A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

A legveszélyesebb faipari munka

2019. május 09. - kgl

fakivagas.jpgA faiparban dolgozni az egyik legveszélyesebb munka, erős gépekkel dolgoznak, elég egy rossz mozdulat, vagy egy pillanatnyi figyelmetlenség, és máris súlyos csonkolásos balesetet szenvedhet  a dolgozó. A faiparon belül a fakitermelés kiemelkedően veszélyes, főleg akkor ha egy több száz éves, hatalmas, elhalt, korhadt fát kell  kivágni. Minden tiszteletem azoké, akik ezt a munkát végzik, sokszor az életük kockáztatásával. 

A mai videóban egy hatalmas halott hegyi kőrisfát kell úgy kivágni, hogy a környező egészséges fák ne károsodjanak. Sajnos ezt a fát már túl későn vágták ki, így csak forgácsnak lehet hasznosítani. 

Kérlek támogasd a Hobbiasztalos blogot a Patreonon keresztül.

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr9814815254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leylandi 2019.05.09. 16:16:56

A favágás nem faipari munka, hanem erdészeti. Még a középiskolában is másik osztályban, és egyetemen is másik karon oktatják.
És nem az elhalt fát legveszélyesebb kivágni, hanem a széltöröttet. Aki már látott ilyet, hogy a favágó bemegy a letört és fennakadt fák alkotta "sátorba", elvágni azt az egyet, ami az egész kócerájt még lábon tartja, erre az összes fa elindul épp arrafele, amerre eszébe jut, hogy azon csodálkozzon, hogy egy ilyen égszakadás-földindulás után az ember még életben kászálódik ki a romok alól, az igazat fog adni nekem...

Boar. 2019.05.09. 17:09:51

Csaxólok, a favágásnak semmi köze a faiparhoz, az erdészeti munka...

Boar. 2019.05.09. 17:12:15

@Leylandi: Az elhalt fát ugyanolyan veszélyes vágni. Nem tudod, merre indul, felhasadhat bármikor. Az egymásra dőlt fák ledarabolását soha nem azzal kezdjük ami a többit tartja, normális ember ilyet nem csinál.

Leylandi 2019.05.09. 19:09:58

@Boar.: látszik, hogy te nem voltál még osztrák vagy német széltöréses fenyvesben favágó :-) Persze, fekszik illetve lóg százezer köbméter, és majd elkezded a "legszélső fát" megkeresni :-) A szalmakazalban vajon tudod, melyik a legszélső szál? Ha szét kellene szedni, melyiket húznád ki? El nem tudod dönteni, melyik a szélső, amerre csak a szem ellát. Egyik fekszik a másikon, az a harmadikon, az meg a negyedikkel az egyiken, ami fenn lóg 20 méter magasan vízszintesen, mint a mérleg, mindez egy olyan hegyoldalban, mint a háztető, ahol a gép kizárólag egy irányból képes egyáltalán bejönni. El se képzeled mégcsak a látványt se... Voltunk kint a 90-es években szlovákokkal, lengyelekkel... marhajól lehetett keresni, de a rémálmaimban se jöjjön elő.
Amúgy meg, ha abban a szerencsében van részünk, hogy csak egyetlen kivágandó fa van a környéken, akkor fafaja válogatja. Egy lábonszáradt szilnek behunyt szemmel is nekiállhatsz, még a fűrész is szikrázni fog benne. Viszont egy idős nyárfánál már lehet hányni a keresztet...

Boar. 2019.05.10. 00:14:01

@Leylandi: Valóban...én csak az osztrák határ mellett a soproni hegyvidéken voltam széltöréses fenyvesben favágó, ugyancsak a kilencvenes években, egyetem mellett. Valahol azt is meg kell kezdeni, van egy fő irány amerre borult, nyilván annak figyelembevételével. Vágtam méter feletti átmérőjű nyarat nem egyet aminek körbe tíz centi volt a "hús", a többi odú, bónuszként méhekkel. Négy lábra állítottuk őket és buzgón imádkoztunk mert ha rossz felé dőlnek, az nagyon sokba fájt volna. Nem a fafaj a fő érdekesség, hanem hogy hol, mi mellett, fölött van...