A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Virutex RA17VG utólagos gumihely marógép teszt

2019. november 20. - kgl

img_20191113_110929.jpgA mai világban nagyon fontos, hogy a lakásunk nyílászárói jól szigeteltek legyenek, ne az utcát fűtsük. Egy felkérést kaptam a Paliszander Kft-től, hogy teszteljem az egyik gépüket amit örömmel vettem. Ez a gép a Virutex RA17VG típusú gumihely marógép amellyel régi gerébtokos ablakokba lehet bemarni egy hornyot amelybe egy gumiprofilt vagy szilikont lehet rakni. A gumiprofil tökéletes zárást biztosít az ablakoknak vagy a régi ajtóknak, nem fog a réseken befütyülni a hideg és a meleg sem szökik ki a lakásból. Egy kis rövid leírást készítettem és egy kis videót is a gép használatáról.

img_20191113_105018.jpgA gépet egy szép nagy dobozban kaptam meg ami igen masszív kivitelű, két füle van és a végein kinyitható fogantyúk. Nézzük a doboz tartalmát. 

 

 

 

 

img_20191113_105139.jpgLegfelül a gépkönyv és egy vékony gégecső látható. A dobozban egy kis cipzáras zsebben vannak a géphez mellékelt szerszámok. A gépen alapból egy 45 fokos marásokhoz szükséges vezető talp van felszerelve, általában ezt kell használni a gerébtokos ablakok falcaiba, de adtak hozzá egy egyenes talpat is és egy vezető sínt is amivel szabadon tudunk hornyokat marni egy sík felületre is. 

 

img_20191113_105212.jpgA használatba vétel előtt nézzük meg a gépkönyvet,  és ellenőrizzük le a tartozékok meglétét. Figyelmesen olvassuk el a balesetvédelmi részeket. 

Pár fontosabb adata a gépnek:

Teljesítmény 1000 W 
fordulatszám 14.000-30.000-ig szabályozható
a gép súlya 1.9 kg
befogó patron 6 mm
maróhegy 3 mm széles hornyot fog marni.
a gép hangnyomása 86-97 dBA ami meglepően kevés egy ilyen géphez.

img_20191113_105209.jpgA teszteléshez kaptam egy tartalék marókést is, de erre nem volt szükségem.

A gép használatához szükségünk lesz egy háztartási porszívó gépre is, enélkül nem szabad használni a marógépet, mert szinte azonnal el fog tömődni a gép a forgácstól ami a marószár törését okozza.

A gép végén van a fordulatszám szabályzó gomb a bekapcsoló gomb és az elszívó csatlakozó. Ez az elrendezés nagyon jó, mert munka közben nincs útban a gégecső.

A gép kapcsolója egy tolós kivitel, én nem szeretem az ilyen kapcsolókat, de ez csak az én véleményem. Az biztos, hogy ez a kapcsoló nem engedi a gép véletlen szerű bekapcsolását, ezért nagyon biztonságos megoldás.

A gép elszívó csatlakozóján apró recék vannak, ami pont a gégecsőhöz illeszkedik, nagyon stabilan tartja a gégecsövet és nem engedi leesni. Ez egy nagyon fontos ötlet, mert így késtörés nélkül tudunk majd marni.

img_20191113_111148.jpg

Az európai szabványú porszívók 32 mm-es csővéggel rendelkeznek, míg a marógép colos szabványú vékonyabb csatlakozóval van szerelve. Emiatt nem lehetett közvetlenül összedugni őket, a gép gégecső csatlakozójára rátekertem egy pár menet szigetelő szalagot, amíg jó nem lett a csatlakozás.

Jó lenne ha a géphez adnának EU-s szabványú csatlakozót is a gégecső végére. Van egy pár darab különböző méretű műanyag szűkítőm a porszívóhoz, de egyik sem colos szabványú. Ezért kellett a szigetelőszalagos barkácsolást választanom. 

probamaras.jpgKészítettem rétegelt lemezből egy próbadarabot, ezen próbáltam ki a gépet először. A próbamarásnál jöttem rá, hogy túl rövid a próbadarab ezért nem tudtam felfektetni az elején a gép 45 fokos talpát, ezért a közepétől kezdtem a marást jobbra és balra.  

 


img_20191113_110929.jpgA gépen van egy nyomógomb, amit ha megnyomunk akkor egy kis tüske kijön a talpból alul. Ennek az a feladata, hogy erre és a gép végére ütköztetjük fel a munkadarab falcát, majd a gombot felengedve a marókés szépen bele fog menni a munkadarabba.  Egyszerű ötletes megoldás. 

