szöget. 
  • Improvizálva dolgozunk előre megfontolt tervek nélkül. Ez gyenge, minőségileg erősen kifogásolható végeredményt ad csak.
  • Pontatlanul dolgozunk, nem méricskélünk eleget, nem ellenőrizzük az elkészült részeket, hogy azok mennyire pontosra sikerültek. 

Még biztos van olyan hiba amit kihagytam a felsorolásból, de úgy vélem ezek a legfontosabbak. Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy tanuljatok belőle, és ötleteket tudjatok meríteni más munkájából. Így fogjátok megtanulni ezt a szép hobbit, és elkerülni a baleseteket vagy a selejtes végeredményt. Ma egy olyan videót mutatok nektek, amelyben szerencsére nincs baleset, de a kezdőkre jellemző hibák közül jó párat elkövet az illető. Ne ezt a példát kövessétek, inkább tanuljatok belőle. Nézzétek kritikus szemmel a videót, keressétek a hibákat, és írjátok le őket a hozzászólásokba. 

Kérlek támogasd a Hobbiasztalos blogot a Patreonon keresztül.

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr7814486202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.