A fa szépsége nélkül kopár lenne a világ.

Hobbiasztalos

Parketta felújítás

2019. december 06. - kgl

parketta_felujitas.jpgA parketta idővel elkopik elkoszolódik azokon a helyeken ahol jobban igénybe van véve, ezért foltos és csúnya lesz, de ehhez is hosszú időnek kell eltelnie. Néha azért fel kell újítani ami igen nagy munka, ha a szoba kipakolását és visszapakolását is beleszámítjuk, meg időben is több nap a parketta lakk száradása miatt is. A felújítás menetét megnézhetjük a videóban, arra nem térek ki.

Olyan parketta lakkot válasszunk ami nekünk megfelel. A parketta lakkozás és az ezt megelőző csiszolások teljes költségét elsősorban a felhasznált lakk ára határozza meg. Vannak lakkok, melyek kannája (5 liter) 8000 Ft és vannak olyanok is, amelyek ugyan ekkora kiszerelésben 45000 Ft (!) felett járnak. Vannak egykomponensű és vannak több komponensű lakkok is, Vannak oldószeres és vizes bázisú lakkok is, nehéz kiválasztani a nekünk megfelelőt. 

Parketta lakkozás oldószeres lakkokkal vitathatatlanul kopásálló, de a színe megváltozik! Amikor megjelentek a vízbázisú lakkok, ezt a Geminihez köthető tartósságot várták el ezektől a lakkoktól is. Aztán egy éven belül jött a csalódás. Mi volt ennek az oka? Az első vizes lakkok leginkább akril alapúak voltak. Az akril alapú lakkok nem túl erős lakkok.

A felhordott lakkmennyiség a Gemini esetében az alapozások után egy rétegben 200g/nm. (Legalábbis a parkettások becsületesebbje ezt a mennyiséget vitte fel.) A teljes parketta lakkozás akár 1 nap alatt is elkészülhetett! A vizes lakkoknál a 200g/nm mennyiség legalább 2 de inkább 3 rétegben tud csak felkerülni a felületre. A vizes lakkoknál mindig szükség van egy rétegek közötti köztes csiszolásra. Mivel rengeteg szempontot kell figyelembe venni a lakk kiválasztásánál, a részletek nem férnének el egy cikkben.

Parketta lakkozás jó minőségben, vízbázisú lakkal egy nap alatt nem végezhető el! Van olyan lakk, amely csak 15 nap száradás után éri el a teljes keménységét, erre nagyon figyelni kell. 

Nézzük meg, hogy hogyan is célszerű a felújítást elvégezni.

Kérlek támogasd a Hobbiasztalos blogot a Patreonon keresztül.