A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Szintező lézer VS Zsinóros vízmérték

2019. augusztus 03. - kgl

 

vizmertek.jpgAz asztalosoknak is szükségük van valamilyen vízmértékre, például egy konyhabútor lábainak beállításakor, vagy egy hosszabb polc felszereléséhez a falra. De milyen vízmértéket használjunk ez itt a kérdés. A lézeres vízmérték beltérben használható, erős napsütés esetén nem látható a vonala. A léces vízmértékkel csak sok lépésben tudunk egy távol pontot kijelölni, a lépések apró pontatlansága összeadódhatnak, így nem pontos nagyobb távolságnál. A slagos vízmérték használata igen időigényes, kényelmetlen. A zsinóros vízmérték egyszerű olcsó de a zsinór feszességétől függően nem mindig pontos. Nézzük meg a valóságban melyik milyen pontos.

Kérlek támogasd a Hobbiasztalos blogot a Patreonon keresztül.

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr114989708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.08.04. 18:02:16

Vezesd már le, hogy a vizes slag fél perces használatában mi a bonyolult és a hosszadalmas?

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2019.08.05. 06:33:35

@csúti csüngőhasú tolvaj: Használtál már egyedül egy pld 10 méteres távolságnál slagos vízmértéket? Én igen és nagyon utáltam. A kérdésedből ítélve látni, hogy te még nem használtál ilyet.
Odakötöm a slag egyik végét a bázisponthoz, majd átmászok az állványon a másik végéhez, jó esetben nem kell lemászni közben az állványról, és ott is felemeled a végét és vársz vele, hogy megnyugodjon a víz a slagban. Természetesen mivel felemelted a slag ezen végét, a bázispontnál már garantáltan nem a jelölésnél lesz vége a vízoszlopnak, tehát mehetsz vissza a bázispontra és állítanod kell a magasságon. Utána megint el kell mászni a végponthoz, hogy végre megkapd azt a nyomorék magassági pontot amit keresel. Ez akár 4-5 perc is lehet ha nagy a távolság és még közben le is kell másznod az állványról és fel a másikra. Ha vékony a slag akkor érzéketlen a slagos vízmérték, ha vastag akkor meg sok benne a víz aminek nagy a tehetetlensége és sokáig leng a vízszint a csőben mire megnyugszik. Ha egy hurokban megtörik a slag valahol miközben küzdesz vele akkor meg nem fog áramolni a víz a slagban, nem lesz pontos a mérésed. Mindeközben a slag mindkét végének nyitottnak kell lennie, különben a vízoszlop feletti levegő megakadályozza a víz mozgását ha le van dugózva. Mivel nyitott mindkét vége a slagnak, ezért ha véletlenül túlemeled az egyik véget, akkor kifolyik egy kevés a víz a slagból, így megint elmászik a jelölésed , tölthetsz bele vizet és kezdheted elölről az egész szintezést. Ha 2 ember használja egyszerre a slagos vízmértéket akkor sokkal könnyebb és gyorsabb, de egyedül kész kínszenvedés az egész szintezés.

SaGa 2019.08.07. 07:59:49

Ez így nekem a mérés túlbonyolításának tűnik. Fogod a ízmérték egyik végét, rögzíted ott, amihez mérni akarsz. Nagyjából legyen ott a víz szintje, amihez mérsz. Átmész a másik végével a másik pontra, kivárod míg megnyugszik, rögzíted. A vízszint a két csőben egyforma lesz. Ha a jelölésed lejjebb vagy följebb van, megméred a különbsége és annyival följebb vagy lejjebb jelölsz a túloldalon is. Nem kell a vízszintnek pont a jelöléseden lenni, a lényeg, hogy tudd, a két végen hol van az a két pont, ami vízszintes vonalat alkot. Ezt megjelölve annyit adsz hozzá vagy veszel el, amennyit jólesik. Emiatt van a csöveken is skála, de ha nincs, egy szimpla collstock is megteszi.

SaGa 2019.08.07. 08:04:11

@SaGa: Boscs, "A vízszint a két csőben egyforma lesz" helyett: A két csőben a víz szintje kijelöl egy vízszintes vonalat. Azt kell megmérned, hogy az a jel, amihez szeretnél vízszintet alkotni, mennyivel van alatta vagy fölötte ennek és azt kell megjelölnöd a túloldalon. Amíg viszed a slagot, ledugózod mindkét végét és akkor húzod ki, amikor már a helyén van mindkettő.