A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Gyönyörű vágódeszka készítés részletesen

2019. augusztus 05. - kgl

vagodeszka.jpgTöbb olvasói levelet és kommentet kaptam már a gyönyörű szegmentált vágódeszkákkal kapcsolatban, ezért született ez a cikk. 
Először is tisztázzuk, hogy mit nevezünk vágódeszkának. A boltokban kapható egyszerű formára vágott falapot vágódeszkának csúfolják, pedig semmi köze a vágódeszkához. A erezete a felületen végig fut, ha vágunk rajta akkor elvágjuk az elemi szálakat. A vágásnyomok egyre csak szaporodnak, majd apró darabokban hullik ki a szilánkosra összevágott fadarab.

A vágódeszka közepe bemélyül, a kifarigcsált fadarabok egy apró részét meg észrevétlenül megesszük. Aki műanyag vágódeszkát használ, az ugyan úgy tele lesz vágásnyomokkal és bennük baktériumokkal. Hiába mossuk le alaposan a felületet, a baktériumok egy része a vágásnyomban benne marad, és elkezd szaporodni. 
A jó vágódeszkának a bütüs felületén vágunk, így a keletkezett vágásnyomot a mellette futó újabb vágás szépen bezárja, odébb hajlítva az elemi szálak végeit. Minél kevesebb a vágásnyom annál kevesebb baktérium tud megtelepedni a vágásokban. A bütüs vágófelületű vágódeszkák sokkal tovább is használhatóak, mert nem mélyül ki a közepük, ha csak nem bárdolunk rajta. A bárddal történő darabolást a bütüs vágódeszkák is megsínylik, könnyen szét tudjuk hasítani a vágódeszkát erős csapással, mint a felállított fadarabot a tüzelő vágásnál. A húsboltokban lévő bütüs hústőkéket ezért acél pántokkal fogják körbe ami megakadályozza a széthasadást. Vágódeszkánál ez nem járható út, ezért az ilyen pár cm vastag bütüs vágódeszkán ne vágjunk bárddal. Nem erre készültek. 
Már elég sok tanulmány bebizonyította, hogy a fa vágódeszka élelmiszer biztonsági szempontoknak jobban megfelel mint a műanyag társa. A húsboltokban nem is használhatnak műanyag húsvágó tőkét, csak bütüs végű fából készült tőkét. A fának van egy nedvesség elszívó tulajdonsága, így hamarabb szárad ki a vágásnyom mint a műanyagon, ezért a baktériumok is kevesebb ideig tudnak szaporodni a nedves környezetben. 

Ha már fából akarunk bütüs felületű vágódeszkát készíteni, akkor miért ne legyen szép is a vágódeszka, úgyis össze kell ragasztanunk sok darabot, akkor már variálhatjuk a mintát is a különböző színű faanyagokkal. A többszöri felszeletelés és ragasztást szegmentálásnak hívjuk, ezzel az eljárással tudjuk a bütüs felületet kialakítani a felületen. Ha előre megtervezzük a lécek vágási méreteit, és azt pontosan is készítjük el, akkor nagyon szép szabályos mintákat tudunk készíteni. Azért hogy pontosan tudjuk tartani a méreteket, meg kell terveznünk, hogy mikor gyaluljuk, csiszoljuk és vágjuk a szegmentáláshoz az anyagot. A ferde vágású szegmensek összeragasztásakor könnyen elcsúszhatnak egymástól a szegmensek, ezért összefogó faléceket szorítsunk a felületükre enyhén majd amikor összehúzattuk a lapok élénél a szorítókkal akkor húzzuk meg a léceket leszorító szorítókat. Az elcsúszást megakadályozhatjuk egy kis konyhasó segítségével is, egy csipetnyi sóval  szórjuk be a ragasztóval bekent felületet mielőtt összeillesztjük azokat. A ragasztáshoz D3 vagy D4 jelülésű faipari ragasztót használjunk, a D2-es alkalmatlan erre a feladatra, mert nedvesség hatására szétválik a ragasztás. A D3-as ragasztó jobban ellenáll a nedvességnek, míg a D4-es teljesen vízálló ragasztó. A ragasztáskor elforgatott lécek évgyűrű vonalai nem lesznek folytatólagosak, a mellette lévő szegmens máshogy fog állni, de ez nekünk csak jó, mert így jóval erősebb lesz a vágódeszka és nem fog széthasadni idővel, vagy nedvesség hatására.