Nem kell nagy erő a gép megtartásához, de oda kell azért nyomni a falchoz, hogy mindenhol egyenletesen mélyen marjon és ne térjen ki a falcból sem.

Nagyon óvatosan kezdtem az első próba marást, tolva a gépet. Később rájöttem, hogy húzva is lehet a géppel marni, de akkor egy picivel több forgács marad a horonyba. és kiszálkásodik a horony széle. Ezt egy csiszolópapírral egy két húzással el lehet tüntetni és ott marad a szép egyenletes horony.

A szigetelő gumiból kétféle alakú létezik, én a szakállas alakút kaptam a géphez. Ennek a szakállát kell a horonyba benyomni egy görgő segítségével. 

tesztavago.jpgA tésztavágó éles volt, ezért köszörű gépen kicsi letompítottam az élet, hogy ne vágja el a gumit.

A profil berakása elég egyszerű, de figyelni kell rá, hogy mindenhol szépen tövig belemenjen a horonyba. 

Az első sikeres teszten átjutva kicsit felbátorodva leakasztottam egy kb. 25 éves, 3 rétegű üveggel szerelt ablakot, amely igen csak felújításra szorul és azon is elvégeztem a horony marását, és a gumiprofil berakását. Egy ablak elkészítése kb. 4-5 percig tartott csak. A gumiprofil elég vékony falú (szilikon) és nagyon puha, így az ablak záródását nem akadályozza, és tökéletes záródik az ablak. 

ablak_falcmaras.jpg

Az íves rész marásánál a gépet nem toltam, hanem húztam, mert a gép talpa nem fekszik fel az ívre, ezért a gép hegyét kellett pontosan a falcban vezetni, és húzva könnyebb volt a marás mint tolva. 

A kezemet körbehúztam a helyére rakott ablaknál és sehol sem szelet, nem fújt be a kinti hideg.

A gép használata nagyon könnyű de gyakorolni kell vele egy keveset. Az interneten sok találatot találtam ilyen ablak szigetelésre, mert vannak akik egy ilyen géppel keresik a kenyerüket. Összességében elmondhatom, hogy ez a gumihely marógép kellemes csalódást okozott, nem gondoltam volna, hogy ilyen rövid idő alatt el lehet sajátítani a kezelését. 

 A gépet a Paliszander Kft forgalmazza, tartalék marókést is érdemes vásárolni hozzá, mert a 3 mm vastag maró könnyen eltörhet ha szögbe vagy csavarba ütközik (lehetőleg kerüljük el). A szakállas gumiprofil elég olcsó, de a gép egy kicsit drága, egy magánembernek csak akkor éri meg a megvásárlása, ha legalább 200 m szigetelést épít be. Ez egy nagyobb lakásnál össze is jöhet, ha a külső és a belső ablakszárnyakat is leszigeteljük több ablaknál, de vállalhatjuk baráti vagy családi körben is az ablakok utólagos gumihely marását, így gyorsan visszajön az ára.

A Paliszander kft-től kaptam egy meghívót is a közeli "Házi vásárukra".

Javaslom a hobbiasztalosoknak is és a profi asztalosoknak is hogy látogassanak el a Paliszander kft házi vásárára.  600 m2-en lesz mit nézegetni bőven, csodálatos gépekkel van megtöltve az áruház két szinten.

Időpont :
2019. 11. 28. 
csütörtök 8:00 – 17:00
2019. 11. 29. péntek 8:00 – 17:00
2019. 11. 30. szombat 8:00 – 17:00

HELYSZÍN Paliszander Áruház és Bemutatóterem - 1181 Budapest, Besence u. 14.

REGISZTRÁCIÓ

Az előre online regisztráló ügyfelek +2% extra kedvezményben részesülnek!
Érkezéskor ne kelljen sorban állnia, regisztráljon online itt és csapjon le az extra +2% kedvezményre!

Végezetül nézzétek meg azt a rövid videót, amit a gép teszteléséről készítettem. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbiasztalos.blog.hu/api/trackback/id/tr5515313830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2019.11.20. 20:50:38

Tuti a nyiloba kell marni? Azt hittem a tokba kell.

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2019.11.25. 03:49:02

@halaloszto: Lehet a tokba is, de a nyílóba könnyebb. Az íves ablaknál ha a tokba martam volna, akkor az ív belső falcában kellett volna a gépet vezetni, a hosszú talp vége miatt a gép nem jó szögben mart volna a falcba.