A fa vágódeszkákat védenünk kell a nedvességtől, rövid ideig szabad csak vízzel érintkeznie, ne áztassuk be vízbe, főleg ne forró vízzel, vagy erős mosószerrel se használjunk, ha lemostuk a felületét, akkor töröljük el szárazra. 

Az elkészült vágódeszka felület védelmére csak is olyan anyagot szabad használnunk ami az egészségünkre nem káros, és nem avasodik. A legjobb erre a célra az oxidációnak ellenálló olajok, amelyek idő múlásával sem változtatják meg az ízüket. Az oxidációnak ellenálló olajokat szoba hőmérsékleten fénytől védve tárolhatjuk.
Fajtáik a következők : argán olaj, avokádó olaj, barackmagolaj, kókuszolaj, makadámia olaj, olívaolaj, mandulaolaj, szezámolaj. Ezek közül az olivaolaj a legkönnyebben beszerezhető, de ne az extra szűz fajtát vásároljuk hozzá mert az drága.
A vágódeszkát az olajjal kenjük be vastagon, majd 10 perc múlva töröljük le a felesleget. 

Extra védelmet is adhatunk a vágódeszkánknak, ha az olajozás után méhviaszos kezelést is adunk neki. Vásároljunk például méhészeti szakboltban finomított méhviaszból egy pár dekás darabot, 10 dkg több évre elég lesz. A méhviasz egy kemény anyag, hasonlóan mint például a szappan ezért tisztán nagyon nehéz vele kezelni a fát. A finomított méhviaszt olvasszuk fel és 1:1 térfogat arányban adjunk hozzá oxidációnak ellenálló olajat. A patikában kapható tiszta parafin olaj is jó erre a feladatra, nem lesz rossz ízű ettől sem a rajt vágott étel. Az összeolvasztott keveréket hagyjuk kihűlni, majd egy tiszta rongy segítségével kenjük fel a felületre vékonyan. Az olajjal kevert méhviaszt sokkal könnyebb elteríteni a felületen, ha  picit megmelegítjük, kb 30-40 C fokra. A felkenés után várjunk pár percet majd fényesítsük a felületet száraz tiszta ronggyal. Enyhén selyemfényű felületet fogunk kapni ami a méhviasznak köszönhetően,  erősen antibakteriális, így esélye sincs a baktériumoknak elszaporodni a vágódeszkán. A méhviasznak köszönhetően kellemesen citromos illata lesz a fának. További előny, hogy extra védelmet ad a fának a nedvességgel szemben ha nem forró vízzel mossuk el a deszkát használat után. Ezt az extra méhviaszos kezelést pár havonta érdemes megismételni. A méhviasz + olaj keveréke nem fog megromlani soha, így egy csavaros tetejű kis üvegben napfénytől védve évekig, évtizedekig eltárolhatjuk. Az olajozás kellemes hatása az is, hogy elmélyíti a faanyag színét, kihozza az erezetet, ezzel sokkal szebb felületet ad. A festékboltokban kapható olajokat és más fajta favédő szereket ne használjunk vágódeszkához, nagyon sok mérgező van köztük, nem biztonságosak.

Ezt a cikket a hobbiasztalos blogon a jobb oldali hasábban a tudástárban is megtaláljátok. 

Kérlek támogasd a Hobbiasztalos blogot a Patreonon keresztül.

Nézzük meg, hogy egy szlovén asztalos hogyan készíti a gyönyörű vágódeszkákat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr2614992990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.